Villámgyors fizetés érintés nélkül? A Google Pay segítségével már Magyarországon is lehetséges!

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A jelenlegi helyzetben a Google Pay a gyors és egyszerű módja az online fizetésnek vagy az érintés nélküli pénzforgalomnak a telefonunk használatával. Magát a tranzakciót nagyfokú biztonság védi, így bátran használhatjuk ezt az érintés nélküli fizetési módot. Ez a módszer nem új, viszont a Mastercard – a kártyakibocsátó partnerei: Revoult, Curve és Monese – közreműködésével már hazánkban is elérhető! Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan segítheti a magyar emberek mindennapjait ez az ingyenes (a Google nem számít fel díjat az alkalmazás használatakor!) fizetési mód.

Gyors és egyszerű érintésmentes vásárlás

Abban az esetben, ha a mobilunkkal fizetünk, a Google Pay titkosított számot használ a tényleges kártyaszámunk helyett, így az adataink biztonságban maradnak. A szolgáltatás igénybevétele során a felhasználó bárhol vásárolhat, ahol az ilyen tranzakciókat elfogadják: üzletek, vendéglátó egységek vagy tömegközlekedési csomópontok. Mindezek mellett nincs szükség mobilnetre vagy WI-FI-re, illetve mobil banki applikációra. További előny, hogy a vásárlás során nem kell keresnünk a pénztárcánkat, főleg, ha rohanunk vagy időre megyünk egy megbeszélésre vagy családi összejövetelre. A biztonság kedvéért azonban érdemes egy limitet beállítani a telefonunkban, hogy ne költekezzünk feleslegesen. Mindezek mellett a rendszer is ellenőrzi a tranzakciós korlátot és e-mailen értesíthet a változtatási teendőkről.

A Google Pay szolgáltatás beállításai

A rendszer használható asztali gépen (webes felületen), okostelefonon és okosórán is. A legtöbben okos készülékeken használják. Szinte minden rendszeren előre fel van telepítve a Google Pay. Amennyiben adott készüléken nem fut, akkor letölthetjük a Google Play áruházból vagy az Apple Store-ból.

Nyissuk meg a Google Pay alkalmazást, és rendeljünk hozzá hitel- vagy bankkártyát a „Kártyák” fülön. Ha először használjuk az alkalmazást, kattintsunk az „Első lépések” elemre, majd válasszuk ki a hozzáadni kívánt fizetési módot, ezután készítsünk fotót a kártyáról, vagy adjuk meg a kártya adatokat. A Google ezt követően SMS-ben vagy e-mail hitelesítéssel leellenőriz minket. Innentől kezdve a telefonunkat fel kell oldani és máris használhatjuk az érintés nélküli fizetési terminálon.

Sokan nem szeretik, ha okosórával kell tevékenységet elvégezni, pedig a folyamat itt is ugyanaz, csak a szolgáltatás az óra segítségével csatlakozik, hogy a vásárlás zökkenőmentes legyen. Az ellenőrzés pedig történhet SMS-ben és e-mailben, a későbbiekben PIN kódot vagy mintát kell megadni a biztonságos zároláshoz.

Hamarosan érintés nélkül is lehet majd fizetni a Google Pay segítségével

A Google Pay használata az üzletekben

Az adott boltban vagy üzletben meg kell keresni a „Google Pay” jelzést, vagy az érintésmentes szimbólumot a pénztárnál vagy az erre létrehozott terminálon. Ezt követően a fent leírt módon elvégezhetjük a beállításokat, illetve a fizetést.

Maga a szolgáltatás használata önmagában kevés lenne, ha nem rendelnénk hozzá Androidos okoseszközünkhöz (telefon, tablet, okosóra): a telefonunknak támogatnia kell az úgynevezett NFC-t (gyors és biztonságos közeli adatcsere szolgáltatás, 4 cm-es körzeten belül), és a HCE-t (Host Card Emulation (Felhőből Elérhető Kártyák), ami elősegíti, hogy az NFC eszközök érintésnélküli tranzakciókat bonyolítsanak le azzal, hogy a fizetést, az egyéb azonosítókat és a vonatkozó kártya applikációkat nem ott tárolják, ahol a biztonsági adatokat (SE – Secure Element). A Wear órákkal hasonló a helyzet. A legtöbb modern okoskaróra rendelkezik Google Pay támogatással, amennyiben, beépítették az NFC-t az érintés nélküli ügyletekhez.

Még a tranzakció előtt érdemes lecsekkolnunk a mobilunkat, hogy kompatibilis-e a Google Pay alkalmazáshoz, ezt könnyedén ellenőrizhetjük, ha az eszközünk „Beállítások” menüjében a „További elemek”, illetve a „Vezeték nélküli és egyéb hálózatok” menü alatt keresgélünk. Ha nincs találat, vagy nem működik, akkor a „Kapcsolatok” vagy az „NFC” menü lehet a segítségünkre!

Milyen bankok működnek együtt a Google Pay alkalmazással?

Hazánkban a Revoult, Curve és Monese ügyfelek mellett a Mastercard a szolgáltatást több kibocsátóval együttműködve biztosítja, többek között a Banca Transilvania, a Bunq, a CEC Bank, az LHV Pank, az N26, a Paynetics, a Swedbank, az Unicredit Bank Romania és a Viva Wallet ügyfelei élhetnek ezzel az alternatívával.

Megbízható-e a Google Pay?

Mint tudjuk 100%-os biztonság nincs, viszont aggodalomra semmi okunk, hiszen a Google irányelve kimondja, hogy a Google Pay nem osztja meg a kártya adatainkat illetékteleneknek. Ehelyett maga az üzletekben lévő terminál egyedi és titkosított tokent kap. Amely a leggyakrabban egy 16 számjegyű tokenszám, a számlaszámunk biztonsága védelmében. Pénzügyi elemzők azt is megfigyelték, hogy a Google Pay tokenvédelme máshogy működik, mint az Apple Pay rendszere, mivel ezek a titkos adatok a felhőben vannak tárolva és nem egy biztonságos helyen magában a telefonban. Ugyanakkor a Google figyelmezteti a felhasználóit, hogy érdemes törölni a „Saját eszköz megtalálása vagy keresése” funkciót a mobilunkról, ezzel is megvédve adatainkat egy másik féltől. Éppen ezért a tranzakcióknál mindig jelszót vagy PIN-kódot kér. Amely kód tartalmazzon bonyolult elemeket, ezzel is gondot okozva a tolvajoknak. Magyarul: kerüljük például az 1,2,3,4,5 számsor használatát. A jelszót lehetőleg ne a telefonunkban tároljuk, hanem olyan helyen, amelyet csak mi ismerünk.

Védjük az adatainkat!

A rendszer saját titkosítása mellett a Mastercard tokenizációs kialakításának köszönhetően a Mastercard kártya és a Google Pay összekapcsolása további biztonságot nyújthat. Mindemellett az úgynevezett helyettesítő kártyaszámmal – a minden fizetésnél dinamikusan változó adatoknak köszönhetően – a tokenizáció biztonságosabbá teszi a vásárlásokat, ennek következtében minimalizálva a digitális fizetésekkel kapcsolatos bűncselekményeket. Ezért is előnyös, ha a tranzakció során a titkosított, illetve a helyettesítő szám vesz részt a vásárlásban nem pedig a saját számla vagy kártyaszámunk. Tulajdonképpen a Mastercard kártyák minden jó tulajdonságát magában foglalja a Google Pay-jel történő használat.

Fizetés PayPal összekapcsolásával

A PayPal előnye, hogy nem kell használnunk a fizikai kártyánkat, valamint egyszerűen és gyorsan küldhetünk, illetve fogadhatunk pénzt. Ezt a lehetőséget még jobban kihasználhatjuk, amennyiben összekapcsoljuk a PayPal fiókunkat a Google Pay rendszerével, erre Android 4.4 vagy újabb szoftverű okostelefonra is szükség lesz. A „Fizetési mód” lehetőség hozzáadásával már meg is történik a párosítás. Mindezek mellett időnként nézzük meg, hogy van-e elegendő pénzünk a PayPal fiókunkban. Mert ennek hiányában a Google Pay segítségével sem tudunk tranzakciókat lebonyolítani.

Jelenleg a legtöbb hazai és külföldi webshopnál elérhető a PayPal-al történő fizetés, amely biztonságot ad főleg a vásárlóknak.

Az érintésmentes fizetés a jövő?

Ahogy a nagy tudósok mondták, a „jövő útjai kifürkészhetetlenek”! Ugyanakkor nem kell ahhoz válság vagy vírushelyzet, hogy változtassunk a fizetési szokásainkon. A Google Pay esetében a legjobb, hogy mobilunkat egy különálló bankterminállá alakítja, ezzel lehetővé téve a gyors pénzügyi tranzakciókat. Mindezt könnyen és ami talán a legfontosabb, hogy biztonságosan. Ne felejtsük el azonban, hogy az adataink védelme érdekében nekünk is meg kell tenni a szükséges beállításokat. Természetesen nem állítjuk, hogy a Magyarországon is elérhető Google Pay egyedi módszer, hiszen ott az Apple Pay vagy a Samsung saját fizetési alkalmazása. Mindenki tehát maga dönti el, hogy melyiket használja.  A lényeg, hogy ne kelljen keresgélni a pénztárcánkat és lépten-nyomon megadni a kártyaszámunkat.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
A jövő év elejétől frissül a Google AdSense bevétel-megosztási struktúrája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Manapság rengeteg olyan elektronikus lehetőség van, mely megkönnyíti számunkra az ügyintézést, illetve a hivatalokkal történő kapcsolattartást, mint például az ügyfélkapu vagy az ügyfélkapu tárhely (tárhely...
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Az Ügyfélkapu belépés ma már szinte senki számára sem ismeretlen, aki online intézi a hivatalos ügyeit. Ez az elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszer ma már...
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
Amikor az autónk valamilyen okból meghibásodik, előre félünk, hogy a probléma megoldása bizony drága mulatság lesz. Sokan pedig ilyenkor a spórolás érdekében úgy döntetnek, hogy...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.