Mennyibe kerül egy horvátországi és egy balatoni nyaralás?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Ahogy közeledik a nyár, egyre hamarabb döntés kell hoznunk: a hazai tengeren nyaraljuk-e vagy igazi tengerpartra látogassunk el? Cikkünkben az idei balatoni és horvátországi nyaralási árakat vesézzük ki.

Az euró árfolyama

Kezdjük a sort a legnehezebb dologgal, az euró árfolyamával. Tudom nagyon fura helyzet, de az euró árfolyama legalább annyira befolyásolja a balatoni nyaralásokat, mintha külföldre utazunk. Az elmúlt 4-5 hónapban több mint 40 forintot romlott a forint az euróhoz képest. Akár a Balatonra, akár Horvátországba készülünk nyaralni, mindenhol euróban vannak a szállás árak. Ha megnézünk egy Bookingos foglalást, azon is látható – mondjuk Balatonfüred esetében – hogy az eredeti árkalkuláció euróban van megadva és azt kerekíti fel a Booking forintra. Magyarán szólva, a forint gyengülésével ugyanúgy drágul egy Balatonfüredi apartman, mintha a Krk szigetre utaznánk.

Hogy egy másik példával is szemléltessem a probléma összetettségét, amikor először felmerült – Húsvét környékén – hogy üzemanyag-hiány várható, a szállítmányozó cégeket kivették a kedvezményezettek köréből. Ők 700 forintos benzinnel, dízellel közlekedtek. Kicsit gyengült a forint, kicsit erősödött az olaj, máris 820 forint a dízel ára. Ez annyit jelent a gyakorlatban, a fuvarozó árat emel, ezzel együtt emelkedik a kenyér, a hús, a kiszállítás, meg a mindennek ára. A Balatonon a szakácsok 800 ezer és 1 millió forintokért hajlandók elmenni dolgozni, melyet egy üzemeltető csak úgy tud kigazdálkodni, ha a sima lángost 1200 forintért adja el.

Horvátországban kicsit másabb a helyzet. A horvátok nem tartják annyira alacsony szinten az üzemanyag árát, mint mi magyarok, ők inkább az élelmiszerek ÁFA tartalmát csökkentették. Horvátországban jelen pillanatban a hústermékek és a zöldségek legalább 20-30%-kal olcsóbbak, mint Magyarországon tudtuk meg a Horvátországinfó cikkéből. Horvátország annyival másabb is mint a Balaton, hogy hatalmas az Adria kiterjedése, a munkavállalók teljesen eloszolnak a tengerparton. A munkavállalók körében nincs akkora árharc, mint a Balatonunkon. A jobban kordában tartott munkabérek, nem emelik az egekbe a szolgáltatások árait.

Hol, mennyiért foglalhatok apartmant?

Balatonlellén július végén jó 50-60 ezer forint naponta egy családi apartman, de Balatonfüreden, Badacsonyban, Bogláron is hasonló árakkal találkozunk. Ezzel szemben Horvátországban 30 ezer forintért találunk családi apartmant a Krk szigeten, Senjben vagy éppen a Pasman szigeten.

Ha a Balatonon egy hétig nyaral a család csak a szállásköltség 400 ezer forint, ezzel szemben Horvátországban 200-250 ezer forintért találunk, már közvetlen tengerparti apartmant.

Mennyiért tankolhatok Horvátországban?

Horvátországban majdnem teljesen piaci áron tankolhatunk. Van ott is árszabályozás, de az majdnem a piaci árnak felel meg. Egy átlagos horvátországi nyaraláson 1500 kilométert vezetünk. Horvátországban 250 forinttal drágább a benzin, mint a magyarországi hatósági áras 480 forint. Ha a horvát határ előtt még megtankolunk, nagyjából 7000 forinttal lesz több a horvátországi tankolás a magyar árakhoz képest, tudtuk meg szintén a Horvátországinfó horvát árak cikkéből.

Nagyon érdekes még az is, hogy az árszabályozás nélküli dízel árak tekintetében, Horvátországban közel 140 forinttal olcsóbb a dízel, mint Magyarországon. Horvátországban most 13 kuna a dízel, vagyis körülbelül 690 forint, míg Magyarországon 825. Itt is látható, hogy a drága magyar szállítási költségek, megemelik a fogyasztói árakat.

Milyen árak vannak a strandokon?

Sajnos már annyi cikk került ki a balatoni lángossal kapcsolatban, csoda ha 1500 forint alatt kapunk valamit. Hamburgerek 1800 forinttól felfele, ha pedig egy étterembe beülnél, 4000 ezer forint a legolcsóbb főétel a Balcsin. Horvátországban olyan 1300-1500 forinttól kapunk hamburgert, a csevap pedig 60-70 kuna, ami nagyjából 3500 forint átszámolva. Nagyjából hasonló árak vannak mindkét helyen.

Mindezen túl, Horvátországban majdnem minden strand ingyenesen használható. Magyarországon a Balaton északi partján csak Tihanynál van szabadstrand. Ha mondjuk Balatonfüreden nyaral a család, csak strandbelépőre 40 ezer forintot fizetünk ki egy hét alatt.

Összesítve, ha a idén a Balatonon nyaralnánk, csak a szállásköltségünk vagy 400 ezer forint lesz. Ehhez még hozzájön az utazás, lenti költések. Összességében jó 7-800 ezer forint egy balatoni családi nyaralás. Ha Horvátországba mennénk, jó 100 ezer forinttal kevesebb a teljes nyaralási költségvetés, s mindezért cserébe, egy gyönyörű tengerparton nyaral a család.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.