Szépkártya egyenleg lekérdezés egyszerűen

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Bár ez a cikk leginkább a szépkártya egyenleg lekérdezés módjait hivatott bemutatni, a 10 éves évforduló kapcsán érdemes egy rövid áttekintést tenned a Széchenyi kártya történetével kapcsolatban.

A 2009-es gazdasági világválság sok más ágazathoz hasonlóan, a belföldi turizmust sem kímélte. Az új évtized beköszöntével egyre világosabbá vált, hogy a vendéglátás komoly segítséget igényel az állam részéről. Már 2011 tavasza előtt felröppentek olyan hírek, melyek a cafeteria teljes átalakításáról szóltak, a hivatalos bejelentésre azonban csak ekkor került sor. Az új, elektronikus kártyaformátum a papíralapú rendszer kivezetését jelentette.

A közlemény után sorban jelentek meg a kártyával kapcsolatos információk. A nyáron az is tisztázódott, hogy a kormány három zseb (szálláshely, melegétel, szabadidő) bevezetését tervezi. Nem sokkal később, elsőként a piacon, az OTP Bank indította el a Széchenyi Pihenőkártyák kibocsátását. Jelenleg mellette az MKB és a K&H Bank rendelkezik még ilyen szolgáltatással. A Szépkártya az elmúlt évtizedben hatalmas népszerűségre tett szert, az elfogadó helyek listája a kiadást követően rohamosan gyarapodni kezdett.

A koronavírus járvány hatására elindított kormányzati tervek a cafeteria rendszerre is hatással voltak. A különféle, bizonyos időszakokat felölelő adókedvezmények mellett a béren kívüli juttatások felső határértéke is növekedett. A SZÉP kártya alszámláinál a következő maximumokkal számolhatsz:

  • szálláshely: 400 000 forint
  • vendéglátás: 265 000 forint
  • szabadidó: 135 000 forint

És hogy mi a helyzet idén januártól a munkáltatók szempontjából? A munkáltató által adható juttatások közül csak a SZÉP kártyára utalt összeg lehet kedvezményes adózású béren kívüli támogatás.

A gyors történeti összefoglaló után következzen a cikk konkrét témája. A használók körében ugyanis az egyik leggyakoribb kérdés a szépkártya egyenleg lekérdezés pontos menete. Ha te sem vagy biztos a folyamatban, az alábbiakban pénzintézetenként lebontva vezetünk végig a különféle lépéseken.

Szépkártya egyenleg lekérdezés az OTP Bank felületén

Amennyiben OTP-s SZÉP kártya tulajdonos vagy, az egyenlegedet három úton keresztül ismerheted meg: online, telefonon vagy egy terminálos használatot követően.

Az online lekérdezéshez lépj fel a www.otpportalok.hu oldalra, ahol a Széchenyi Pihenőkártya alatt három fül közül választhatsz. A lekérdezésen túl megismerheted az elfogadóhelyek teljes listáját és szükség esetén tiltást is kezdeményezhetsz. Az egyenleg lekérdezésre kattintva a rendszer egy adatlaphoz vezet téged. Itt meg kell adnod a teljes kártyaszámot és a telekódodat. Az utóbbi általában a kártyaszám utolsó három számjegyét jelöli. Ha pedig végeztél, nincs más dolgod, mint a lekérdezés gombra kattintani.

Mindez csak a regisztráció nélküli folyamatra érvényes, ha beregisztrálsz, egyéb lehetőségek is nyitottá válnak a számodra. Ilyen például a teljes kártyaforgalom és a kiemelt partnerek ajánlatainak megismerése, a saját adatok megtekintése, a pótkártya gyors rendelésének elindítása vagy az e-mail cím módosítása.

A telefonos lekérdezéshez az OTP SZÉP vonalát kell hívnod. A bank a 06-1-3666-222-es telefonszámon a nap 24 órájában várja a jelentkezésedet. Az azonosításhoz az online módszerhez hasonlóan a kártyaszámra és a telekódra van szükséged. A hívást egy gépi hang veszi fel, ez ad neked tájékoztatást az aktuálisan elérhető összegekről.

Ha a Széchenyi Pihenőkártyádat POS terminálon használtad, a tranzakció után kapott bizonylaton szintén láthatod az egyenlegedet, de csak és kizárólag az adott zsebre vonatkozóan. Ez a technika tehát a teljes körű lekérdezésre nem alkalmas.

SZÉP kártya műveletek az OTP-nél

A SZÉP kártyánkat a leggyorsabb módon a bank könnyen letölthető – Android és iOS platformon is jól működik – mobilapplikációjával tudjuk használni, illetve, ha belépünk az alkalmazásba. Tudunk még előleget utalni, van rajta térképes kereső, ahol a kártya elfogadóhelyeket listázza a rendszer és az aktuális egyenleg szintén lekérdezhető.

SZÉP kártya aktiválás

Az alkalmazásba csak regisztráció után léphetünk be, ugyanakkor ezzel a regisztrált adatokkal a bank SZÉP Portáljára (online felület) is be tudunk lépni. Viszont első alkalommal szükséges a kártyaszám és a születési dátumunk. A későbbiekben pedig csak e-mail és jelszó ismeretében használhatjuk az online rendszert. Mindezek mellett, ha újonnan regisztráltak vagyunk, a következőkre lesz szükség:

  • az OTP SZÉP kártya 16 jegyű kártyaszámunkra,
  • a születési dátumunkra,
  • valamint egy létező és gyakran használt e-mail címre.

Az OTP SZÉP Kártya aktiválása az úgynevezett „SZÉP Vonal”on (nem emelt díjas telefonszámon) gyorsan lehetséges. Nevezetesen a (06-1) 3-666-222 telefonszámon.

A telefonos aktiváláshoz csak három adatot kell megadnunk: a kártya számának utolsó tíz számjegyét, a kártyával együtt kapott TeleKódot, valamint születési dátumunkat. A TeleKód a legtöbb esetben a kártya utolsó három számjegye, amit az első belépés után célszerű megváltoztatni.

Figyeljünk arra, hogy hiába van online regisztrációnk a kártyát csak telefonon lehet élesíteni!

Hogyan igényelhetünk SZÉP kártyát?

A SZÉP Kártyát a leendő kártyatulajdonos munkáltatója igényelheti az arra jogosult banknál. Magyarországon az OTP, a K&H és az MKB bank rendelkezik ezekkel a jogosultságokkal. Vagyis országos hálózattal rendelkeznek, valamint a 35 ezer főnél nagyobb városokban olyan fiókintézményekkel rendelkeznek, ahol személyes ügyintézésre van lehetőség. A munkáltatók a bankfiókokban, illetve a hitelintézetek online felületein kérelmezhetik a kártyát, amely a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt díjmentes.

Szépkártya egyenleg lekérdezés az MKB Bankban

MKB SZÉP kártya birtokosként a rendelkezésedre álló egyenleget háromféle módon tudhatod meg. A bank által működtetett SZÉP vonalon (06-1-268-7272) hétfőtől péntekig, 8 és 15 óra között kérhetsz adatokat. Az időponton kívül, a bank központi számain, minden nap 8-tól 20 óráig tájékozódhatsz.

Telefonszámok: 06-1-238-0361, 06-1-238-0362, 06-20-2987009, 06-30-9319704 és a 06-70-7797699

Ha nem vagy a telefonos ügyintézés híve, az információkérésre online is lehetőséged van. Ehhez a www.mkbszepkartya.hu oldalt kell meglátogatnod, ahol az egyenleg a bejelentkezést követően a kártyaszám megadásával érhető el. Jó tudnod még, hogy az MKB a SZÉP kártyára érkező jóváírásokról és a vásárlásokról a kérésedre tájékoztató e-mailt küld neked. Ezt a lehetőséget a visszaélések elkerülése érdekében is célszerű beállítanod. Az MKB Banknál a lekérdezés harmadik útja az applikáción keresztül történő adat kérés.

Hogyan tudhatod meg az egyenlegedet, ha KH Szépkártyával rendelkezel?

A K&H Banknál a szépkártya egyenleg lekérdezés a www.szepkartya.kh.hu weboldalon indítható el online. Itt nem kell mást tenned, mint a kártyaszámodat és a jelszavadat megadni. Akkor se keseredj el, ha éppen nem vagy internet közelben, viszont sürgősen tudnod kellene, mennyi pénz áll a rendelkezésedre. A K&H TeleCentert tárcsázva ugyanis gyorsan hozzájuthatsz a szükséges információkhoz.

A TeleCenter az alábbi telefonszámokon érhető el: 06-1-335-3355, 06-20-335-3355, 06-30-335-3355 és 06-70-335-3355. A SZÉP kártya ügyfélszolgálat mindegyik esetben a 7-es menüpont alatt található.

Összefoglaló

Mint a cikkből is láthatod, a Szépkártya egyenleg lekérdezés egyik banknál sem túl bonyolult művelet, akár online, akár telefonon keresztül végzed, alig vesz igénybe egy-két percnél többet.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.