Szépkártya egyenleg lekérdezés egyszerűen

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Bár ez a cikk leginkább a szépkártya egyenleg lekérdezés módjait hivatott bemutatni, a 10 éves évforduló kapcsán érdemes egy rövid áttekintést tenned a Széchenyi kártya történetével kapcsolatban.

A 2009-es gazdasági világválság sok más ágazathoz hasonlóan, a belföldi turizmust sem kímélte. Az új évtized beköszöntével egyre világosabbá vált, hogy a vendéglátás komoly segítséget igényel az állam részéről. Már 2011 tavasza előtt felröppentek olyan hírek, melyek a cafeteria teljes átalakításáról szóltak, a hivatalos bejelentésre azonban csak ekkor került sor. Az új, elektronikus kártyaformátum a papíralapú rendszer kivezetését jelentette.

A közlemény után sorban jelentek meg a kártyával kapcsolatos információk. A nyáron az is tisztázódott, hogy a kormány három zseb (szálláshely, melegétel, szabadidő) bevezetését tervezi. Nem sokkal később, elsőként a piacon, az OTP Bank indította el a Széchenyi Pihenőkártyák kibocsátását. Jelenleg mellette az MKB és a K&H Bank rendelkezik még ilyen szolgáltatással. A Szépkártya az elmúlt évtizedben hatalmas népszerűségre tett szert, az elfogadó helyek listája a kiadást követően rohamosan gyarapodni kezdett.

A koronavírus járvány hatására elindított kormányzati tervek a cafeteria rendszerre is hatással voltak. A különféle, bizonyos időszakokat felölelő adókedvezmények mellett a béren kívüli juttatások felső határértéke is növekedett. A SZÉP kártya alszámláinál a következő maximumokkal számolhatsz:

  • szálláshely: 400 000 forint
  • vendéglátás: 265 000 forint
  • szabadidó: 135 000 forint

És hogy mi a helyzet idén januártól a munkáltatók szempontjából? A munkáltató által adható juttatások közül csak a SZÉP kártyára utalt összeg lehet kedvezményes adózású béren kívüli támogatás.

A gyors történeti összefoglaló után következzen a cikk konkrét témája. A használók körében ugyanis az egyik leggyakoribb kérdés a szépkártya egyenleg lekérdezés pontos menete. Ha te sem vagy biztos a folyamatban, az alábbiakban pénzintézetenként lebontva vezetünk végig a különféle lépéseken.

Szépkártya egyenleg lekérdezés az OTP Bank felületén

Amennyiben OTP-s SZÉP kártya tulajdonos vagy, az egyenlegedet három úton keresztül ismerheted meg: online, telefonon vagy egy terminálos használatot követően.

Az online lekérdezéshez lépj fel a www.otpportalok.hu oldalra, ahol a Széchenyi Pihenőkártya alatt három fül közül választhatsz. A lekérdezésen túl megismerheted az elfogadóhelyek teljes listáját és szükség esetén tiltást is kezdeményezhetsz. Az egyenleg lekérdezésre kattintva a rendszer egy adatlaphoz vezet téged. Itt meg kell adnod a teljes kártyaszámot és a telekódodat. Az utóbbi általában a kártyaszám utolsó három számjegyét jelöli. Ha pedig végeztél, nincs más dolgod, mint a lekérdezés gombra kattintani.

Mindez csak a regisztráció nélküli folyamatra érvényes, ha beregisztrálsz, egyéb lehetőségek is nyitottá válnak a számodra. Ilyen például a teljes kártyaforgalom és a kiemelt partnerek ajánlatainak megismerése, a saját adatok megtekintése, a pótkártya gyors rendelésének elindítása vagy az e-mail cím módosítása.

A telefonos lekérdezéshez az OTP SZÉP vonalát kell hívnod. A bank a 06-1-3666-222-es telefonszámon a nap 24 órájában várja a jelentkezésedet. Az azonosításhoz az online módszerhez hasonlóan a kártyaszámra és a telekódra van szükséged. A hívást egy gépi hang veszi fel, ez ad neked tájékoztatást az aktuálisan elérhető összegekről.

Ha a Széchenyi Pihenőkártyádat POS terminálon használtad, a tranzakció után kapott bizonylaton szintén láthatod az egyenlegedet, de csak és kizárólag az adott zsebre vonatkozóan. Ez a technika tehát a teljes körű lekérdezésre nem alkalmas.

SZÉP kártya műveletek az OTP-nél

A SZÉP kártyánkat a leggyorsabb módon a bank könnyen letölthető – Android és iOS platformon is jól működik – mobilapplikációjával tudjuk használni, illetve, ha belépünk az alkalmazásba. Tudunk még előleget utalni, van rajta térképes kereső, ahol a kártya elfogadóhelyeket listázza a rendszer és az aktuális egyenleg szintén lekérdezhető.

SZÉP kártya aktiválás

Az alkalmazásba csak regisztráció után léphetünk be, ugyanakkor ezzel a regisztrált adatokkal a bank SZÉP Portáljára (online felület) is be tudunk lépni. Viszont első alkalommal szükséges a kártyaszám és a születési dátumunk. A későbbiekben pedig csak e-mail és jelszó ismeretében használhatjuk az online rendszert. Mindezek mellett, ha újonnan regisztráltak vagyunk, a következőkre lesz szükség:

  • az OTP SZÉP kártya 16 jegyű kártyaszámunkra,
  • a születési dátumunkra,
  • valamint egy létező és gyakran használt e-mail címre.

Az OTP SZÉP Kártya aktiválása az úgynevezett „SZÉP Vonal”on (nem emelt díjas telefonszámon) gyorsan lehetséges. Nevezetesen a (06-1) 3-666-222 telefonszámon.

A telefonos aktiváláshoz csak három adatot kell megadnunk: a kártya számának utolsó tíz számjegyét, a kártyával együtt kapott TeleKódot, valamint születési dátumunkat. A TeleKód a legtöbb esetben a kártya utolsó három számjegye, amit az első belépés után célszerű megváltoztatni.

Figyeljünk arra, hogy hiába van online regisztrációnk a kártyát csak telefonon lehet élesíteni!

Hogyan igényelhetünk SZÉP kártyát?

A SZÉP Kártyát a leendő kártyatulajdonos munkáltatója igényelheti az arra jogosult banknál. Magyarországon az OTP, a K&H és az MKB bank rendelkezik ezekkel a jogosultságokkal. Vagyis országos hálózattal rendelkeznek, valamint a 35 ezer főnél nagyobb városokban olyan fiókintézményekkel rendelkeznek, ahol személyes ügyintézésre van lehetőség. A munkáltatók a bankfiókokban, illetve a hitelintézetek online felületein kérelmezhetik a kártyát, amely a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt díjmentes.

Szépkártya egyenleg lekérdezés az MKB Bankban

MKB SZÉP kártya birtokosként a rendelkezésedre álló egyenleget háromféle módon tudhatod meg. A bank által működtetett SZÉP vonalon (06-1-268-7272) hétfőtől péntekig, 8 és 15 óra között kérhetsz adatokat. Az időponton kívül, a bank központi számain, minden nap 8-tól 20 óráig tájékozódhatsz.

Telefonszámok: 06-1-238-0361, 06-1-238-0362, 06-20-2987009, 06-30-9319704 és a 06-70-7797699

Ha nem vagy a telefonos ügyintézés híve, az információkérésre online is lehetőséged van. Ehhez a www.mkbszepkartya.hu oldalt kell meglátogatnod, ahol az egyenleg a bejelentkezést követően a kártyaszám megadásával érhető el. Jó tudnod még, hogy az MKB a SZÉP kártyára érkező jóváírásokról és a vásárlásokról a kérésedre tájékoztató e-mailt küld neked. Ezt a lehetőséget a visszaélések elkerülése érdekében is célszerű beállítanod. Az MKB Banknál a lekérdezés harmadik útja az applikáción keresztül történő adat kérés.

Hogyan tudhatod meg az egyenlegedet, ha KH Szépkártyával rendelkezel?

A K&H Banknál a szépkártya egyenleg lekérdezés a www.szepkartya.kh.hu weboldalon indítható el online. Itt nem kell mást tenned, mint a kártyaszámodat és a jelszavadat megadni. Akkor se keseredj el, ha éppen nem vagy internet közelben, viszont sürgősen tudnod kellene, mennyi pénz áll a rendelkezésedre. A K&H TeleCentert tárcsázva ugyanis gyorsan hozzájuthatsz a szükséges információkhoz.

A TeleCenter az alábbi telefonszámokon érhető el: 06-1-335-3355, 06-20-335-3355, 06-30-335-3355 és 06-70-335-3355. A SZÉP kártya ügyfélszolgálat mindegyik esetben a 7-es menüpont alatt található.

Összefoglaló

Mint a cikkből is láthatod, a Szépkártya egyenleg lekérdezés egyik banknál sem túl bonyolult művelet, akár online, akár telefonon keresztül végzed, alig vesz igénybe egy-két percnél többet.

Ajánlom másnak is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Hasonló cikkek

A nio részvényről bővebben, amit jó tudni
A részvény vásárlás bárki számára elérhető
Mire jó az OTP telekód? Mit érdemes tudni az OTP különféle szolgáltatásairól?
Adósságrendező hitel vajon ez a jó megoldás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

A nio részvényről bővebben, amit jó tudni
A nio elektromos autókat gyárt így a nio részvény megvásárlásával talán nem követünk el nagy hibát, de az biztos, hogy ki kell várni az emelkedést....
A részvény vásárlás bárki számára elérhető
A részvény vásárlás elsőre nagyon könnyűnek tűnhet, hiszen pénzünket különféle részvényekbe fektethetjük. Azonban, ha sikeres befektetők akarunk lenni, akkor akár nehéz is lehet. Nagyon sok...
Mire jó az OTP telekód? Mit érdemes tudni az OTP különféle szolgáltatásairól?
Az OTP telekód online vásárláskor nagyon fontos, hiszen csak ennek a kódnak a segítségével tudunk vásárolni. A telekódot pontosan azért vezették be, hogy még nagyobb...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.