Szép kártya változás, avagy cserélhető zsebek

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A pandémia idején meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek azok, akik a Szép kártya felhasználhatóságát szerették volna érvényesíteni, hiszen a kijárási korlátozások, a vendéglátó szektor bezárása lehetetlenné tette ezt.

A SZÉP kártya hazánkban az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás, melyeknek feltöltése a tavalyi évben, tehát 2020-ban megközelítette a 300 milliérd forintot. A Koronavírus és az ezt követő pandémia azonban megnehezítette, sőt mi több, szinte lehetetlenné tette ezek felhasználását, így voltak, akik egy részét a nyáron elkölthették nyaralásra, vagy a statisztika szerint az otthonra rendelt meleg élet rendeléseknél költöttek belőle. Ez utóbbiak száma jelentősen nőtt a felmérések szerint.

Ennek ellenére azonban sokan voltak, akik nem tudták elkölteni az alszámlákon rekedt összegeket, így ezeken több, mint 170 milliárd forint várja, hogy szabad utat kapjon akár a szálláshelyen, akár a vendéglátóhelyeken, akár meleg ételre váltva az összeget.

Épp ezért (is) nagyszerű lehetőség, hogy a Szép-kártya alzsebeiben felhalmozott összegeket szabadon felhasználhatjuk egészen az év végéig, tehát december 31-ig.

Figyelem SZÉP kártya egyenleg lekérdezéséhez itt talál hasznos infókat!

Április 25-től a Széchenyi Pihenő Kártyán és Szép-kártyán található összegek alszámláin szabad átjárást biztosítanak, így a szálláshely, vendéglátás és szabadidő alzsebeiből saját döntésünk alapján költhetünk arra, amelyiket ezek közül igénybe szeretnénk venni, akár össze is vonhatjuk ezeket az összegek.

Így, ha úgy döntünk, hogy ebben az évben nem szeretnénk még nyaralni menni vagy kulturális programokon részt venni, sem vész el a pénzünk, hiszen az ezeken az alszámlákon található összeg melegételre is fordítható.

A gazdaságvédelmi akcióterv, melyet a koronavírus járványa keltett életre, a Szép-kártyák életébe is változásokat hozott. A kormány lehetővé tette, hogy a munkáltató emeljen a keretösszegen, valamint az ezután járó adózást is kedvezményessé tette. Csökkent a személyi jövedelemadó, azáltal, hogy a szociális hozzájárulási adó eddigi 17,5% elengedi a kormány, így a személyi jövedelemadó 15%-ra csökkent.

A változtatás azonban itt még nem állt meg

Az adókedvezmény időszakos csökkentése mellett a béren kívüli juttatások felső értékét is növelték, így akár a versenyszférában, akár a közszférában dolgozunk, mindenképp jól járunk. A versenyszférában a béren kívüli juttatást az eddigi 450.000 forintról 800.000 forintra, míg a közszférában dolgozók 200.000 forint helyett 400.000 forintot kaphatnak éves keretként.

Ennek értelmében az alszámlákra vonatkozó értékek is emelkedtek, így a szálláshelyek alszámlájára maximum 400.000 forintot, a vendéglátásra 265.000 forintot, míg végül a szabadidőre 135.000 forint maximum összeget kaphatunk.

 A Szép-Kártya felhasználásának változtatása után a akár a belföldi utazásainkat, fürdőhelyi szolgáltatásokat vagy akár a szálláshelyeinket is fizethetjük bármelyik alszámláról. Mindezt december 31-ig tehetjük, így érdemes ezt a dátumot jó előre megjegyeznünk.

Eddig zseb, most alszámla 

 Míg eddig arról beszéltünk, hogy vendéglátás, szórakozás vagy szálláshely zsebeink vannak, mára alszámlákká váltak, melyeket nem árt észben tartani.

SzÉP Kártyánk abban az esetben lehet, ha megigényeljük azokat. Ezt jelen pillanatban három banknál tehetjük meg, az OTP, az MKB és a K&H banknál.

 Az a technikai módosítás, mely szerint az eddigi zsebek helyét az alszámlák váltották fel, egyéb változásokat is eredményeztek. Annál is inkább, hiszen az alszámla nem más, mint bankszámla, így mindenki, aki Szép Kártyára jogosult, három pénzforgalmi alszámlával is rendelkezik, melyre a munkáltató utalja a keretet.

Az alszámlák tartalmi megjelölése továbbra sem változik, így marad a szálláshely, vendéglátás is szabadidő, melyet ez év április 25-től tehát szabadon felhasználhatunk belföldi utazásaink során a megjelölt helyeken.

A változásnak azonban még nincs vége

Míg eddig lehetőségünk volt a SZÉP Kártyát a munkáltatótól megigényelni, ma ezt csak a pénzintézetnél tehetjük meg. Amennyiben a SZÉP Kártyánk lejár, az nem tűnik majd el a rendszerből, de a bank minden esetben havidíjat számol majd fel a lejárati időn belül el nem költött összeg megőrzéséért.

Tekintettel arra, hogy az alszámla is növelheti a banki költségeket, nem árt minden esetben megnézni az adott bank költségeit, hogy tudjuk, mennyi kezelési vagy számlavezetési díjat számolna fel az alszámláink vezetéséért.

Hogyan adózunk a SZÉP Kártya után 2021-ben?  

Tekintettel arra, hogy a megemelt cafeteria rendszer a munkáltatókra is terhet ró, épp ezért ezeket a kormány kedvezményes adózással igyekszik csökkenteni. Így mindhárom SZÉP Kártya alszámlára utalt összeg után adókedvezmény jár a munkáltatónak, mutatjuk mennyivel is érdemes számolni.

A közterhek alig változtak valamit, az eddigi 34,22 százalékról 34,5 százalékra emelkedtek, a szociális adó hozzájárulási adó tekintetében már ennél nagyobb a változás. Míg ez 2020-ban 19,5 százalék volt, az előző 14 százalék helyett, most, 2021-ben ezt az értéket már nem kell felszorozni 1,8-cal és a 15 százalékos szja-kötelezettség sem változott.

Mindent összevetve a SZÉP Kártya ebben az évben, a helyzet adta lehetőségeket valóban a maximális szinten igyekszik kielégíteni, mind a felhasználhatóság, mind pedig az összeg tekintetében. Teszi mindezt úgy, hogy a munkáltatókat sem sújtja nagyobb teherrel, így akár melyik szférában is dolgozunk, szabadabban és több lehetőséggel használhatjuk őket.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.