Miért jó választás az LG tévé?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az LG tévé modellek előállítója, a dél-koreai LG Group a Samsung mellett a világ egyik legnagyobb televízió gyártója, mely folyamatosan jön ki az újdonságaival. Szinte nincs is olyan szórakoztatóelektronikai show, ahol ez a vállalat ne kapna kiemelt standot, a fő szenzációt rendszerint az éppen aktuális fejlesztés szolgáltatja. Leányvállalatán, az LG Display-en keresztül a világ folyadékkristályos kijelző-piacát is dominálja, TFT- és LCD kijelzőket, OLED paneleket és hajlítható képernyőket gyártva.

Ha te is tévét szeretnél vásárolni, akkor olvasd el a következő cikket, mely bemutatja, miért jó választás LG modelleket venni.

Az LG tévé saját platformmal rendelkezik

Az LG vezető gyártóként megtehette, hogy a függetlenséget válassza, és ne álljon be az Androidos tévés cégek közé. 2014 óta fejleszti a saját okos TV platformját, mely a webOS nevet kapta. Ez a minimalista operációs rendszer, egy vízszintes menüszalagon jeleníti meg a gyakran használt applikációk és streaming szolgáltatások listáját, melyet személyre is szabhatsz. Így a saját kedvenceidet is feltűzheted a menübe, hogy legközelebb már pár kattintással elérd. A legfrissebb webOS már másodlagos menüket is ismer, melyek akkor bukkannak fel, amikor egy alkalmazás ikonja felé viszed a kurzort.

Változatosabb a helyzet a hangasszisztensnél, ahol az LG OLED és Super UHD tévéi a Google Assistantet kapták meg. Emellett bár korlátozott módon, de azért együttműködnek az Alexával vezérelt eszközökkel.

Nincs LG tévé OLED panelek nélkül

Napjainkban kétféle kvantumpontokból álló kijelző típus létezik, a Samsung gyártotta QLED, illetve az LG által kifejlesztett OLED. Nem meglepő, hogy az LG a saját paneljeit használja fel a televízióinál, melyet számos szakértő jobban favorizál a QLED-eknél.

Az OLED az Organikus LED rövidítése, és olyan technológiát jelent, ahol a panelt a saját LED-jei világítják meg és nincs szükség háttérvilágításra. Szintén a legújabb megoldásnak számít, hogy az összes LED fényessége önállóan állítható be, ezzel pedig élettel teli színek hozhatók létre, ahol a fekete is valóban sötét, és nem egy szürkés folt. Az apró LED-ek pedig olyan kevés helyet foglalnak, hogy az LG szuper vékony televíziókat tud legyártani. Igazán impozáns látvány, amikor egy nagyképernyős, matt fekete és vékony LG tévé van felszerelve a falra, egyből megragadja az emberek tekintetét.

Az interneten lehet olyan pletykákkal találkozni, melyek szerint a képek beleéghetnek az OLED kijelzőkbe, de ezek eddig tévhiteknek bizonyultak. Szintén érdekes adalék, hogy az LG az összes OLED panel gyártását házon belül tartja, de értékesíti a konkurenseinek is. Emiatt amikor egy Sony OLED tévével találkozol, valójában az LG gondoskodik arról, hogy legyen mit nézni a műanyag tokozáson kívül.

HDR megoldások

Az LG a prémium OLED vagy Super UHD tévéiben a Dolby Visiont használja fel a HDR-hez. Ez a kifejezés a nagy dinamikatartományt (High Dynamic Range) jelöli, és gyakorlatilag a szín, a kontraszt és a fényerő hármasáról szól. A dinamikus metaadatok alapján a tévékészülék folyamatosan módosítja a megjelenítendő képet, így az tökéletesen passzol a tartalomhoz. Például, más beállításokat használ fel egy sötét barlang feketeségének vagy egy jól kivilágított épület fényességének bemutatásához. A végeredmény sokkal közelebb van a mozi élményhez, mintha csak a színekkel operálna a készülék.

Bár a HDR10+ egészen elterjedt konkurense a Dolby Visionnek, utóbbi mégis jóval fejlettebb. Nem csak az a fő eltérés a kettő technológia között, hogy a Dolby 12 bites palettát használ a HDR10+ 10 bitese helyett, hanem a nagy online streaming szolgáltatók is a Dolby Visiont preferálják. Míg az Amazon Prime-on van néhány HDR10+ HDR-rel elérhető műsor, a Netflix, a Chromecast Ultra vagy az Apple TV 4K mind a Dolby Visiont választotta. Emiatt, ha ezen streaming szolgáltatók bármelyikét szeretnéd használni, és ki akarod élvezni a HDR előnyeit, akkor az LG tévé a jó választás.

Egyéb infók az LG tévékről

A fentieken kívül a prémium LG tévék egy szuper távirányítóval is rendelkeznek, melyet elég a televízióra irányítani, ahol a képernyőn megjelenik egy rózsaszín pötty. Ez leköveti a távirányító mozgását, így mindig pontosan láthatod, hova fogsz kattintani. Bár a technológiát elsőre furcsa lehet irányítani, rövid időn belül reflexből fogod használni, és nagyon menő, ahogyan a távirányítóval lehet távolról kattintgatni a menün.

Az LG a modelljeinek számozásakor is konzisztens, így megismerve a részleteket, te is könnyen megtalálhatod a neked megfelelő berendezést. Az elsőre hosszú tévénév egy számmal kezdődik, ami a képernyő átmérőjét jelenti inch-ben. A következő karakter egy betű, ahol az S a Super UHD TV-t, az U az UHD LED-et, az E az OLED-et, az L a LED-et és a P a plazmát jelenti. Természetesen az évek során egyes területek kiestek a gyártásból, például plazmatévét már 2012 óta nem gyárt az LG, csak használtan akadhatsz rá.

A modellnév következő karaktere a piacra dobás dátumát jelenti, például az M a 2019-es, an N a 2020-as tévéket jelöli. Az ezután feltüntetett 4 szám sorban a sorozatra, a modellre, illetve a változatra vonatkozik. A következő karakter a TV speciális beállításait mutatja, például a P az összes európai országot és az USÁ-t jelöli, míg az S az Egyesült Királyságot. Az utolsó előtti betű jelzi a digitális tuner típusát, végül pedig az utolsó a dizájnt.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Bónusz Magyar Állampapír: Befektetés a jövőbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Súlyos biztonsági rést tártak fel a Temu online piactéren forgalmazott népszerű videós kaputelefonokban. A Consumer Reports (CR) amerikai fogyasztóvédelmi szervezet friss jelentése szerint a hibák...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.