Tippek, amelyekkel csökkenthetjük a villanyszámlát!

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az áramszámla egy elkerülhetetlen kiadás, igaz a csekken szereplő, néha elég magas összeget nem szükséges azonnal tudomásul venni, érdemes és kell is, utánanézni, hogy miért ilyen sok a számla, illetve hogyan csökkenthető a villanyszámla. A legjobb, ha megnézzük, hogy ténylegesen mennyit fogyasztottunk, ezt nekünk magunknak kell ellenőrizni mert a levélben vagy online küldött fogyasztási értékek eltérőek lehetnek. Szinte észre sem vesszük, de számos olyan eszköz van otthonunkban, amelynek karbantartásával vagy helyes használatával kevesebb lehet a kiadásunk. Sajnos nagyon ritka eset, amikor az áramszolgáltató rosszul számol, vagyis a hiba az ő rendszerükben van. Cikkünkben néhány tipp bemutatásával, segítünk, hogy az energiaszámla a jövőben alacsonyabb legyen.

Néhány tipp, amivel megoldható a villanyszámla csökkentése

Számos oka van annak, hogy számlánk meglepően drága lehet. Számlázni kell, mennyi energiát használunk fel – kilowattórában (kWh) mérve. Ha a számla magasabb, mint azt vártuk, az oka lehet, hogy több az energia fogyasztás, mint az korábban becsültük. Az alábbiak betartásával  ezt tanácsolja a penzkalauz.hu is – hozzávetőlegesen 30%-kal olcsóbb lehet a csekken szereplő összeg.

Az otthoni fűtés és hűtés jelenti a legnagyobb problémát a drága közüzemi számlák mögött.

1. Ellenőrizzük az ablakok, ajtók és a háztartási készülékek tömítéseit: Győződjünk meg arról, hogy a hűtőszekrény és a fagyasztó jól be van zárva, hogy a hideg levegő ott maradjon, ahova tartozik. Ugyanez vonatkozik az ajtókra és ablakokra. A rossz tömítés lehetővé teszi az energia elszivárgását, ami tiszta pénzkidobás.

2. Állítsuk a termosztátot 20–22 fokra, ha alszunk vagy otthon vagyunk. Nyolc órán át így 10% -kal csökkenthetjük az éves fűtési és hűtési költségeket. A programozható termosztát elvégzi a munkát. Ha használunk energiatakarékos légkondicionálót és van rajta fűtési funkció, azzal igen jól járunk.

3. Állítsuk be a hűtőszekrény és a fagyasztó hőmérsékletét: a hűtőszekrényt 5-6 fokra, a fagyasztót körülbelül -10 és -20 fok közé. Ennek következtében az étel friss marad, de a hűtőszekrénynek és a fagyasztónak sem kell olyan keményen dolgoznia a hőmérséklet fenntartása érdekében. Nagyon fontos, hogy a hűtőnek legyen elég hely a konyhában, hogy jól szellőzőn és ne állítsuk teljesen a falhoz.

Szabályozzuk a melegvizet a villanyszámla csökkentése érdekében

A meleg víz a legtöbb lakás áramellátásának második legnagyobb költsége.

 1. Töltsünk rövidebb időt zuhanyzással: nem is gondolnánk, hogy két perc zuhany, öt literrel csökkentheti a meleg vízfelhasználást.
 2. Ne mossunk ruhát forró vízben: mosás közben legyen meleg vagy hideg víz.
 3. Javítsuk ki a szivárgó csapokat: ez a folyamatos csepegés eléggé bosszantó, ráadásul több liter vizet pazarolunk vele.
 4. Állítsuk be a villanybojler hőmérsékletét: A vízmelegítők alapértelmezett hőmérséklet-beállítása általában 60 fok. Ha 50 fokra csökkentjük, akár 10% -kal mérsékelhetjük a vízmelegítés költségeit.

Nem beszélve arról, hogy a különböző meleg vízben szaporodó baktériumok 32-42 fokos vízben aktívak a szakemberek szerint. Pár napra elutazunk? Az energiatakarékosság érdekében kapcsoljuk a bojlert a legalacsonyabb (pl.: 38C) fokozatra.

Amennyiben melegvízre van szükségünk a nap folyamán, teához vagy főzéshez, akkor ne a mikrót használjuk, hanem az alapból energiatakarékos vízforralót, amely még egészséges vizet is biztosít számunkra.

A villanyszámla csökkentése az energiatakarékos készülékek (pl.: mosógép, szárítógép, mosogatógép vagy hűtőszekrény) beszerzésével könnyedén megvalósítható. A meglévő készülékeket pedig meg kell nézni, ha sokat fogyasztanak, akkor vagy meghibásodtak, illetve elavultak. Sajnos az energiaszámlát nagyban növelheti az elromlott vagy nem jól működő berendezés.

Fényforrások karbantartása

A lámpák és az elektronika bekapcsolása az otthon energiafelhasználásnak nagyjából 11% -át teszi ki.

 • Cseréljük ki a villanykörtéket: takarítsunk meg sok ezer forintot évente úgy, hogy kicseréljük az öt leggyakrabban használt lámpatest izzólámpáját az Energy Star címkével ellátott kompakt fénycsövekkel vagy energiatakarékos LED-izzókkal. A LED-ek a leginkább energiatakarékos izzók, és csaknem 90% -kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók.
 • A fényerő-szabályozók segítségével beállíthatjuk az adott helyiség fényerejét az igényeinknek megfelelően.
 • Használjunk intelligens töltőkábeleket: a legtöbb elektronikus eszköz soha nem kapcsol ki igazán; ehelyett „standby” üzemmódban működnek. Ezek általában távirányítóval ellátott készülékek, mert a távérzékelőnek áramellátásra van szüksége. Amikor hosszabb távra utazunk el, akkor célszerű csak teljesen kikapcsolni, vagy kihúzni a tápkábelt a konnektorból, például a televízió esetében.
 • Ha be- és kikapcsolható hosszabbítókat használunk, akkor kapcsoljuk ki amikor nem tartózkodunk otthon, vagy húzzuk ki a fali aljzatból.
 • Gyakori a telefon és egyéb készülékek töltőkábelének a konnektorban hagyása. Ha nincs használatban, akkor húzzuk ki a konnektorból vagy hosszabbítóból.

Zöld energia és az okosotthonok a jövő?

A fentiek mellett a zöld energia használata szintén hozzájárul a villanyszámla csökkentéséhez.

Naponta találkozunk azzal a kérdéskörrel, hogy a környezethatékonyság és a fenntarthatóság egyre nagyobb jelentőséggel bír nemcsak a nagyobb vállalatok, vállalkozások, hanem a felhasználók eszmefuttatásában is. Sokszor kapunk információt a következőkről: a „green energy”, alternatív erőforrás.

Ezeknek a természeti erőtartalékok profitálásával az emberek a szükségleteiket az adott financiális fejlődés alapján teljesíthetik. Ezek  nagy jelentősége, hogy használatuk az élővilágot nem veszélyezteti.

Aki tud, az használ napkollektorokat, viszont erre nincs mindenhol lehetőség. Aki pedig már telepítette ezt a rendszert, annak a felét az állam fizeti a jelenlegi szabályozás szerint. Már meglévő társasházi lakásokat eléggé költséges így átalakítani.

Az okosotthonok egyre népszerűbbek. A háztulajdonosok számára tervezett intelligens eszközök közül a legtöbb valóban elősegíti az áram megtakarítását. Például az olyan intelligens termosztátok, mint a Nest Learning Thermostat vagy az Ecobee, automatikusan beállítják magukat, ha éppen nem tartózkodunk otthon, és olyan eszközökkel rendelkeznek, amelyek segítenek nyomon követni az általános villamosenergia-felhasználást. Az intelligens izzók halványan beállíthatók, vagy teljesen kikapcsolhatók. Az ilyen intelligens házakat könnyedén vezérelhetjük vezetéknélküli hálózatról így munkában, a távolról ellenőrizhetjük otthonunk biztonságát.

Váltsunk áramszolgáltatót?

A következőket mi magunk is ellenőrizhetjük, hogy minden jól működik-e:

 • A legolcsóbb díjszabást választottuk?
 • Elektronikus számlázást használunk vagy csoportos beszedési megbízást?
 • Mennyire működik jól a villanyóránk?

A legtöbb szolgáltató az e-számlázást részesíti előnyben – ezzel szintén hozzájárulunk a villanyszámla csökkentéshez –, mert gyorsabb egyszerűbb és nem kell 4-5 napot várni, mint a csekknél. Az Elmű esetében az elektronikus számlázás regisztrációt követően már azonnal működik és e-mailen kapunk értesítést a sikeres befizetésekről.

Ha mégsem lennénk megelégedve a szolgáltatóval és van mód másikat választani, abban az esetben mérlegelhetjük a váltást.

Számos módon lehet pénzt megtakarítani anélkül, hogy túl sokat dolgoznánk rajta. Ha figyelünk a fontosabb dolgokra, akkor tapasztalhatjuk, hogy a számlánk drasztikusan csökken, ha jobb villamosenergia-szokásokat alkalmazunk.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.