Mindent a Woltról – a rendelési és fizetési lehetőségeken át a Wolt futár fizetéségi

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A Wolt futárok fizetési sokakat lázban tartott tavaly ősszel, amikor a KATA-s adózás szabályai megváltoztak, a Wolt pedig erre a lépésre béremeléssel reagált. Ezek után talán még az is tudta mi az a Wolt, aki eddig még nem hallott róla, vagy csak a Foodpandát használta. A Wolt, hasonlóan a Foodpandához elsősorban ételkiszállítással foglalkozik, mely hazánkban is meglehetősen népszerű szolgáltatás. Az éttermeknek, vendéglátóhelyeknek, de még a boltoknak is jó lehetőség ez, hiszen így azoknak is van lehetőségük a házhoz szállításra, akiknél ennek feltételei alapvetően nem adottak.

Persze lehetne mondani, hogy mi ebben a nehéz, csak kell egy-két futár, és kész. A helyzet az, hogy ennél azért többről van szó. Egy futár meglétén túl még arra is szükség van, hogy legyen egy olyan csatorna, amelyen keresztül a rendeléseket le lehet adni. Erre régebben jó volt a telefonos rendelés, ám ma már, amikor a legtöbben a neten rendelnek, ezt a lehetőséget egyre kevesebben használják, így nem biztos, hogy telefonon lenne annyi rendelés, ami miatt főállásban érdemes alkalmazni egy futárt. A Wolt azonban jó lehetőség az éttermek számára, hogy netes rendelési rendszer és futár alkalmazása nélkül tudjanak házhoz szállítási szolgáltatást nyújtani.

Amint a Woltról, mint cégről alapvetően tudni érdemes

A Wolt valójában nem magyar találmány, csak elérhető már nálunk is. Igazából egy finn eredetű gasztro-tech vállalkozásról van szó, amely étel házhozszállításra specializálódott, és mára már 23 országban érhető el. Talán sokan meglepődnek, de a cég viszonylag fiatalnak mondható, ugyanis csak 2014-ben alakult meg Helsinkiben. Egy évvel később indultak el, de kezdetben még nem házhoz szállítással foglalkoztak, csak a rendelések sorban állás nélküli felvételét tették lehetővé az éttermekben. Ezt kb. úgy kell elképzelni, hogy az appon keresztül le lehetett adni a rendelést az étterembe, nem kellett ott kivárni, amíg elkészül.

2016-ban viszont már elindult a házhoz szállítási szolgáltatás is, és elkezdtek más országokba is terjeszkedni, először Svédországba és Észtországba. Egy évvel később már Dániában, Lettországban és Litvániában is elindult a volt, 2018-ban pedig Horvátországban, Csehországban, Norvégiában, Grúziában, Izraelben, Lengyelországban, és kishazánkban, Magyarországon is elérhetővé vált. Szerbiában, Görögországban, Azerbajdzsánban és Szlovákiában 2019-től lett elérhető, és a cég célja, hogy tovább terjeszkedjen.

Magyarországon 2018-ban még csak a nagyobb városokban volt elérhető a Wolt, de mostanra már több mint 30 városban szállítanak ki.

Mikor nyit a Wolt, avagy mit kell tudni a nyitva tartásról?

A Wolt, akárcsak bármelyik üzlet, rendelkezik nyitvatartási idővel. Az ügyfélszolgálatuk reggel 9-tól egészen éjfélig van nyitva. Az éttermek, boltok, pékségek stb., persze ahonnan rendelni lehet, nem feltételen ebben az időintervallumban vannak nyitva. Az előrendelést bármikor le lehet adni, akár akkor is, viszont kiszállításra a Wolt és az adott étterem nyitvatartási idejében van lehetőség.

Mennyibe kerül a kiszállítás a Woltnál?

Az applikáció és a netes oldal használata ingyenes, viszont a kiszállításért már díjat számolnak fel. Hogy mennyit, az éttermenként meglehetősen eltérő lehet. Vannak éttermek, melyek esetében nincs kiszállítási díj, ám a legtöbb esetben minimum 399 Ft-tal számolhatunk, de ennél több is lehet. Ami viszont fix, hogy szervizdíjat minden esetben felszámol a Wolt, ami 99 Ft, és a rendelés összesítésénél kerül feltüntetésre. Ezt megúszni nem lehet. A futároknak borravaló is adható az online rendelésen keresztül, erről mi dönthetünk, hogy akarunk adni vagy sem.

Fizetési módokról! A Wolt futárnál fizethetek, vagy előre kell bankkártyával fizetni?

Érdekes kérdés, hogy hogyan lehet fizetni a rendelésekért. Régebben, ha rendeltünk egy pizzát, akár neten keresztül is, a futárnál is tudtunk fizetni készpénzzel, esetleg bankkártyával, és telefonos rendelések esetén még most is így van. A Wolt esetében azonban kicsit más a helyzet. Akár a weboldalt, akár az alkalmazást használjuk, készpénzes fizetésre már nem lesz lehetőség, a rendelést azonnal ki kell fizetnünk, és csak aztán lesz érvényes, és áll neki az étterem a készítésének. A fizetésre többféle mód is van már.

Egyrészt vannak Wolt kreditek, melyekkel fizetni tudunk, de az úgymond hagyományos bankkártyás fizetésre is van lehetőség, de akár Google Pay fizetésre is. Emellett már SZÉP kártyával is fizethetünk, de csak azoknál a rendeléseknél, ahol az adott étterem/vendéglátóhely SZÉP kártya elfogadó hely. Ezt egyébként a Wolt külön jelzi is, és a fizetési lehetőségek között is felajánlja.

Mennyi egy Wolt futár fizetése?

A Woltnál azonban nemcsak ételt rendelhetünk, de akár karriert is építhetünk. Egy Wolt futár fizetése, ha sokat vállal, akkor egyáltalán nem rossz, sőt. Amit tudni kell, hogy a Wolt futár fizetése nem fix, attól függ, mennyi rendelést teljesít, ugyanis a rendelések alapján kap fizetést. A rendelésenként eltérő összeg jár attól függően, hogy melyik nap, melyik napszakáról van szó, de városonként is eltérhet a Wolt futárok díjazása. Minél több rendelést tejesít tehát egy futár, annál többet keres.

Persze ez attól is függ, hogy mennyi rendelés van. A koronavírus járvány alatt a rendelések száma megnőtt, de a korlátozások feloldásával nem mondhatni, hogy drasztikusan csökkent a vásárlók rendelési kedve. Ami szintén fontos információ, hogy a Wolt futárok nem alkalmazottként dolgoznak, hanem szerződéssel, így a járulékaikat is maguk fizetik, ami a KATA módosítás miatt 2022. őszétől lényegesen magasabb lett. A Wolt erre egyébként béremeléssel válaszolt. Általánosságban elmondható, hogy egy Wolt futár havonta 40.000 és 700.000 Ft között keres, és ha főállásról van szó, még a járulékok levonása mellett sem rossz bér.

Előnyök a Wolt futár fizetéseken túl

A bér tehát jónak mondható, már ha főállásban akar valaki Wolt futár lenni, de persze arra is van lehetőség, hogy ezt a főállás mellett, részmunkaidőben, mellékállásként végezzük. Ha van főállásunk, akkor a járulékokkal nem kell számolni, mondhatni a teljes összeg nálunk marad. De a fizetésen túl is számos előnye van ennek az állásnak:

  • Egyszerű jelentkezés: ha Wolt futárok szeretnénk lenni, igazából kb. fél óra alatt elintézhetjük a jelentkezést. Nem is kell más hozzá, mint betöltött 18. életév, egy jármű, amivel a szállítást intézzük (a bicikli tökéletesen megfelelő egyébként), személyi és szükséges engedélyek, autó esetén természetesen jogsi, illetve egy okosteló mobilnettel, és ha ezek megvannak, már jelentkezhetünk is. Ha a cég szerződtet minket, indulhat a szállítás.
  • Rugalmas munkaidő: ez nem egy 8-tól 16-ig munkahely. Persze itt is vannak szabályok, de a futárok különböző hosszúságú idősávok közül válogathatnak, vagyis szabadon dönthetnek, hogy mikor és mennyit tudnak és szeretnének futárkodni. Az sem kötelező, hogy valaki főállásként végezze ezt a tevékenységet, a legtöbben részmunkaidőben futárok.
  • A felvétel folyamatosan történik: futárnak jelentkezni, szó szerint, bármikor lehet, ugyanis folyamaton van szükség futárokra. A legtöbb munkahelyen adott időintervallumban hirdetik az állásokat, és ha betöltötték, már nem jelentkezhet más. Itt nem így van. Egy Wolt futár fizetése csábító lehet, vagy akár kiegészítésként is gondolhatunk rá, jelentkezni pedig bármikor lehet.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.