Parkolójegy vásárlás: Hogyan csináljuk, és hogyan ne?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Egyes megközelítések úgy tartják a parkolójegy vásárlása csupán egy pénzszedés, ugyanis cserébe semmilyen szolgáltatást nem kapunk, csak kifizettetik velünk a köztulajdon ideiglenes használatát. Ám a városvezetők gyakran érvelnek azzal, hogy a parkolási díj elkerülhetetlen, főleg, ha egy nagyobb városról beszélünk, hiszen egyedül a parkolójegy vásárlásával lehet szabályozni az autók számát a zsúfoltabb városrészeken. Akinek van ideje, és lehetősége, az kocsikázhat még egy ideig azért, hogy olyan helyen találjon parkolót, ahol nem kell parkolójegyet vásárolnia, de ez nem mindig fér bele a rohanó napjainkba. Az autóvezetők nagy része remélhetően tudja, hogy ha fizetős helyen parkol az autójával, akkor bizony nem úszhatja meg a parkolójegy vásárlást, ugyanis, ha ez elmarad, akkor szép kis bírság ütheti a markát. Ennek ellenére megesik az, hogy valakinek problémát okoz a parkolójegy megvásárlása, ez pedig akkor tud különösen bosszantó lenni, amikor sietünk valahova.

De mégis mi történik abban az esetben, ha téves helyre fizetjük be a parkolási díjat, és mi a teendő akkor, ha kicsúszunk a kifizetett parkolási időből? Honnan tudjuk egyáltalán, hogy az adott körzetben mennyibe fog kerülni nekünk a parkolás, és hogy tudjuk gyorsan, és egyszerűen a parkolójegyet megvásárolni?Ilyen és ehhez hasonló fontos kérdésekre keressük most a választ.

Mikre kell odafigyelnünk a parkolójegy megvásárlásakor?

Bár senki nem szeret parkolódíjat fizetni, nem érdemes trükközni, még abban az esetben sem, ha előre tudjuk, hogy az autónkat csak 10-15 percig fogjuk ott hagyni a parkolóban, ugyanis a bírság már ennyi idő után is megkaphatjuk. Nagyon fontos, hogy ha tudjuk, hogy ismeretlen helyre fogunk utazni, és ott is fogunk parkolni, akkor előre tájékozódjunk arról, hogy az adott helyen kell-e parkolójegyet vásárolnunk vagy sem, ugyanis a parkolási előírások helyi szinten, tehát településenként, sőt sok esetben városrészenként is változnak. Így eltérő lehet az is, hogy mennyibe kerül az adott helyen a parkolási díj, de jó tudni azt is, hogy van-e méltányosság abban az esetben, ha figyelmetlenségből például rossz rendszámot adtunk meg a parkolójegy megvásárlásakor. Legyünk körültekintőek, hiszen az időnként fizetős várakozási helyek is változnak, így megeshet az is, hogy egy korábban ingyenes parkolózóna vált idővel fizetős parkolóvá.

Az adott várakozási zónát pedig minden esetben a „Várakozási övezet zóna” c. tábla jelöli, ezek a táblák pedig mindig jól látható helyre, a tényleges parkolási zónába bevezető út elején vannak kihelyezve. Sok autóvezető tévesen hiszi azt, hogy egy adott parkolóhelyen addig parkol amíg szeretne, a lényeg, hogy fizesse annak parkolási költségeit. Ez sajnos a legtöbb esetben nincs így! Abban az esetben, ha az adott zónában nem fizettünk semmit a parkolásért, ám kellett volna, biztosan pótdíjazzák majd, ám ha a megengedett időn túl várakozunk azon a helyen, akkor számítsunk arra, hogy a pótdíj mellé még közigazgatási bírságot is kapni fogunk.

Parkolójegy vásárlás napjainkban

A statisztikákból kiderül, hogy a felhasználók manapság a leggyakrabban vagy a mobiltelefonjuk segítségével, vagy automatából vásárolják meg a parkolójegyüket, ezeknél a lehetőségeknél azonban érdemes néhány dologra fokozottan odafigyelnünk.

Van, aki arra hivatkozik, hogy azért nem vásárolta meg a parkolójegyét, mert éppen az adott helyen nem működött az automata, esetleg nem találta. Ám fontos kihangsúlyozni, hogy attól, hogy az adott helyen nem jól működik az automata, nekünk még kötelességünk a parkolójegyet megvenni, akkor is ha éppen időpontunk van valahova, és nincs időnk ezzel foglalkozni. Ha ezt pedig elhalasszuk, teljesen jogosan fogunk büntetést kapni. Ilyenkor megtehetjük, hogy keresünk egy másik automatát a közelben, ami működőképes, vagy pedig érdemes lehet haladni a korral, és korszerű módon, a mobilparkolás útján megvásárolni a parkolójegyünket.Azt is érdemes tudni, hogy az érintett parkolócégnek az automatán feltüntetett elérhetőségeken kötelessége tájékoztatni bennünket a helyben rendelkezésre álló parkolójegy vásárlási lehetőségeinkről.

A jegy megvásárlásakor mindenképpen tájékozódnunk kell arról elsősorban, hogy a megfelelő automatában szeretnénk-e azt megvenni, vagyis, hogy az automata az adott zónához tartozik-e. Arra is figyelnünk kell, hogy a parkolójegyet a megvétele után hova helyezzük ki. A legtöbb esetben az első szélvédő mögé, kívülről könnyen észrevehető és jól látható helyre kell tenni a jegyet, és mindig úgy, hogy jól olvasható legyen a rajta feltüntetett érvényességi idő.

Hogyan működik a mobilparkolás?

A parkolójegy megvásárlását manapság a mobilunkon keresztül is elintézhetjük, ezzel pedig időt tudunk megtakarítani. Így a parkolási díjat egyszerűen és gyorsan tudjuk kifizetni, ehhez pedig még előzetes regisztrációra sem lesz szükségünk! Ezzel a modern megoldással egyaránt fizethetünk kültéri, illetve beltéri parkolásért is, a parkolás díjat pedig előzetesen, egyenlegünkkel is kifizethetjük, vagy adott esetben utólag, a telefonszámlánkhoz lesz hozzáadva.

Beltéri parkoláskor az autósnak a parkolási díjat egy összegben, a parkoló elhagyását követően kell kifizetnie. Ehhez egy SMS-t kell küldenie a saját szolgáltatójának előhívószámával ellátott 810-es kezdetű telefonszámra. Ezt követően egy igazoló SMS-t fogunk kapni.

Kültéri mobilparkoláskor, ha határozott parkolási időről van szó, akkor egyszerűen a rendszámot és a kívánt parkolási időt kell megadnunk SMS-be. A parkolást a „START” szó elküldésével kezdjük. Ha a határozott idejű parkolást idő előtt szeretnénk lezárni akkor pedig a „STOP” szót kell elküldenünk. Ha a parkolást meg szeretnénk hosszabbítani, akkor érdemes SMS-ben újra elindítani azt.

Milyen problémákkal találhatjuk magunkat szemben akkor, ha a mobilunkkal akarjuk lebonyolítani a parkolójegy vásárlást?

Amikor a mobiltelefonunkon keresztül szeretnénk a parkolójegyet megvásárolni, időnként szembe találhatjuk magunkat azzal a problémával, hogy a mobilapplikációnkban annak ellenére, hogy teljesen megbízunk, téves zónákat jelöl meg a tartózkodási helyünknél, így a fizetés nem is a helyes zónára fog megtörténni. Ennek következménye pedig ugyancsak a pótdíj.

Szintén a mobilparkolásnál szokott előfordulni az, hogy az autós egyszerűen eltéveszti a rendszámának karaktereit, rossz betűket, vagy számokat pötyög be, az sem ritka, hogy ha a család egyszerre több autót is használ, akkor megszokásból pont a másik jármű rendszámát adjuk meg.

Mi történik, ha elmarad a parkolójegy vásárlása?

Az településenként változó, hogy milyen esetekben biztosít az önkormányzat mentesülési lehetőséget akkor, ha valami oknál fogva a parkolójegy vásárlása nem történt meg. Ez megtörténhet például olyan okból, ha eltévesztettünk 1-2 karaktert a rendszámban, de akkor is, amikor a fogyasztót akkor büntették meg, amikor kórházban tartózkodott, és valamilyen kezelés alatt állt.

Ha már megtörtént a baj, és a parkolójegy vásárlásának hiánya miatt megbüntettek bennünket, fontos, hogy a büntetésről szóló értesítést a gépjármű szélvédőjén, vagy az autón egyéb, jól látható helyen helyezzük el, hogy a parkolótársaság azt megtalálja. Illetve természetesen az sem mindegy, hogy hány napon belül tudjuk rendezni a büntetésünket, ugyanis jobb tudni, hogy a 15 napon túli befizetés esetén számíthatunk rá, hogy emelt összegű pótdíjat hajthatnak be rajtunk, ami már akár a 20 000 Forint fölé is felugorhat.

Ám ha 15 napon belül tudjuk rendezni a büntetés befizetését, akkor csak az adott napon belüli díjköteles időszakra, valamint további 2 órai várakozásra számított úgynevezett „várakozási díj” lesz felszámolva. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a parkolótársaságokra igen szigorú értesítési rendek vonatkoznak. Ugyanis akkor, ha a parkolás költséget, illetve a büntetés költséget sem fizette meg a fogyasztó, akkor a parkolás idejétől számított 60 napos jogvesztő határidőt meg nem haladva az autó üzembetartója számára ki kell küldeniük a fizetési felszólítás igazolható módon (például postai küldeményként.)
A fentieket összefoglalva elmondhatjuk, hogy ma már több módja is van a parkolójegy vásárlásának, és nem érdemes azt elsumálkolni, főleg akkor, ha el szeretnénk kerülni a büntetéseket.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.