Ötöslottó ezért a legnépszerűbb játék hétről-hétre

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az ötöslottó a Szerencsejáték Zrt. egy legnépszerűbb játéka, milliók figyelik hetente árgus szemekkel a szelvényüket, hogy megütötték-e a főnyereményt. Ez nem is csoda, hiszen telitalálat esetén egy olyan összeg hullhat az ölünkbe, ami megváltoztathatja az életünket. Nincs is olyan lottójátékos, aki ne játszott volna el már a gondolattal, hogy mire költené a tekintélyes nyereményét. Ráadásul a telitalálaton megnyerhető összeg hétről hétre nő, mindaddig, amíg el nem viszi valaki. A mostani nyeremény is egy milliárd forint felett van, ami egy elképzelhetetlenül nagy nyeremény.

Arról azonban már jóval kevesebben tudnak, hogy honnan is indult hódító útjára a lottózás szenvedélye, de még a legnagyobb nyereményekről is meglehetősen kevesen tudnak pontos adatokat. A legtöbb játékost inkább csak a hatalmas nyeremény érdekli, de, hogy mikor kezdődött hazánkban a lottózás, vagy hogy milyen legek kötődnek a nevéhez, az már kevesebbek számára érdekes. Pedig érdemes erről is kicsit többet megtudni. Lássuk is, hogy mikor kezdődött az ötös lottó számok sorsolása, és milyen legek kapcsolódnak hozzá.

Honnan és mikor indult az ötös lottó?

Az ötös lottó kitalálása nem hozzánk, magyarokhoz kötőik. Míg nálunk az 1700-as években jelent meg, addig Európában már jóval előbb kezdődött ez a szenvedély. Az első feljegyzések tanúsága szerint 1444-ben lottóztak először Európában, konkrétan egy flandriai városban, Brüggében. Münchenben az 1460-as évektől rendeztek tárgysorsjátékot, pár évvel később pedig már Ulmban és Augusburgban is. Az eladott szelvények árából tárgynyereményeket vettek, és ezeket sorsolták ki, vagyis lényegében ez a lottózás ősének számít.

A tárgysorsolás aztán lassan elveszítette a népszerűségét, mert sokan olyan tárgyat nyertek, amire egyáltalán nem volt szükségük, így lassan meghonosodott a pénznyeremény is, de erre az 1530-as évekig várni kellett. Hazánkba a lottó először a 16. században tűnt fel, de ezeket leginkább búcsúkon és vásárokon játszották. Az ötös lottót 1763-ban vezették be „lutri” néven. A második világháború idején megszűnt a játék, ám 1957 márciusában újrakezdték, és azóta is töretlen a népszerűsége.

Legek az ötös lottóval kapcsolatban

A lottóval kapcsolatban számos legről lehet beszámolni. A legnagyobb nyeremény, ami az ötös lottó történetében feljegyzésre került, 6 431 516 010 Ft volt. Ezt az összeget a 2020-as év 13. heti nyerőszámai hozták meg a nyertesnek. Ez a rekord egyébként már nagyon régóta tartotta magát, ugyanis a második legnagyobb nyeremény, ami 5 092 890 758 Ft volt, 2003. 48. heti nyerőszámokhoz kötődik, és egészen 2020-ig ez volt a legnagyobb nyeremény. Persze attól, hogy a heti megnyerhető összeg mekkora, az attól is függ, hányan nyerjük meg. 1990-ben, a 21. játékhéten összesen 13 telitalálatos szelvény született.

Az embereket persze a nyereményekhez kötődő legek érdeklik, de számos más leg is kapcsolódik az ötös lottó nyerőszámaihoz. A telitalálat nagyon ritka, de akadnak évek, amikor egy-kettőnél több is van. Az 1990-es év ebből a szempontból is rekorder, mert nemcsak az egy játékhét legtöbb telitalálatát jegyzi, hanem egy év legtöbb telitalálatát is, ami abban az évben 27 db telitalálatos szelvényt jelent.

Hányan játszanak manapság?

Bár pár éve még arról szóltak a statisztikák és a hozzájuk kapcsolódó cikkek, hogy leginkább az idősebb generáció lottózik, most, 2021-ben ez nem egészen így van. Ugyan az idősebbek aránya magasabb, de ez az arány kezd eltolódni a fiatalabb generáció irányába. A nyeremény nagyon kecsegtető, nem csoda hát, hogy egyre több fiatal ad magának esélyt arra, hogy megnyerje. A nyerési esélyek persze nem a legjobbak, de ha azok lennének, akkor nem is lenne ekkora a nyeremény.

És nemcsak a nyerőszámok végtelen variációjáról van szó, hanem arról is, hogy hányan játszanak hetente. Vannak időszakok, amikor a Szerencsejáték Zrt. statisztikái szerint több mint 6 milliárd szelvény játszik, és a lakosság közel fele, hiszi, hogy nála vannak a heti nyerőszámok.

Mekkora nyereményre számíthatunk, ha most játszunk?

Mivel az előző héten nem volt telitalálat, így az ötös lottó várható nyereménye tovább duzzadt, és elhagyta a milliárdos értéket. Aki most, a 19. héten nyer, az 1 milliárd forintot tudhat majd a magáénak. Ez az összeg azért is ekkora, mert már lassan fél éve nő a nyeremény. Az utolsó telitalálatos szelvény 2020 decemberében volt, az 51. héten vitte el valaki a 2, 19, 27, 29 86 nyerőszámokkal. A közel 4 milliárd forintnyi nyeremény egyébként az ötödig legnagyobb nyeremény az ötös lottó hazai történetében.

Az előző hét nyerőszámai 3, 28, 62, 76, 90 senkinek sem hoztak akkora szerencsét, hogy elvigyék a főnyereményt, ugyanakkor 29 is közel voltak hozzá, mivel ennyi négytalálatos szelvény született. A négy találatos szelvényekért járó nyeremény több mint 1,5 millió forint volt. A 19. héten is rengetegen játszanak, és a statisztikák azt mutatják, hogy ahogy nő a nyeremény, úgy nő a játékosok száma is hétről hétre. Persze sokan legyintenek, hogy úgysem nyerik meg az ötös lottó főnyereményét, de valaki előbb-utóbb elviszi, miért ne lehetnénk mi azok?

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.