Milyen legek kötődnek a skandináv lottóhoz?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Bár a skandináv lottóval kevesebben játszanak, mint az ötös vagy a hatoslottóval, azért így is népszerű játékról van szó, amellyel szintén több millióan játszanak hetente. A skandináv lottó a Szerencsejáték Zrt. hétköznapi sorsolásos játéka, és bár a neve arra utalna, de nem sok köze van a skandinávokhoz. Bár a Skandináv országoknak is van egy 7/35-ös lottójuk, melyet szintén hétköznap sorolnak, mi magyarok, ehhez nem csatlakoztunk, hanem létrehoztuk a saját ikersorsolásos játékunkat, és így született meg a skandináv lottó, lassan 22 évvel ezelőtt.

A játék több mint húz éves történetében is történtek legek, akár a játékosok számát, akár a nyereményeket nézzük. Ebben az esetben persze nem beszélhetünk milliárdos rekordnyereményekről, de még így sem kis összeget nyert az, aki az eddigi legnagyobb skandináv lottó főnyereményt elvitte. De számos más „leg” is kapcsolódik a skandináv lottóhoz, egyen szó a legtöbb játékszelvényről egy héten, de egy hétre jutó legtöbb telitalálat rekord is van, vagyis volt, amikor több nyertesnek kellett osztozkodnia a telitalálat nyereményén.

A tíz legnagyobb skandináv lottó nyeremény

A skandináv lottó esetében ugyan nem beszélhetünk milliárdokról, de a rekordnyeremény még így is milliárdos összeg, amit ráadásul a nyertes egyedül vitt el. A skandináv lottó esetében meglehetősen gyakori a telitalálat, volt olyan év, amikor egymás után ötször is volt telitalálatos szelvény, hol egy, hol két nyertessel. A rekordnyeremény összesen 13 hétig gyűlt, a nyertes pedig, aki a nyerőszámokat megjátszotta összesen 690 460 390 Ft forintot vihetett haza 2017. 38. hetén. Az előző rekord egyébként több mint 6 évig tartotta magát.

Ez az összeg most a második legnagyobb skandináv lottó nyeremény, és egyébként mindössze alig hat millió Ft-tal kevesebb, mint a jelenlegi rekord. 2011 29. játékhetén vitték el, és szintén egyetlen nyertes örülhetett ennek a hatalmas nyereménynek. Az alapnyeremény egyébként jelenleg 45 millió forint a skandináv lottón, az összeg pedig attól függően nő hétről hétre, hogy hányan játszanak az előző héten, és persze, hogy hány nyertes volt a telitalálattól függetlenül is. Persze telitalálat esetén a következő héten alapnyereménnyel számolhatunk.

Image: 73956263, Lottózó illusztráció a Kapás utcai 407-es lottózóban 2020. február 20-án., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

A 10 legnagyobb skandináv lottó nyeremény a következő:

1. 690 460 390 Ft 2017/38

2. 684 269 825 Ft 2011/29

3. 636 689 530 Ft 2013/39

4. 821 605 Ft 2020/39

5. 550 716 435 Ft 2016/50

6. 541 357 129 Ft 2007/10

7. 531 856 010 Ft 2010/40

8. 519 314 965 Ft 2018/15

9. 437 027 210 Ft 2009/1

10. 419 132 755 Ft 2008/16

Mikor játszottak legtöbben skandináv lottót?

Mindenki arra vágyik, hogy megüsse a főnyereményt, vagyis, hogy az ő nyerőszámait sorsolják ki, bármelyik lottóról is van szó. Nincsenek ezzel másként a skandináv lottójátékosok sem, de nem mindenkinek van ilyen szerencséje. A skandináv lottó esetében sok a telitalálat, pár hetente mindig van szerencsés, aki eltalálja a nyerőszámokat, és akad, amikor több is. A legtöbb telitalálat nyertes egyetlen héten összesen 5 darab volt. Emiatt osztozniuk kellett a főnyereményen, de még így is 40 millió Ft fölötti összeget nyertek.

Bár több nyertes is volt, mégsem ez volt az eddig legalacsonyabb nyeremény, hiszen volt eset, amikor a skandináv lottó telitalálatos szelvénye alig több mint 10 millió Ft-ot ért. Ez persze évekkel ezelőtt volt, és az alapnyeremény összege sem volt akkora, mint most. Jelenleg az alapösszeg 45 millió forint, ami a telitalálat megnyerése utáni első heti nyeremény. A legtöbb telitalálat egy évben egyébként 2004-ben volt, amikor abban az évben 34 telitalálatos szelvény született összesen. Abban az évben született ugye a rekord, az egy hétre jutó legtöbb nyertessel, de volt abban az évben heti 2 vagy 3 telitalálatos szelvény is egy adott héten.

Mikor játszottak legtöbben skandináv lottót?

Bár azt gondolnánk, hogy a 2004-es év a rekord magas telitalálatos szelvényeivel a legtöbb egy hétre jutó megvásárolt alapjáték rekordját is tartja, pedig ez nem így van. Ez a rekord az előző, 2003-as évhez köthető, amikor is 3.529.937 darab alapjáték került eladásra. Nem lesz talán meglepetés, ha eláruljuk, hogy ezen a héten született telitalálatos szelvény, és ha egyetlen nyertes lett volna, akkor talán most a 8. vagy 9. legnagyobb nyereményről beszélhetnénk. De két nyertes is volt, akinek így „be kellett érniük” fejenként 239 909 994 Ft-tal. Valószínű, hogy így sem bánkódtak, hiszen ez így is egy hatalmas összegű nyeremény volt.

Lesz leg a 21. játékhéten?

Mivel két hete volt telitalálat, és a jelenleg megnyerhető összeg telitalálat esetén 168 millió forint, így nyeremény tekintetében a jövő héten nem fog leg születni, ha valaki elviszi ezt az összeget. Ettől függetlenül azonban születhet rekord, hiszen a legtöbb telitalálat rekordja megdönthető, ahogyan a legtöbb eladott szelvény is, bár erre meglehetősen kicsi az esély. Ez a rekord 2003. óta tartja magát, és bár nagyon sokan, több millióan játszanak hetente a skandináv lottón is, az eladott alapjátékok száma várhatóan nem fogja meghaladni az 5 és fél milliós álomszámot.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.