Mennyibe kerül és miért kell az értékbecslés?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

értékbecslés díja

Ahhoz, hogy valaki hitelt vehessen fel, minden esetben értékbecslésre lesz szüksége. A kérelem sorsát nagyban határozza meg ennek jelenléte, azonban érdemes megemlíteni, hogy ez nem egy ingyenes lehetőség.

Cikkünkben most elmondjuk, hogy milyen költségekkel jár ez a folyamat és azt is, hogy miért van rá szükség.

Az értékbecslés célja

Amikor ingatlanvásárlás kapcsán szeretnénk hitelt felvenni, a banknak tisztába kell kerülnie azzal, hogy a jelzálog nagysága nem haladja meg a fedezet értékét. Mivel egy lakáshitelhez szükség van egy épületre, az értékbecslő vizsgálja meg, hogy az adott típusra egyáltalán felvehető-e kölcsön, ha igen, milyen mértékben. A szakember tehát véleményt készít, amit utána a bank is ellenőriz a biztonság kedvéért.

Az értékbecslés azonban nemcsak lakóházak esetében jöhet szóba, hiszen alkalmazható akár egy kereskedelmi üzlet, vagy pedig egy gyár esetében egyaránt. Emellett akadhatnak olyan esetek, ahol telkek, magániskolák, vagy pedig szórakozóhelyek kapcsán kell értékbecslőt fogadni. Ami pedig a vásárlást illeti, nemcsak vételhez, hanem felújításhoz, korszerűsítéshez és bővítéshez is igénybe lehet venni ezt a szolgálatatást.

A folyamat hossza általában attól függ, hogy magánszemélyként fordul valaki értékbecslőhöz, vagy pedig a bank kéri fel a szakembert az adott dokumentum elkészítéséhez. A helyszíni szemlétől számítva nagyjából 2-4 napra van szükség, nagyobb épületek kapcsán azonban a munka akár 8-10 napig is eltarthat.

Az ingatlan végleges értékelésének megállapítása után egy írásos dokumentum készül, amit általában nyomtatva, postán juttatnak el megrendelő bank felé.

Mennyibe kerül az értékbecslés?

Egy lakóingatlan esetében a szakvélemény elkészítésének összege az egyesesetekben eltérhet. Amennyiben társasházi lakásról van szó, amelynek mérete nem haladja meg a 100 négyzetmétert, abban az esetben a költség 15-20.000 Forint között mozog.

Ezzel szemben családi házak esetében 300 négyzetméterig ez az összeg 20 és 35.000 Forint között lehet. Emellett szóba jöhetnek a már említett ipari és kereskedelmi helyszínek is, itt általában egyedi árajánlat alapján történik meg az ingatlanbecslés. Mivel itt az alapterület valószínűleg nagyban eltér egymástól, így pontos összeget ritkán szoktak megadni. Ide tartoznak az ipari, a kereskedelmi jellegű, az egyéb, illetve a kategórián túli méretű ingatlanok egyaránt.

Összegezve

Értékbecslésre főként hitelfelvételhez van szükség, hiszen a banknak tudnia kell, hogy az adott ingatlan ér-e annyit, hogy fedezetként szolgálhasson. A szolgáltatást lakások, családi házak, ipari épületek, magániskolák, de akár telkek esetében is igénybe lehet venni. A szakvéleménye költsége 15.000 Forinttól kezdődik, ami akár 35.000 Forintig is terjedhet. Az összeg azonban a nagyobb üzemek esetében valószínűleg magasabb is lehet.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.