Spórolási tippek a karantén idejére

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A koronavírus járvány második hulláma már elérte hazánkat is. Hogy szükség lesz-e megint komolyabb vészhelyzeti intézkedésekre, digitális oktatásra, esetleg karanténra azt még nehéz lenne megmondani. A kormány igyekszik elkerülni ezt a lehetőséget, viszont ha a megbetegedések száma továbbra is ilyen ütemben nő, előfordulhat, hogy mégis erre lesz szükség. Természetesen az előző karantén időszak jó tanulópénz volt mindenkinek, így ha újra erre kerül a sor, időben fel tudunk rá készülni.

A karantén sok család estében csökkentett bérekkel, illetve bevételekkel járt, és meglehet, hogy most is ez lesz a helyzet, de van pár spórolási tipp, ami segít majd átvészelni újra ezt az időszakot. A költségeink csökkentéséhez tudnunk kell, mire mennyit szoktunk költeni, és hogy mi az, amire a karantén alatt nem szükséges költenünk. Az unalomvásárlás lehetőségét is könnyű szerrel elkerülhetjük egy kis odafigyeléssel, és ha elég ügyesek vagyunk, magunk is megcsinálhatunk olyan dolgokat, amire más esetben komoly összegeket szánnánk.

Költségvetés és tudatos vásárlás

Az egyik legjobb módja a spórolásnak, ha költségvetést készítünk, előre kiszámoljuk, mennyi bevételünk van, illetve mik azok a költségek, tételek, amik mindenképp kiadásra kerülnek. Ezt megtehetjük egy füzetbe, vezethetjük számítógépen egy táblázatba, de ma már számos hasznos mobil applikáció is létezik erre. Ennek segítségével előre megtervezhetjük, hogy mekkora összegből tudunk gazdálkodni a hónapban, és hogy ebből mennyit tudunk félretenni. Ha eddig még nem csináltuk, mindenképp érdemes kipróbálni.

A tudatos gazdálkodás mellett a tudatos vásárláson is sokat lehet spórolni. Az előző karantén idején már megtanulhattuk, hogy nem szabad élelmiszert felhalmozni, mert teljesen felesleges. Emellett a pontos bevásárló lista írása is népszerűvé vált, hiszen karantén idején kétszer is meggondoljunk, hogy egy elfelejtett alapanyagért leszaladjunk-e a sarki boltba, ha egyáltalán nyitva van, vagy épp olyan idősáv van, hogy megtehetjük. Ennek köszönhető az is, hogy sokan csak olyan dolgokat vásárolnak, amire valóban szükségük van. A spórolás nem is valósulhat meg tudatos tervezés nélkül.

A legegyszerűbb spórolási tipp: főzzünk!

A tudatos vásárlástól már el is jutottunk a főzésig. Alapvető tény, hogy ha főzünk a családunk számára, jóval gazdaságosabban jövünk ki, mintha rendelnénk. Ráadásul az előző karantén időszak sokakból konyhatündért csinált, sőt rengetegen álltak neki kenyeret sütni és kovászt keleszteni, hátha szükség lesz erre, ha teljesen elfogy az összes élesztő a boltok polcáról. Tehát rengetegen tettek próbát a főzéssel, olyanok is, akik eddig messze elkerülték a konyhát. Az első karantén idején az online receptoldalak látogatottsága jelentősen megugrott, így kétség sem férhet afelől, hogy a főzés nagy népszerű tevékenységgé vált.

Ráadásul spórolni is lehet vele. Ha tudatosan megtervezzük a költségeinket, és a vásárlásainkat, akkor tegyünk egy próbát a főzés tervezésével is. Egy hétre előre tervezzük meg miket akarunk főzni, és vegyük meg az alapanyagokat. Ebben nagy segítségünkre lehet, ha a kedvenc receptjeinket is csoportosítva kigyűjtjük, így nem kell azon se tanakodunk, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora.

Így kerüljük el az unalomvásárlást

A karantén azonban nem csak a tudatosságról szólt, hanem az unalomról is. És mivel nem volt lehetőség elmászkálni otthonról, így mindenki az online térbe költözött át, és a webshopok kínálatát böngészve olyan dolgokat is megvásárolt, amikre valójában nem is volt szüksége. Hogy elkerüljük az ilyen jellegű költekezést, érdemes előre gondolni arra, mi az, amivel az unalmunkat elűzhetjük. A sport például egy nagyon jó eszköz erre, de az olvasás vagy a filmnézés is. De mielőtt egy új hobbi összes kellékét beszereznénk, mindenképp nézzünk körül a lakásban, mi az, ami már rendelkezésünkre áll.

Mivel nemcsak a boltok, hanem a sportolási lehetőségek is átköltöztek az internetre, így rengeteg videó került fel az internetre. Sokan persze ezt is fizetőssé tették, de nem csak ez az egyetlen lehetőség. Nagyon sok az ingyen tartalom, akár jógázni, zumbázni vagy aerobikozni szeretnénk. Keressünk rá mindenre, mielőtt felesleges költségekbe verjük magunkat.

Ne tároljuk, ami nem kell

Mivel a karantén alatt nagyrészt az otthonunkba kényszerülünk, ez remek lehetőség lehet egy alapos nagytakarításnak és szelektálásnak. Szinte mindenki otthonában vannak olyan szekrények, polcok vagy dobozok, amik tele vannak olyan tárgyakkal, ruhákkal, könyvekkel, melyekre nincs szükségünk, csak a helyet foglalják. A karantén jó lehetőség lehet ezek átnézésére, és kiválogatására, hogy valóban csak az maradjon a helyén, ami oda is való.

És ha már szelektálunk, a feleslegessé vált dolgokat el is adhatjuk. Nagyon sok online piac van, ahol megszabadulhatunk a haszontalan holmiktól, kinőtt ruháktól vagy az olvasatlan könyvektől. Ezzel nem csak helyet nyerünk, de komoly összegekre is szert tehetünk, amit félre tudunk tenni. A spórolás első lépése a tudatosság. Mindegy, hogy ezt a pénztárcánknál, a szekrényünknél vagy a konyhában kezdjük, a lényeg, hogy egyáltalán elkezdjük!

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.