Mi az az NFC fizetés? Fizetés telefonnal, de hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az NFC fizetés, vagyis a fizetés telefonnal egyre elterjedtebb manapság, de még mindig sokan vannak, akik nem tudják, hogyan is működik, vagy nincs benne különösebben nagy bizodalmuk, mert nem tartják elég biztonságosnak. A legtöbben csak annyit látnak, hogy a sorban előttük álló nem a tárcájában kutakodik, hanem csak előkapja a mobiltelefonját, hozzáérinti a terminálhoz, mintha bankkártya lenne, és már kész is, kifizette, amit kellett. Ezen sokan elámulnak, hiszen pár évvel ezelőtt még ez lehetetlen lett volna, maximum csak a sci-fi filmekben láttunk ilyet, de lehet, hogy még ott sem.

De hogyan is működik ez a lehetőség, milyen előnyei, hátrányai és feltételei vannak, és persze azt sem árt tudni, hogy mennyire biztonságos ez a megoldás? A következőkben utána járunk ezeknek a kérdéseknek, hogy segítsünk eligazodni az érintés nélküli mobilfizetés rejtelmeibe. De kezdjük az elején: mi egyáltalán az NFC?

Mit jelent pontosan az NFC, és hogyan lehet vele fizetni?

Nos, ahhoz, hogy megértsük, hogyan is működik a telefonos fizetés, nem árt tudnunk, hogy mit az az NFC. Ez egy betűszó, az angol Near Field Communication kifejezés rövidítése, mely magyarul rövid hatótávú kommunikációt vagy valami ehhez hasonlót jelent. Lényegében egy olyan technológiáról van szó, amely képes két mobil eszköz között, mondjuk, telefon, tablet, okosóra, okoskamera, stb., közötti vezeték nélküli adatátvitelre a rádióhullámok segítségével. Most rá lehetne vágni, hogy ezt a Bluetooth is tudja, és valóban, a két technológia hasonló, ám van két nagyon markáns különbség.

Az egyik, hogy NFC kis hatótávon, mindössze néhány centiméteres távolságban működik, vagyis a két eszköznek közel, majdhogynem egymás mellett kell lennie, míg a Bluetooth eszközök lehetnek távolabb is egymástól, hogy működjön az adatátvitel. A másik különbség, az adatátvitel mennyiségébe van, amíg Bluetooth-szal nagyobb fájlok is küldhetőek, addig az NFC csak kis adatmennyiség átvitelére alkalmas. De akkor mire is jó, ha a Bluetooth mindkét tényező esetében jobban teljesít? Nem is gondolánk, hogy milyen sok dologra!

Az NFC-t már számos dologra használják, képek, videók, névjegyek továbbítására, de WIFI megosztásra is. Ezen túlmenően azonban még számos más esetben is bevetik, például az okoszáraknál, ahol a mobileszköz lesz a kulcs helyett. És ha a mobilunk lehet kulcs, akkor miért ne lehetne bankkártya is. Az NFC technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy a mobilunkkal bizonyos összeghatár alatt akár a PIN kód beütése nélkül is fizethessünk.

Az NFC fizetés előnyei és hátrányai

A fizetés telefonnal még nem annyira elterjedt, pedig számos előnye van, amiket mindenképp érdemes tudnunk, mielőtt lebeszéljük róla magunkat.

  • gyors és kényelmes fizetés
  • biztonságosabb, mint a készpénz
  • a mobil vagy az okosóra mindig kéznél van
  • minden olyan pénztárnál használható, ahol van érintésmentes fizetés

És ha már előnyökről beszélünk, szót kell ejtenünk a hátrányokról is. Ebből jelenleg viszonylag kevés van, de azt mindenképp meg kell említeni, hogy csak akkor működik a dolog, ha a mobilunk (esetleg az okosóránk, ha azzal használjuk) üzemel, tehát, ha lemerül, elveszik, otthon hagyjuk, akkor értelemszerűen nem tudjuk használni ezt a megoldást. Most persze lehetne mondani, hogy de ugyan ez a helyzet a bankkártyával is. Ez igaz, viszont, ha a bankkártyát veszítjük el, annak letiltása, pótlása sokkal kisebb költséget jelent számunkra, mint egy okoóra vagy egy mobiltelefon. De mivel a telefon manapság már alapkellék, így kicsi az esélye, hogy épp ne lenne nálunk, és ne figyelnénk arra, hogy meddig bírja az akkumulátora.

Mire van szükségünk, hogy használjuk az NFC fizetést?

Lássuk, hogyan vehetjük igénybe ezt a szolgáltatást mi is. Ennek természetesen van pár feltétele, de semmi olyan, ami a mai világban nehézségeket okozna számunkra.

  • NFC funkcióval ellátott mobiltelefon vagy okosóra: ma már a legtöbb mobiltelefon rendelkezik ezzel a funkcióval, akár Androidos akár iOS készülékről beszélünk. A régebbi modelleknél persze előfordulhat, hogy nincs ilyen, ők sajnos nem tudják használni a mobilos fizetést, mert utólag belevarázsolni nem lehet.
  • applikáció: rengetegféle applikáció létezik már, a mobiltárca-alkalmazásokat le lehet tölteni Adroidos és iOS készülékre is, tehát bármelyik alkalmas lehet onnantól kezdve a telefonos fizetésre. Mobiltárca alkalmazás például a Apple Pay, a Google Pay, a Garmin Pay, vagy a Xiaomi Pay, ez utóbbi okosórákhoz használható alkalmazás. Emellett a bankunk mobil applikációja is alkalmas lehet a mobilos fizetésre, mint a Simple by OTP, a MKB Mobilfizetés, a GRÁNIT Pay, Erste MobilePay, a Raiffeisen RaiPay vagy a MKB Mobilalkalmazás.
  • regisztrált bankkártya: az utolsó „kellék”, amire szükség van ahhoz, hogy működjön a mobiltelefonos fizetés, az természetesen egy bankkártya, amit regisztrálunk a mobiltárca-alkalmazásba, és

Fizetés telefonnal, de hogyan is működik?

Most, hogy tudjuk, mire is van szükségünk ahhoz, hogy mobiltelefonnal (vagy okosórával) is tudjunk fizetni a boltokban, lássuk, hogyan is működik ez a gyakorlatban. Van tehát NFC fizetést támogató telefonunk, akkor jöhet az app letöltéss, hogy melyik, az teljesen a mi döntésünk. Van, akik Google Pay vagy az Apple Pay (Wallet) alkalmazásokra esküszik, másik inkább a bankkártyájukat kibocsátó bank applikációjában bíznak jobban. Ha megvan az alkalmazás, akkor a bankkártyánk regisztrációja a következő lépés. A Google Pay vagy az Apple Pay (Wallet) esetében bármilyen bankkártya regisztrálható, a bankok alkalmazásánál csak az adott bank kártyája, ezt nem árt figyelembe venni, amikor applikációt választunk.

Amikor használni szeretnénk az NFC fizetést, akkor Androidos telefon esetében külön be kell kapcsolnunk ezt a funkciót. Jellemzően a fentről legördülő állapotsornál a gyorselérési ikonok között fogjunk megtalálni, amennyiben nem, akkor a beállításokban kell megkeresnünk, és ott bekapcsolnunk. Az iPhone készülékek esetében ezzel bajlódnunk nem kell, mert alapvetően be van kapcsolva ez a funkció.

Első a biztonság! Mennyire biztonságos az NFC fizetés?

A legtöbbeknek az az ellenérve az NFX fizetés ellen, hogy nem biztonságos, hiszen nem is kell belépnünk a Google appba, csak érintenünk kell a telefont, így ha valaki ellopja, máris használhatja rajta a kártyát. Nos, ahhoz, hogy a kártya hozzáférhető legyen, a telefont fel kell oldani, akár kód beírásával, akár ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel, és csak ezután válik a kártya hozzáférhetővé. Jó tanács, hogy na a legegyszerűbb kódot válasszuk, mert az könnyen kitalálható. Ha fizetésre is használjuk a telefonunkat, akkor minimum az arcfelismerőt vagy az ujjlenyomatot válasszuk a készülék zárolására/feloldására.

Ha elveszítjük a bankkártyánkat, a PayPass technológia segítségével rögtön használhatóvá válik, és bár van limitje ennek a használatnak, még így is nagy összegeket veszíthetünk. A telefonba regisztrált kártya viszont csak a kikódolás után használható, és ha erős kód, ujjlenyomat vagy arcfelismerő védi, nem férnek hozzá. Az NFC fizetés tehát biztonságosabb, mint a bankkártya használata.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.