Kiknek jár a nyugdíjas igazolvány, a nyugdíjas igazolvány igénylés menete

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Nyugdíjas kártya

A nyugdíjas igazolvány minden nyugdíjasnak jár ma Magyarországon, ezért a különféle fényképes igazolványok mellett ennek is nagy jelentősége van. A plasztik kártya ma Magyarországon számos kedvezmény igénybevételéhez fontos, ezért érdemes a nyugdíjasoknak erre figyelniük. A nyugdíjas igazolvány ma már ellátottak utazási utalványa néven fut, hiszen a régebbi nyugdíjas igazolvány csak 2013. március 31-ig volt felhasználható. Minden magyarországi nyugdíjasnak jár ez az igazolvány attól a pillanattól kezdve, hogy elkezdődik a nyugdíjak folyósítása.

Nyugdíjas igazolvány igénylés menete

Az igazolványra a jogosultságot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság bocsátja ki, amely valójában hivatalos nevén az „ellátottak utazási utalványa. Az aktív korúaknak a helyi járási hivatal adja meg minden esetben a jogosultságot. A nyugdíjas pedagógus igazolvány igénylése hasonlóképpen zajlik.

A nyugdíjas igazolvány igénylése után miként lehet használni az igazolványt?

2022-ben a nyugdíjas igazolványt egyéb más iratokkal együtt is elkérhetik, amikor egy-egy jogosultság ellenőrzésére kerül sor, így arra is figyeljünk, hogy az irataink mindig legyenek kéznél. Egy jegyellenőrzés során az igazolvány felmutatása mellett elkérhetik a kedvezményes bérletet is, hiszen a kettő együtt érvényes. Az utazási utalvány az adott év január első napjától érvényes egészen a rákövetkező év március 31. napjáig.

A nyugdíjas igazolvány igénylése után az utazási utalványra csak azoknak van szükségük, akik az adott év április 1. napjáig nem töltötték be a 65. életévüket, hiszen utána már nem lesz szükség a plasztik kártyára, anélkül is járnak a kedvezmények. Az utazási utalványokat felhasználhatjuk vasúton, a helyközi és az elővárosi autóbuszokon, a HÉV járatain és a kompokon, valamint a révnél is. 16 alkalommal kaphatunk 50%-os mértékű kedvezményt és 2 alkalommal 90%-os kedvezményt. Ha a 90 százalékos kedvezmény lehetősége elfogyott, akkor kettő darab 50 százalékos kedvezményt is fel lehet használni egyszeri 90 százalékos kedvezmény fejében.

Hogyan néz ki a nyugdíjas igazolvány, azaz milyen adatok szerepelnek az utazási utalványon?

A nyugdíjas igazolvány igénylése után nagyon gyorsan megérkezik a plasztik kártya. A kétoldalas kártyán a nyugdíjas fényképe és neve, valamint hátoldalán egyéb fontos információk is szerepelhetnek. Az első oldalon feltüntetik azt, hogy ez egy nyugdíjas igazolvány, emellett a nyugdíjas arcképét, a szerv megnevezését, ahonnan nyugdíjba vonult az adott személy, valamint a nevét.

Ha nyugállományú kormánytisztviselőről, nyugállományú közalkalmazottról vagy munkavállalóról van szó, akkor azt is rögzítik az okmány első oldalán. A nyugdíjas igazolvány hátsó oldalán feltüntetésre kerül az „érvényes visszavonásig” felirat, egy sorszám, amely alapján nyilvántartják az adott kártyát, a kiállítás dátuma, a kibocsátó hatóság saját kódja.

Ezeken a kártyákon azt is feltüntetik, ha a jogosult igénybe veheti a belügyi szervek egészségügyi vagy szabadidős és kulturális intézményei által nyújtott szolgáltatásokat. Emellett azt is jelzik, ha kijelölt állami egészségügyi szerv által nyújtott szolgáltatás is igénybe vehető a kártyával. Ha az igénylő gyámság alatt áll, akkor az igazolványt minden esetben a gyám nevére és címére postázzák ki. Ilyen esetekben magán az igazolványon feltüntetésre kerülnek a gyám, illetve esetleg a nevelőszülők adatai is.

A gyámot GY betűvel, a gondnokot GO jelzéssel, a nevelőszülőt NS jelzéssel tüntetik fel az igazolványon. Ha meg szeretnénk tekinteni hogyan is néz ki egy ilyen igazolvány akkor az interneten bizonyára találunk igazolvány mintát. A nyugdíjas igazolvány csak akkor lehet érvényes, ha mellette minden esetben felmutatásra kerül egy másik fényképes okmány is.

Talán kevesen tudják, de a nyugdíjas utazási utalványok megosztva is használhatók

Az utazási utalvány az öregségi nyugdíjasoknak, az özvegyi nyugdíjban, az árvaellátásban, a szülői nyugdíjban, a baleseti hozzátartozói nyugdíjban, a rokkantsági ellátásban a rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülőknek jár.

Emellett igénybe vehetik a külföldről hazatelepült magyar állampolgárok, a nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személyek, a gyám és a gyámolt személyek, a gondnok és a gondnokolt személyek, a gyermekvédelmi nevelőszülők és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermekek. A gondnok és a gondnokolt személy, a gyám és a gyámolt személy megosztva is használhatják az utazási utalványokat. Ezen kívül a jogosult házastársával, élettársával is megoszthatja a jogosultságát amennyiben együtt utaznak.

Miként lehet üdülésre felhasználni az igazolványt?

Ma Magyarországon nagyon sok szálláshely kedvezményes üdülési lehetőséget biztosít a nyugdíjasoknak. Egy-egy ilyen üdülés sokkal olcsóbban is elérhető, ha a nyugdíjas rendelkezik ezzel az igazolvánnyal, hiszen az út lefoglalása mellett a szállodában a helyszínen is igazolni kell, hogy az utas nyugdíjas és jogosult a kedvezményes szállás igénybevételére.

Pótolható-e az utalvány?

Természetesen igen. Az utalvány elvesztését rendőrségi jegyzőkönyvvel, feljelentéssel vagy bejelentéssel kell igazolni. Akkor is pótolható az utalvány, ha földrengés vagy más elháríthatatlan ok miatt az megsemmisül. Névváltozáskor vagy lakcím változásakor esetleg megrongálódáskor is lehet igényelni új utalványt.

Az utalványokkal kapcsolatban érdemes megjegyeznünk, hogy ebben az esetben is nagyon fontos, hogy ha bármilyen változás történik a megadott személyes adatainkban, akkor arról azonnal tájékoztassuk a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot is. Mit tehetek, ha nem kaptam nyugdíjas igazolványt? Természetesen ebben az esetben is a Nyugdíjfolyósító lesz az illetékes, így vagy írásban vagy személyesen érdeklődjünk a teendőkről.

Hogyan és hol tudjuk megtekinteni, hogy milyen egyéb kedvezményekre lehetünk jogosultak nyugdíjasként?

Természetesen legtöbbször online lehet megtekinteni ezeket a kedvezményes lehetőségeket. Érdemes a keresőbe beírni, azt, hogy „nyugdíjas kedvezmények” és máris megjelennek előttünk a lehetőségek. Nézzünk most meg pár példát az üdülési kedvezményekre. Az Erzsébet Park Hotel Parádfürdőn Nyugdíjas pihenés címén kínálja akciós csomagját a nyugdíjasoknak. Jelenleg 2 éjszaka félpanziós ellátással, wellnessrészleg és konditerem használattal, Mátrasegway utalvánnyal és parkolással együtt 50 592 Forintba kerül. Ha ugyan ezeket a szolgáltatásokat egy aktívan dolgozó veszi igénybe, akkor több ezer forinttal többet kell fizetnie.

A Danubius szállodalánc is kedvez az idős korúaknak, hiszen részükre a szobafoglaláskor 15 százalék kedvezményt biztosít, amely igénybe vehető az összes szállodájukban. A kedvezményt nem csak üdülésre lehet igénybe venni, hiszen a magyarországi Tesco még 2022 áprilisában jelentette be, hogy minden kedden 5 százalék kedvezményt biztosít a nyugdíjasoknak a vásárlásuk árából amennyiben felmutatják igazolványukat és rendelkeznek Tesco klub kártyával. Érdemes gyakorta böngészni a netet, hiszen most az OpticWorld is kedvezményes szemüvegvásárlás lehetőségét kínálja fel.

Minden nyugdíjas, akik náluk vásárolja meg szemüvegét most 20 százalék kedvezményben részesül. Ősszel a kertészetekre is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hiszen idén szeptemberben pár napon keresztül az Oázis kertészet 30 százalékos kedvezményt kínált fel a nyugdíjasoknak. Ezen a pár napon a 80 éven felülieknek is érdemes volt ellátogatniuk a kertészetbe mert egy virágzó szobanövénnyel ajándékozták meg őket. A nyugdíjas igazolvány igénylés nem egy bonyolult folyamat és ha átgondoljuk, hogy mekkora összeget spórolhatunk meg a meglétével, akkor mindenképpen érdemes kihasználni.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Bónusz Magyar Állampapír: Befektetés a jövőbe

15 válasz

 1. 2011.évben mentem nyugdijba. Nekem még a régi tipusú nyugdíjas igazolványom van / ami 2013.ig volt érvényes!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy kaphatok e plasztik kártya alapú nyugdijas igazolványt? Utazáshoz már nem kell felhasználni mert betöltötten a 65. élet évemet !

  1. ÜDV ENGEM AZ ÉRDEKELNE HOGY HOL IGÉNYELHETEK ZÖLD SZINÜ NYUGDIJAS KÁRTYÁT AMIT A TESCOBA HASZNÁLHATOK

   1. Szép napot!
    Olyan igazolványt szeretnék, amivel a Tescóban tudok engedményesen vásárolni azon a bizonyos „nyugdíjasoknak kedvezmény” napon. /2012-ben mentem
    nyugdíjba/

    Köszönettel!

    1. Szintén a zöld színű nyugdíjas kártya igénylése után érdeklődnék, hogy hol igényelhető?

     1. Zöld színű nyugdíjas kártyát hogy tudjuk be szerezni,èn ès fèrjem is.Előre köszönöm a válaszukat!

    2. 2004-ben lettem nyugdíjas, plasztik kártyát még sohasem kaptam! Hol kell igényelnem? Miért nem jár automatikusan!

    3. Szeretném megtudni hogyan lehet kérni a nyugdíjas igazolványt és utazási okmányt én 2016-ota rokkant nyugdíjas vagyok. Egyáltalán jogosult vagyok ezekre az iratokat.

   2. En is szeretnek zold szinu nyugdijas kartyat, amit a tescoban hasznalhatok. Hogy juthatok hozza. Megtisztelo valaszat elore is koszonom.

    1. Hogyan igényelhetnek zöld színű nyugdíjas plasztik kártyát .

     Válaszát köszönöm

     1. Olyan nyugdíjas kártyát szeretnék amivel a tescoban tudok vasarolni

     2. Zöld színű nyugdíjas plasztik kártya igénylés

   3. Tisztelt Ügyintéző.
    Aziránt szeretnék érdeklő .hogy hol igényelhető a zőld szinü nyudias kártya.
    Tisztelettel : Fülöp János Veszprém

 2. Szintén a zöld színű nyugdíjas kártya igénylése után érdeklődnék, hogy hol igényelhető?

 3. Itt válaszoltak már valakinek? Engem is a plasztikkártya érdekelne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Súlyos biztonsági rést tártak fel a Temu online piactéren forgalmazott népszerű videós kaputelefonokban. A Consumer Reports (CR) amerikai fogyasztóvédelmi szervezet friss jelentése szerint a hibák...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.