Országos átlag: vajon mennyit keresnek a gumiabroncs értékesítők és a gumiabroncs szerelő munkatársak

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Általános tendencia hazánkban a szakemberhiány. Az egyik leginkább érintett iparág a gépjárműipar, ezen belül is a szerelést, karbantartást nyújtó műhelyek, szervizek kerültek igen nehéz helyzetbe az elmúlt évek során. Ennek nemcsak az alacsony színvonalú oktatás és a képzésre jelentkezők alacsony száma az oka, hanem az is, hogy az autógyárak elszívják a jó szakembereket, így a kisebb, de akár a nagyobb műhelyek vezetői sem találnak megfelelően képzett, dolgozni akaró és tudó szakembereket – még az országos átlaghoz képest magasabb fizetése fejében sem.

A gumiabroncs-javító és kerékkiegyenlítő kollégák feladatai

A gumiabroncsok szerelése és cseréje fizikailag megterhelő feladat. A személygépkocsik abroncsai is több kilót nyomnak, felnivel együtt elérhetik a 10-15-20 kg-ot is, az áruszállításra alkalmas, pl. furgonok, egyéb haszongépjárművek abroncsai még ennél is nehezebbek lehetnek. Az abroncsok fel- és leszerelése komoly fizikai munka, amely napi 8-10 órán át végezve bizony rendkívül fárasztó.

A szerelő az egyszerű cserén kívül megjavítja a sérült gumiabroncsokat, helyrehozza az oldalfal sérüléseit, valamint a tömlők ragasztása és a szelepek beültetése is az ő feladata. Továbbá elvégzi az abroncs sűrítését a gyártói ajánlásokat szem előtt tartva, valamint méri és kiegyensúlyozza a kerekeket. Gondoskodik arról, hogy megfelelő tanácsokkal lássa el a felhasználót, tapasztalata és termékismerete révén képes személyre szabott ajánlatokat tenni annak érdekében, hogy mind a gépkocsi tulajdonosa, mind a közlekedésben résztvevő többi autós biztonságban legyen, a jármű pedig a lehető legjobb formájában fusson a megfelelő abroncsoknak köszönhetően.

A gumiabroncs-javító munkatársak bérezése országrészenként más és más. Továbbá, függ a túlóráktól, attól, hogy az adott kolléga ellát-e egyéb feladatokat az abroncsok javításán és cseréjén kívül. Számos cég ajánl cafetériát dolgozóinak, illetve nem ritka a 13. havi fizetés sem. Ezek mind-mind befolyásoló tényezők: a gumiabroncs-szerelő kollégák minimum bruttó 300 000 Ft-ot kereshetnek, míg egy felkapottabb műhelyben, valamint a fővárosban nem ritka a bruttó 480 000 Ft-os fizetés sem.

Gumiabroncs-értékesítő kollégák bérezése

A gumiabroncsok eladása több formában valósul meg. Területi képviselőként akár a bruttó 800 000 Ft-os fizetés is elérhető. A területi képviselő kollégákhoz általában egy-egy terület vagy országrész tartozik, ezen belül végzik el az abroncsok értékesítését. Hosszú napok, akár 10-12 órás munkanap is előfordulhat, és rengeteg levezetett kilométer – ennek megfelelően egy ilyen pozícióban magasabb fizetés is érhető el.

Szakáruházban történő értékesítés esetén a bérezés a munkáltató döntése alapján történik: előfordul, hogy a kolléga az alapbér mellé (amely gyakran a garantált bérminimum szintjén mozog) jutalékot kap, amelyet az eladások alapján állapítanak meg.

De az is gyakori, hogy fix bérért alkalmazzák a munkatársat, amely hasonlóan alakul a kis- és nagykereskedelemben dolgozó eladók bérével. Webáruházak esetén az értékesítő kollégák gyakran egyéb feladatokat is ellátnak, bérezésük ennek megfelelően lehet magasabb a bolti eladók fizetésénél, átlagosan bruttó 250 000 Ft és 450 000 Ft között mozoghat.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.