Online sportfogadás a Tippmix kalkulátor előtti időkben

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Ma már mi sem természetesebb, mint fogadni a kedvenc csapatainkra, lovainkra vagy épp a kedvenc játékosunkra. A Tippmix kalkulátor segítségével ma már azt is biztosan látjuk, hogy tétre-befutóra mennyit nyerhetünk, milyen tétekkel ajánlatos játszanunk. De honnan ered a fogadás, egyáltalán mikor vált szenvedéllyé fogadni mindenre, bármire és akármire.

„Ha a szerencsejáték izgalmas, akkor rosszul csinálod.”

Jordan Ellenberg matematikus professzor elmélete szerint minden kiszámítható, így a szerencsejáték sem okozhat meglepetéseket. De vajon hogyan fogadtak a Tippmix kalkulátor előtti időkben? Egyáltalán honnan van bennünk a fogadás iránti vágy, hogy egyáltalán apró, hétköznapi kétesélyes dolgokra is képesek vagyunk rávágni: Fogadjunk!

Bármily meglepő, a fogadás, a szerencsejáték szinte egyidős az emberrel. Régészeti leletek bizonyítják, hogy már 40.000 évvel ezelőtt is voltak „kocka alakú” tárgyaink, és a barlangrajzok segítségével arra a következtetésre juthatunk, hogy bizony már az őskorban is nyomon volt a játék egy kezdetleges formája.

Kína és a „fehér galambos játék”

Az ókori kínai leletek sokszínűsége sem enged kételkedni abban, hogy bizony Kínában már a kezdetleges lottó formái is jelen voltak, ezeket „fehér galambos játéknak” nevezték, melynek oka sokkal prózaibb, mint gondolnánk. A nyerteseket jobbhíján postagalambokkal értesítették.

Sportfogadás egészen az ókori Hellászig

Nem kell nagyon kutatni ahhoz, hogy rájöjjünk, a Kr.e. 776-ban kezdődő, ma az olimpiai játékok teremthették meg az első sportfogadás lehetőségét. Természetesen nem voltak még fogadóirodák, hanem a nyerni vágyók maguk között rendezték le a saját szabályaik szerint a kifizetéseket. Bár arról nincsenek információink, hogyan tették meg a téteket és milyen szorzókkal dolgoztak az ókori görögök, az azonban biztos, hogy Tippmix kalkulátor hiányában meglehetősen sokrétű lehetett a konfliktusforrás.

Rómában a gladiátorok jelentették az első sportfogadás lehetőségét.

A gladiátorjátékok biztosították az első római szerencsejátékot. Sok alapfeltétel itt sem volt, fogadtak az élőre, a győztesre, természetesen szervezettség nélkül.

Jól láthatjuk, hogy maga a játék, ezen belül is a szerencsejáték kortól függetlenül egyet jelentett: játszani és nyerni, lehetőleg minél többet.

Ez a felfogás nem változott a középkorban sem

Ott már jelen voltak a lovagi tornák és megjenetek a kutya és kakasviadalok, melyekre a nemesség ugyanúgy hatalmas összegekkel fogadott, mint a polgárság, de a boxmeccsek is egyre elterjedtebbek lettek. Azt azonban el lehet mondani, hogy ez az időszak megalapozta a mai kor szerencsejáték vonalát, mind a fogadás, mind pedig a legális és illegális vonalon belül. A kor hatalmas szerencsejátékosa nem más, mint VIII. Henrik volt, aki valóban mindenre fogadott.

Ugorva egyet az időben az 1800-as években már a lóverseny uralta a sportfogadás palettáját, sőt, megjelent az első bukméker is, Harry Ogden személyében. Ő már sikerdíjért cserébe „szakszerű” esélyeket, „oddsokat” adott a versenyen induló lovaknak, így nagy eséllyel jó tétek születtek a fogadások alkalmával.

Nálunk minden a Totóval kezdődött

Hazánkban az első tótószelvényt 1947-ben tölthették ki, előtte pedig természetesen nálunk is virágkorát élte a lóversenyeken történő fogadás. Így a bukmékerek a maguk tapasztalataival egyre több pénzt kerestek és elkezdődött a tiltott szerencsejátékok korszaka is. A sportfogadás rendszere hazánkban az 1948-as londoni Olimpia alkalmával újult meg nyugat-európai mintára.

A totó iránti szenvedély mit sem változott. Míg korábban csupán 12 eseményt kellett eltalálni, mára ez 13+1-re változott. És természetesen a lóversenyek iránti szenvedélyünk sem csökkent.

Szerencsejáték Zrt 1991-től

Az eddigi legnagyobb esemény a hazai szerencsejáték történetében a Szerencsejáték Zrt. megalakulása volt és a technológia fejlődésével szépen csendben trónkövetelő lett az online sportfogadás.

Az első online kaszinó 1994-ben nyílt meg és mi sem bizonyítja jobban a működőképességét, minthogy ennyi év elteltével is szakadatlan népszerűségnek örvend. Természetesen, mint minden, ez is hatalmas utat tett meg időben és térben, míg végre kialakult és elfogadottá vált. Így különösen Amerikában szinte mindenre lehet online fogadni.

Fogadnak a világbéke bekövetkeztére ugyanúgy, mint a világvégére vagy éppen Donald Trump eljárásainak végkimeneteleire. A fogadási skála széles és megmosolyogtató, egy dolog biztos, Amerika mindenre fogad.

Az online világ fejlődésével pedig egyre inkább kialakultak az online sportfogadási felületek, melyeket egyszerre, egy időben is használhatunk, ráadásul a Tippmix kalkulátor segítségével részletesen láthatjuk azt is, hogy a különböző tétek megtétele után szerencsés helyzetben mennyi pénz ütheti a markunk.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.