OTP direkt kisokos

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Mi az OTPdirekt?

Az OTPdirekt az OTP internetes bank rendszere. Elsősorban magánszemélyeknek és kis forgalmat lebonyolító cégek részére lett kifejlesztve. Az OTP nagy pénzforgalmi vállalati rendszere az OTPdirekt Electra Terminál.

Az OTPdirekt segítéségével alkalmi vagy rendszeres utalásokat tudunk indítani, banki lekötéseket tudunk kezdeményezni / visszavezetni a bankszámlánkra, illetve értékpapír / tőzsdei szolgáltatásokat is igénybe tudunk venni.

Amikor OTP bankszámla szerződést kötünk, az OTPdirekt automatikusan létrejön. Az ügyintézőtől kapunk egy kézzel írt cetlit ami szerepel az azonosítónk, a számlaszámunk és az ideiglenes jelszavunk. Nekem amikor szerződést kötöttem, odaírta az ügyintéző, hogy SMS vagy QR kóddal tudok belépni, illetve felírta, hogy a Smartbank és a Simple alkalmazásokat érdemes letölteni. Elsőre nekem is kicsit rémisztő volt ennyi információ, de a használatunk megkönnyíti az életünket és könnyen megtanulhatóak.

Hol találom az OTP azonosítómat?

Az OTP Internet azonosító (HAZ) egy 7 számjegyű kód. A szerződésen a bankszámla alatt található.

Belépés SMS-el

Az OTPdirekt felületre először SMS-el tudsz belépni. Sőt folyamatosan csak SMS-el tudsz belépni, míg nincs megcsinálva az OTP telekódod. Az otp.hu weboldalon jobbra fent található az Internetbank belépés gomb. Ha erre rákattintunk, az OTPdirekt belépési oldalra érkezünk meg. Itt adjuk meg:

az azonosítónkat

a számlaszámunkat

és a jelszavunkat (első belépéskor azt a jelszót amit az ügyintéző megadott).

Ha helyes minden adatunk, egy SMS kódot kapunk, melyet beírva megérkezünk az OTPdirekt internetes weboldalra.

Belépés QR kóddal

Szintén látogassunk el az otp.hu weboldalra és kattintsunk jobbra fent az Internetbank belépés gombra. Adjuk meg az adatainkat, majd az OTPdirekt weboldal egy QR kódot jelenít meg, melyet a Smartbank alkalmazásunkkal kell lefényképezni. Igazából nem kell lefényképezni, elég csak beolvasni.

Tudom nem túl könnyű, a QR kód olvasót a Smartbank alkalmazás nyitóképernyőjén a Belépés gomb mellett találod: fehér „QR” gomb. Ha sikeres volt a kód leolvasása, belépünk az OTPdirekt belső weboldalára. Ha van OTP telekódunk, onnantól csak a QR kód leolvasóval tudunk belépni.

Elmenthetem-e az OTPdirekt belépési adataimat a munkahelyemen?

Ha olyan számítógépet használsz amit csak Te használsz, ott igen elmentheted. Teljesen biztonságosan használható az OTPdirekt. Vagy SMS azonosító kódot, vagy a Smartbank QR kód leolvasót kér a belépéshez. Ha nem férnek hozzá a telefonodhoz, nem tudnak belépni az OTPdirekt-edbe se.

Ha olyan számítógépet használsz amit több ember is használ, akkor maximum a számlaszámodat látja más. Az OTP azonosítódat elrejti a rendszer. Ha nem fér hozzá más a telefonodhoz, nem tud belépni az OTPdirektedbe.

Az OTPdirekt internetbank használata

Ha sikeres volt az azonosítás, az OTPdirekt főoldalára érkezel meg. Itt várni kell egy kicsit, mert a rendszer lekéri a számlatörténeted és ugrál az oldal.

Ha betöltött a főoldal láthatod a számlaszámodat, a számlacsomag nevét és a bankszámla egyenlegét. Az OTPdirekt kapásból a Belföldi utalás és a Számlatörténet opciókat kínálja fel.

Bal oldalt és felül is van menü. A bal oldali menüből a bankszámlához tartozó műveleteket tudjuk elindítani, például azonnali forint utalás, rendszeres közüzemi számla utalás, megtakarítások létrehozása / felbontása, bankkártya limitek beállítása és értékpapír megtakarítások kezelése amennyiben van.

A felső menüből inkább külső irányba történő utalásokat tudunk indítani például mobiltelefon egyenleg feltöltés vagy autópálya matrica vásárlás.

OTPdirekt forint utalás

Forint átutalást az OTPdirekt felületen érdemes intézni. Kapásból a főoldalon is megjelenik a Belföldi utalás gomb, de bal oldalt a Bankszámla / Belföldi forint átutalás menüből is tudjuk kezdeményezni.

A forint átutaláshoz ki kell választani a terhelendő bankszámlát és meg kell adni a kedvezményezett nevét, bankszámla számát, az utalni kívánt összeget, illetve a közleményt. Ha ezzel megvagyunk a telefonunkra kapunk egy SMS kódot mely beírásával jóváhagyjuk az utalást.

Ha sikeres az utalás, rögtön 2 SMS-t kapunk. Az első SMS az utalást visszaigazoló SMS, mely tartalmazza a kedvezményezett nevét, a közleményt és az utalt összeget. A második SMS a tranzakció díját tartalmazza mely minden esetben 235 forint, és az OTP elküldi nekünk még az aktuális egyenlegünket.

Rendszeres átutalás esetén – például telefonszámla, közüzemi díjak – érdemes sablonokat létrehozni az OTPdirekt utalási képernyőjén. Ehhez annyit kell csinálnunk, ha megadtuk az utalási adatokat, akkor rákattintunk az Űrlap mentése opcióra. Ezután ha utalni akarunk, az Űrlapok legördülő menüt lehajtjuk, kiválasztjuk a megfelelő űrlapot és csak alá kell írnunk a hitelesítő SMS-el.

Fontos! Mindig az OTP-ből indítsuk az utalást. A legtöbb külsős szolgáltatónál – mobil, internet társaságoknál felajánlja a rendszer az azonnali fizetési lehetőséget. Egy ilyen fizetés költsége akár 1000 forint is lehet. Ha valamilyen társaság felé – Telekom, Telenor, UPC – számlát szeretnénk fizetni, mindig az OTP-ből kezdeményezzük az utalást. Tudom nehézkes, de keressük ki a partner szolgáltató bankszámla számát s nyomozzuk ki, milyen azonosítót kér az utaláshoz. Így 1000 forintok helyett, 235 forintot fizetünk 1-1 utalás után. Ha látja a partner szolgáltató, hogy rendszeresen utalással fizetsz, a saját rendszerükben is átállítják ezt az opciót.

Az OTPdirekt minden hónapban külön-külön SMS-ben elküldi az a havi üzenetdíjak összegét, illetve az OTPdirekt havidíj összegét. Ne lepődjünk meg: minden hónapban más és más összeg a havidíj. Ezt az összesítő SMS-t akkor küldi az OTP amikor csak akarja. Ne lepődj meg ha szombat hajnal 7-kor, vagy a vasárnapi ebéd közben az Üzenetdíjjal csiripel a telefonod.

OTP telekód létrehozása

Az OTP telekód – más néven internetes biztonsági kód – 2021. január 1-től bevezetésre került. Azért fontos a telekód, mert sok visszaélés történt internetes bankkártyás vásárlásokkal. Például ha nem biztonságos weboldalon megadtad a bankkártya adataid, bárki vásárolhatott vele. Ennek kiküszöbölésére találták ki az OTP telekódot. Lényegében telekód lett a bankkártyád hátulján levő 3 karakteres biztonsági kódból.

Nincsen részletesen leírva, de az OTP telekódot a Smartbank alkalmazással tudod létre hozni.

Telekód létrehozása:

Smartbank / Belépés / Főmenü / Bankkártyák / Bankkártya kiválasztása / Internetes biztonsági kód / Tovább / Kód beállítása

Telekód módosítása:

Smartbank / Belépés / Főmenü / Bankkártyák / Bankkártya kiválasztása / Internetes biztonsági kód / Tovább / Módosít

Internetes vásárlás OTP telekóddal

Ha valamilyen webáruházban vásárolni szeretnénk, sok esetben az OTP simlpepay van megadva fizetési módnak. Itt meg kell adnod a bankkártya számodat, nevedet és biztonsági kódodat. Régen ezzel be is fejeződött a vásárlás. 2021. január 1-jétől, a bankkártya adatok megadása után átirányítanak egy hitelesítő weboldalra. Ezen a weboldalon szerepel a kereskedő neve, a vásárlás összege, a vásárlás dátuma és a bankkártyád száma. Ezt az OTP telekóddal jóvá kell hagyni.

Vásárlás jóváhagyása OTP telekóddal:

Smartbank / Belépés / Főmenü / Kártyás tranzakció jóváhagyása (2. menüpont) / szolgáltató neve, utalt összegre kattintás és Jóváhagyás

Itt a telekód jóváhagyós oldalon fent láthatod a kiválasztott bankkártyát, majd alatta a hitelesítendő tételeket. Lényegében, a bankkártya biztonsági kód helyett, a telefonod Smartbankjával engedélyezed az internetes vásárlásokat.

Ha sikeres volt az internetes vásárlás, kap egy köszönő üzenetet a weboldalon, majd 1 SMS-t a tranzakció részleteivel és az aktuális egyenlegeddel.

OTP Smartbank használata

Az OTP Smartbank és az OTPdirekt majdnem ugyanaz. Az OTP Smartbank arra jó, hogy bárhol és bármikor be tudsz lépni a bankszámládra, meg tudod nézni az utolsó tranzakciókat és ha van elmentet űrlapod azonnali utalást tudsz feladni. Ami még nagyon jó az OTP Smartbankban, hogy bármikor könnyen új lekötést létre tudsz hozni, vagy fel tudod törni azokat. Ha feltörsz egy lekötést, az azonnal jóváíródik a számládon.

Fontos! Amikor elkezded használni a Smartbankot a rendszer kér egy 6 számjegyű biztonsági kódot. Ezt a kódot jól jegyezd meg, mert minden belépéskor, internetes vásárlás jóváhagyásakor, el fogja kérni a rendszer tőled. Igazából a telefonszámod és a Smartbank jelszavad a legfontosabb azonosítási kódod.

Ha bejelentkezel az OTP Smartbankba akkor egymás alatt láthatod a folyószámlád aktuális egyenlegét, illetve a megtakarításokat.

Ami nagyon nagy találmány az OTP Smartbankban, hogy van QR kódos csekkbefizetés is. Beolvasod a csekked QR kódját, az OTP Smartbank kitölti az utalási adatokat és csak jóvá kell hagyni a Smartbankon belül. Ha sikeres volt az oline csekkes fizetés, a csekk visszaigazolást megkapod e-mailben.

OTP Smartbank használata OTPdirekt nélkül

Ez az az eset, amikor csak a mobiltelefonodon használod az OTP lehetőségeit. Így is lehetséges, bár mobiltelefonról egyedi utalást indítani vagy részletes bankszámla történetet lekérdezni elég nehéz, mert nem fér ki a kijelzőre.

OTPdirekt használata OTP Smartbank nélkül

Ez az az estet, amikor a mobiltelefonra nem telepítjük a Smartbank alkalmazást. Ebben az esetben az OTPdirekt belépési kódot, illetve az utalási hitelesítő kódokat SMS-ben kapjuk meg. Ha nincsen OTP Smartbankunk, nem tudunk OTP telekódot létre hozni és nem tudunk interneten vásárolni.

Mi szükséges OTP-s internetes vásárláshoz?

  1. Kell, hogy rendelkezzünk OTP bankszámlával.
  2. OTP Mastercard vagy VISA bankkártya szükséges (Maestro nem jó)
  3. OTP telekód létrehozása a Smartbank alkalmazásban
  4. Ha sokat fizetsz online, töltsd le a Simple app-ot!

Mi van akkor ha OTP Maestro kártyám van?

Az OTP Maestro bankkártya szintén egy elektronikus bankkártya, vagyis vásárláskor nem kell bedugni a terminálba, elég ha odaérinted. A Maestro bankkártyával pénzt tudsz felvenni ATM automatából, üzletekben érintéssel tudsz vásárolni, de az interneten, internetes vásárlása nem tudod használni.

Az OTPdirekt / Smartbank előnyei

Az OTBdirekt a Smartbank alkalmazással és OTP Mastercard bankkártyával nagyon megkönnyíti az életedet. Akár buszon utazva 2 gombnyomással kifizetheted a csekkjeid, gyorsan el tudod utalni a havi számlákat az űrlapokkal rendelkező szolgáltatóknak, s szintén gyorsan meg tudsz rendelni bármit az internetről.

Ha rendelkezel ezen szolgáltatásokkal, még a telefonod vagy az okos órád is össze tudod kötni a Smartbank alkalmazással. A Smartbank / Bankkártya menü alatt tudsz Apple pay fizetési módot hozzáadni a bankkártyádhoz, így az Iphoneoddal, vagy az Iwatchoddal is tudsz fizetni. Ilyenkor fizetéskor a bankterminálhoz érinted a telefonod, megjelenik a Mactercard alkalmazás, majd az ujjlenyomatoddal hitelesíted a vásárlást. Tudom a Maestro kártya csak 4000 Ft évente, a nagy Mastercard pedig 8 ezer, de sokkal nagyobb szabadságot ad.

OTPdirekt segítség / telefonszámok

Ha elakadnál az otp.hu weboldalon található egy chat ablak, ahol kérdezni tudsz.

Telefonos segítség:
1-3666-666

36-20-3666-666

36-30-3666-666

36-70-3666-666

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Egy válasz

  1. Egyesület OTP direkt szerződéssel rendelkezik, hogy tudok azonosítóval belépni a számlához

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.