Amit az OTP egyenleglekérdezésről tudni érdemes

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Otp egyenleglekérdezés

Akinek az OTP Banknál van bankszámlája, esetleg SZÉP kártyája, mindenképp fontos tudnia mindent az OTP egyenleglekérdezésről, vagyis, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak erre. Ennek többféle módja is van, régebben leginkább telefonon, SMS-ben, illetve az bank automatákon keresztül volt a legegyszerűbb ezt megtenni. Persze személyesen is bemehetünk egy OTP bankfiókba, és rákérdezhetünk aktuális egyenlegünkre, de ez egyáltalán nem praktikus, és nincs is mindenkinek erre lehetőség.

Szerencsére az OTP Bank az egyik legdinamikusabban fejlődő pénzintézet ma hazánkban, a netbanki és mobilbanki rendszere is rendkívül modern és könnyen használható, így az OTP egyenleglekérdezés könnyen és gyorsan működik manapság. Személyen emiatt felesleges felkeresni az OTP bankfiókokat, mert ennél jóval gyorsabb és praktikusabb módok is léteznek már. Természetesen, ha van valamilyen kérdésünk, akár az Egyenleglekérdezéssel kapcsolatban, akkor azt a NetBankon keresztül chat formájában is megtehetjük, de a következőkben elárulunk minden fontos információt az OTP egyenleglekérdezéssel kapcsolatban. Lássuk, milyen OTP egyenlegeket tudunk lekérdezni, illetve ezekre milyen lehetőség kínálkozik napjainkban?

Milyen OTP egyenlegeket kérdezhetünk le?

Először is érdemes tisztázni, hogy milyen OTP egyenlegeket tudunk lekérdezni, mert erre a kérdésre sem csak egyetlen válasz adható. Amikor OTP egyenlegre gondolunk, akkor a legtöbben csak a bankszámlájuk egyenlegét veszik számításba, pedig számos más egyenleg is létezik az OTP Banknál, melyről tájékozódni tudunk. Ott van például az OTP SZÉP kártya, melynek szintén van egy egyenlege, de az OTP Banknál már egészségpénztár nyitására is van lehetőség. Jól látszik tehát, hogy nemcsak egyféle egyenleg létezik.

Visszakanyarodva az OTP bankszámlához, és annak egyenlegéhez, azt sem árt végiggondolni, hogy nemcsak egyetlen bankszámlánk lehet. Lehetünk lakossági ügyfelek, de emellett egyéni vállalkozók vagy vállalt tulajdonosok is, így céges bankszámlánk is lehet. Emellett a hitelkártyánknak, takarékszámlánknak, hitelünknek, webkártyánknak is van külön egyenlege, már ha rendelkezünk ilyesmivel. Szerencsére a felsorolt egyenlegek lekérdezése az OTP Bank esetében meglehetősen egyszerű, és akár az otthonunk kényelméből is megtehetjük. Kezdjük az OTP bankszámla egyenleg lekérdezésével, illetve annak módjaival.

OTP egyenleglekérdezés mobilbankon és netbankon keresztül

Az egyenleg lekérdezésnek manapság az egyik legegyszerűbb módja az online lehetőségek kihasználása. Nincs is másra szükségünk, mint internetkapcsolatra, számítógépre vagy okostelefonra, és persze arra, hogy az OTP Direkt rendszerébe regisztrálva legyünk.

Kezdjük az OTP netbankkal. A Netbank hozzáférést igényelni kell, ezt bármelyik OTP fiókban megtehetjük. Az OTP Direkt előfizetés lehet ingyenes, ezt a bankszámlacsomagunk határozza meg. Emellett nem jár automatikusan, bár aki manapság nyit számlát az OTP Banknál, biztosan kap erről a lehetőségről információkat. A netbank használta, akárcsak az egyenleg lekérdezése ingyenes, tehát nem kerül egy fillérünkbe sem.

Az OTP mobilban használata és igénylése is hasonló módon működik. Először is le kell töltenünk az applikációt, melyet a Google Play áruházban vagy az App Store-ban is megtehetünk. Természetesen ez is regisztrációhoz kötött, de viszonylag egyszerűen kivitelezhető. Az OTP egyenleglekérdezés történhet úgy is, hogy belépünk az applikációba, így a számlatörténetünket is megtekinthetjük, de már Gyors egyenleg funkció is létezik, ami még egyszerűbbé teszi az OTP egyenlegünk ellenőrzését. Beállíthatjuk ugyanis az OTP Mobilbankban, hogy belépés nélkül, az app megnyitásakor megjelenjen az egyenlegünk. Összesen öt számla állítható be a gyors egyenleg funkcióba, de bármikor vissza is vonhatjuk őket. Láthatjuk a bankszámlánkat, a hitelkártyánk egyenlegét, de a webkártyánkon lévő aktuális összeget is.

Emellett az OTP Mobilban minden tranzakcióról küld nekünk egy jelzést (nem SMS-t), így folyamatosan nyomon követhetjük nemcsak az egyenlegünket, de a számlánkon történő mozgást is.

OTP egyenleglekérdezés SMS-ben

A másik lehetőség az egyenlegünk lekérdezésére az SMS szolgáltatás. SMS-ben már régóta nyomon követhetjük a számlamozgásokat, illetve az aktuális egyenlegünket, de arra is van lehetőség, hogy az OTP Bank minden reggel küldjön egy SMS-t az aktuális egyenlegünkről. Ennek viszont már van díja, ami a számlacsomagunk függvényében kerül meghatározásra, és az OTP Direkt szolgáltatáson belül tudunk rá előfizetni. Ha aktiváljuk ezt a szolgáltatást, akkor minden reggel kapni fogunk egy SMS-t az aktuális egyenlegünkről.

Interaktív üzenetre is van lehetőség, mely ugyanannyiba kerül, mint a napi SMS, viszont mi döntjük el, hogy mikor szeretnénk megtudni az egyenlegünket. Ehhez a szolgáltatáshoz is szükséges az OTP Direkt előfizetés. Ha nem szeretnénk mindennap egy SMS-re ébredni az aktuális egyenlegünkről, akkor az interaktív üzenet beállításával magunk kérhetjük le, amikor erre szükségünk van. Csak az EGY szót kell elküldeni szöveges üzenetben a 20/30/70 940 0700 telefonszámra (a mobilszolgáltatónk körzetszáma és a 940 0700), a bank pedig megküldi nekünk az aznapi látra szóló, lekötött betéti, valamint megtakarítási egyenleget SMS-ben. Részletes lekérdezésre is van lehetőség, ezt a LEK kód megküldésével tehetjük meg.

Az interaktív üzenet előnye, hogy csak akkor kell fizetnünk az SMS-ért, amikor lekérjük, ezt a bank számolja fel, hátránya, hogy az SMS küldését viszont a szolgáltatónk számol fel díjat, úgyhogy ezt is vegyünk számításba.

Telefonon is lekérdezhetjük még az OTP egyenlegünket, vagy erre már nincs lehetőség?

A telefonos egyenleglekérdezés egy meglehetősen hagyományos és régi módszer, így joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy a Netbank/Mobilban és az interaktív SMS korában él-e még ez a lehetőség. Természetesen igen. Amikor még a netes egyenleglekérdezés nem létezett, illetve a netbank is kezdetleges volt az egyenleglekérdezés legegyszerűbb formájának a telefonos egyenleg lekérdezést tartották. Manapság, amikor a korlátlan díjcsomagokkal bármennyit telefonálhatunk, akár naponta többször is lekérhetjük az aktuális bankszámla egyenlegünket telefonon. Sokak számára egy telefonszám felhívása egyszerűbb, mint a netbank vagy a mobilbank használata.

Ráadásul a telefonos egyenleg lekérdezéshez elég lehet egyetlen gombot megnyomni, ugyanis az azonosításhoz szükséges adatok úgynevezett DTFM kódként elmenthetőek a telefon memóriájába. Az Otp ügyfélszolgálat 0-24 órában elérhető, tehát éjjel-nappal hívható, és természetesen minden fontos körzetből elérhető. Ha budapesti vezetékes hálózatról telefonálunk, akkor a 06 1 előhívót kell beütnünk, a Yettel, Telekom vagy Vodafone hálózatából pedig a 06 20/30/70 előhívót a 366 6666 telefonszám előtt.

Az OTP egyenleglekérdezést az 1-es menüben érhetjük el, melyhez szükség lesz a 10 számjegyű azonosítóra és 3 jegyű telekódra. Az azonosítónk a bankkártyaszámunk jobbról utolsó 10 számjegye (balról olvasva), a 3 jegyű telekód pedig a bankszámlaszámunk utolsó 3 számjegye. Ez utóbbi egyébként megváltoztatható, vagyis titkossá tehető.

ATM is alkalmas az OTP egyenleglekérdezésre

Szintén klasszikus módszernek számít az OTP egyenleglekérdezés bankautomata segítségével. Az ATM használata a bankkártyánkkal működik, melyet a kis nyílásba vagy a kijelölt helyre helyezve tudunk igénybe venni. Akárcsak a pénzfelvételnél, úgy az egyenleglekérdezés esetében is be kell ütni a bankkártyánk négyjegyű PIN kódját, majd az ATM menüjében kiválasztani az egyenleglekérdezés szolgáltatást. A gomb megnyomása után vagy a képernyőről olvashatjuk le az egyenlegünket, vagy egy bizonylat formájában kerül kinyomtatásra.

Amit nem árt még tudni, hogy az egyenleglekérdezés díja ATM esetében nem ingyenes, vagyis ez egy fizetős szolgáltatás. A másik nehézség, hogy bár ma már nagyon sok városban és községben találunk ATM-et, nincs mindenhol, így az egyenleglekérdezésre sincs mindenhol lehetőség.

Mikor kell fizetnünk az egyenleglekérdezésért, és mikor nem?

A fenti egyenleglekérdezési módszer közül bármelyiket választhatjuk, célszerű azt, amelyik számunkra a legegyszerűbb és legkényelmesebb. Természetesen legtöbben a netbanki és mobil szolgáltatások használatát tartják a legpraktikusabbnak, de nincs ezzel mindenki így. Fontos tényező szokott lenni, hogy mekkora költséggel kell számolnunk, ha lekérjük az egyenlegünket, illetve mely lehetőségek ingyenesek. A telefonos lekérdezés díja attól függ, hogy milyen szolgáltatónál van a telefonos számlacsomagunk. Ha korlátlan csomagba vagyunk, akkor a telefonos egyenleglekérdezés egy fillérünkbe se fog kerülni.

Ellenben az ATM és az SMS szolgáltatás díjköteles, tehát ezek költségeivel mindenképp számolnunk kell. A netbank és a mobilban esetében maga a lekérdezés díjtalan, vagyis ezzel nem kell számolunk, viszont au OTP Direkt szolgáltatásnak lehet havidíja, ezt a számlacsomagunk határozza meg. Egyes számlacsomagok esetekben az OTP Direkt is díjtalan, így az egyenleglekérdezés is teljesen az lehet.

OTP SZÉP kártya egyenleglekérdezés módjai

Manapság a cafetéria, vagyis a béren kívüli juttatás egyik legkedveltebb és legnépszerűbb formája az SZÉP kártya. Mivel az OTP Bank esetében is lehet SZÉP kártyát igényelnie a munkáltatóknak, így szólnunk kell pár szót az OTP SZÉP kártya egyenleglekérdezésről is, ha már az OTP egyenleglekérdezésről van szó. Természetesen ennek is többféle módja van, akárcsak a bankszámla egyenleg lekérdezésének, lássuk, melyeik is ezek:

  • Online lekérdezés regisztráció nélkül: online lekérdezésre úgy is van lehetőség, hogy nem regisztrálunk sehova, még az applikációt sem kell letöltenünk. Mindössze annyi a dolgunk, hogy belépünk a pénzintézet Szépkártya-portáljára, ahol csak az teljes kártyaszámot, illetve a telekódot (ez a kártyaszámunk utolsó három számjegye) kell megadnunk, és már meg is nézhetjük az aktuális egyenlegünket. Ha esetleg megváltoztattuk volna a telekódunkat, de nem emlékszünk rá, akkor a +36 1 3666 222 éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálaton kérhetünk segítséget.
  • Telefonon keresztül: ehhez az OTP SZÉP Vonalat kell csak tárcsáznunk, mely normál tarifás, vagyis a szolgáltatónk által meghatározott díjcsomagban foglaltak szerint kell csak érte fizetünk (ha korlátlan csomagban vagyunk, akkor maga a hívás egy fillérbe se kerül). A 0-24 órában hívható az ügyfélszolgálat, melynek telefonszáma a (06-1) 3666-222. Az egyes gombot kell megnyomunk, majd a 10 számjegyű azonosítót (a kártyaszám utolsó 10 számjegye) és a már említett 3 jegyű TeleKódot kell megadnunk. A telekód bármikor megváltoztatható, tehát titkossá is tehetjük, ahogyan arról már az OTP egyenleglekérdezés telefonos lehetőségénél is szó volt. Ezt követően egy gép hang közli majd velünk, hogy mekkora összeg van jelenleg a számlánkon.
  • POS terminálos fizetéssel: ha a SZÉP kártyás fizetés egy ún. POS terminál használatával történik az elfogadó helyek egyikén, akkor a banki terminálból kinyomtatott dokumentumról is leolvashatjuk az aktuális egyenlegünket.
  • OTP SZÉP kártya alkalmazással: ma már létezik OTP SZÉP kártya alkalmazás is, mely könnyen letölthető az okostelefonunkra a Google Play áruházból, illetve az App Store-ból is. Ezen keresztül folyamatosan nyomon követhetjük a SZÉP kártyánk egyenlegét.

OTP egészségpénztár egyenleglekérdezés

Az OTP egészpénztári lehetőséget is nyújt az ügyfeleinek, akinek pedig van ilyen, annak mindenképp légyeges, hogy tudja, hogyan is nézheti meg aktuális egyenlegét. Az OTP egészségpénztár egyenleglekérdezésre is többféle lehetőség kínálkozik. Az egyik lehetőség SZÉP kártya esetében is említett regisztráció nélküli online lehetőség. Az OTP Egészségpénztár portálját kell csak felkeresnünk, beírni a kártyaszámot és a TeleKódot, és már meg is nézhetjük az egyenlegünket.

Az OTP egészségpénztár vagy más néven patikakártya egyenleglekérdezése másik módja az OTP EP (Egészségpénztár) mobil alkalmazás használata, melynek segítségével nemcsak az egyenlegünket kérhetjük le, de a térképes lehetőség segítségével még az elfogadóhelyeket is megkereshetjük a közelünkben. Emellett az OTP egyenleglekérdezésre az egészségpénztárak esetében is van lehetőség az OTP Direkt szolgáltatáson keresztül az OTP Pénztárak menüpontban.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.