Mennyi áramot fogyasztanak a következő háztartási berendezések?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

áramfogyasztás

Mióta a rezsicsökkentés véget ért rengeteg ember elgondolkodott azon vajon, mennyi lesz majd ennek hatására a fogyasztás. Mindenki szereti tudni előre, hogy nagyjából mennyi lehet a havi vagy éves energia fogyasztása hiszen ennek függvényében tudja kalkulálni a kiadásait, valamint azt is, hogy mire lesz elég a havi 210kWh kedvező árú villamos áram. Ha tisztában vagyunk azzal melyik háztartási gép mennyit fogyaszt azzal már tudunk úgymond spórolni nem csak az energiafelhasználáson, hanem a kiadásainkon is. Nézzük meg hogy melyik háztartási gépnek mennyi az átlag fogyasztása használati rendszerességük szerint. A feltüntetett adatok többsége az MVM next energia kereskedelmi Zrt. adatain alapul. Ezek becsült értékek.

Konyhai és fürdőszoba eszközök áram fogyasztása

A Centrifuga fogyasztása heti szinten 5 alkalommal használva = 1 kWh ugyan ez a fogyasztási érték elmondható az elektromos borotva mindennapos használata esetén is.

A mosógép fogyasztását, ha megnézzük igen széles skálán mozog 1 és 10kWh között részletezve az alapvető mosási programok szerint pedig a következőféleképpen néz ki:

– 1,8 kg műszálas mosás 50 fokon = kevesebb, mint 1 kWh

– 4 kg pamutmosás előmosással 90 fokon = 2,5 kWh

– heti mosás négy tagú család esetén = 10 kWh (havi szinten 40 kWh energiát jelent)

Az elektromos szeletelő használata elengedhetetlen pláne akkor, ha bélszínt szeretnénk felvágni. Ha 4 éven át minden egyes hétvégén egy adag bélszínt felszeletelnénk, 1kWh lenne a fogyasztása. Ugyan ezt a fogyasztást mutatja az elektromos konzervnyitó használata abban az esetben, ha négy éven keresztül naponta egy konzervet nyitunk fel.

Az elektromos tűzhely fogyasztása egy család (négytagú) egy heti étel elkészítése esetén 20 kWh (havi szinten 80 kWh fogyasztást jelent).

A hűtőszekrény fogyasztása 2 kWh naponta (havonta ez 60 kWh fogyasztást jelent, ami a havi kedvezményes 210 kWh energiafogyasztásnak közel 30%-a). Bármilyen meglepő, ha már a hűtőszekrény fogyasztását megemlítettem pontosan ugyan ennyit fogyasztanak a fagyasztószekrények is átlagosan.

A kávédaráló 90 kg kávé ledarálása során 1 kWh fogyasztás mutatkozik, valamint a kávéfőző használata során, ha 40 csésze kávét főznénk le akkor is ezt a fogyasztási értéket érnénk el.

A késélező fogyasztása 12.000 darab kés élezése után 1 kWh tehát ennek az eszköznek használata nagyon minimálisan mutatkozik meg a fogyasztásban.  

A mikrohullámú sütő 5 adag fagyasztott félkész étel felmelegítése esetén 1 kWh a fogyasztás.

A mosogatógép fogyasztása egy teli „töltet” 2 kWh.

Az olajsütő fogyasztása 1,3 kg sült krumpli kisütése esetén 1 kWh.

A Kenyérpirító fogyasztása 60 szelet kenyér pirítása során 1 kWh.

A szendvicssütő fogyasztása 26-54 szendvics (folyamatos) elkészítése során 1 kWh.

A Teafőző fogyasztása 35 csésze tea elkészítése esetén 1 kWh

Hűtő, fűtő eszközök áram fogyasztása

Nyáron az otthonunk hűtése télen pedig a fűtése az, amihez energiát használunk fel a klíma eszközök segítségével. A leggyakrabban használt átlagos hatékonyságú inverteres klíma fogyasztása nagyjából 1,1kWh. Tehát ha naponta a nagy hőségben 5 órát használjuk az napi 5,5kWh-át jelent, azaz 30 napra ez 165kWh fogyasztás.

Konvektor (2 kW teljesítményű) fél órányi fűtése = 1 kWh (ha egész nap működne folyamatosan, akkor 24 óra alatt 48 kWh áramot fogyasztana, ami havi szinten 1440 kWh energia, ha belegondolunk ez a mennyiség így tényleg nagyon sok lenne).

Hősugárzó fogyasztása 3 kW teljesítményű hősugárzó 20 percen keresztüli fűtése = 1 kWh-t (ha egész nap menne egy ilyen hősugárzó, akkor napi szinten 72 kWh-t fogyaszt, ami igen sok fogyasztás szempontjából tehát egyáltalán nem gazdaságos).

Megemlíteném még a padlófűtést is mely függ a hőszigetelés minőségétől és típusától, a szoba méretétől, az üzemmódtól, a külső környezeti viszonyoktól és további más fontos szempontoktól is. Ha az egyetlen fűtési forrás a lakásban csak a padló akkor négyzetméterenként nagyjából 0,2 kWh az energia fogyasztása. Az optimális hőmérséklet fenntartása érdekében átlagosan 0,1-0,16kWh a fogyasztás négyzetméterenként. Ahhoz, hogy a padló fűtés havi költségét ki tudjuk számolni a fogyasztást meg kell szorozni a négyzetméterrel szobánként kell számolni az üzemidőt és a havonta a napok számát, így már kapunk egy értéket ami megközelítőleg tükrözni fogja azt mennyi lehet havonta a padlófűtés fogyasztása.

Laptopok, számítógépek, játékkonzolok áram fogyasztása

A pénzcentrum becslése alapján egy alap laptopnak 50-100kWh a fogyasztása, abban az esetben, ha 8 órával számolunk 150-300kWh fogyasztást jelent évente, vagyis havonta 12,5-25kWh. Ha úgy nézzük ezek az eszközök bizony alvó üzemmódban is fogyasztanak tehát ahhoz, hogy spóroljunk, ha nem használjuk érdemesebb őket kikapcsolni.

De ha már laptopok akkor ne feledkezzünk el az asztali számítógépekről sem. Egy PC hangszórókkal, nyomtatóval, internet modemmel együtt nagyjából 200kWh a fogyasztása. Ha napi 8 órával számoljuk ez havonta 50kWh azaz évente 600kWh az energia fogyasztás. Fontos, hogy ez az érték attól is függ mire használjuk a számítógépet hiszen nem mindegy, hogy internet böngészésre vagy játékra használjuk mivel ebben az esetben az eszköz teljesítménye is megnövekszik. Az MVM next Zrt. adatai alapján egy átlagos számítógép fogyasztása 3 órányi használat alatt 1kWh.

A játékkonzolok esetében is a használat mértéke a befolyásoló tényezője a fogyasztásnak. A legújabb generációs játékkonzolok esetében a napi 3 órás használat során a fogyasztása évente 180-200kWh ez havonta 15-16,6kWh fogyasztást jelent.

Televíziók áram fogyasztása

A televíziók esetében igen érezhető fogyasztási különbségek vannak. Az MVM next energia kereskedelmi Zrt. adatai szerint egy 39colos LED tv fogyasztása 20 órányi használat után 1kWh. Ha megnéznénk egy 51cm átmérőjű televíziókészüléket a fogyasztása ugyan ezt az értéket produkálná csak 8-9 óra használat alatt, tehát ha 20 órányi használatot vesszük figyelembe kétszer annyi lesz a fogyasztása, azaz 2kWh. Egy átlag 127cm-es LED TV 1000 óra alatt nagyjából 80-90kWh fogyasztást mutat. Ezt a fogyasztást 200 nap alatt érjük el úgy, ha naponta 5 órát nézzük a tv-t. Napi szinten nézve 0,4-0,45kWh. Nyilván érdemes megnézni az energetikai osztályba való besorolást is melyet a terméken található energetikai címkén lehet megtekinteni.

Általános elektromos eszközök áram fogyasztása

Hajszárító fogyasztása (1000 W) 6 lakalommal 10 percnyi használat után (összesen 60 perc üzemidő) 1 kWh.

Elemtöltő fogyasztása 100 óra töltés 1 kWh.

Fúrógép fogyasztása 2 óra használat után 1 kWh (500W készülék teljesítmény mellett értendő).

Hi-Fi berendezés fogyasztása 8-10 órányi működés során 1 kWh.

Mobil telefon töltő fogyasztása 100 töltési alkalommal 1 kWh.

Fax igénybevétele során, ha 3 órát használjuk a fogyasztása kevesebb mint 1kWh.

Páramentesítő fogyasztása 3 óra használat 1 kWh.

Párologtató fogyasztása egy órányi használat alatt 1 kWh.

Videó lejátszó fogyasztása egynapi felvétel esetén 1 kWh.

Vasaló fogyasztása két óra használat során 1 kWh.

Izzók áram fogyasztása

Energiatakarékos izzó fogyasztása (20W) 50 órányi használat után = 1 kWh. Érdemes összehasonlítani a villanyégők fogyasztásával melyek teljesítményük szerint a következők:

– 40W-os izzó 25 órányi használata = 1 kWh

– 65W-os izzó 16 órányi használata = 1 kWh

– 100W-os izzó 10 órányi használata = 1 kWh

Érdemes odafigyelni főleg a családosoknak hiszen elég nehéz lesz azt kivitelezni, hogy a kedvezményes 210kWh alatt tartsák a havi fogyasztásukat. Éves tekintetben ez úgy néz ki, hogy ha 2523kWh marad a fogyasztás akkor 36 forint marad az áram ára ez átszámolva azt jelenti, hogy nem haladhatja meg a havi 7569ft-ot.

Egy kis odafigyeléssel könnyedén tudunk az energiafogyasztással spórolni. A pazarló fogyasztáson csökkenthetünk például úgy, hogy optimálisan állítsuk be a fűtést vagy ne hagyjuk feleslegesen égve a lámpát. Energiatakarékos életvitelre váltás, ami azt jelenti, hogy olyan elektronikai eszközöket kell vásárolni, amelyek energia besorolása fogyasztás szempontjából kedvezőek de lehet akár kisebb beruházás is például LED lámpák, izzók. Ha változtatunk és odafigyelünk a fogyasztásra előbb utóbb gazdaságosabb lesz az energia fogyasztásunk.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.