Mi alapján válasszunk kerti szivattyút?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A kerti szivattyúk kiemelten fontosak a kertünk, udvarunk vízellátására. Napjainkban igen széles kínálatból válogathatunk, ami nem teszi könnyebbé a megfelelő kerti szivattyú megtalálását. Mivel ez hosszútávú befektetésnek számít, ezért érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt, hogy pontosan mit is tud, amit választunk.

Milyen kerti szivattyút válasszunk?

A kerti szivattyú egy hasznos és gyakorlatilag nélkülözhetetlen készülék, amely segítségével meglocsolhatjuk a virágainkat, a kertünk minden más növényét is és akár az otthonunk vízellátására is alkalmas. A minőségén nem érdemes spórolnunk, mert sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha nem sajnáljuk a magasabb árat egy megbízható szivattyúért. Érdemes ismert márkát választani ilyen például a Wilo szivattyú, amely már bizonyított a piacon, emellett garanciával és kiépült szervízhálózattal és kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik.

Talajfelszíni vagy búvárszivattyú?

A legelső, amit el kell döntenünk, hogy a kerti szivattyúnk talajfelszíni legyen vagy búvárszivattyú? Ehhez ismernünk kell a nyugvó, valamint az üzemi vízszint fogalmát. A nyugvó vízszint az a vízmagasság, amely vízkivétel nélkül jelen van a kútban. Tehát ha a kútban a talajtól számítva 8 méter mélységben találunk vizet, az lesz a nyugvó vízszint. A kútban található víz mennyisége a használat következtében akár 9-10 méteres mélységig is csökkenhet. Ezt nevezzük üzemi vízszintnek, ami mindig alacsonyabb, mint a nyugvó vízszint. Ezek ismeretében egyszerűen kiválaszthatjuk a megfelelő kerti szivattyúnkat: 9 méteres üzemi vízszint alatt búvárszivattyút, afelett pedig talajfelszíni szivattyút válasszunk.

Mekkora teljesítményű kerti szivattyúra van szükségünk?

Logikus, hogy minél mélyebbről hozzuk fel a vizet annál nagyobb teljesítményű kerti szivattyút kell választanunk. Ha az adott készülék névleges teljesítménye talajszinten 60 liter/perc akkor 1,5 méter mélyről átlagosan 50 liter míg 9-10 méterről már csupán 10-15 liter vizet tud a felhasználó rendelkezésére bocsájtani.

Vegyük górcső alá a készülék vízhozamát is!

A vízhozam egy fontos paraméter, amire nem mindenki figyel oda a kerti szivattyú beszerzésekor. Azt jelenti, hogy a szivattyúnk percenként hány liter vizet tud a számunkra biztosítani. Indokolatlan egy nagy vízhozamú szivattyúra sok pénzt áldozni, ha a vízgyűjtő nem tudja a számunkra szükséges vízmennyiséget biztosítani. Ha minden szempontot figyelembe veszünk, akkor van esélyünk megtalálni a számunkra minden szempontból legideálisabb kerti szivattyút.

Mi a cél? Kert locsolás? Öntözőrendszer működtetése? Kerti tó vízellátása? Ciszterna? Nyomásfokozás? A hibátlanul működő vízellátó rendszer kiépítése többféle megoldást igényelhet annak függvényében milyen célra kívánjuk vételezni a vizet. a kiválasztáshoz fontos tudni, hogy egy komolyabb öntözőrendszer szórófejeit kell vízzel ellátni vagy csupán a kerti csapot, mert ez határozza meg a kiválasztandó kerti szivattyú adottságait.

Honnan fogjuk nyerni a vizet?

Amikor a kertünkbe szivattyú vásárolunk át kell azt is gondolnunk honnan fogjuk nyerni a vizet? A kertünk vízzel való ellátásához és az erre a célra leginkább alkalmas szivattyú kiválasztásához ismernünk kell a vízvételi hely típusát, a vízmélységét és a jövőbeni vízhozamát. A tapasztalatok szerint az esetek túlnyomó többségében a kert vízellátására a nagynyomású önfelszívó vagy búvárszivattyúk a legalkalmasabbak.

Ha az öntözéshez felhasználandó vizet ásott kútból fogjuk biztosítani, akkor 8 méteres mélységig önfelszívó szivattyút, 8 méternél mélyebbről történő vízvétel esetén pedig búvárszivattyút javasolt használni. A kiválasztásnál fontos szempont, hogy az önfelszívó szivattyúk csak egy bizonyos határig képesek tolerálni a homok és agyag szennyezést így a tartós és megbízható működésükhöz előszűrőt kell beszerelni. A búvárszivattyúk és a mélykúti szivattyúk esetében mivel azok már eleve a vízbe vannak engedve ez az elem eleve a szivattyú részét képezi.

Vízellátásra vagy vízmentesítésre tervezzük használni a szivattyút?

Szivattyúra nem csak öntözés miatt lehet szükségünk. Akkor is elengedhetetlen a szivattyú használata, ha eltávolítani kívánjuk a vizet onnan, ahol szükségtelenül túl sok van például az aknából vagy pincéből. Ilyen célra leginkább a szennyvízszivattyú az ajánlott, amely alkalmas a csapadékvíz vagy a talajvíz továbbítására. A Wilo szivattyúk között az egyszerűbb típusoktól a csatornába való szennyvízátemelést biztosító darabolókéses megoldásokig mindent megtalál a felhasználó.

A kiválasztandó szivattyú típusát elsősorban a szennyezettség mértéke illetve a átszivattyúzandó víz mennyisége befolyásolja, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel a kiválasztás előtt. Egy rosszul megválasztott és nem megfelelőn kiépített átemelő rendszer további gondokat fog okozni és még több kiadást generál.

Mi a feladatunk a megfelelő szivattyú kiválasztása után?

A szivattyú kiválasztásával a feladat egy része elkészült, de ha megbízhatóan szeretnénk azt üzemeltetni elengedhetetlen a berendezéshez szükséges villamoskábel méretezés, a gondos rögzítés, illetve a megfelelő motorvédelem, illetve vízhiány védelem is.

Mielőtt valóban megvásároljuk a kiválasztott szivattyút tájékozódjunk a garanciális és szervízháttérről is. Az olyan neves szivattyú gyártók, mint például a Wilo megbízható és egyszerűen telepíthető és működtethető készüléket biztosítanak, teljeskörű garanciával és megfelelő szerviz lehetőséggel.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
A jövő év elejétől frissül a Google AdSense bevétel-megosztási struktúrája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Manapság rengeteg olyan elektronikus lehetőség van, mely megkönnyíti számunkra az ügyintézést, illetve a hivatalokkal történő kapcsolattartást, mint például az ügyfélkapu vagy az ügyfélkapu tárhely (tárhely...
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Az Ügyfélkapu belépés ma már szinte senki számára sem ismeretlen, aki online intézi a hivatalos ügyeit. Ez az elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszer ma már...
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
Amikor az autónk valamilyen okból meghibásodik, előre félünk, hogy a probléma megoldása bizony drága mulatság lesz. Sokan pedig ilyenkor a spórolás érdekében úgy döntetnek, hogy...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.