Muskátli vásárlás: mikor, milyet, hogyan?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Már jócskán benne járunk a tavaszban, így aki gyönyörű virágokat szeretne a balkonjára, azok lassan elkezdhetnek gondolkodni a muskátli vásárláson, hogy idén honnan szerezzék be a legkedveltebb és legszínpompásabb fajokat, fajtákat és hibrideket. Magyarországon a muskátli ikonikus virágnak számít, nyáron nem is tudunk úgy végigsétálni egy utcán, hogy legalább egy ablakba nem lenne kitéve ez az apró virágú, de annál színesebb és változatosabb növény. Sokan kedvelik, hiszen viszonylag egyszerűen nevelhető, így még a kezdő kertészek is könnyen sikeresek lehetnek a gondozásukkal.

A muskátli vásárlásnak hamarosan itt az ideje, aki pedig tervezi, hogy idén pár tő muskátli is az erkélyére kerül, azok számára összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a muskátli vásárlásról és persze a gondozásáról is. Lássuk, mit is érdemes tudni erről a színes virágú növényről?

Muskátli vásárlás? Mikor van itt az ideje?

Ha azt mondjuk, hogy tavasszal, akkor egy kicsit általánosan fogalmazunk, hiszen már márciustól tavasz van egészen május végéig, szóval akkor mikor is vegyünk muskátlit? Nos, a muskátli megvásárlásának ideje jellemzően az április vége, május eleje. Mivel a muskátli nem bírja a fagyokat, és kiültetni csak a fagyosszentek után érdemes, ezért ne kövessük el azt a hibát, hogy már márciusban megvásároljuk, majd gyorsan ki is tesszük az erkélyre. A muskátlik jellemzően áprilisban kerülnek a kereskedések polcaira.

Amennyiben már április elején muskátlit vásárolunk, ne tegyük ki a szabadba, sem a kertbe, sem az erkélyre, várjuk meg a május közepét, hiszen akkor már nagy eséllyel nem lesz fagy, így a muskátlit sem kell már féltenünk.

Milyen muskátlit vásároljunk, avagy hova milyen fajta a legideálisabb?

A muskátli vásárlás alapvetően nem bonyolult feladat, ám aki először vesz ilyen növényt, valószínűleg meg fog lepődni, hogy mennyi fajta és hibrid található kertészetek kínáltában. Elsőre talán nem is lesz egyszerű a választás, de adunk hozzá egy kis segítséget. Lássuk, melyek a legnépszerűbb fajták, és mit érdemes róluk tudni:

  • Kerti muskátli (Pelargonium zonale hibridek): álló muskátli vagy parasztmuskátli néven is szokták emlegetni. Ez a muskátli kikerülhet a kertbe is, de az erkélyládába, teraszon is nagyon szépen mutat. A megnevezés félrevezető lehet, a kertbe is csak a fagyok után ültethető, és télen teleltetést igényel. Napos, de szélvédett helyen szeret. Virágai nagyméretűek, piros, rózsaszín, lila vagy fehér színűek.
  • Nagyvirágú vagy angol muskátli (Pelargonium grandiflorum hibridek): bár a muskátlik alapvetően könnyen nevelhetőek, az angol muskátli kényesebb fajta, így kezdők számára nem feltétlen a legjobb választás. Rövidebb virágzási idővel bír, ugyanakkor a virágai egzotikusabb megjelenésűek, mint a hagyományos fajtáké, rendkívül látványosak, így megéri a nagyobb odafigyelést. A napos helyeket szereti, de a tűző naptól különösen a déli órákban érdemes óvni.
  • Futómuskátli vagy borostyánlevelű muskátli (Pelargonium peltatum): ha muskátli zuhatagot képzelünk el az erkélyre, akkor ez a muskátli lesz az ideális választás, ugyanis akár 150 cm-es hajtásokat is nevelhet. Lényegesen igénytelenebb, mint a kerti és az angol muskátli, bár kicsivel több öntözést igényel, viszont a szélnek és az esőnek is jobban ellenáll.
  • Illatos muskátli (Pelargonium graveolens; P. crispum, P. fragrans): az illatos muskátlinak több fajtája is van, közös jellemzőjük, hogy a leveleik nagyon aromásak, fűszeres, gyakran citrusos illatot árasztanak. Mivel a leveik végkonyak, ezért a tűző napot nem kedvelik, így déli tájolású erkélyre nem jó választás. Nos, de nem tűző napos helyen viszont nagyon jól érzi magát.

Mire figyeljünk muskátli vásárláskor?

Manapság már rengeteg helyen kapni muskátlit, nem feltétlenül csak a kertészetek kínálatába, ez pedig azt jelenti, hogy nem árt odafigyelnünk, hogy melyik példányt vesszük meg. A muskátli számos betegségre hajlamos, így ha azt tapasztaljuk, hogy a levelek foltosak, szárazak, kókadtak, akkor alaposabban is vizsgáljuk meg a növényt. Nem egy olyan esetről hallani, hogy levéltetves növényt vitt haza valaki, de az sem ritka, hogy a sárga, kör, gyűrű vagy csillag alakú foltok nem voltak elég figyelmeztetőek, és a levélfoltosodás hamar elpusztította a növényt.

Nem árt ismerni a leggyakoribb betegségeket, és azok tüneteit, mert így a boltban könnyen ki tudjuk választani az egészséges példányokat. Ha tehát a már említett foltokat látjuk a leveleken, akkor azokat a példányokat ne vásároljuk meg, de a vizenyős foltok is árulkodóak lehetnek.

Hol vásároljunk muskátlit?

Ahogyan az orchidea, úgy a muskátli is egy nagyon népszerű növény manapság is, így nemcsak a kertészetek kínálnak muskátlit, hanem a nagyobb hipermarketek, mint a Tesco, a Lidl, vagy az Interspar, de a barkácsáruházak növénykínálatában sem ritka, így az Obiban vagy a Praktikerben is találhatunk muskátlit. A piacokon is gyakori növény áprilistól, de a virágvásárokon is számos fajtájával fogunk találkozni. Hogy hol vásároljuk meg? Igazából ránk van bízva.

A kertészetekben szélesebb a kínálat szín, fajta és hibrid tekintetében, így ha valamilyen különleges fajtában gondolkodunk, akkor ott valószínűleg előbb lesz elérhető, mint a hipermarketek kínálatában. A virágvásárokon és piacokon is érdemes körbe nézni, de ha nem szeretnénk túlbonyolítani, a hipermarketekben is vásárolhatunk, viszont itt alaposabban nézzük meg a leveleket, hiszen ott nem képzett kertészek dolgoznak, és valószínűleg nehezebben vesznek észre egy beteg növényt, mint a kertészetek munkatársai.

A muskátli gondozásáról

A muskátli vásárlás után kezdődik csak igazán a „munka”. Bár a muskátli viszonylag könnyen gondozható, de ahhoz, hogy bőséges virággal ajándékozzon meg minket, mindenképp szükséges némi odafigyelés. Már a kiültetésnél érdemes óvatosnak lenni. Addig semmiképp se vigyük ki a szabadba, amíg a fagyosszentek el nem múltak. A muskátli alapvetően a sok fényt és meleg szereti, ezért déli, délnyugati fekvésű helyre célszerű tenni. Arra azért figyeljünk, hogy legyen olyan időszak is, amikor nem éri közvetlenül napfény.

A talajra egyáltalán nem kényes, tehát átlagos virágföldbe is kerülhet, ugyanakkor meghálálja, ha kifejezetten muskátliknak való földet választunk a számára. Érdemes olyan ültető edényt választani, amelynek nem sötét a színe, tehát nem sötétbarna vagy fekete, ugyanis ezek hamarabb átmelegszenek. Balkonládánként 3-4 tövet ültethetünk egy méteres balkonláda esetén.

A muskátli vízigényes növény, vannak fajták, melyek kevesebb vízzel is beérik, de a legtöbb faj és fajta bőséges öntözést igényel. Arra azért figyeljünk, hogy két öntözés között a földet hagyjuk kicsit kiszáradni. A fúl sok víz a levelek sárgulását és gyökérrothadást is okozhat. Öntözéskor a levelekre ne kerüljön víz, ugyanis ezzel elősegíthetjük a kórokozók elszaporodását. A muskátli ugyanis hajlamos a a gombás, baktériumos és vírusos betegségekre is.

Ha bőséges virágzást szeretnénk, akkor érdemes tápoldatozásról is gondoskodni. Olyan tápoldatot érdemes választani, amely kalciumot és magasabb aranyában foszfort is tartalmaz, mert ez segíti a virágképződést. Bőségesebb virágzásra ösztönözhetjük a növényt, ha az elhalt növényi részeket, és az elszáradt virágokat eltávolítjuk a növényről.

Mit tegyünk, hogy a muskátli jövőre is virágozzon, avagy a muskátli teleltetéséről

Ahogyan azt már említettük, a muskátli nem bírja a fagyokat, ezért is kell a fagyosszentek után kivinni a szabadba. Ahhoz tehát, hogy a muskátli jövőre is virágokat hozzon, teleltetésre lesz szükség. Már az első őszi fagyok előtt érdemes bevinni a lakásba. A teleltetéshez hűvös, világos helyre van szükség, Mielőtt teleltetnénk a muskátlit, érdemes felkészíteni a növényt: megnézni, hogy egészséges-e, eltávolítani az elhalt növényi részeket stb.. Ezt követően 10-12 fokos helyre érdemes tenni (az angol muskátli ennél hűvösebb helyen szeret, 8-10 fokon), öntözni pedig csak ritkán, kevés vízzel szabad. Egészen februárig tart a teleltetés, utána érdemes átültetni, és fokozatosan szoktatni a melegebb hőmérséklethez. Ha pedig nem sikerül valamiért a teleltetés, a következő tavasszal is jöhet a muskátli vásárlás.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.