Nem a házassági szerződésen múlik a romantika! Ezért kössük meg

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A házassági szerződés nem tűnik túl romantikusnak, igaz? Sajnos sosem láthatjuk, hogy mit hoz a jövő, de felkészülhetünk az esetleges buktatókra. A gyerekek olyan meséken nőnek fel, ami a szerelmet és a házasságot is gyönyörűnek mutatja be, ahol a párok boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Ez pedig így is lenne rendjén, azonban van egy olyan valami, amit úgy hívnak, hogy élet, és bizony néha borsot tör az orrunk alá. Tévedés ne essék, senkit sem akarunk baljós gondolatokkal elárasztani a boldog nap előtt, de a romantika mellett szükséges védekezni is.

Vannak olyan nők és férfiak, akik csak egyetlen dolgot tartanak a szemük előtt. Azt hiszik, hogy a házasság után jó dolguk lesz, a váláskor pedig még jobb, hiszen szereztek egy házat, esetleg egy felet. Igaz, hogy nem kell mindenkiről ezt feltételezni, de sajnos a mai világban már jobb felkészülni a rosszra, mert akkor nem fogunk hirtelen hátra esni. Akkor hogyan érdemes közölni ezt a párunkkal? Ne támadjuk le azonnal a vagyonjogi megállapodással, mert rosszul is elsülhet.

A házassági szerződés alapja a kommunikáció

Minden kapcsolat alapja a kommunikáció. Ha a felek már a kapcsolatuk elején megszokták, hogy minden fontos dolgot kimondanak hangosan, akkor előbb vagy utóbb átbeszélik a kényelmetlen kérdéseket is. Ide tartoznak a gyerekek, a szexuális együttlétek és a házassági szerződések is. Nem feltétlenül kell azon agyalni, hogy a másik nem bízik bennünk, hiszen ennek a témának a közös megbeszélése éppen az ellenkezőjéről tesz tanúbizonyságot. Aztán bármi megtörténhet!

Hiába szeretitek egymást most, 10, 20 vagy 30 év múlva még a nagymamától kapott kanapéért is nagy harc lesz, és talán az is eszetekbe jut majd, hogy kettéfűrészeljétek. Elég kicsit körülnézni az interneten, és máris látjuk, hogy bizony vannak ilyen esetek a való életben is. Ha mi nem szeretnénk a hírekben kikötni, akkor még idejében cselekszünk. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor teljesen felesleges előhozni ezt a témát. Gondoljunk azokra a párokra, akiknek semmijük sincsen, és teljesen 0-ról kezdik az életüket. De mi történik, ha nincsen ilyen szerződés?

Ha nincs házassági szerződés

Az érvényes házasság azt jelenti, hogy minden közössé válik. Nézzünk egy tipikus példát, a nő és a férfi összeházasodnak, ezáltal férj és feleséggé válnak. Eleinte albérletben laknak, majd úgy döntenek, hogy inkább saját lakásuk lesz. Eleinte ketten dolgoznak, de a feleség terhes lesz, a következő éveket otthon tölti. A férfi tovább dolgozik, az ő keresetével fizetik a számlákat, a ruhákat, mindent. Aztán pár év múlva érkezik az újabb baba, viszont ide már új autó is fog kelleni. Nincs semmi baj, az anyuka minden feladatot nagyszerűen ellát otthon, senkinek egy panasza sem lehet rá. Aztán jó pár év múlva a felek úgy döntenek, hogy elválnak.

Ebben az esetben kié lesz a ház? Ki kapja az autót? Bár úgy tűnhet, hogy igazából a férj dolgozott meg érte, fele-fele arányban kell osztozkodniuk. Ugyanez igaz akkor is, ha az apuka marad otthon a gyerekkel, és a nő dolgozik teljes munkaidőben. Igen, minden, a közös élet alatt szerzett vagyontárgy közös vagyonnak minősül és pont. Emellett csak pár helyzet adja a saját javakat, mint például a házassági vagyonközösség létrejöttekor meglévő tárgyak, a később örökölt és kapott ajándékok, vagy a szellemi tulajdon. Utóbbinál a tulajdon a szerzőé, viszont az utána járó díj megint közös! Akkor miről is szól a házassági szerződés?

A vagyonjogi rendszer fontossága később

A házassági vagyonjogi szerződés során a házasulók meghatározzák azt a vagyonjogi rendszert, amit a közösen töltött évek alatt alkalmazni fognak. Ezek a megállapodások gördülékennyé fogják tenni az esetleges papírmunkát, és segítenek abban, hogy elkerüljük a jogvitákat, de a házasság alatt is van előnye. Sokan megfeledkeznek arról, hogy a szerződés nemcsak a meglévő tárgyakra vonatkozik, hanem a tartozásokra is!

Nézzünk erre is egy példát. Tegyük fel, hogy kapsz a nagymamától egy nagyon értékes aranykészletet. Aztán telnek az évek, és a párod adósságba keveredik, majd a hitelező éppen a te aranyadra mutat rá, és arra fog igényt tartani. Ebben az esetben neked be kell bizonyítanod, hogy az csak a tiéd, nem a közös vagyon része. Erre azonban nem lesz szükség, hogyha a vagyonjogi szerződésben feketén fehéren le van írva, hogy ki mivel rendelkezik. Most a hitelező kénytelen az adósságot összeszedő fél vagyonából választani. Ugye, hogy mennyivel jobb így?

A házassági szerződés és a gyerekek

Ha eddig még nem döntöttük el, hogy megkötjük-e a házassági szerződést, akkor fontos, hogy a gyerekekre is gondoljunk. A mai világban a családi viszonyok egyre bonyolultabbak, sokan elválnak, majd új párt keresnek. Azonban ez a család legkisebb tagjait is érinteni szokta, főleg akkor, ha az új feleknek is vannak gyerekeik a régi házasságukból. Amikor elveszítenek egy szülőt, az családi tragédia is kialakulhat, hiszen lesznek az első és a második házasságából származó gyerekek is. Ki örököl? Mit örököl? A pereskedésre a régi és az új feleség is rátehet még egy lapáttal.

A hagyaték szétosztásának egyik alapkérdése, hogy milyen vagyontárgyak vannak a hagyatékban. Itt el kell különíteni az új házasság előtti és utáni időszakot. Ha nincsen külön vagyonjogi megállapodás, akkor megint minden közösnek számít, így a vagyon fele az elhunyt házastársat illeti, a másik fele pedig a gyerekeket és az új feleséget. Ráadásul az elhunyt első feleségét haszonélvezeti jog is megilleti. Talán senkinek sem kell elmagyarázni, hogy ebből miért szoktak problémák lenni.

Általános kérdések

Sajnos hazánkban a házassági szerződés fogalma általában negatív érzést kelt, mivel a legtöbben azonnal a válásra gondolnak, és a másik fél bizalmatlanságát látják bele. Azonban fontos, hogy mi inkább a megelőző és védő funkciót lássuk benne, ami halálunk után a gyerekeinkre is igaz. A házassági szerződés eltérő keresetű házasfelek igényeit is tökéletesen kielégíti, és mindenféleképpen megelőzi a későbbi vitákat. Persze, mindig lesznek kérdések. Nézzünk párat!

  • Mikor köthető meg a házassági vagyonjogi szerződés? A házasságkötést megelőzően és a házasság fennállása során is.
  • Mi történik, ha nem kötnek? Ebben az esetben az összes vagyontárgy, amit a házasság alatt együtt vagy külön szereztek, a közös vagyonba fog tartozni.
  • Lehet különböző rendszereket alkalmazni? Igen! A felek maguk tudják meghatározni, hogy milyen rendszert alkalmaznak, ez lehet közszerzeményi vagy vagyonelkülönítési is.
  • Milyen formai követelmények vannak? Csak akkor lesz érvényes a szerződés, ha a felek személyesen kötik meg, és mindig közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalják. Ha az egyik fél kiskorú, akkor a gyámhatóságnak is jóvá kell hagynia.
  • Később meg lehet változtatni? Igen, lehet módosítani bizonyos kereteken belül, és akár meg is lehet szüntetni, miközben a harmadik felet nem terheli.
  • Mikor hatályos a szerződés? Ha az országos nyilvántartásba bevezették.

Ahogy láthattuk, ma már nem kell tartanunk attól, hogy mások mit fognak gondolni rólunk. Jobb a kapcsolat elején őszintének lenni a másikkal, minthogy később perekbe fajuljon az egész. A házassági szerződés az időnket és a pénzünket is megspórolja.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Bónusz Magyar Állampapír: Befektetés a jövőbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Súlyos biztonsági rést tártak fel a Temu online piactéren forgalmazott népszerű videós kaputelefonokban. A Consumer Reports (CR) amerikai fogyasztóvédelmi szervezet friss jelentése szerint a hibák...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.