Hogyan igényeljünk OTP személyi kölcsönt?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Előfordulhat olyan szituáció az életünkben, hogy gyorsan pénzre lenne szükségünk. Az OTP-nak többféle szabad felhasználású hitelterméke létezik például: felújítási személyi kölcsön, OTP hitelkártya, folyószámlahitel vagy áruhitel. Az OTP személyi kölcsön olyan ingatlanfedezet nélkül felvehető hitel, mely szabadon felhasználható. Nem kell megindokolni a hitel célját és a folyósítás során nem is kell semmilyen bizonylatokat, számlákat elszámolni. Egyszerűen csak felvesszük a hitelt, és visszafizetjük a törlesztő részleteket. A személyi kölcsön, gyorsan és egyszerűen igényelhető, akár online is. Az OTP személyi kölcsön egy fix hitel. Előre megadott időszak alatt, előre megállapított törlesztő összegeket fizetünk vissza.

Első lépésként, mérjük fel az igényeinket. Az otp.hu weboldalon a Hitelek / személyi kölcsön almenü egy kalkulátor oldalra navigál tovább. A kalkulátorral beállíthatjuk mekkora hitelösszegre lenne szükségünk, utána beállíthatjuk a törlesztőrészlet nagyságát és a futamidőt (a kis csúszkákat kell húzogatni). Ezek után a bank a rendelkezésre álló adatok alapján ellenőrzi, hogy jogosultak vagyunk-e a kölcsön felvételére vagy sem. Hitel felvétele előtt érdemes végiggondolni a hitel célját is. Ha lakásfelújítással kapcsolatban veszünk fel hitel, érdemes ingatlan / lakáshitelt felvenni, mert annak jóval kedvezőbb a kamatozása (nagyjából fele annyi, mint a személyi kölcsöné).

Mekkora összegben?

Az OTP személyi kölcsön felvehető kölcsönösszege 500.000 és 8 millió forint közötti összeg. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel pedig 2 és 8 millió forint között lehetséges.

Kamat mértéke

Az OTP személyi kölcsön esetén éves fix kamat, a felvett hitelösszegtől függ.

1.100.000 forintig 20%

2.000.000 forintig 18%

3.100.000 forintig 16%

5.100.000 forintig 14%

6.100.000 forintig 13%

7.100.000 forintig 11%

8.000.000 forintig 8%

A legtöbb pénzügyi intézetnél akár 50%-os kamat kedvezményt kapunk, ha az adott bankhoz érkezik a fizetésünk. Az OTP esetén nincs ilyen könnyítés. Akár OTP ügyfelek vagyunk, akár nem, a kamat azonos.

A THM vagyis a Teljes hiteldíj mutató összege

Nagyon fontos, hogy nézzük át a teljes hiteldíj mutató összegét is, hiszen ez a szorzószám lesz a ténylegesen visszafieztendő hitel összege.

1.100.000 forintig 23%

2.000.000 forintig 20,5%

3.100.000 forintig 18%

5.100.000 forintig 15,5%

6.100.000 forintig 14,4%

7.100.000 forintig 12%

8.000.000 forintig 8,7%

Ki igényelhet OTP személyi kölcsönt?

Minden 21 évét betöltött, Magyarországi lakcímkártyával, legalább 6 hónapos munkaviszonnyal rendelkező, minimum 100 ezer forint, nyugdíjas esetén minimum 75 ezer forint nyugdíjjal rendelkező állampolgár.

Amennyiben elmúltunk már 70 évesek, vagy 70 felett leszünk mire a hitel lejár, a bank más adóstársat is bevonhat a hitel törlesztésébe.

GYES-en vagy GYED-en lévő kismamák esetén, csak akkor igényelhetünk OTP személyi kölcsönt, ha van mellette önálló fizetésünk.

KHR (BAR) listás ügyfelek esetén, csak akkor igényelhetnek OTP személyi kölcsönt, ha nincs „mulasztás” az igénylő neve mellett.

Határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező ügyfelek esetén, csak annyi időre igényelhetnek személyi kölcsönt, ameddig a munkaszerződése szól.

Milyen dokumentumok szükségesek OTP személyi kölcsön igényléséhez?

Alkalmazott esetén:

Személyi igazolvány, vagy vezetői engedély

Lakcímkártya

Maximum 30 napos munkáltatói jövedelemigazolás

Nyugdíjas estén:

Személyi igazolvány, vagy vezetői engedély

Lakcímkártya

Nyugdíjas igazolvány

Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tárgyévi éves értesítése

Vállalkozó esetén

Személyi igazolvány, vagy vezetői engedély

Lakcímkártya
NAV által kiállított jövedelemigazolás vagy utolsó 3 havi bankszámlakivonata, amivel igazolja, hogy rendszeresen jövedelemhez jut.

OTP személyi kölcsön igénylése Internetbankon keresztül

OTP személyi kölcsönt legegyszerűbben online úton vagyis az Internetbankon keresztül tudjuk intézni. Amennyiben nincsen még Internetbankunk, menjünk be egy OTP bankfiókba és kérjünk Digitális Szolgáltatás Szerződést. Ez egy ingyenes szolgáltatás. Innentől interneten is el tudjuk intézni a fontosabb banki teendőket (egyenleget tudunk lekérdezni, utalásokat indíthatunk, internetes vásárlásokat hitelesíthetünk). Fontos megjegyezni, hogy az OTP-nek kétféle online internetbankja van. Hitel igényléséhez csak az új Internetbank jó.

Személyi kölcsön igényléséhez, nyissuk meg az otp.hu weboldalt. Jobbra fent, kattintsunk az Internetbank belépés gombra. Adjuk meg a bankszámla számunkat, azonosítónkat és a jelszavunkat. A kapott hitelesítő SMS-el, vagy QR kódleolvasással lépjük be az OTP smartbank-ba. Itt jobb oldalt a panel menüben az Igénylések / Személyi kölcsön menü alatt tudjuk elindítani az OTP hitel igénylést. Nagyon fontos, ez a funkció csak asztali számítógépes eszközön érhető el, mobil applikációban nem.

Ha elektronikus úton intézzük az OTP személyi kölcsönt, akár elektronikus úton is jóvá hagyhatjuk a szerződést. Erről egy SMS-t kapunk, amiben lesz egy aláíró kód. A hitelesítő kód megadásával a kölcsönszerződés létre jön. A szerződés létrejötte után, az igényelt összeg megérkezik a bankszámlánkra.

Ha online igényeljük az OTP személyi kölcsönt, a bank nem számolja fel a 0,75%-os folyósítási díjat.

OTP személyi kölcsön igénylése személyesen
Személyesen, OTP bankfiókban lehet személyi kölcsön igénylést elindítani, hogy telefonon ügyintéző segítségével. Ilyenkor az ügyintéző élő szóban kéri be a kölcsön elbírálásához szükséges adatokat.

Ha ügyintéző segítségével intézzük az OTP személyi kölcsönt, a bank 0,75%-os folyósítási díjat számít fel. Ebben az esetben a kibocsájtott hitelösszegből alapból levonásra kerül a folyósítási díj összege.

Elbírálási idő

Ha feltöltöttük az Internetbankba a szükséges dokumentumokat, vagy személyes ügyintézés esetén, az ügyintéző töltötte fel az adatokat, az elbírálási idő csupán néhány perc. Pozitív elbírálás esetén, egy munkanapon belül megérkezik az igényelt hitel a bankszámlánkra.

A törlesztő részletet minden hónapban a bank leemeli a bankszámlánkról, ezért gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen annyi pénz fizetési bankszámlán, amennyi a törlesztőrészlet összege. A törlesztési csoportos beszedési megbízással történik, a törlesztés fordulónapja, a kölcsön létrejöttének dátuma. A későbbiekben megváltoztatható a hiteltörlesztés dátuma.

Személyi kölcsön igénylése, ha nem az OTP-nál van a számlánk

Ilyen esetben is igényelhetünk OTP személyi kölcsönt. Ebben az esetben fel kell töltenünk a rendszerbe a jövedelemigazolásunkat, majd el kell indítani a hitelbírálatot. Ha nem sikeres a hitelbírálat, a bank úgy kalkulációt készít, amit az interneten el is fogadhatunk. OTP személyi kölcsön folyósításához OTP bankszámlával kell rendelkeznünk, hiszen a bank onnan emeli le minden hónapban a törlesztőrészleteket.

A fizetésemnek az OTP-s bankszámlára kell érkeznie?

Ha nem vagyunk OTP ügyfelek, de OTP személyi kölcsönt vagy Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel igényelnénk, OTP bankszámlával kell rendelkeznünk. OTP számlát elég csak akkor létrehozni, amikor a folyósítás megtörténik. A fizetésünket nem kell az új OTP számlánkra utaltatni, de arról gondoskodni kell, hogy az új OTP bankszámlánkon mindig legyen annyi pénz, amennyi a kölcsön törlesztőösszege.

Kell-e munkáltató igazolás, ha az OTP számlára érkezik a fizetésem?

Amennyiben több mint 6 hónapja van OTP bankszámlánk és több mint 6 hónapja, arra érkezik a fizetésünk, akkor nem kell munkáltatói igazolás. Simán az Internetbankon elindítjuk a kölcsön igénylését és pozitív elbírálat esetén, akár másnap a bankszámlánkon lehet a megigényelt hitelösszeg.

OTP Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel egy privát plusz szolgáltatás az OTP-nél. Kifejezetten nagyobb keresetű ügyfeleknek, nagyobb összegű, szabadon felhasználható hitelről van szó.


Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel opciói: 2 és 8 millió forint között igényelhető, minimum 250.000 forintos nettó fizetéssel. Futamidő 5-7 év, THM: 8,4-13,4%

Törlesztési biztosítás
Az OTP személyi kölcsön és a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelhez törlesztési biztosítást is köthetünk. Ezt olyan esetre érdemes megkötni, ha előre nem látható ok miatt nem tudjuk a hitelünket visszafizetni, például elveszítjük a munkánkat, tartós betegségünk keletkezik, mely miatt fizetésképtelenné válunk, gazdasági válság lesz vagy elhalálozunk. Alap és extra csomagok közül választhatunk. Az alap csomag a törlesztőrészleteket illetve a hiteltartozást vállalja át, az extra csomag, a hitel átvállalásán túl, a károsult családtagjainak is anyagi segítséget nyújt. A törlesztési biztosítás csomagtól függően, a hitel összegének 3-8%-a.

Előtörlesztés
Bármikor lehetőség van előtörlesztésre, vagy a kölcsön teljes kifizetésére. Ezt személyesen OTP bankfiókban kell intézni. Az előtörlesztési díj a hitel összegének 1%-a. Évente egyszer lehetőség van ingyenes előtörlesztésre, ha a törlesztő részlet összege nem nagyobb mint 200.000 forint.

Mi törtnénik ha nem tudom fizetni a személyi kölcsönt?

Amennyiben jövedelemszerzési nehézségeink vannak – és nincs törlesztési biztosításunk – még késedelembe lépés előtt, menjünk be egy OTP bankfiókba és konzultáljunk az ügyintézővel. Ilyen esetben törlesztési csökkentést kérhetünk. Ez egy 6 hónapos átmeneti időszak, mely alatt 8000 forintig csökkenthető vissza a törlesztőrészletünk. Másik lehetőség a futamidő meghosszabbítása. Ha meghosszabbítjuk a futamidőt, csökken az aktuális törlesztőrészlet.

Van olyan megoldás is, ami ezt a két lehetőséget ötvözi: törlesztéscsökkentés és hosszabb futamidő. Ebben az esetben kapunk egy fél éves türelmi időt, mely idő alatt minimum havi 8000 forintot kell törlesztetünk, majd a fél év végeztével, a hosszabbított futamidőhöz tartozó, alacsonyabb törlesztőrészletet fizetjük.

Ha fizetési nehézség merülne fel, majd anyagilag helyre jövünk, évi egy alkalommal lehetőségünk van ingyenes előtörlesztésre is.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.