Mi alapján válasszunk kerti szivattyút?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A kerti szivattyúk kiemelten fontosak a kertünk, udvarunk vízellátására. Napjainkban igen széles kínálatból válogathatunk, ami nem teszi könnyebbé a megfelelő kerti szivattyú megtalálását. Mivel ez hosszútávú befektetésnek számít, ezért érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt, hogy pontosan mit is tud, amit választunk.

Milyen kerti szivattyút válasszunk?

A kerti szivattyú egy hasznos és gyakorlatilag nélkülözhetetlen készülék, amely segítségével meglocsolhatjuk a virágainkat, a kertünk minden más növényét is és akár az otthonunk vízellátására is alkalmas. A minőségén nem érdemes spórolnunk, mert sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha nem sajnáljuk a magasabb árat egy megbízható szivattyúért. Érdemes ismert márkát választani ilyen például a Wilo szivattyú, amely már bizonyított a piacon, emellett garanciával és kiépült szervízhálózattal és kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik.

Talajfelszíni vagy búvárszivattyú?

A legelső, amit el kell döntenünk, hogy a kerti szivattyúnk talajfelszíni legyen vagy búvárszivattyú? Ehhez ismernünk kell a nyugvó, valamint az üzemi vízszint fogalmát. A nyugvó vízszint az a vízmagasság, amely vízkivétel nélkül jelen van a kútban. Tehát ha a kútban a talajtól számítva 8 méter mélységben találunk vizet, az lesz a nyugvó vízszint. A kútban található víz mennyisége a használat következtében akár 9-10 méteres mélységig is csökkenhet. Ezt nevezzük üzemi vízszintnek, ami mindig alacsonyabb, mint a nyugvó vízszint. Ezek ismeretében egyszerűen kiválaszthatjuk a megfelelő kerti szivattyúnkat: 9 méteres üzemi vízszint alatt búvárszivattyút, afelett pedig talajfelszíni szivattyút válasszunk.

Mekkora teljesítményű kerti szivattyúra van szükségünk?

Logikus, hogy minél mélyebbről hozzuk fel a vizet annál nagyobb teljesítményű kerti szivattyút kell választanunk. Ha az adott készülék névleges teljesítménye talajszinten 60 liter/perc akkor 1,5 méter mélyről átlagosan 50 liter míg 9-10 méterről már csupán 10-15 liter vizet tud a felhasználó rendelkezésére bocsájtani.

Vegyük górcső alá a készülék vízhozamát is!

A vízhozam egy fontos paraméter, amire nem mindenki figyel oda a kerti szivattyú beszerzésekor. Azt jelenti, hogy a szivattyúnk percenként hány liter vizet tud a számunkra biztosítani. Indokolatlan egy nagy vízhozamú szivattyúra sok pénzt áldozni, ha a vízgyűjtő nem tudja a számunkra szükséges vízmennyiséget biztosítani. Ha minden szempontot figyelembe veszünk, akkor van esélyünk megtalálni a számunkra minden szempontból legideálisabb kerti szivattyút.

Mi a cél? Kert locsolás? Öntözőrendszer működtetése? Kerti tó vízellátása? Ciszterna? Nyomásfokozás? A hibátlanul működő vízellátó rendszer kiépítése többféle megoldást igényelhet annak függvényében milyen célra kívánjuk vételezni a vizet. a kiválasztáshoz fontos tudni, hogy egy komolyabb öntözőrendszer szórófejeit kell vízzel ellátni vagy csupán a kerti csapot, mert ez határozza meg a kiválasztandó kerti szivattyú adottságait.

Honnan fogjuk nyerni a vizet?

Amikor a kertünkbe szivattyú vásárolunk át kell azt is gondolnunk honnan fogjuk nyerni a vizet? A kertünk vízzel való ellátásához és az erre a célra leginkább alkalmas szivattyú kiválasztásához ismernünk kell a vízvételi hely típusát, a vízmélységét és a jövőbeni vízhozamát. A tapasztalatok szerint az esetek túlnyomó többségében a kert vízellátására a nagynyomású önfelszívó vagy búvárszivattyúk a legalkalmasabbak.

Ha az öntözéshez felhasználandó vizet ásott kútból fogjuk biztosítani, akkor 8 méteres mélységig önfelszívó szivattyút, 8 méternél mélyebbről történő vízvétel esetén pedig búvárszivattyút javasolt használni. A kiválasztásnál fontos szempont, hogy az önfelszívó szivattyúk csak egy bizonyos határig képesek tolerálni a homok és agyag szennyezést így a tartós és megbízható működésükhöz előszűrőt kell beszerelni. A búvárszivattyúk és a mélykúti szivattyúk esetében mivel azok már eleve a vízbe vannak engedve ez az elem eleve a szivattyú részét képezi.

Vízellátásra vagy vízmentesítésre tervezzük használni a szivattyút?

Szivattyúra nem csak öntözés miatt lehet szükségünk. Akkor is elengedhetetlen a szivattyú használata, ha eltávolítani kívánjuk a vizet onnan, ahol szükségtelenül túl sok van például az aknából vagy pincéből. Ilyen célra leginkább a szennyvízszivattyú az ajánlott, amely alkalmas a csapadékvíz vagy a talajvíz továbbítására. A Wilo szivattyúk között az egyszerűbb típusoktól a csatornába való szennyvízátemelést biztosító darabolókéses megoldásokig mindent megtalál a felhasználó.

A kiválasztandó szivattyú típusát elsősorban a szennyezettség mértéke illetve a átszivattyúzandó víz mennyisége befolyásolja, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel a kiválasztás előtt. Egy rosszul megválasztott és nem megfelelőn kiépített átemelő rendszer további gondokat fog okozni és még több kiadást generál.

Mi a feladatunk a megfelelő szivattyú kiválasztása után?

A szivattyú kiválasztásával a feladat egy része elkészült, de ha megbízhatóan szeretnénk azt üzemeltetni elengedhetetlen a berendezéshez szükséges villamoskábel méretezés, a gondos rögzítés, illetve a megfelelő motorvédelem, illetve vízhiány védelem is.

Mielőtt valóban megvásároljuk a kiválasztott szivattyút tájékozódjunk a garanciális és szervízháttérről is. Az olyan neves szivattyú gyártók, mint például a Wilo megbízható és egyszerűen telepíthető és működtethető készüléket biztosítanak, teljeskörű garanciával és megfelelő szerviz lehetőséggel.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.