Vinted ruha eladás és vásárlás gyorsan

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A Vinted ma Magyarországon is az egyik legnagyobb használt ruha és kiegészítő online alapú értékesítési piactér, ahol a felhasználók eladhatnak, vásárolhatnak és kereskedhetnek. A Vinted Hungary tulajdonképpen egy hatalmas katalógus, amelynek segítségével az eladók a honlapon keresztül kínálhatják eladásra megunt ruhadarabjaikat. A Vinted a költséghatékonyságra, a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra buzdítja felhasználóit.

A használt ruhák piaca most is egyre bővül, hiszen sokaknak nem telik az új ruhadarabokra, vagy pontosan az ellenkezője és szinte vadásznak a régi és drága különleges ruhadarabokra. Régen a használt ruhákat elsősorban az üzletekben tudtuk megvásárolni, de ma már a digitalizáció egyre jobban elterjed és ez elérte ezt a piacot is. Az e-kereskedelmi platformok egyre sokasodnak és még mindig elmondható az, hogy egyre több és több van belőlük.

A kezdetek a Vintednél

A világ egyik legnagyobb használtruhás e-kereskedelmi platformjáról beszélünk, amely 2008 óta segít bennünket a használt ruhák értékesítésében a világ több országában. 2019-ben már 25 millió felhasználója volt a platformnak. Alapítói a litván Milda Mitkue és Justas Janauskas. A történetük ott kezdődött, hogy amikor már nem emlékeztek arra sem, hogy a kiválasztott ruhadarab mikor volt utoljára rajtuk és mivel pénzt adtak ki rá, így mindenképpen el szerették volna azokat adni. 2019-ben már 1 milliárd dolláros értéke volt üzletünknek Litvániában.

A Vinted ma már 18 országban érhető el: Ausztria, Belgium, Kanada, Csehország, Németország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Svédország, Szlovénia, Egyesült Királyság és Amerika. Eredetileg csak női ruházati cikkekkel indultak el, de ma már a férfi és gyerek ruhák, valamint a kiegészítők is elérhetők a kínálatban. A kiegészítők között találhatunk ékszereket, gyerekbútorokat, könyveket vagy akár játékokat is.

2017. a változás éve volt

2017-ben először könyvelhettek el nyereséget, hiszen egy teljesen új stratégiával álltak elő. A felhasználók innentől ingyen árulhatták a ruhákat, vagy lehetőségük nyílt arra, hogy előfizessenek különféle prémium szolgáltatásokra. A cég eladásai innentől kezdve folyamatosan szárnyalnak.

Hogyan működik a Vinted platformja, illetve az applikáció?

A Vinteden az eligazodás és a használata egy picivel problémásabb, mint azokon a platformokon, ahol profi kereskedők kínálják termékeiket, hiszen a magánemberek nincsenek igazán tisztában a kereső kifejezésekkel, így a termékleírások sokszor még hiányosak is. A platformmal kapcsolatban tehát legyünk türelmesek, de biztosak vagyunk abban, hogy ezzel még profitálni is lehet. A kereséseket természetesen lehet finomítani és használhatjuk a szűrőket is. Ha az eladó a különféle címkékkel ellátta a termékét, akkor viszont nagyon gyorsan rábukkanhatunk álmaink ruhájára.

Lehetőség nyílik arra, hogy a nekünk tetsző termékeket kedvencek közé tegyük, azaz egy kis szívecskével lássuk el, így azokat később is megvásárolhatjuk. Kedvenc eladóinkat is tudjuk követni, így ez is sokkal gyorsabbá teszi a vásárlást. A különféle árucikkeket akár méretre is szűrhetjük, de rákereshetünk színre, árra és más fontos tulajdonságokra is.

Szűrés a Vinted termékei között

Ha beállítottuk a szűrőt, akkor tovább segíthetjük keresésünket azzal, hogy sorba rendezzük. Ezt megtehetjük ár, valamint a feltöltés ideje szerint is. Ha megtetszett nekünk egy termék akkor felvehetjük az eladóval a kapcsolatot üzenet formájában. Cseveghetünk vele és így további információkat is megtudhatunk a kiszemelt termékről. A vásárlóknak még arra is lehetőségük van, hogy árat ajánlanak ki egy termékre. Ha az eladó ezt elfogadja, akkor már csak a termék megvásárlása maradt hátra.

A Megvesz gombra kattintva máris létrejön az adás-vétel. A legelső vásárlásnál minden esetben meg kell adnunk a bankkártyánk adatait, de lehetőség van a PayPal-os fizetési módra is. A fizetendő ár minden esetben magába foglalja a szállítási költségeket is, így ezzel nem kell külön kalkulálni. A Vinted is felszámol díjat, így a vevőket védő költségeket is ki kell fizetnünk, ami természetesen szintén benne van már az árban. Ha leellenőriztük a szállítási címet és mindent rendben találtunk, akkor máris kifizethetjük a terméket.

Vinted szállítás költségei

A szállítás költségei a platformon körülbelül 2,80 és 8,50 euro között mozognak, hiszen ez nagyban függ attól, hogy ki milyen formában vállal szállítást és mely országok között kell azt lebonyolítani. A termék vagy termékek kifizetése után nincsen más teendőnk, mint várni a szállítást. Minden eladónak összesen 5 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a csomagot elküldje.

A csomag pozícióját jól nyomon lehet követni a felületen. Ha megérkezik a csomag, akkor ne felejtsük el megírni az értékelésünket. Ezek a vásárlói vélemények adott esetben más eladóval kapcsolatban nekünk is nagyon hasznosak lehetnek. Mivel ez egy közösségi platform így igyekezzünk mi is a közösség aktív tagjaként jelen lenni. Ha nem jelezzük a platformon azt, hogy a termék megérkezett hozzánk, akkor 2 napon belül automatikusan megvásároltnak és leszállítottnak minősül az adott termék.

Miben más az eladási oldal?

A termékek értékesítése teljesen ingyenes így a használathoz csak egy okostelefonra vagy egy számítógépre lesz szükségünk. Az eladást az applikáción vagy a webhelyen keresztül is le tudjuk bonyolítani. Hozzunk létre egy fiókot. Ha bejelentkeztünk a fiókba, akkor következhet az visszaigazolás, azaz email-ben vagy telefonszámra kiküldik a fiókaktiváló kódot. Ha minden rendben megy, akkor bejelentkezéskor már el is kezdhetjük személyre szabni saját eladói fiókunkat. A profil adatokat alaposan nézzük át és töltsük is ki.

A termékek feltöltése gyorsan megoldható, de mi mégis azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy alaposan és körültekintően írjuk le a terméket, lássuk el a különféle jellemzőkkel és kulcsszavakkal, hiszen akkor az eladási időt is le tudjuk rövidíteni. Egy vásárló minél több információval rendelkezik egy termékről, annál biztonságosabbnak véli majd a vásárlást. A termékekről a képeket gyorsan el tudjuk készíteni okostelefonunk segítségével.

Csomagolás és árazás módja

Ezután következhet az árak meghatározása majd a csomagméret beállítása. A méret beállítása után kezeljük a szállítási lehetőségeket és máris készen állunk arra, hogy a terméket meghirdessük a platformon. Ha eladtuk a terméket, akkor mindig azt a szállítási lehetőséget kell alkalmaznunk, amelyek a vevő kért. A Vintedet minden esetben értesíteni kell arról, hogy a csomag feladásra került. Erről ne feledkezzünk el mert 5 munkanap után automatikusan törlik a rendelést.

Amikor a csomag megérkezik a vásárlóhoz és jelzi, hogy a tranzakció sikerrel zárult, akkor a pénz bekerül a Vinted pénztárcánkba. A virtuális pénztárcából a saját bankszámlánkra át tudjuk utalni a pénzt amennyiben a beállításoknál megadtuk a saját bankszámlaszámunkat. A tranzakciókkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a vevő és az eladó is lemondhatja a termék adás-vételét mindaddig a pillanatig, amíg az kiszállításra nem kerül. Ebben az esetben törölhetjük a terméket úgy, hogy a vásárlói chat ablakban a Tranzakció törlése gombra kattintunk. Itt ki kell választanunk, hogy mi volt a törlés oka és a rendszer máris kitörli a terméket.

A Vinted ügyfélszolgálat mindenkinek segítséget nyújt

Amikor elakadunk bármelyik ponton akár eladásról, akár vételről van szó, akkor felkereshetjük a Vinted ügyfélszolgálatát, akik készséggel válaszolnak a felmerülő – sokszor – gyakori kérdések tekintetében is. Ha panaszt szeretnénk benyújtani, jelentést szeretnénk tenni, akkor emailben a legal@vinted.hu címre vagy egészen egyszerűen a kapcsolatfelvételi űrlapot használva tehetjük meg. Amennyiben nem online szeretnénk rendezni egy vitás kérdést, hanem írásban, akkor a VINTED UAB, Švitrigailos g. 13, LT-03228 Vilnius, Litvánia címre küldhetjük el megkeresésünket levélben.

Miben más az app eladás vagy vétel szempontjából?

Az alkalmazás a Google Play vagy az App Store felületéről tölthető le és sokak szerint egy gyors pontos és megbízható applikációról beszélünk. A Vinted az appon keresztül is ugyan úgy működik, mint egy webshop. A kereséseket ugyan úgy alkalmazhatjuk vásárlóként, így az általunk preferált termékekre is gyorsan rábukkanhatunk. Természetesen itt is minden a regisztrációval kezdődik ugyan úgy, mint a weboldal esetében és itt is szükség lesz arra, hogy visszaigazoljuk a regisztrációnkat az email címünkről vagy a telefonszámunkról.

Ha vásárlóként csatlakozunk akkor első dolgunk legyen, hogy feltöltjük az egyenlegünket, hiszen csak akkor tudunk vásárlást kezdeményezni, ha van rá fedezetünk. Eladóként a termékek feltöltése ugyan olyan egyszerű, mint ha azt weboldalon keresztül tennénk. Csak készítsük el a minőségi fényképeket a termékeinkről és adjuk hozzá a termékleírást, állítsuk be a szűréshez a kulcsszavakat és adjuk meg az árat.

A szállításoknál sincsen semmi különbség, így mi eladóként nagyon gyorsan végezhetünk a termék komplett feltöltésével. Ezután már csak a hozzáadás gombra kell kattintanunk és máris feladtuk hirdetésünket a Vinteden. Ahogy a webes felület esetében, úgy itt sem maradt más hátra, mint várjuk a Vinted appon keresztül az első vásárlónkat vagy azonnal megvásároljuk álmaink ruháját.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.