Villámgyors fizetés érintés nélkül? A Google Pay segítségével már Magyarországon is lehetséges!

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A jelenlegi helyzetben a Google Pay a gyors és egyszerű módja az online fizetésnek vagy az érintés nélküli pénzforgalomnak a telefonunk használatával. Magát a tranzakciót nagyfokú biztonság védi, így bátran használhatjuk ezt az érintés nélküli fizetési módot. Ez a módszer nem új, viszont a Mastercard – a kártyakibocsátó partnerei: Revoult, Curve és Monese – közreműködésével már hazánkban is elérhető! Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan segítheti a magyar emberek mindennapjait ez az ingyenes (a Google nem számít fel díjat az alkalmazás használatakor!) fizetési mód.

Gyors és egyszerű érintésmentes vásárlás

Abban az esetben, ha a mobilunkkal fizetünk, a Google Pay titkosított számot használ a tényleges kártyaszámunk helyett, így az adataink biztonságban maradnak. A szolgáltatás igénybevétele során a felhasználó bárhol vásárolhat, ahol az ilyen tranzakciókat elfogadják: üzletek, vendéglátó egységek vagy tömegközlekedési csomópontok. Mindezek mellett nincs szükség mobilnetre vagy WI-FI-re, illetve mobil banki applikációra. További előny, hogy a vásárlás során nem kell keresnünk a pénztárcánkat, főleg, ha rohanunk vagy időre megyünk egy megbeszélésre vagy családi összejövetelre. A biztonság kedvéért azonban érdemes egy limitet beállítani a telefonunkban, hogy ne költekezzünk feleslegesen. Mindezek mellett a rendszer is ellenőrzi a tranzakciós korlátot és e-mailen értesíthet a változtatási teendőkről.

A Google Pay szolgáltatás beállításai

A rendszer használható asztali gépen (webes felületen), okostelefonon és okosórán is. A legtöbben okos készülékeken használják. Szinte minden rendszeren előre fel van telepítve a Google Pay. Amennyiben adott készüléken nem fut, akkor letölthetjük a Google Play áruházból vagy az Apple Store-ból.

Nyissuk meg a Google Pay alkalmazást, és rendeljünk hozzá hitel- vagy bankkártyát a „Kártyák” fülön. Ha először használjuk az alkalmazást, kattintsunk az „Első lépések” elemre, majd válasszuk ki a hozzáadni kívánt fizetési módot, ezután készítsünk fotót a kártyáról, vagy adjuk meg a kártya adatokat. A Google ezt követően SMS-ben vagy e-mail hitelesítéssel leellenőriz minket. Innentől kezdve a telefonunkat fel kell oldani és máris használhatjuk az érintés nélküli fizetési terminálon.

Sokan nem szeretik, ha okosórával kell tevékenységet elvégezni, pedig a folyamat itt is ugyanaz, csak a szolgáltatás az óra segítségével csatlakozik, hogy a vásárlás zökkenőmentes legyen. Az ellenőrzés pedig történhet SMS-ben és e-mailben, a későbbiekben PIN kódot vagy mintát kell megadni a biztonságos zároláshoz.

Hamarosan érintés nélkül is lehet majd fizetni a Google Pay segítségével

A Google Pay használata az üzletekben

Az adott boltban vagy üzletben meg kell keresni a „Google Pay” jelzést, vagy az érintésmentes szimbólumot a pénztárnál vagy az erre létrehozott terminálon. Ezt követően a fent leírt módon elvégezhetjük a beállításokat, illetve a fizetést.

Maga a szolgáltatás használata önmagában kevés lenne, ha nem rendelnénk hozzá Androidos okoseszközünkhöz (telefon, tablet, okosóra): a telefonunknak támogatnia kell az úgynevezett NFC-t (gyors és biztonságos közeli adatcsere szolgáltatás, 4 cm-es körzeten belül), és a HCE-t (Host Card Emulation (Felhőből Elérhető Kártyák), ami elősegíti, hogy az NFC eszközök érintésnélküli tranzakciókat bonyolítsanak le azzal, hogy a fizetést, az egyéb azonosítókat és a vonatkozó kártya applikációkat nem ott tárolják, ahol a biztonsági adatokat (SE – Secure Element). A Wear órákkal hasonló a helyzet. A legtöbb modern okoskaróra rendelkezik Google Pay támogatással, amennyiben, beépítették az NFC-t az érintés nélküli ügyletekhez.

Még a tranzakció előtt érdemes lecsekkolnunk a mobilunkat, hogy kompatibilis-e a Google Pay alkalmazáshoz, ezt könnyedén ellenőrizhetjük, ha az eszközünk „Beállítások” menüjében a „További elemek”, illetve a „Vezeték nélküli és egyéb hálózatok” menü alatt keresgélünk. Ha nincs találat, vagy nem működik, akkor a „Kapcsolatok” vagy az „NFC” menü lehet a segítségünkre!

Milyen bankok működnek együtt a Google Pay alkalmazással?

Hazánkban a Revoult, Curve és Monese ügyfelek mellett a Mastercard a szolgáltatást több kibocsátóval együttműködve biztosítja, többek között a Banca Transilvania, a Bunq, a CEC Bank, az LHV Pank, az N26, a Paynetics, a Swedbank, az Unicredit Bank Romania és a Viva Wallet ügyfelei élhetnek ezzel az alternatívával.

Megbízható-e a Google Pay?

Mint tudjuk 100%-os biztonság nincs, viszont aggodalomra semmi okunk, hiszen a Google irányelve kimondja, hogy a Google Pay nem osztja meg a kártya adatainkat illetékteleneknek. Ehelyett maga az üzletekben lévő terminál egyedi és titkosított tokent kap. Amely a leggyakrabban egy 16 számjegyű tokenszám, a számlaszámunk biztonsága védelmében. Pénzügyi elemzők azt is megfigyelték, hogy a Google Pay tokenvédelme máshogy működik, mint az Apple Pay rendszere, mivel ezek a titkos adatok a felhőben vannak tárolva és nem egy biztonságos helyen magában a telefonban. Ugyanakkor a Google figyelmezteti a felhasználóit, hogy érdemes törölni a „Saját eszköz megtalálása vagy keresése” funkciót a mobilunkról, ezzel is megvédve adatainkat egy másik féltől. Éppen ezért a tranzakcióknál mindig jelszót vagy PIN-kódot kér. Amely kód tartalmazzon bonyolult elemeket, ezzel is gondot okozva a tolvajoknak. Magyarul: kerüljük például az 1,2,3,4,5 számsor használatát. A jelszót lehetőleg ne a telefonunkban tároljuk, hanem olyan helyen, amelyet csak mi ismerünk.

Védjük az adatainkat!

A rendszer saját titkosítása mellett a Mastercard tokenizációs kialakításának köszönhetően a Mastercard kártya és a Google Pay összekapcsolása további biztonságot nyújthat. Mindemellett az úgynevezett helyettesítő kártyaszámmal – a minden fizetésnél dinamikusan változó adatoknak köszönhetően – a tokenizáció biztonságosabbá teszi a vásárlásokat, ennek következtében minimalizálva a digitális fizetésekkel kapcsolatos bűncselekményeket. Ezért is előnyös, ha a tranzakció során a titkosított, illetve a helyettesítő szám vesz részt a vásárlásban nem pedig a saját számla vagy kártyaszámunk. Tulajdonképpen a Mastercard kártyák minden jó tulajdonságát magában foglalja a Google Pay-jel történő használat.

Fizetés PayPal összekapcsolásával

A PayPal előnye, hogy nem kell használnunk a fizikai kártyánkat, valamint egyszerűen és gyorsan küldhetünk, illetve fogadhatunk pénzt. Ezt a lehetőséget még jobban kihasználhatjuk, amennyiben összekapcsoljuk a PayPal fiókunkat a Google Pay rendszerével, erre Android 4.4 vagy újabb szoftverű okostelefonra is szükség lesz. A „Fizetési mód” lehetőség hozzáadásával már meg is történik a párosítás. Mindezek mellett időnként nézzük meg, hogy van-e elegendő pénzünk a PayPal fiókunkban. Mert ennek hiányában a Google Pay segítségével sem tudunk tranzakciókat lebonyolítani.

Jelenleg a legtöbb hazai és külföldi webshopnál elérhető a PayPal-al történő fizetés, amely biztonságot ad főleg a vásárlóknak.

Az érintésmentes fizetés a jövő?

Ahogy a nagy tudósok mondták, a „jövő útjai kifürkészhetetlenek”! Ugyanakkor nem kell ahhoz válság vagy vírushelyzet, hogy változtassunk a fizetési szokásainkon. A Google Pay esetében a legjobb, hogy mobilunkat egy különálló bankterminállá alakítja, ezzel lehetővé téve a gyors pénzügyi tranzakciókat. Mindezt könnyen és ami talán a legfontosabb, hogy biztonságosan. Ne felejtsük el azonban, hogy az adataink védelme érdekében nekünk is meg kell tenni a szükséges beállításokat. Természetesen nem állítjuk, hogy a Magyarországon is elérhető Google Pay egyedi módszer, hiszen ott az Apple Pay vagy a Samsung saját fizetési alkalmazása. Mindenki tehát maga dönti el, hogy melyiket használja.  A lényeg, hogy ne kelljen keresgélni a pénztárcánkat és lépten-nyomon megadni a kártyaszámunkat.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Bónusz Magyar Állampapír: Befektetés a jövőbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Súlyos biztonsági rést tártak fel a Temu online piactéren forgalmazott népszerű videós kaputelefonokban. A Consumer Reports (CR) amerikai fogyasztóvédelmi szervezet friss jelentése szerint a hibák...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.