Telekód a biztonságos kétlépcsős azonosításhoz

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Manapság már alapvető, hogy bármilyen internetes fizetést telekód használatával tudjuk megtenni. 2021. január elsejétől az Európai Unióban mindenki számára kötelezővé vált. Nagyon fontos, hiszen a használata nélkül nem lehetséges az interneten keresztüli vásárlások, befizetések megtétele. Akik ezt nem állították be azok nem tudják ezt megtenni. De hogy miért is jó és fontos, ezzel kapcsolatosan a legfontosabb tudnivalókat most megismertetném.  

A telekódról általában

A telekód jelentése nagyon egyszerű. Ez egy olyan kód, amelyet, például internetes vásárláskor vagy telefonos egyenleg lekérdezéskor kell használni. Ilyenkor merül fel a kérdés néhányunknál, hogy a telekód mi az és hol találjuk? Ez egy 3 számjegyből álló biztonsági kód, amely első alkalommal a számlaszám utolsó 3 számjegye. Mondhatni ez egyfajta biztonsági eljárás annak érdekében, hogy az adatainkat védjük.  

Első alkalommal nagyon fontos ezt megváltoztatni, hiszen így sem lehetünk még teljes biztonságban. Olyan 3 számjegynek kell lennie, amelyet biztosan meg tudunk jegyezni, így minden egyes ilyen jellegű tranzakció esetén az sms-ben kapott megerősítő kód mellett ezt a számsort is meg kell adni. Megváltoztatása telefonon, internetbankon vagy automatán keresztül lehetséges.  

Jó, ha tisztában vagyunk vele! 

Gyakori kérdésként szokott felmerülni, hogy mi van abban az esetben, ha a telekódot elfelejtettem? Nem kell pánikba esni, hiszen erre is van megoldás. Valójában a telekód nem kód, hanem egy fizetési eljárás. Telefonon, az aktuális banki szolgáltatóval kell felvennünk a kapcsolatot mindenféleképp ez ügyben, de akár megtehetjük ezt internetbankon vagy bankautomatán keresztül is. Ma már szinte az összes banknál ez a fizetési rendszer működik.  

OTP SZÉP Kártya

Az OTP Bank fizetési eszközei között a szép kártya esetében is működik a telekód. Itt már más a helyzet, mint egy online banki vásárlás esetén. Az egyenleg lekérdezésnél miután megadtuk a kártyaszám utolsó 8 számjegyét meg kell adni a telekódot, ami a kártyaszám utolsó 3 számjegye. Biztonsági okokból javasolt megváltoztatni az első belépést követően.  

A TeleKódot csak telefonon tudjuk megváltoztatni, amelyet 24 órában bármikor fel tudunk hívni (+36 1 3666 222-es telefonszámon a 2-es menüpont kiválasztásával). Az OTP SzépKártya online felületén ezt nem tudjuk megtenni. Ha a későbbiekben elfelejtenénk lehetőség van arra, hogy bármelyik OTP bankfiókban kérjük a kártya eredeti telekódjának a visszaállítását. Előírt biztonsági szabály az, hogy csakis és kizárólag a tulajdonos használja. Abban az esetben, ha rokon vagy családtag szeretné érdemes társ kártyát igényelni.  

OTP telekód beállítása, megváltoztatása 

Az interneten keresztül történő fizetés esetében az esetleges elakadás miatt nagyon fontos az otp telekód beállítása. Ezt a szolgáltatást a számlához tartozó bankkártyához kell beállítani. Kétféleképpen tehetjük ezt meg, OTP SmartBank alkalmazásban vagy OTPdirekt internetes szolgáltatással.  

Az OTP SmartBank mobilalkalmazásba belépve válasszuk ki a Bankkártyák menüpontot, majd válasszuk ki azt a bankkártyát, amihez be szeretnénk állítani az internetes biztonsági kód szolgáltatást. Ezután görgessünk le a “Részletek” menüponthoz és nyomjuk meg az Internetes biztonsági kód gombot. A megjelenő ablakban állítsuk be a virtuális vásárlási limitet, ellenőrizzük a telefonszámot majd nyomjuk meg a tovább gombot. Az adatok ellenőrzése után hagyjuk jóvá az egész műveletet. A sikeres beállítást követően lehetőség van beállítani a külföldi használat korlátozását is a “Limit módosítása” menü alatt.  

Az OTPdirekt internetes szolgáltatáson keresztül is nagyon hasonló a beállítási művelet. A belépést követően a “Bankszámla” menüponton belül válasszuk ki a “Betéti kártyák, hitelkártyák” opciót. Ezután a “Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása” menüpontba belépve a megjelenő bankkártyák közül ki kell választani azt, amihez be szeretnénk állítani ezt a szolgáltatást. A felugró ablakban válasszuk ki a telefonszámot, majd adjuk meg a virtuális vásárlási limitet, ezután lépjünk a “Módosítás” gombra. Ellenőrizzük, hogy pontosak-e az adatok majd az oldal alján lévő “Tovább” gombra kattintsunk. Végül a módosítás megerősítéséhez kövessük pontosan az oldalon megjelenő utasításokat.  

Ezek után, ha már készen állunk ennek a szolgáltatásnak a beállításával minél előbb törekedjünk arra, hogy az otp telekód megváltoztatása is megtörténjen, így sokkal nagyobb biztonságot nyújt számunkra. A telekód megváltoztatása lehet OTP SmartBank alkalmazásban, OTPdirekt internetes szolgáltatással, új OTP Bank mobil alkalmazásban, új OTP internetbankban, OTP Bank fiókban, OTPdirekt automata telefonos szolgáltatáson keresztül, valamint az OTP Bank ATM készülékein.  

Az OTP SmartBank alkalmazásban egyszerűen tehetjük meg. Belépés után lépjünk be a “Bankkártyák” menüpontba, válasszuk ki a bankkártyát majd a “Részletek” alatt nyomjuk meg a “Telekód módosítása” gombot. Ezen belül kell megadni egy új kódot. Biometrikus azonosítással vagy a SmartBank alkalmazás PIN-kódjával hagyjuk jóvá a módosítást majd zárjuk le. Fontos, hogy minden kártyánál külön-külön kell ezt a műveletet elvégezni.     

A telekód módosítása ebben az esetben otthonról, azonnal, kényelmesen intézhető. Az OTPdirekt internetes szolgáltatásba belépve a “Bankszámla” menüponton belül kattintsunk a “Betéti kártyák, hitel kártyák” gombra. Ezután válasszuk ki a “Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása” menüt és a megjelenő bankkártyák közül válasszuk ki azt, amihez módosítani szeretnénk a telekódot. A jobb oldalon található “Módosítás” gomb melletti nyílra kattintva a legördülő menüből válasszuk ki a “Telekód módosítása” opciót. Adjuk meg egymás után kétszer az új kódot, majd ezután hagyjuk jóvá.  

Egy másik egyszerű módja a telekód megváltoztatásának az új OTP Bank mobil alkalmazás. A “Kártyáim” menüben válasszuk ki a kártyát, majd az “Egyéb lehetőségek/Internetes biztonsági kód szolgáltatás” alatt kattintsunk a “Telekód módosítása” gombra. Ezután adjunk meg egy új kódot és hagyjuk jóvá, zárjuk le a folyamatot az előírtaknak megfelelően (biometrikus azonosítás, PIN kód). 

Azonnal elvégezhető otthonról a módosítás az új OTP internetbankban. Lépjünk be majd a “Számlák, bankkártyák” menüponton belül kattintsunk a “Betéti kártyák és hitelkártyák” gombra. Ezután válasszuk ki azt a bankkártyát, amelynek módosítani szeretnénk a telekódját, majd görgessünk le az “Internetes Biztonsági Kód Szolgáltatás online kártyás vásárlásokhoz” ponthoz. A jobb oldalon található “Telekód módosítása” gombot válasszuk ki, adjuk meg az új kódot és mentsük el a módosítást.  

Akár bármelyik hozzánk közel álló Otp Bank fiókban is kérhetjük az otp telekód módosítását. A legegyszerűbb, ha előre egyeztetett időpontban tesszük ezt meg ezzel elkerülve az esetleges várakozási időt.   

Az OTPdirekt telefonos automata szolgáltatáson keresztül meg kell adni az aktuális telekódot majd nyomjuk meg a 2-es gombot (bankkártya ügyintézés), ezután nyomjuk meg a 4-es gombot a telekód megváltoztatásához. A telefon nyomógombjainak segítségével adjuk meg a lakossági betét- vagy hitelkártya számának utolsó 10 számjegyét és az aktuális telekódot, majd meg kell adni egy egyedi három számjegyből álló kódot, amely az új telekód lesz. 

Végezetül a megváltoztatást megtehetjük még az OTP Bank ATM-készülékein keresztül is. Itt a szokásos eljárás működik a bankkártya betétele és az azonosítás után válasszuk az “Egyéb művelet” menüpontot. Itt a “Telekód módosítása” gomb kiválasztása után adjuk meg az új 3 jegyű telekódot. Megerősítésként adjuk meg még egyszer az előbb megadott számsort.  

Simple  

A Simple egy hazai fejlesztésű integrált alkalmazás, amely az érintéses mobilfizetést, valamint az alkalmazáson belüli fizetést teszi lehetővé. Letöltése ingyenes szinte minden okostelefonra telepíthető. Az alkalmazáson belül szinte bármilyen bank által kibocsájtott kártya használható (pl. Master Card, Visa, American Express). Nem szükséges számlát nyitni az OTP Banknál ahhoz, hogy az alkalmazást használni tudjuk. Simple telekód önmagában nem igényelhető, Az ügyfélhitelesítéshez szükséges telekódot csak is a saját banknál tudjuk igényelni. 

Mindegyik bank más és más

 Mindegyik banknál másként kell eljárni a telekód használatbavételét illetően. A Budapest Bank esetében is működik a telekód, viszont itt már teljesen más a helyzet. Internetes bankkártyás vásárlást kétféleképpen lehet jóváhagyni az erős ügyfélhitelesítésre vonatkozóan. A legegyszerűbb, ha használjuk a Budapest Bank Mobil App-ot push értesítéssel. Itt az értesítésre kattintva hagyjuk jóvá a vásárlási folyamatot. A másik eset amikor Internetbankon keresztül történik a vásárlás. Ebben az esetben sms-ben kapunk egy 3-D Secure kódot és ez mellett kell megadni a szabadon választott 4 számjegyből álló vásárlási jelszót.  

A Takarék Bank esetében azoknak az ügyfeleknek, akik 2021. június 30-ig kötöttek bankkártyaszerződést a bank a számlaszám 13-16 karaktereivel megegyező iPIN jelszót generált minden ügyfélnek. Ezt a jelszót természetesen módosítani kellett egy szabadon választott 4 számjegyű kódra. Akik ezt nem tették meg nem tudnak majd erős ügyfélhitelesítés köteles online tranzakciót végrehajtani. Akik viszont 2021. július 1-től kötöttek szerződést azoknak minden egyes kártyához saját maguknak kell kiválasztani a 4 számjegyből álló iPIN jelszót. Takarék Bank ATM-en keresztül vagy pedig a Takarék Bank webes felületén kell megtenni a kártya kézhezvétele után a változtatást.  

Hol lehet szükséges még?

Azt fontos megjegyezni, hogy nemcsak a különböző pénzintézetektől függ, hogy be kell-e állítani a telekódot hanem attól is, hogy a szolgáltató, akinél a vásárlást bonyolítjuk le alkalmazza-e az erős ügyfélhitelesítést.  

Az online fizetést választóknál például az Alza telekód használatát kéri az erős ügyfélazonosítás érdekében. Mindig olyan kártyát használjunk, amely engedi és lehetővé teszi az online fizetést. Hasonló a helyzet más webáruház oldalán is. Az Ikea telekód megerősítést kér minden egyes bankkártyafizetési lehetőség esetén. 

De megemlíthetném még a biztosítási díj befizetése esetén azt is, hogy az Aegon telekód használatát kéri szintén ennek a műveletnek az elvégzéséhez. Amennyiben a kártya adatokat regisztráljuk a rendszerben, így azokat már nem szükséges ismételten megadni csupán csak a befizetés jóváhagyása elött a kártyánkhoz tartozó telekódot kell megadni.  

Bármennyire is bonyolultnak tűnik ez a szolgáltatás szükséges, hiszen az azonosításhoz és adataink védelméhez a telekód használata elengedhetetlen.  

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.