Mit kell tudni a Díjnet elektronikus számlafizetéséről?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A Díjnet elektronikus számlafizetés azért jött létre, hogy könnyebbé varázsolja az életünket. Talán mindenkinek ismerős az az érzés, amikor minden egyes számla más szolgáltatótól származik. Ki kell fizetnünk a vizet, a villanyt, a telefont, az internetet és ki tudja még, mit. Lehet, hogy nem akarjuk engedélyezni, hogy automatikusan levonják a számlánkról, főleg, ha rossz tapasztalataink vannak. Ilyenkor nincsen más megoldás, mint beállítani egy időzítőt a telefonunkra, hogy minden egyes számlabefizetés előtt kapjunk róla egy értesítést.

A hátrányok itt még nem értek véget. Sokan még mindig a papír alapú leveleket várják a banktól és a többi szolgáltatótól, így, ha valami gond van, akkor lényegesen később szereznek róla tudomást. A levelezés régen biztosan működött, napjainkban azonban gyorsabb információcserére van szükségünk. Az e-számla létezése viszont még mindig sok embernél tabu, és vagy nem vesznek róla tudomást, vagy nem is hallottak erről a lehetőségről. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy mit kell róla tudni, valamint, hogy milyen tanácsokat érdemes megfogadni a biztonságos használathoz.

Mi a hagyományos és az e-számla közötti különbség?

Először vizsgáljuk meg a hagyományos és az elektromos számla közötti különbséget. Vagyis a kérdés akár ez is lehet: van különbség? Ha az adatokat nézzük, akkor a kétfajta számla teljesen megegyezik, tehát az egyikkel tudjuk helyettesíteni a másikat. Azonban a papír kitermelése nem éppen környezetbarát megoldás, főleg, ha arra a sok levélre gondolunk, amik biztosan a kukában végzik, miután pár másodpercig olvastuk őket. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor a tárolásuk sem ugyanolyan.

A hagyományos számlához kell vennünk egy irattartót, amibe fokozatos belefűzünk mindent. Aztán amint megtelt, vehetünk egy másikat. Az e-számláknál ez nem történhet meg, hiszen a kapott PDF fájl szinte bárhol tárolható. Az a legjobb, ha a felhőben gondolkodunk, amit már szinte mindegyik cég ingyen is elérhetővé tesz. Így a saját virtuális polcunk bárhonnan megnézhető, telefonról, tabletről vagy számítógépről. Itt fontos megjegyezni, hogy érdemes nem kiadni a kódjainkat másoknak, nehogy illetéktelen behatoló kaparintsa meg az adatainkat.

A Díjnet elektronikus számlafizetés lényege

Most, hogy tisztáztuk az e-számlák előnyeit, beszélhetünk a Díjnet nevezetű szolgáltatásról. Ez lényegében egy ingyenes számlabemutató, amit internet segítségével bárhol és bármikor megtekinthetünk. Amint készen állnak a számlák, azonnal le tudjuk tölteni, és még e-mailben is értesítenek minket. Ezután nem kell tovább a különböző papírhalmokat őrizgetnünk.

A Díjnet elektronikus számlafizetés arról is gondoskodik, hogy kiválasszuk a számunka legkézenfekvőbb fizetési módot. Például sokan a csoportos beszedési megbízást várják meg, miközben mások inkább a bankkártyájukat adják meg. Ha ezzel nem akarunk élni, akkor még mindig indíthatunk egy közvetlen internetbanki fizetést. Mások inkább a telefonnal végzik el, vagy pedig egyedi banki utalással. Ezek a megoldások minden ügyfél számára ingyenesek, csak akkor számíthatunk valami díjra, ha a bankszámlacsomagunkban eszerinti kondíciók szerepelnek.

A Díjnet elektronikus fizetéshez használt számlák

A Díjnet számlái 18 hónapig visszakereshetőek, ha ennél tovább akarjuk megnézni őket, akkor érdemes saját magunknak is letölteni. Ráadásul könnyedén el tudunk igazodni a programban, úgy találták ki, hogy elég legyen az alapszintű számítástechnikai tudás, ami a 21. században igencsak elterjedt. Mindeközben nem kell idegeskednünk a biztonságunk miatt sem, mivel a Díjnet rendszere SSL titkosítással védett. Ha ezek mellett a környezetünket érintő papírfelhasználást is figyelembe vesszük, akkor biztosan állíthatjuk, hogy kész főnyeremény. De vajon mindenki használhatja?

Ahhoz, hogy a Díjnet elektronikus számlafizetés a mi otthonunkban is elérhető legyen, meg kell felelni bizonyos követelményeknek. Az egyik ilyen a hardver. Ez csupán annyit takar, hogy mindig szükség lesz internetkapcsolatra, és egy böngészőre. Azok, akik ezt a bejegyzést olvassák, rendelkeznek ilyennel, úgyhogy akár hátra is dőlhetnek. Ha biztosra akarunk menni, akkor a következő böngészők közül válogathatunk:

 • Microsoft Edge,
 • Mozilla Firefox,
 • Google Chrome,
 • Safari,
 • Opera.

Még azt kell tudni róla, hogy jelenleg nem rendelkeznek mobilra optimalizált verzióval. Ez azt jelenti, hogy a telefonunk képernyőjén is éppen úgy fog kinézni, mint a számítógépen. Értelemszerűen nem ugyanolyan könnyű a kezelése egy 17 colos monitoron, mint a 6 colos telefonunkon.

Ki használhat Díjnet elektronikus számlafizetést?

A következő kérdés, ami gyakran felmerül, az megint a számlákról szól. Milyen számlákat tudunk kezelni a Díjnettel? Nézzük. Ábécé sorrendben a jelenlegi lista így néz ki:

 • Allianz Hungária Zrt.
 • CRITERION Távfelügyelet
 • Díjbeszedő Holding Zrt.
 • DMRV Zrt.
 • DRV Zrt.
 • E.ON Áramszolgáltató Kft.
 • Érd és Térsége Csatornaszolgáltató Kft.
 • Érd és Térsége Víziközmű Kft.
 • E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt.
 • ÉRV Zrt.
 • Északdunántúli Vízmű Zrt.
 • FŐTÁV Zrt.
 • Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
 • GYŐR-SZOL Zrt.
 • Invitel Távközlési Zrt.
 • Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.
 • KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft.
 • Magyar Telekom Nyrt.
 • MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe
 • NKM Energia Zrt.
 • Nyírségvíz Zrt.
 • NYÍRTÁVHŐ Kft.
 • PANNON-VÍZ Zrt.
 • Szegedi Vízmű Zrt.
 • SZÉPHŐ Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt.
 • Tettye Forrásház Zrt.
 • Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.
 • TiszaSzolg 2004 Kft.
 • “VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.
 • Vodafone Magyarország

Ez a lista fokozatos változhat, így érdemes újra megnézni, főleg, ha a mi szolgáltatónk még nem szerepel rajta.

A regisztráció lépései

Most, hogy ennyi mindent tisztáztunk, már csak egy kérdés marad hátra. Hogyan lehet a Díjnetnél regisztrálni? Szerencsére ez nagyon egyszerű, viszont szükségünk lesz egy számítógépre.

A regisztráció kétszintű, tehát két lépésből áll. Az első, hogy a Díjnet rendszeréhez regisztrálunk. Itt a szokásos adatokat kell megadni, mint a felhasználó nevet, egy jelszót, az e-mail címet, a valódi nevünket, a lakcímet és a telefonszámunkat. Utóbbi opcionális. Ez az első regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár!

Második lépésként a számlakibocsátóhoz kell regisztrálnunk, amivel kifejezzük, hogy ezentúl online szereznénk a számláinkat megtekinteni. Az itt megadandó adatokat már a szolgáltató határozza meg. Amennyiben továbbra is szeretnénk papír alapon megkapni azokat, akkor ne végezzük el a regisztrálást!

Ha a Díjnet elektronikus számlafizetés mellett döntünk, akkor nem fogunk tudni sem készpénzzel, sem csekkel fizetni, elfogadjuk, hogy ettől kezdve mindent az interneten keresztül intézünk el.

Biztonság

Ahhoz, hogy minden adatunkat biztonságban tudjuk, fontos ésszel bánni a jelszóinkkal. Sokan mindenhova ugyanazt a szót írják, ráadásul olyat találnak ki, ami valamilyen módon kapcsolódik a születésükhöz. Ezt sajnos könnyebben ki tudják találni a hackerek is. Figyeljünk arra, hogy a kitalált jelszavak minél nehezebbek legyenek. Sokan egy helyen tárolják ezeket, viszont ezzel fennáll annak a veszélye, hogy egyszerre mindet megszerzik. Ha biztonságban akarunk lenni, akkor senkinek nem adjuk ki a Díjnet elektronikus számlafizetéshez használt adatainkat sem.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.