Osztrák autópálya matrica 2023

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Magyarországról rengetegen járnak autóval Ausztriába dolgozni, de kirándulóból és nyaralni vágyóból is rengeteg van, akik Ausztrián keresztül érnék el vágyott úti céljukat, így az osztrák autópálya matrica számukra megkerülhetetlen kérdés. Mindegy, hogy közvetlenül Ausztriába indulnánk, egy szlovéniai kirándulást vagy egy olasz tengerparti vakációt tervezünk, Ausztriát érintenünk kell, és ugyebár általában úgy érjük el legegyszerűbben az úti célunkat, ha fizetős útszakaszt is igénybe veszünk.  Ha pedig így teszünk, autópálya matricát kell vásárolnunk, akárcsak Magyarországon, hiszen Ausztriában is minden autópálya és gyorsforgalmi út díjköteles.

Mivel Ausztria és Magyarországi az Európai Unió tagja, így a határnál okmányellenőrzésre nem igen kell számítanunk, viszont az osztrák autópálya matrica megváltásától ez nem mentesít minket, ezért még a fizetős útszakaszra történő felhajtás előtt meg kell váltanunk a matricát. De milyen különbségek vannak a hazai és osztrák matricahasználatban, milyen autópálya matricák léteznek Ausztriában, és 2023-ban mennyit kell értük fizetnünk. A következükben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, és utána járunk, mit is kell tudnunk az osztrák autópálya matrica használatáról.

Milyen eltérés van az osztrák és a magyar autópálya matrica rendszere között?

Ahogy hazánkban, úgy Ausztriában is az autópálya és a gyorsforgalmi úthasználat díjfizetős, tehát matricára van szükség. A legnagyobb eltérés az árak mellett (melyet nem forintban, hanem Ausztriában euróban kell megfizetni) az, hogy míg nálunk egységesen csak e-matrica váltható az egész országban, és az onnantól fogva minden hazai autópálya és gyorsforgalmi út használatára feljogosít, addig Ausztriában nyomtatott matrica is váltható, melyet kötelezően fel kell helyezni, személyautóknál a szélvédőkre, motoroknál a nehezen eltávolítható, jól látható alkatrészre.

A másik eltérés, hogy vannak olyan útszakaszok, melyek használatához extra útdíjat kell fizetni, közvetlenül a fizetőkapunál. Hazánkban ilyen útszakaszok nincsenek, Ausztriában viszont hat ilyen különleges szakasz is van. Emellett a matricák megváltásának időtartamában is találunk eltéréseket.

Osztrák autópálya matrica vásárlása személyautókra és motorokra

Ahogyan számos európai országban, úgy Ausztriában is az autópályák és gyorsforgalmi utak használatáért a 3,5 tonna alatti legnagyobb megengedett össztömegű gépjárműveknek úthasználati díjat kell fizetni, vagyis kötelező a matrica. Az is kötelező érvényű szinte minden ilyen esetben, hogy a matricát még a fizetős útszakaszra történő felhajtás előtt meg kell vásárolni, nyomtatott matrica esetén pedig fel kell helyezni. Amennyiben elmulasztjuk, pótdíj megfizetésére köteleznek minket. Az árak attól függően alakulnak, hogy milyen 3,5 tonna alatti járműről van szó, és milyen érvényességi időre szólnak.

Az osztrák autópálya matricákat számos értékesítési ponton megvásárolhatjuk, többek között Ausztriában az ÖAMTC és az ARBÖ autókluboknál, de benzinkutakon és trafikokban is, emellett a szomszédos országokban az autókluboknál és a határhoz közel eső benzinkutakon is. De hogyan is alakulnak az árak idén?

Személygépkocsik esetében a díjak 2023-ban a következőképpen alakulnak:

 • Tíznapos matrica: 9,90 euró
 • Kéthavi matrica: 29 euró
 • Éves matrica: 96,40 euró

Motorkerékpárok esetében egy kicsit alacsonyabbak a díjak, ám a díjfizetést is sem lehet megkerülni.

 • Tíznapos matrica: 5,80 euró
 • Kéthavi matrica: 14,50 euró
 • Éves matrica: 38,20 euró

Ausztriában a mozgáskorlátozott OSZTRÁK állampolgárok igényelhetnek ingyenesen éves osztrák autópálya matricát.

Az osztrák autópálya matrica felhelyezéséről

Azt ugyebár említettük, hogy nyomtatott matrica is megváltható, amit kötelezően fel kell helyezni, hiszen csak akkor lesz érvényes. Ha a zsebünkbe hordjuk, akkor a kamerás ellenőrző rendszer nem fogja érzékelni, ezért úgy kezelik, mintha nem is lenne. Autók esetében talán nem árulunk el azzal nagy titkot, ha azt mondjuk, a szélvédőre kerül fel a matrica. Viszont egyáltalán nem mindegy hogy hova. Jellemzően a szélvédő belső oldalán, a bal felső sarokba vagy a visszapillantó tükör mögötti részre szokás ragasztani, méghozzá úgy, hogy a szélvédőn esetlegesen körbefutó sötétített kerete ne takarja ki.

A motoroknál kicsit más a helyzet, hiszen itt nincs meg ez a lehetőség. Amennyiben motorkerékpárunk van, egy nehezen eltávolítható, jól látható alkotóelemre célszerű felragasztani a matricát.

A digitális matrica előnyei

Bár nálunk már kötelező az e-matrica, hiszen nincs is más alternatív lehetőség, addig Ausztriában még mindig választható opció. Ugyanakkor vannak előnyei, melyeket nem szabad szem elől téveszteni. Az osztrák digitális matricát ugyanis kényelmesen, az otthonunkban is megvásárolhatjuk az ASFINAG webshopban vagy az ingyenesen letölthető Unterwegs ASFINAG alkalmazáson keresztül. Arra azonban mindenképp érdemes figyelni, hogy a digitális autópálya matrica esetében nem a vásárlás napja lesz az érvényesség napja, ugyanis csak a vásárlás napjától számított 18. naptól lesz érvényes. Ez talán nehezítés azok számára, akik az utolsó pillanatban váltanák meg az autópálya matricájukat, ám számos előnye is van az e-matricának:

 • szélvédőcsere esetén nem kell pótmatricáról gondoskodni
 • nem kell ragasztani/kaparni
 • könnyebb azoknak, akik csererendszámmal rendelkeznek: mivel a matrica rendszámhoz kötődik és nem az autóhoz, így azoknak, akik egy rendszámmal 2-3 autót is használnak elég egyetlen osztrák autópálya matricát megvásárolniuk.
 • bárhol és bármikor megvásárolható

Ahol az osztrák autópálya matrica mellett extra útdíjat is meg kell fizetni

 • Az már említésre került, hogy Ausztriában van hat olyan útszakasz, ahol az osztrák autópálya matrica nem elegendő, extra útdíjat is kérnek, amit a fizetőkapunál kell megfizetnünk. Ezek az útszakaszok következők:
 • A9 – Pyhrn autópálya Bosrucknál: 6 € a díja
 • A9 – Pyhrn autópálya Gleinalmnál: 10 € a díja
 • A10 – Tauern autópálya: 13 € a díja
 • A11 – Karawanken autópálya: 7,60 € a díja
 • A13 – Brenner autópálya: 10,50 € a díja
 • S16 – Arlberg gyorsforgalmi út: 11 € a díja

Kockáztatni nem érdemes!

Bár mindig akadnak olyanok, akik elsumákolják az autópálya matrica megvételét, nem érdemes kockáztatni. Ne legyenek kétségeik, az úthasználati díj megfizetését igazoló matricát szigorúan ellenőrzik, egyrészt a rendőrség, a vámőrök, illetve a szolgáltató- és ellenőrzőállomás alkalmazottai, másrész az autópályák és gyorsforgalmi utak kamerái, mindegy, hogy e-matricáról vagy nyomtatott típusról van-e szó.

Ha a rendőr megállít minket, és érvényes matrica nélkül közlekedtünk, akkor azonnali pórdíj megfizetésére kötelez minket, ami 120 euró! Ha pedig nincs nálunk ekkora összeg, tehát nem tudjuk helyben megfizetni a pótdíjat, akkor 300-tól 3000 euróig is terjedő pénzbírságra számíthatunk. A matrica manipuláció is súlyos büntetést von maga után. Ha tehát átragasztott vagy sérült matricát talál nálunk a rendőr, akkor 240 euró azonnali bírságra fog büntetni, aminek az összege csak még magasabb lesz, ha a helyszínen nem tudjuk rendezni. Trükközni, sumákolni az osztrák autópálya matricával tehát nem érdemes.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.