Mennyi spórolhatunk a négyévszakos gumival?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Bár tény, hogy a négyévszakos gumikat tényleg spórolási célzattal fejlesztették ki, de sokan nem is tudják, hogy hogyan is lehet ezekkel az abroncsokkal spórolni valójában. Még mindig rengetegen vannak, akik csak megveszik a négyévszakos gumikat vezetési stílusuktól függetlenül, mondván, így csak egy szett abroncsra lesz szükség, és nem kettőre. Igen ám, de az all season abroncs nem valók mindenkinek, ennél fogva nem is tud mindenki spórolni velük.

A négyévszakos abroncsokat ugyanis azok számára fejlesztették ki, akik viszonylag keveset vezetnek, ennél fogva nem használják annyit az autójukat, hogy a téli és a nyári gumikat az élettartamuk végéig teljesen elhasználják. Máig vitatott kérdés, hogy a négyévszakos gumikkal valóban lehet-e spórolni, és ha igen, hogyan és mennyit. A következőkben utána járunk, hogy kinek éri meg ezt a kategóriát választani, és persze számolgatunk is, hogy kiderüljön tényleg lehet spórolni ezekkel az abroncsokkal vagy sem.

Kinek érdemes négyévszakos abroncsban gondolkodniuk?

De kezdjük az elején! Először is nem árt tudni, hogy mit várhatunk egy négyévszakos abroncstól, és hogy kiknek is érdemes ebben a szegmensben gondolkodniuk. Ahogyan az már a bevezetőben is említésre került, a négyévszakos gumik kifejlesztésére azért volt szükség, mert akadtak szép számmal olyan sofőrök, akinek a téli-nyári szett tényleg nem érte meg anyagilag, mivel nagyon keveset használták az autójukat. A mai, modern négyévszakos gumik is képviselhetnek magas minőséget, és valóban képesek a téli és nyári körülmények között megállni a helyüket.

A négyévszakos gumikat ugyanis úgy fejlesztették ki, hogy a nagy hőmérsékletingadozást is elviseljék, és minél szélesebb hőmérsékleti tartományban használhatóak legyenek. Elviselik a mínuszokat, de a nagy melegeket is. A mintázati kialakítás a téli és a nyári elemek kombinációjából kerül kialakításra, a sűrűbb lamellahálózat mellett nyári elemeket is megfigyelhetünk a négyévszakos abroncsok mintázatában.

Azoknak érdemes választani ezt a szegmenst, akik ritkán vezetnek, mindössze heti pár alkalommal, tehát évente kevés kilométert tesznek a kocsijukba. Nem élnek hegyekbe, és nem is terveznek odautazni. Inkább városon belül közlekednek, és csak ritkán városon kívül. Akik a fenti vezetési stílus mellett közlekednek, valóban spórolhatnak a négyévszakos gumikkal.

Amit a négyévszakos gumi vásárlása előtt mindenképp tudni érdemes

Mielőtt rátérnénk a számokra, pár dolgot nem árt tisztázni a négyévszakos abroncsokkal kapcsolatban. Az egyik fontos tényező, amit mindenképp szem előtt kell tartani, hogy ebben a szegmensben leginkább prémium abroncsot érdemes választani, ugyanis ezek a gumik érik el a legmagasabb minőséget, és nyújtanak olyan teljesítményt, amely biztonságos és komfortos minden időjárási körülmény között. A legtöbb prémium négyévszakos abroncs megkapja a három hegycsúcs és hópehely jelölést, tehát téli gumiként is használható.

Szintén lényeges tudni, hogy bár a négyévszakos gumik esetében nem kell számolnunk évente két le és felszerelési költséggel, viszont évi két (téli és nyári szezon előtti) centrírozással igen. A téli és nyári gumik esetében is javasolni szokták időnként a centrírozást, vagyis a gumik kiegyensúlyozását, négyévszakos abroncsok esetében azonban mondhati kötelező, ha azt szeretnénk, hogy a gumik a lehető leghosszabb élettartamot érjék el, és minden körülmények között biztonságosak legyenek.

Mennyi is az annyi?

Most, hogy tisztáztunk pár alapvető tudnivalót a négyévszakos abroncsokkal kapcsolatban, rá is térhetünk a számokra. Az abroncsok árát természetesen sok tényező befolyásolja, ahogyan a szerelés és centrírozás árai is szervizenként változnak. A következőkben az autogumiakcio.hu árait vesszük alapul.

A példa kedvéért vegyünk a 205/55R16 méretet. Ahogyan azt már említettük, négyévszakos abroncs esetén prémium kategóriás abroncsot érdemes választani, melynek ára 33.000 és 50.000 Ft között mozog. Ha egy CONTINENTAL AllSeasonContact 91 H abroncsot választunk, annak ár 33.405 Ft/db, négy abroncs esetén ez 133.620 Ft.

A centrírozás árát befolyásolja az abroncs mérete is, ezért ugyancsak a 205/55R16 mérettel számoltunk. Egy 16 colos abroncs centrírozása le és felszereléssel együtt négy kerékre számolva szezononként 15.200 Ft, tehát évente 30.400 Ft-tal számolhatunk. Egy négyévszakos gumi élettartam hozzávetőleg 40-50.000 km, vagyis úgy 4-5 év.

Lássuk a számokat a téli-nyári szett esetében. A fent említett vezetési stílushoz akár olcsó abroncsot is választhatunk, tehát Laufen, Barum, Taurus, Debica, Sava vagy Kingstar gumikat is, melyek ára 205/55R16 méretben 20.000 és 25.000 Ft között mozog. Az olcsó abroncsok közül is olyat érdemes választani, ami minőséget képvisel, például a DEBICA Frigo 2 téli gumit, melynek ára 21.700 Ft, tehát négy abroncsra számolva 86.000 Ft.

A nyári gumik esetén szintén választhatunk olcsóbb abroncsot, melyek ára kicsivel kedvezőbb, 17.000 és 25.000 Ft közötti. Vegyük a példa kedvéért a Kingstar SK10 nyári gumit, melynek ára 17.700 Ft/db, vagyis négy abroncs estén 70.800 Ft.

A két szett tehát 156.800 Ft, ha a legolcsóbb abroncsokkal számolunk, ha drágább abroncsba gondolkodunk, a két szett ára, akár 200.000 Ft is lehet.

A le és felszerelés árát is érdemes belekalkulálni, ami 16 colos felni esetén 19.600 Ft centrírozással együtt alkalmanként, évente tehát 39.600.

A téli nyári szettek élettartama 8-10 év, mivel nem használjuk őket egész évben.

A fentiekből látszik, hogy a négyévszakos gumi és a téli-nyári szett hozzávetőleg hasonló anyagi megterhelést jelent.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.