IBAN szám – a nemzetközileg elismert szabványosított módszer

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A bankszámlák azonosítására két nemzetközileg elismert szabványosított módszer létezik, ebből az egyik az IBAN szám. A számot akkor használjuk, ha egyik országból a másikba szeretnénk utalást indítani. Hogyan is kezdődött a történet? 1997-ben az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) először kidolgozta az IBAN-ok szabványosítási rendszerét. Néhány Bizottság és Tanács, mint például ma már az Európai Pénzforgalmi néven ismert tanács aggályokat fogalmazott meg, miszerint túl nagy rugalmasságot rejtenek a javasolt szabványok.

Az átdolgozott szabály már tartalmazott egy rendelkezést, mely szerint minden országban meghatározott hosszúságúnak kell lennie a számnak és csak nagybetűket használhatnak. Ezelőtt soha nem volt nemzetközileg is elismert szabványosított módszer a különféle bankszámlák azonosítására. Amíg nem volt szabványos gyakorlat, addig nem lehetett beazonosítani, hogy a küldött és megadott információk vajon helyesek-e. Sorra késtek a kifizetések, hiszen az azonosítás és ellenőrzés sok időbe telt, mert be kellett azonosítani a küldő és a fogadó felet. Az IBAN bevezetése döntő fontosságú volt a nemzetközi pénzügyi tranzakciók életében.

Mi a különbség a SWIFT és az IBAN szám között? Mi az IBAN szám?

A két kód között elsődlegesen az a különbség, hogy azok milyen információkat közvetítenek a bankok között. A SWIFT minden esetben egy adott bankot azonosít egy nemzetközi pénzügyi tranzakció során. Az IBAN szám magában a nemzetközi tranzakcióban részt vevő egyedi számla beazonosítását célozza meg. A nemzetközi pénzügyi piac zavartalan működésében mind a kettő kódnak fontos szerepe van.

Az IBAN szám felépítése

A szám lehetővé teszi, hogy az átutalás címzettjének számlaszámát és a bank székhelye szerinti országot könnyedén beazonosítsák. Ez a szám emellett magának a tranzakciónak a helyességét, az adatok valódiságát is ellenőrzi. Minden IBAN szám egy 2 jegyű országkóddal, ISO-kóddal kezdődik, ez Magyarország esetében HU, majd utána következik 2 szám, amely egy ellenőrző szám. Ezt az ellenőrző számot nagyon egyszerűen online is le lehet ellenőrizni, hogy biztosan célba érjen az utalandó összeg. Az ellenőrző szám után következik a saját bankszámlaszámunk. Az alap bankszámlaszám a magyar szabványok szerinti bankszámlaszám, amelyet egy digitális utalás esetén nem kell elválasztani, viszont, ha papír alapú utalást indítunk, akkor négyesével szükséges elválasztani.

Budapest Bank IBAN teszt

A Budapest Bank oldalán találhatunk egy IBAN szám tesztet ITT. Az európai országok közül többen is használják az IBAN számot, amelyet szintén megtekinthetünk a bank weboldalán. Segítségképpen még példákat is találunk, így biztosan nem lehet tévedni egy-egy utalás indítása során. Jelenleg Albánia, Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Ciprus, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Lengyelország, Libanon, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Mauritius, Málta, Monaco, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Szaúd-Arábia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Tunézia használja az IBAN-számot.

A Transferwise iban szám terén is beújított

A Transferwise ügyfelei mostantól már az azonnal fizetési rendszerben (GIROinstant) tudják intézni utalásaikat, amely pár másodpercen belül teljesülhet. A Transferwise ezért jutalékot nem számol fel. Még egy újítás került előtérbe a cég háza tájékáról, mégpedig az, hogy az ügyfeleknek egyedi magyar számlaszámot (IBAN) is nyújt. Eddig az adott nemzeti valutában kezelték a számlákat, nem lehetett mindenhol elérni, de ma már ez sem jelenthet akadályt Magyarországon sem. Az IBAN kódot általában a számlakivonatokon is feltüntetik, illetve rákereshetünk a banki online felületen, ha rendelkezünk hozzáféréssel.

A Wise oldalán egy IBAN kód kalkulátor is megtalálható, amely szintén segítségünkre lehet. A bankok gyakorta rejtett díjakat számolnak fel, amelyekről az ügyfeleket előre nem értesítik. Mindegyik bank a saját megszokott időintervallumában küldi a pénzeket, amelynél nem lesz nehezebb gyorsabb szolgáltatót találni, ilyen például a Wise is. Minden egyes utalás valós piaci középárfolyamon lesz számolva és semmilyen rejtett díjjal nem kell efelett az összeg felett számolni. Érdemes több szolgáltató kínálatát is feltérképezni, hogy a számunkra legelőnyösebb külföldi pénzutalást indíthassuk el. Ma már az interneten nagyon gyorsan utána lehet nézni az egyes szolgáltatásoknak, így ezt a lépést ki ne hagyjuk utalás előtt.

IBAN szám kereső

Sokaknak jelent nagy kihívást egy banki átutalás, amellett, hogy sokan rutinszerűen használják a bankkártyájukat. A banki átutalás legtöbbször akkor ütközik falakba, amikor egy külföldi bankszámlára kell utalást indítani. llyenkor számít sokat, ha ismerjük az IBAN szám felépítését, illetve ismerünk egy praktikus keresőt, amely segíthet a kiigazodásban.

Az otp, a k&h, az erste, a raiffeisen, a cib, az unicredit, az mkb bank és a takarékbank is igyekszik segíteni ügyfeleit, ha nemzetközi utalás indításáról van szó

Az IBAN-szám mint már említettük egy nemzetközi bankszámlaszámot takar, amely maximum 34 karakter hosszúságú lehet. Az IBAN jelentése International Bank Account Number. A szám különböző karakterekből és számokból épül fel. A banki ügyintézők egy-egy elakadt pénzügyi tranzakció során szívesen segítik ügyfeleiket.

Most azonban gyűjtsük össze, hogy a nagyobb bankoknak mi az IBAN számuk, ezzel is segítve a gördülékeny pénzügyi tranzakciók lebonyolítását. Ha ismerjük a nagyobb bankok azonosítóját, akkor már mi is gyorsabban eldönthetjük, hogy a megadott szám helyes-e és jó helyre kerül-e pénzünk. Az OTP azonosítója a 117, a K&H azonosítója a 104, az Erste banké a 116, a Raiffeisen banké a 120, a CIB banké a 107, az Unicredit banké a 109, az MKB banké a103, míg a Takarékbanké a 115.

Miben különbözik a román iban szám?

Amennyiben egy román bankszámlára kívánunk pénzt utalni, úgy érdemes első körben átgondolni, hogy mennyire éri meg bankon keresztül utalni, ahol az átváltások miatt akár nagyobb pénzösszeget is bukhatunk. A rossz átváltási árfolyam sokat nyomhat a latba. A bankok még mindig a régi rendszert használják, ezért biztosak lehetünk abban, hogy a Transferwise segítségével költséget takaríthatunk meg. A fejlett technológiának köszönhetően már olyan gyorsan mozgathatjuk a pénzösszegeket mintha ezt a bankunkon keresztül tennénk.

Valódi átváltási árfolyamon keresztül valósul meg az utalás. Itt is ugyan úgy biztonságban van a pénzünk. És most nézzük meg, hogyan is néz ki egy román IBAN szám. Az ország nagybetűs kódja itt is adott, ezután következik a 2 számjegyből álló IBAN ellenőrző kód, majd ezt követi 4 karakter SWIFT/BIC kód és a végén a 16 karakter hosszúságú bankszámlaszám.

Mit lehet tudni a kínai iban számról?

Kínában nem használják az IBAN-számot, így a Kínába irányuló fizetések esetében valószínűleg olyan információkat kérnek, amelyek már kissé elavultak, de meg lehet oldani a nemzetközi átutalást ide is. Kínai utalás esetén SWIFT kódot kapunk, amellyel el lehet indítani az utalást.

Nézzük most meg, hogy mit érdemes tudni a SWIFT kódokról?

A Swift a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication rövidítése. Ezt a szervezetet 1973-ban hozták létre, amelynek az volt a célja, hogy a pénzügyi intézmények és a bankok biztonságosan bonyolíthassák le a különféle nemzetközi kifizetéseket. Ez a hálózat ma már több mint 10 000 taggal rendelkezik a világ 212 országában. A SWIFT a világon létező legnagyobb nemzetközi fizetési hálózat. A tagok a SWIFT kód segítségével mozgathatják pénzüket a világ különböző országaiban.

Maga a kód szabványosított. információkat tartalmaz, amelyre a banki tranzakciók során szükség van annak érdekében, hogy a kedvezményezett megkapja az utalást. Ugyan olyan fontossággal bír, mint postázáskor az irányítószám. Ha rossz SWIFT kóddal teljesítenek egy utalást az sem fog megérkezni a címzetthez. A kód összesen pár betűből és számból áll és ezek az azonosítók tartalmazzák a bankoknak szükséges információkat. 8 vagy 11 karakter hosszúak. Az első 4 számjegy a bank kódja, az 5. és a 6. az ország kódja, a 7. és a 8. a helyet jelzi. Opcionálisan létezik még 3 utolsó számjegy, amely a bank fióktelep kódját rejti. Ez a kód nem szükséges, de opcionálisan megadható. Ha az utolsó 3 számjegyet elhagyjuk, akkor az adott bank központi irodáján keresztül kerül csatornázásra a pénzösszeg.

Ha már beszéltünk a SWIFT kódról, akkor érdemes megemlíteni a BIC kódot is

Ez a kód nagyban hasonlít a SWIFT kódhoz. A SWIFT kód létrehozásakor a nemzetközi fizetések megkönnyítése érdekében létrehozták a BIC kódot is, amely egy banki azonosító kód. Nagyon sok esetben a SWIFT és a BIC kód teljesen megegyezik, hiszen a SWIFT hálózat minden tagja kap egy BIC kódot is. A bankok legtöbbször BIC/SWIFT kódot tüntetnek fel a bankszámlakivonatokon is. Az országot, a bankot, a helyszínt megadva egy online kereső segítségével pillanatok alatt rá lehet keresni a kódra. A bankok a SWIFT-rendszeren vagy más csatornáikon keresztül a legnagyobb biztonságban továbbítják egymás között az információkat, így tudják, hogy a pénz honnan érkezik és melyik számlán kell azt jóváírni.

A kód hiányában a bank soha nem fogja tudni teljesíteni az átutalást, így érdemes körültekintően megadni az adatokat. Amikor határokon átnyúló fizetést indítunk mindig szükséges hozzá a SWIFT/BIC kód. A pénzösszegek biztonságos és gyors átutalása érdekében mindig legyen kéznél a kód. Ha valakitől fizetést várunk, akkor érdemes kézközelben tartani saját kódunkat, ha pedig idegennek indítunk kifizetést mindig kérjük el időben a kódot, mert biztosan szükségünk lesz rá. Az átutalásokat különféle díjak terhelik, amelyek nem biztos, hogy pontosan tudhatók az átutalás időpontjában, ezért ezeket a költségeket érdemes előre megtekinteni a bank honlapján. Az IBAN számot saját online banki felületünkön vagy a bankszámlakivonaton is megtalálhatjuk.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.