Mindent a szlovák autópálya matrica vásárlásról

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Ha Szlovákiában díjköteles útszakasz kívánunk használni (autópályák, gyorsforgalmi utak fizetős szakaszait), akkor szlovák autópálya matrica vásárlására lesz szükség. Ez egyébként egyáltalán nem bonyolult, bár aki először jár külföldön azt gondolhatja, hogy komolyabb nyelvtudásra lesz szükséges a vásárláshoz, pedig ez egyáltalán nincs így. A szlovák autópálya matrica vásárlás hasonlóan működik, mint Magyarországon, ugyanis Szlovákiában is elektronikus matrica van érvényben, tehát nem kell ragasztással bajlódni, mint mondjuk Ausztriában.

A matrica megvásárlásnak több módja van, és többféle időintervallumra is megváltható. Ha Szlovákiába tervezzük az idei nyaralást, kirándulást, esetleg üzleti céllal látogatunk az országban, és autóval utaznánk, mindenképp lényeges lesz, hogy tájékozódjunk a Szlovákiában érvénybe lévő útdíj használatról. A következőkben utána járunk, hogy melyek az az információk, melyekkel tisztában kell lennünk, ha szlovák autópálya matricát akarunk vásárolni. De kezdjük az elején!

Milyen matrica van érvénybe Szlovákiában?

Ahogy azt már a bevezetőben is említettük, Szlovákiában elektronikus matrica van érvényben, akárcsak hazánkban, és sok más Európai országban. A szlovák autópálya matrica 10 napos, 30 napos és 1 éves érvényességgel váltható meg. Elővásárlásra is van lehetőség, így nem a vásárlás napjától lesz érvényes a szlovák autópálya matrica, hanem az általunk kiválasztott dátumtól. Tehát a 10 napos matrica a megadott dátumtól számolva 10 napig, míg a 30 napos matrica 30 napig érvényes.

Érdekesség, hogy Szlovákiában van éves matrica is, ami nem keverendő össze a 365 napos matricával. Az éves matrica az adott naptári év január elejétől a következő év január 31. napjáig érvényes. A 365 napos matrica ezzel szemben a kiválasztott dátumtól számítva érvényes 365 napig. Erre érdemes odafigyelni, mert évközben a 365 napos matricát érdemes megváltani, ugyanis úgy járunk a legjobban. Az ár mindkét esetben ugyanaz, tehát a 365 napos és éves matrica árában megegyezik.

Milyen útszakaszokon szükséges szlovák autópálya matricát vásárolni?

Szlovákiában több fizetős útszakasz és autópálya van:

 • D1: Pozsony, Vajnory – Liet. Lúčka (185 km)
 • D1: Dubná Skala – Turany (17 km)
 • D1: Ivachnová – Bidovce (186 km)
 • D2: Brodské (SK/CZ) – Pozsony, Lamač (55 km)
 • D3: Hričovské Podhradie – Žilina, Brodno (13km)
 • D3: Čadca, Bukov – Skalité (SK/PL) (21 km)
 • D4: Jarovce (SK/AT) – Pozsony, Jarovce (2 km)
 • D4: Pozsony, Jarovce – Pozsony, Petržalka (2,2 km)
 • D4: Pozsony, Jarovce – Pozsony, Dél (4,3 km)
 • D4: Pozsony, Dél – Ivanka, Észak (15,1 km)
 • D4: Pozsony, Rača – Pozsony, Vajnory (2 km)
 • R1: Trnava – Ban. Bystrica, Kremnička (158 km)
 • R1A: Nitra, Nyugat – Nitra, Kynek (2 km)
 • R2: Lovčica, Trubín – Žiar nad Hronom (5 km)
 • R2: Zvolen, Nyugat – Zvolen, Centrum (3 km)
 • R2: Zvolen, Kelet – Kriváň (18 km)
 • R4: Košice, Dél – Milhosť (SK/HU) (14 km)
 • R6: Púchov, Dél – Dolné Kočkovce (1 km)
 • R7: Pozsony, Slovnaftská – Pozsony, Dél (6 km)
 • R7: Pozsony Dél – Holice (25,2 km)

Amennyiben térképen szeretnénk ellenőrizni a fizetős útszakaszokat, hogy meg tudjuk tervezni az utazást, a https://www.ndsas.sk/spoplatnenie/elektronicka-dialnicna-znamka oldalon meg tudjuk nézni a térkép.

Akinek kötelező a cseh autópálya matrica vásárlás

Azt sem árt tudni, hogy milyen járművekre kötelező megváltani a matricát, ugyanis vannak olyan járművek, melyek mentességet élveznek, de olyanok is, amelyek elektronikus útdíjat fizetnek, tehát más módon fizetik az útdíj használatot, nem elektronikus matrica formájában. Az autópálya matrica megváltása a személygépkocsikra vonatkozik 3,5 tonnáig, illetve, a 3,5 tonna feletti pótkocsikra. Az O1 és O2 típusú pótkocsiknak csak akkor kötelező az elektronikus matrica, ha az össztömegük meghaladja a 3,5 tonnát.

Ha tehát személyautóval utazunk, illetve 3,5 tonna feletti pótkocsit (lakókocsit) vontatunk, akkor mindenképp szlovák autópálya matrica vásárlásra lesz szükség, persze csak akkor, ha fizetős útszakaszon szeretnénk közlekedni. A 3,5 tonna feletti járműveknek nem kell matricát váltaniuk, nekik útdíj fizetési kötelezettségük van.

Akik a cseh autópálya matrica vásárlás alól mentességet élveznek

Természetesen vannak járművek és személyek, melyek mentességet élveznek a szlovák autópálya matrica megváltása alól. Az egyik ilyen eset, ha fogyatékossági igazolvánnyal rendelkezünk, ilyenkor nem kell matricát vásárolunk, viszont szükséges a mentesség kérése, nem jár automatikusan. A eznamka.sk. oldalán megtalálható a pályázati eljárás és maga a pályázati űrlap, amellyel igényelhetjük a mentességet.

Emellett mentességet élveznek a motorkerékpárok, vagyis, ha motorral ruccannák ki Szlovákiába a matrica megváltása nélkül is használhatjuk a fizetős útszakaszokat. A pótkocsik kérdése is érdekes. Eddig csak a 3,5 tonna feletti járműszerelvényekről, vagyis pótkocsikról volt szó, melyek után kötelező a díjfizetés. Ám, ha a pótkocsi 3,5 tonna alatti, akkor csak a járműre kell szlovák autópálya matricát váltanunk, a pótkocsira már nem.

Hol és hogyan tudunk szlovák autópálya matricát vásárolni, és mennyibe kerül?

Most, hogy tisztáztuk, milyen járművekre szükséges a matrica megváltása, rátérhetünk az árakra, és persze arra, hogyan és hol tudunk matricát vásárolni, ha Szlovákiába utazunk. Az árak mindenhol egységesek:

Személygépjárműre 3,5 tonnáig:

 • 10 napos e-matrica ára 10 euró
 • 30 napos e-matrica ára 14 euró
 • egy évre szóló e-matrica ára 50 euró, ez érvényes mind az éves, mind a 365 napos matricára.

A 3,5 tonna feletti pótkocsik is ugyebár díjkötelesek, az árak pedig hasonlóan alakulnak:

 • 10 napos e-matrica ára 10 euró
 • 30 napos e-matrica ára 14 euró
 • egy évre szóló (éves és 365 napos) e-matrica ára 50 euró

A matrica megváltása, akárcsak nálunk történhet online és személyesen is. Személyesen a hivatalos értékesítési pontokon tudunk szlovák autópálya matricát vásárolni, ilyen helyek a korábbi határátkelőhelyek, a benzinkutak, a postahivatalok, illetve egyes autószervizekben található önkiszolgáló automaták. Az eznamka szóval ellátott logóval jelölt helyeket kell keresni, de a hivatalos értékesítési pontok listáját az eznamka.sk weboldalon is megtalálhatjuk.

A másik módja az elektronikus matrica vásárlásának az online lehetőség, mely talán a legegyszerűbb módja a vásárlásnak. Az eznamka.sk oldalon vagy a mobilalkalmazáson keresztül könnyedén megvásárolhatjuk a szlovák autópálya matricát. Az applikáció egyébként ingyenesen elérhető az iOS és Android operációs rendszerekhez. Ha így vásárolunk matricát, akkor az eznamka.sk 3 nappal a matrica lejárta előtt értesítést küld, hogy a matrica le fog járni.

Online vásárlás esetén ugyanazokat az adatokat kell megadni, mint idehaza, ha autópálya matricát vásárolunk. A szlovák autópálya matrica vásárláshoz szükség lesz a gépjármű kategória és matrica típus kiválasztására, ezt követően be kell írni a rendszámot, a gépjárművet nyilvántartó országot, a matrica érvényességének kezdetét, majd az e-mail címünket. Ezt követően már csak a fizetés van hátra.

Mekkora büntetésre számíthatunk, ha nem váltunk matricát?

A szlovák autópálya matricát a fizetős útszakaszra történő felhajtás előtt meg kell váltanunk, nem fogadják el, ha felhajtás után, gyorsan online tesszük ezt meg. Az ellenőrzés a felhajtáskor már megtörténik kamerák/fizetőkapuk segítségével, de ha a rendőr megállít, akkor ő is ellenőrizheti, sőt, ellenőrizni is fogja a matrica meglétét. Ha mégis szlovák autópálya matrica nélkül használnánk a fizetős útszakaszokat, akkor komoly bírságra számíthatunk. A matrica nélküli úthasználatra kiszabható büntetés forint átszámolva olyan 60.000 Ft körül mozog, de ha 15 napon belül befizetjük, akkor a büntetés mértéke csökkenhet.

Érdemes tehát időben befizetni a bírságot, de úgy járunk a legjobban, ha nem is követünk el szabálysértést. A szlovák autópálya matrica vásárlása gyors és egyszerű, és hasonló összegbe kerül személyautók esetén, mint hazánkba, a bírság viszont magasabb, így nem érdemes elbliccelni.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.