Megoldások, amelyekkel csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat!

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Jelenleg a koronavírus járvány miatt nem olyan egyszerű csökkenteni a vízdíjat. A vízzel kapcsolatos problémák megoldása költséges vállalkozás lehet, de mi van akkor, ha nincsenek mechanikai problémáink? Nem a vízszolgáltató hibázott? A nem orvosolt vízhasználat gyorsan feleslegesen drágulhat. Ez bosszantó, nemcsak nekünk, hanem a környezetünk számára is. A víz rendkívül értékes forrás, és minél több tiszta vizet pazarolunk el, annál drágább lesz. Alábbi cikkünkben megpróbálunk néhány javaslatot adni arra, hogyan használjuk a vizet hatékonyan, és még a vízszámlánk se legyen kiugróan magas.

Tudatosság a fürdőszobában – vízdíj csökkentési praktikák

A vízpazarlás megszüntetésének módjainak megértése segíthet csökkenteni vízdíjat – erre hívja fel a figyelmet a penzkalauz.hu -, miközben pénzt takaríthatunk meg.

Csak kevesen gondolnak arra, hogy fogmosás közben milyen sok víz szivárog el feleslegesen. Maga a tevékenység körülbelül 3-4 perc, amely alatt nem szükséges folynia a csapvíznek, ráérünk csak öblítéshez használni a vizet. Ugyanez mondható el a borotválkozásról. A jelenlegi helyzetben ez nem vonatkozik a kézmosásra, sajnos egyre gyakoribb a többszöri és melegvizes kézfertőtlenítés, ezt nem tudjuk kikerülni. Fogalmazhatunk úgy, hogy amíg az egyik tevékenységgel spórolunk, a másikkal már nem tudunk.

Aztán itt van a fürdés (kb.: 70 liter), vagy zuhanyzás (20 – 40 liter között), amelyet, ha lekorlátozunk kevesebb időre, akkor már csökkenthetjük a vízdíjat. A zuhanyzás ráadásul gyorsabb és hamar felfrissülünk tőle. Míg az alacsony áramlási sebességű zuhanyfejek kiválasztása aktívan csökkenti a vízfogyasztást zuhanyzás közben, az energiaszámlák jelentős csökkentését is támogatja, mivel a víz melegítésére szolgáló energiafelhasználás szintén feleződik minden egyes zuhany esetében.

Magyarországon a csapvíz egészséges, viszont évszaktól függetlenül ne mindig csak csapvizet igyunk, erre jó alternatíva a szénsavmentes vagy palackos víz. Ezzel tovább csökkenthetjük a vízdíjat és a vízfogyasztást.

Vízhasználat a konyhában

Rengeteget takaríthatunk meg azzal, ha a sok edényt nem kézzel mossuk el, hanem berakjuk, lehetőleg az energiahatékony mosogatógépbe és a fa eszközök kivételével azzal mosogatunk. Természetesen, aki egyedül él és nincs sok mosogatni valója, annak nem célszerű mosogatógépet beszereznie.

Egy modern készülék működése előtt nincs szükség előáztatásra, a gép végzi a dolgát mi pedig elégedetten hátra dőlhetünk.

Használjunk energiatakarékos háztartási berendezéseket!

Az Energy Star háztartási készülékeket nem csak alacsony áramfogyasztásuk miatt osztályozzák. A mosógépek és a mosogatógépek esetében a vízmegtakarítás szempontjából értékelik őket. Például egy olyan felültöltős mosógép, mint a Whirlpool WTW4915EW, nem használ túl sok vizet. Ami a mosogatógépeket illeti, keressük meg azokat, amelyek legfeljebb három litert használnak, ez az a küszöb, amely hatékonyabbá teszi őket, mint a kézi mosogatás sok vízzel.

Ez az egyik legegyszerűbb módszer a víztakarékosságra és a hosszú távú pénzmegtakarítás megkezdésére, a vízmelegítők, mosogatógépek és egyéb vízzel működő készülékek korszerűsítésével járó kezdeti költségek után.

Kevesebb WC-használattal csökkenthetjük a vízdíjat?

A tíz évnél idősebb WC-k öblítésenként 11 és 26 liter között vannak; a modern alacsony áramlású WC-k öblítésenként a fentiek töredékét használják, miközben továbbra is ugyanazt a munkát végzik. A régi berendezéseket érdemes újra cserélni, illetve folyamatosan ellenőrizni kell, hogy nincs-e szivárgás valahol. Mert ezek a kis gondok okozhatják a későbbi problémákat, amelyek eredményét a vízszámlán láthatjuk. Ha társasházban élünk, az egyedi mérőóra pöröghet fel. Előny, hogy a legtöbb WC tartalmaz többfokozatú nyomógombos tartályt, így nem kell teljes kapacitással működnie.

Csöpögő csapok…

Ezt a megelőzést elvégezhetjük a csaptelepeknél is. Nincs annál bosszantóbb, mikor folyamatosan csepeg a csap és nem vesszük észre, vagy talán nem tudjuk az okát. A „tudás hatalom” filozófia alapján, nézzünk utána mi lehet a baj, vagy hívjunk szakembert. A probléma megoldásával csökkenthetjük a vízdíjat.

Vízhasználat a kertekben

A háztartási ivóvíz 30-60% -át udvarok és kertek öntözésére használják, és gyakran nagy részeket pazarolnak el a túlöntözéssel, a párologtatással és a járdákat és az úttesteket öntöző nem megfelelő irányú permetezőkkel. Ezeket érdemes gyakran karbantartani, hogy megelőzzük a vízpazarlást.

Amikor a kertben öntözzük a növényeket, ügyeljünk arra, hogy tömlő helyett öntöződobozt használjunk – egy tömlőcső óránként akár 1000 liter vizet is fel tud használni! Az sem hátrány, ha tudjuk milyen lesz az idő, és az esőre bízzuk ezt a „munkát”.

Az esővíz, mint természetes erőforrás

Kevesen tudják, hogy esővíz teljesen biztonságos, és még tisztább lehet, mint a közvízellátás. Egyes szakértők szerint az esővíz megbízható a fürdőzéshez és a zuhanyozáshoz. Ezenkívül az esővízben való fürdőzésnek számos egészségügyi előnye van. Ez a víz természeténél fogva lágy, ez azt jelenti, hogy kevesebb ásványi anyag oldódik fel benne, mint a vezetékes vízben. Ezt a természetes vízforrást a megfelelő berendezésekkel szűrni célszerű, amelyet például a népszerű okosházak már használnak. Az ilyen otthonok a lehető legtöbb természetes erőforrást alkalmazzák, például az eső vízét megtisztítják, amelyet otthoni használat mellett öntözésre, autó mosásra vagy egyéb tevékenységre tudnak alkalmazni. Egy okosalkalmazás segítségével a távolból ellenőrizhető, hogy minden megfelelően működik-e. Az időjárás lehet az egyedüli befolyásoló tényező.

Az esővíz felhasználásának számos más módja létezik. A háziállatok mosdatásától kezdve a teraszon kívüli takarításig. Gondoljunk arra, hogyan használjuk a vizet a szabadban, és további ötletek juthatnak eszünkbe. Nem beszélve arról, hogy az esővizet szűréssel és tisztítással ivóvízzé alakíthatjuk, amely egyenesen a csapból folyhat.

Felhasználható-e a szennyvíz?

Az a víz, ami a mosogatóból és mosógépéből távozik, növények öntözésére lehet használni.

A legegyszerűbb rendszerek, vagy víztisztitók csak a mosógépből gyűjtenek vizet, amely évente akár több ezer liter mennyiséget is elérhet.

Ha szürkevizet alkalmazunk a kertünkben, ügyeljünk arra, hogy csak környezetbarát és növényi alapú szappanokat és tisztítószereket tároljunk otthon, így a növényeket nem károsítjuk vegyszerekkel.

Víztakarékosság otthon

Az átlagember naponta 100-150 liter vizet használ fel. A lakás vagy társasházi komplexum vízhasználati költségei a működési költségek jelentős részét teszik ki. Ezeket a megoldásokat egyszerű megtenni, jót tesznek a környezetnek és gyorsan megtérülnek.

Nézzünk néhány tippet:

  • Gyűjtsük össze a főzéshez felhasznált vizet. Miután kihűlt, használhatjuk növények öntözésére. Vagy ha zöldségeket főzünk, vegyük igénybe ezt a vizet egy leves elkészítéséhez.
  • A házikedvenc vizes táljának cserélésekor hasznosítsuk a régi vizet házi növényekre, és ne öntsük bele a lefolyóba.
  • Egy gyors vasalás vagy felakasztás felfrissít minden inget, amelyet néhányszor hordtunk, ahelyett, hogy kimostuk volna.

A költséghatékony zuhanyfejek, tartályok és egyéb ilyen eszközök telepítése általában nagyon egyszerű művelet, amelyet a háztulajdonos elvégezhet, és még szerszámok használatát sem igényli. Az otthoni vízspórolás az egyik legkönnyebben megvalósítható intézkedés, és a vízmegtakarításnak a mindennapi családi gyakorlat részévé kell válnia.

Az igazság az, hogy a vízfelhasználás, és ezáltal a vízdíj csökkentésével azonnal elkezdhetünk pénzt megtakarítani. Figyeljünk oda, hogyan és milyen módon használjuk a vizet és ha módunkban áll, ne pazaroljunk, éljünk úgy, hogy óvjuk környezetünket és vigyázzunk a természetes erőforrásainkra.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.