Számlázz.hu, – hogy okosan és gyorsan számlázz!

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A 21. század technológiai fejlődésének köszönhetően, aki olyan rendszerekkel kezd azonnal dolgozni, mint a Számlázz.hu, már lehet, csak hírből ismeri a számlatömböt. A felgyorsuló és digitalizálódó világnak köszönhetően egyre több számla online és elektronikusan állítható ki, ráadásként a gazdasági törekvések következtében egyre átláthatóbb és biztonságosabb lesz.

A Számlázz.hu egyike azon szolgáltatásoknak, akik bővülő profiljukkal több százezer vállalkozást szolgálnak ki Magyarországon. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb információt a cégről. 

Mi is pontosan a Számlázz.hu?

A Számlázz.hu felhő alapú szolgáltatást egy három fős magyar csapat hozta létre 2005-ben, mint online számlázóprogram, vállalkozók részére. A cég felhasználóköre fokozatosan bővült, 2009-re 500 regisztrált vállalkozás használta a felületet, és 2010-ben az első elektronikus számlát is kiállították. 2013 évében az online fizetési szolgáltatás és a bankkártyás fizetés szintén elérhetővé vált. 2015-re mobilszámlázó programot szintén kibocsátották, MostSzámlázz néven. A számlázó program működése mobilon és laptopon a mai napig elérhető. 

2021 évében már több, mint 400.000 vállalkozás használja számlakiállításra a platformot, mivel gyors és könnyen használható a papír alapon, manuálisan kiállított számlákhoz képest, emellett a felhő alapú szolgáltatások alkalmazása megkönnyíti a kötelező online beküldést a NAV felé.

Kiknek éri meg használni a rendszert?

A platform minden típusú vállalkozót kiszolgál, például a kisadózó KATA-soknak az Autokata nevű funkciót hozták létre. Ez egy automatikus könyvelési megoldás katás vállalkozóknak, ahol a határidők könnyen átláthatóak, így segíti a kezdő vállalkozókat, valamint a könyvelési bizonylatok könnyen feltölthetőek, tárolhatóak és archiválhatóak, a jogszabályoknak megfelelően. Emellett a tíz legnépszerűbb könyvelői rendszer képes fogadni a bemenő és kimenő számlák adatait, megkönnyítve a könyvelők munkáját. Tömeges számlázási lehetőséget szintén biztosít.

Emellett a webáruházat üzemeltetők és értékesítők számára elérhető a Számla Agent nevű automatikus számlázó funkció, ami a magyar jogszabályoknak megfelelően működik.

Amennyiben előfordulhat, hogy számlát sztornózni kellene, nem kell a korábbi adminisztratív procedúra miatt aggódni. A sztornó számla funkció gyorsan, pár kattintással elvégezhető, és akár korábbi, számlatömbbel vagy más számlázóprogrammal kibocsátott dokumentumon egyaránt alkalmazható.

Magánszemélyek adószám hiányában nem tudják igénybe venni a szolgáltatást – minden számla ugyanis adószám feltüntetésével bocsátható csak ki. Adószámos magányszemélyként azonban mindenféle korlátozás nélkül futtatható a Számlázz.hu

Azonnal regisztrálnom kell a felületen, ha még nem vagyok abban biztos, hogy ezt a számlázóprogramot akarom használni?

A Számlázz.hu a kíváncsi és érdeklődő felhasználók számára demo- és tesztfiókot is biztosít.

A demófiókban próbálgatni lehet a szolgáltatást, mely minden nap végén letörli a megadott adatokat. Ebben a fiók változatban a #start csomag funkcióit tudjuk felmérni. A felület, a funkciók és beállítási lehetőségek elérhetőek: megtekinthetjük, hogyan néz ki és működik  a számlakészítő és annak képe.

A tesztfiók már azoknak javasolt, akik az éles működés előtt ki akarják próbálni a funkciókat anélkül, hogy más is látná az adatokat. Ez idő alatt semmilyen adat nem hagyja el a fiókot, és elérhető a #profi szolgáltatáscsomag.

Hogyan tudok regisztrálni és belépni a Számlázz.hu felületre?

Ha már biztosak vagyunk abban, hogy a Számlázz.hu-t akarjuk használni, akkor összesen négy rendszer belépési adataira lesz szükségünk. Mivel ebbe könnyű belekavarodni, felsoroljuk, hogy segítsük az előkészítést a regisztrációhoz:

 • Ügyfélkapu felhasználónév és jelszó
 • NAV Online Számla rendszerének a felhasználóneve és jelszava
 • A NAV Online számla rendszerében létrehozott technikai felhasználóhoz tartozó jelszó
 • Számlázz.hu regisztráció és belépési adatok

Mielőtt elindítjuk a regisztrációt, nulladik lépésként győződjünk meg róla, hogy van-e már ügyfélkapunk, és aktív-e. 2016. január 1-e előtt kiállított személyi igazolványok esetében még okmányirodában, kormányablakoknál vagy a NAV központi ügyfélszolgálatainál lehet kezdeményezni ügyfélkaput. Ha a fenti dátum után állították ki, akkor már elektronikusan is kezdeményezhetjük az igénylést. 

Ezután a Számlázz.hu oldalon regisztrálni kifejezetten egyszerű: a főoldalon keressük ki a legördülő menüből a Regisztráció lehetőséget, kattintsunk rá. Megadhatunk e-mail címes bejelentkezést, vagy összekapcsolhatjuk leendő fiókunkat a MostSzámlázz, a Facebook vagy a Google fiókunkkal – ezek során a nevünket, profilképünket és e-mail címünket kapja meg a rendszer. Az e-mail címet és a nevünket ezután egy felugró ablakban kell validálni, valamint fogadjuk el az ÁSZF-et és az adatvédelmi tájékoztatót. 

Ezután a cég adatokat kell megadni: az ügyfélkapu tulajdonos adóazonosító jele, a vállalkozás neve és adószáma, székhelye.  

Mivel a magyar állam törekszik a gazdaság kifehérítésére, ezért a NAV bejelentés és összekötés szigorúan kiterjed az online számlázórendszerekre. Emiatt vállalkozóként szükséges létrehozni a NAV Online Számlarendszerében a regisztrációt, és csak ezután tudjuk a Számlázz.hu fiókunkkal összekapcsolni azt. Ehhez egy több lépésből álló, informatív tájékoztatót hozott létre a számlázófelület, mely itt megtekinthető. 

Ha sikerül az összekapcsolás, a Számlázz.hu vezérlőpultján ellenőrizhető a NAV-ikonunk: amennyiben zöldre váltott, sikerrel jártunk! Szürke pajzs ikon esetén még nem történt meg az összekötés, vagy probléma merült fel a folyamat során. 

A Számlázz.hu oldalon a Belépés gombra kattintva adjuk meg az oldalhoz megadott belépési adatokat (felhasználónév és jelszó), és máris a fiókunk Főoldalán leszünk. 

Amennyiben a MostSzámlázz rendszert nem akarjuk használni mobil eszközünkön, hanem maradni akarunk a Számlázz.hu felületén, töröljük a böngészőből az oldalhoz csatolt sütiket.

Összekötött-e a NAV rendszerével a Számlázz.hu?

2021. január 4-től nem kell bejelenteni a számlázóprogram használatát az ÁNYK-n keresztül, mivel ez a bejelentési kötelezettség eltörlésre került. Viszont 2021. július elsejétől az összes belföldi, adóalanyok között létrejövő ügyletről tájékoztatni kell a NAV-ot, vagyis minden kiállított számlát jelenteni kell, függetlenül attól, hogy a vevő magánszemély vagy belföldi/külföldi adóalany. 

Azért, mert alkalmazzuk a számla rendszert, még nincsen automatikusan összefüggésben a NAV rendszerével – ehhez előbb nekünk is regisztrálni kell a NAV Online Számla felületén. A Számlázz.hu továbbítja a a számlák adatait a NAV felé, amit mi is tudunk ellenőrizni két helyen:

 • Számla – Kimenő Számláim menüpontban nyissuk meg a kérdéses számlát, és a színes nyílra kattintva megjelenő panelen, a Részletek alatt az Online feladás rész mutatja a számla státuszát és azonosítóját.
 • Amennyiben nem az ingyenes szolgáltatáscsomagot használjuk, úgy lekérhető Excel alapon az áfalista, ami könyvelőnknek is bemutatható. 

Léteznek csomag szolgáltatások a Számlázz.hu-nál?

Igen, összesen három csomag közül választhatunk az ingyenes mellett. Ha először csak körül tekintenénk, díjmentesen tesztelhetjük a fentebb már említett demo és tesztfiók változatokat, melyekben a csomagok is kipróbálhatók.

A különböző csomagneveket # (hastag) jellel látták el. Minél magasabb egy csomag díja, annál több szolgáltatást nyújt, a #start, #digital és #profi csomagok körülbelül bruttó 1000-2100 forintba kerülnek havi szinten, áfával együtt. Saját oldalukon külön táblázatban elemezhetőek egymás mellett a csomagok. 

 • #free: ingyenes csomag, amelyben papír alapú számlák állíthatóak ki, és nincsen mennyiségben, sem időkeretben korlátozva. Bármekkora mennyiségben kezelhető fiók és többféle számlakép is elérhető, valamint könyvelői hozzáférés szintén biztosított. 
 • #start: elérhetővé válik az elektronikus számla, valamint a díjbekérő és előlegszámlák, amelyekhez hozzátársul az automatikus értesítő. 
 • #digital: Az előbbi csomagszolgáltatások mellett a bankszámla és fiók összeköthető, valamint automatikus számlapárosítás és kifizetettség-jelölés alkalmazható, az adminisztráció ezáltal egyszerűsödik.
 • #profi: a bejövő számlakezelés és ingyenes e-számla mellett elérhetővé válik a PayPal és Borgun online fizetési lehetőség, valamint az online könyvelői adatkapcsolat.

A Számlázz.hu rendszere havonta vagy éves szinten küldi a díjbekérő összeget, emellett a fiókban is megtekinthető tartozásként, valamint #profi csomag esetén a Bejövő számláim menüpont alatt. Magán vagy céges bankkártyával, illetve átutalással lehet kiegyenlíteni. Ha nem akarunk váltani csomagot, akkor automatikusan meghosszabbítja a rendszer, amiről emlékeztetőt kapunk a lejárati idő előtt 3 nappal. A lejárati naptól számítva összesen 7 napig lehet kiegyenlíteni a díjat, ezután viszont zárolja a rendszer a fiókot.

A Szolgáltatáscsomagom fül alatt a lejáratot követően kezdeményezhetünk alacsonyabb vagy magasabb csomagra váltást, és ekkor az árkülönbözetet kell csupán kifizetni. 

Akinek fontos, hogy az évzárás után korábbi számláit is megtekinthesse és elérje fiókjából, ne csak a tárgyévét, annak érdemes valamelyik előfizetéses csomagot választania, mivel lezárt tárgyévre a  #free csomagban nem lehetséges többé számlát kiállítani.

Problémába ütköztem – hol és hogyan tudok segítséget kérni?

A Számlázz.hu főoldalán a legördülő menüben válasszuk a Gyakori Kérdések lehetőséget. A következő oldalon válasszuk ki a kategóriát, amivel kapcsolatban információt keresünk. Figyeljünk arra, hogy ez nem fog új oldalra irányítani minket, hanem a Gy.I.K. kérdések a kiválasztott kategória után lejjebb tekeréssel láthatóak. Kattintsunk a számunkra fontos kérdésre, és ez továbbít minket a választ tartalmazó oldalra. A Vissza gombra klikkelve visszalépünk a Gy.I.K. rovatba. Ez a rovat angol nyelven is elérhető.

Miben más a Számlázz.hu, mint a Billingo?

Amennyiben vacilálunk, hogy a Számlázz.hu vagy Billingo online szolgáltatását válasszuk, készítettünk egy összehasonlítást a teljesség igénye nélkül.

 • Mindkét számlázóprogram regisztrációja ingyenes, ám a Billingo éves csomagjai magasabb díjszabásúak a Számlázz.hu szolgáltatásaihoz képest, ugyanakkor könyvelőknek ingyenesen elérhetővé teszik két fizetős csomagjukat. 
 • Mindkét cég garanciát vállal NAV-megfelelősség tekintében, ám a Billingo, ha láthatóan a szoftver hibája miatt nem sikerül egy NAV-adatszolgáltatás, akkor a büntetés terhét átvállalja.
 • A Számlázz.hu a Visa, Maestro, Mastercard és PayPal kártyák mellett az OTP Bank SimplePay rendszerével is összekapcsolható. Ezzel szemben a Billingo a Visa, Maestro és Mastercard kártyák mellett a Barion kártyát is elfogadja online számlakifizetésnél. 
 • Külcsínre a Billingo nagyon dinamikus és fiatalos kommunikációjú, míg a Számlázz.hu egy sokkal egyszerűbb, ám könnyen átlátható oldalt üzemeltet.
 • Míg a Számlázz.hu autoKATA funkciójával megspórolható egy külön könyvelő havidíja, addig a Billingo kifejezetten a friss KATA vállalkozókat igyekszik támogatni az első évükben.

Érdemes tehát alaposan körbejárni mindkét céget, mert más és más előnyöket kapva spórolhatunk éves szinten! Az azonban bizonyos, hogy a Számlázz.hu egy biztonságos és felhasználóbarát szolgáltatás, amit bátran ajánlunk használatra!

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
A jövő év elejétől frissül a Google AdSense bevétel-megosztási struktúrája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Manapság rengeteg olyan elektronikus lehetőség van, mely megkönnyíti számunkra az ügyintézést, illetve a hivatalokkal történő kapcsolattartást, mint például az ügyfélkapu vagy az ügyfélkapu tárhely (tárhely...
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Az Ügyfélkapu belépés ma már szinte senki számára sem ismeretlen, aki online intézi a hivatalos ügyeit. Ez az elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszer ma már...
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
Amikor az autónk valamilyen okból meghibásodik, előre félünk, hogy a probléma megoldása bizony drága mulatság lesz. Sokan pedig ilyenkor a spórolás érdekében úgy döntetnek, hogy...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.