Pénzátutalás formái

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A készpénzes fizetés egyre jobban kezd kikopni a forgalomból. A legtöbb helyen már kártyával fizetünk vagy átutalással, ami gyorsabb, egyszerűbb. A megnövekedett online vásárlások miatt ez a tendencia még tovább nő. Természetesen ezzel egyenesen arányosan nő a pénzátutalási formák száma is, hiszen egyre nagyobb a kereslet rá.

Számos pénzátutalási forma létezik ma már, ha hiszed, ha nem. Van az egyszerű, banki átutalás, nemzetközi átutalás, rendszeres átutalás, csoportos utalás, a deviza utalás, illetve Paypal utalás, Barion fizetés…

Az átutalások eredményességét erősíti az is, hogy országon belül maximum 2 órán belül odaér bárhova az utalás, EU-s országokba is mindösszesen két nap kell hozzá. Illetve már hétvégén is megtehetjük, hogy otthonunk kényelméből utalunk. Roppant egyszerűen befizethetjük a számláinkat, vásárolhatunk be vagy rendelhetünk vacsorát, mindenféle személyes találkozó, kontakt nélkül, ezen a módon.

Az átutalás tulajdonképpen egy fizetési megbízás. Az ügyfél, mint megbízó, megbízza a bankszámláját vezető hitelintézetet, a bankot vagy takarékszövetkezetet, hogy a számlájáról egy bizonyos pénzösszeget juttasson el a kedvezményezett bankszámlájára.

Egyszerű átutalás

Az egyszerű átutalási során a megbízó azzal bízza meg, a bankszámláját kezelő számlavezető hitelintézetét, hogy a számlájáról egy meghatározott összeget, egyszeri alkalommal utaljon át a megnevezett bankszámlájára.

Rendszeres átutalás

Ez a formája az utalásnak annyiban más, hogy a megbízó az általa meghatározott időpontokban, rendszeresen meghatározott összeget utal át a jogosult számlájára a hitelintézet segítségével a bankszámlájáról visszavonásig.

Csoportos átutalás

A csoportos átutalás esetén az utaló azt várja el a számlavezető hitelintézettől, hogy a bankszámlájáról egyszerre több jogosult bankszámlájára utaljon egy meghatározott összegeket.

Belföldi pénzátutalás

Ebben az esetben a megbízó és a jogosult hitelintézete is a Magyar Köztársaság határain belül nyújtja pénzforgalmi szolgáltatását. A belföldi átutalás lehet hitelintézeten belüli átutalás vagy hitelintézetek közötti átutalás, az alapján, hogy a két számlatulajdonos azonos hitelintézetnél vezeti-e számláját vagy két teljesen eltérőnél.

Külföldre történő pénzutalás

A nemzetközi átutalásnál a megbízó, vagy a jogosult bankszámláját vezető hitelintézet a Magyar Köztársaság határain kívül nyújtja szolgáltatásait. Ebben a pénzátutalási formában kétféle utalás történhet. Forintátutalás esetén az átutalt összeg forintban kerül meghatározásra. Devizaátutalásesetében az átutalás pedig külföldi pénznemben történik.

Paypal szolgáltatás

Ez a módszer is lehetővé teszi az egyéni vagy vállalkozói elektronikus pénzküldési, fizetési, illetve pénz fogadási lehetőséget. Egyszeri kifizetéseket teljesít és számlavezetést is lehetővé teszi.

Barion fizetés

A Barion is elektronikus fizetéseket lebonyolító szolgáltatás. Egy olyan ellenőrzött szolgáltatás, ahol akár előre feltöltött egyenleggel lehet fizetni mobil alkalmazásokban vagy webáruházakban.

A pénzátutalásnak tagadhatatlan előnyei vannak

Nem kell magadnál tartanod készpénzt, így nem tudod elhagyni és el sem lopják tőled. Gyorsabb, egyszerűbb módja a vásárlásnak. Nem kell kutakodnod a pénztárcád után a táskádban, majd a pénztárcádban a megfelelő papír és aprópénzek között. Hovatovább ezért tisztább is. A bankkártyád nem megy át több kézen, mint a készpénz, csak te érsz hozzá, így rengeteg kórokozótól megvéded magad. Jobban átlátható, mire költöttél a hónapban és arra is rögtön rá tudsz pillantani, mennyi a jelenlegi pénzkereted, mennyit költhetsz még. Otthonodból fizethetsz kényelmesen, egyszerűen, átutalás segítségével, vagy kaphatod meg éppen te a fizetésed a fenti pénzutalási formák segítségével.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
A jövő év elejétől frissül a Google AdSense bevétel-megosztási struktúrája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Manapság rengeteg olyan elektronikus lehetőség van, mely megkönnyíti számunkra az ügyintézést, illetve a hivatalokkal történő kapcsolattartást, mint például az ügyfélkapu vagy az ügyfélkapu tárhely (tárhely...
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Az Ügyfélkapu belépés ma már szinte senki számára sem ismeretlen, aki online intézi a hivatalos ügyeit. Ez az elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszer ma már...
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
Amikor az autónk valamilyen okból meghibásodik, előre félünk, hogy a probléma megoldása bizony drága mulatság lesz. Sokan pedig ilyenkor a spórolás érdekében úgy döntetnek, hogy...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.