Miért jó választás az LG tévé?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Az LG tévé modellek előállítója, a dél-koreai LG Group a Samsung mellett a világ egyik legnagyobb televízió gyártója, mely folyamatosan jön ki az újdonságaival. Szinte nincs is olyan szórakoztatóelektronikai show, ahol ez a vállalat ne kapna kiemelt standot, a fő szenzációt rendszerint az éppen aktuális fejlesztés szolgáltatja. Leányvállalatán, az LG Display-en keresztül a világ folyadékkristályos kijelző-piacát is dominálja, TFT- és LCD kijelzőket, OLED paneleket és hajlítható képernyőket gyártva.

Ha te is tévét szeretnél vásárolni, akkor olvasd el a következő cikket, mely bemutatja, miért jó választás LG modelleket venni.

Az LG tévé saját platformmal rendelkezik

Az LG vezető gyártóként megtehette, hogy a függetlenséget válassza, és ne álljon be az Androidos tévés cégek közé. 2014 óta fejleszti a saját okos TV platformját, mely a webOS nevet kapta. Ez a minimalista operációs rendszer, egy vízszintes menüszalagon jeleníti meg a gyakran használt applikációk és streaming szolgáltatások listáját, melyet személyre is szabhatsz. Így a saját kedvenceidet is feltűzheted a menübe, hogy legközelebb már pár kattintással elérd. A legfrissebb webOS már másodlagos menüket is ismer, melyek akkor bukkannak fel, amikor egy alkalmazás ikonja felé viszed a kurzort.

Változatosabb a helyzet a hangasszisztensnél, ahol az LG OLED és Super UHD tévéi a Google Assistantet kapták meg. Emellett bár korlátozott módon, de azért együttműködnek az Alexával vezérelt eszközökkel.

Nincs LG tévé OLED panelek nélkül

Napjainkban kétféle kvantumpontokból álló kijelző típus létezik, a Samsung gyártotta QLED, illetve az LG által kifejlesztett OLED. Nem meglepő, hogy az LG a saját paneljeit használja fel a televízióinál, melyet számos szakértő jobban favorizál a QLED-eknél.

Az OLED az Organikus LED rövidítése, és olyan technológiát jelent, ahol a panelt a saját LED-jei világítják meg és nincs szükség háttérvilágításra. Szintén a legújabb megoldásnak számít, hogy az összes LED fényessége önállóan állítható be, ezzel pedig élettel teli színek hozhatók létre, ahol a fekete is valóban sötét, és nem egy szürkés folt. Az apró LED-ek pedig olyan kevés helyet foglalnak, hogy az LG szuper vékony televíziókat tud legyártani. Igazán impozáns látvány, amikor egy nagyképernyős, matt fekete és vékony LG tévé van felszerelve a falra, egyből megragadja az emberek tekintetét.

Az interneten lehet olyan pletykákkal találkozni, melyek szerint a képek beleéghetnek az OLED kijelzőkbe, de ezek eddig tévhiteknek bizonyultak. Szintén érdekes adalék, hogy az LG az összes OLED panel gyártását házon belül tartja, de értékesíti a konkurenseinek is. Emiatt amikor egy Sony OLED tévével találkozol, valójában az LG gondoskodik arról, hogy legyen mit nézni a műanyag tokozáson kívül.

HDR megoldások

Az LG a prémium OLED vagy Super UHD tévéiben a Dolby Visiont használja fel a HDR-hez. Ez a kifejezés a nagy dinamikatartományt (High Dynamic Range) jelöli, és gyakorlatilag a szín, a kontraszt és a fényerő hármasáról szól. A dinamikus metaadatok alapján a tévékészülék folyamatosan módosítja a megjelenítendő képet, így az tökéletesen passzol a tartalomhoz. Például, más beállításokat használ fel egy sötét barlang feketeségének vagy egy jól kivilágított épület fényességének bemutatásához. A végeredmény sokkal közelebb van a mozi élményhez, mintha csak a színekkel operálna a készülék.

Bár a HDR10+ egészen elterjedt konkurense a Dolby Visionnek, utóbbi mégis jóval fejlettebb. Nem csak az a fő eltérés a kettő technológia között, hogy a Dolby 12 bites palettát használ a HDR10+ 10 bitese helyett, hanem a nagy online streaming szolgáltatók is a Dolby Visiont preferálják. Míg az Amazon Prime-on van néhány HDR10+ HDR-rel elérhető műsor, a Netflix, a Chromecast Ultra vagy az Apple TV 4K mind a Dolby Visiont választotta. Emiatt, ha ezen streaming szolgáltatók bármelyikét szeretnéd használni, és ki akarod élvezni a HDR előnyeit, akkor az LG tévé a jó választás.

Egyéb infók az LG tévékről

A fentieken kívül a prémium LG tévék egy szuper távirányítóval is rendelkeznek, melyet elég a televízióra irányítani, ahol a képernyőn megjelenik egy rózsaszín pötty. Ez leköveti a távirányító mozgását, így mindig pontosan láthatod, hova fogsz kattintani. Bár a technológiát elsőre furcsa lehet irányítani, rövid időn belül reflexből fogod használni, és nagyon menő, ahogyan a távirányítóval lehet távolról kattintgatni a menün.

Az LG a modelljeinek számozásakor is konzisztens, így megismerve a részleteket, te is könnyen megtalálhatod a neked megfelelő berendezést. Az elsőre hosszú tévénév egy számmal kezdődik, ami a képernyő átmérőjét jelenti inch-ben. A következő karakter egy betű, ahol az S a Super UHD TV-t, az U az UHD LED-et, az E az OLED-et, az L a LED-et és a P a plazmát jelenti. Természetesen az évek során egyes területek kiestek a gyártásból, például plazmatévét már 2012 óta nem gyárt az LG, csak használtan akadhatsz rá.

A modellnév következő karaktere a piacra dobás dátumát jelenti, például az M a 2019-es, an N a 2020-as tévéket jelöli. Az ezután feltüntetett 4 szám sorban a sorozatra, a modellre, illetve a változatra vonatkozik. A következő karakter a TV speciális beállításait mutatja, például a P az összes európai országot és az USÁ-t jelöli, míg az S az Egyesült Királyságot. Az utolsó előtti betű jelzi a digitális tuner típusát, végül pedig az utolsó a dizájnt.

Ajánlom másnak is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Hasonló cikkek

Mi alapján válasszunk kerti szivattyút?
Mennyibe kerül egy horvátországi és egy balatoni nyaralás?
Erste George mobil alkalmazás
OTP direkt regisztráció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Mi alapján válasszunk kerti szivattyút?
A kerti szivattyúk kiemelten fontosak a kertünk, udvarunk vízellátására. Napjainkban igen széles kínálatból válogathatunk, ami nem teszi könnyebbé a megfelelő kerti szivattyú megtalálását. Mivel ez...
Mennyibe kerül egy horvátországi és egy balatoni nyaralás?
Ahogy közeledik a nyár, egyre hamarabb döntés kell hoznunk: a hazai tengeren nyaraljuk-e vagy igazi tengerpartra látogassunk el? Cikkünkben az idei balatoni és horvátországi nyaralási...
Erste George mobil alkalmazás
Az Erste legújabb mobil alkalmazása a George App. Az Erste Bank 2021. február 8-tól vezette be legújabb internetbanki és mobil alkalmazás szolgáltatását. Belépés a George...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.