Megbecsülés vagy magas kereset? Melyik fontosabb az álláskereséskor?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Amikor álláskeresős előtt állunk, érdemes végiggondolni, hogy mit is várunk el új állásunktól. Persze erre a kérdésre sokan rávágják, hogy természetesen azt, hogy jó fizessen. De tényleg ez a legfontosabb? Vannak olyan pozíciók, melyek inkább jelentenek magas társadalmi pozíciót, elismerést, mint magas keresetet. Persze akkor járunk a legjobban, ha mindkettő kijár nekünk új munkánkkal. Budapesten is számos olyan álláslehetőség áll a rendelkezésünkre, amely egyiket, másikat vagy akár mindkettőt nyújtja.

De melyiket is érdemes választani? Melyek azok a szakmák, amelyek napjainkban a legjobb fizetéssel kecsegtetnek, és melyek azok, amelyek inkább társadalmi elismertséggel? És melyek azok a pozíciók, melyek mindkettővel? A következőkben erre próbálunk választ adni.

Szakmák, melyek magas jövedelemmel kecsegtetnek

Természetesen mindenki magas jövedelmet szeretne elérni, hogy minél jobb életet biztosíthasson a saját és szerettei számára. A KSH adatai szerint 2023-ban a legjobban fizető szakmák között olyanokat találunk, mint a légiforgalmi irányító, a sportoló, a törvényhozó, a miniszter, az államtitkár, a tőzsde és pénzügyi vezető, vagy az alternatív gyógymódot alkalmazó terapeuták. Ezek persze olyan pozíciók, melyek kevesek számára érhetőek el.

A jól fizető állások között megtaláljuk egyébként a mozdonyvezetőt is, havi 800.000 Ft körül összeget lehet ezzel a pozícióval keresni, de magas jövedelmű állás a szoftverfejlesztő (akár havi 1.000.000 Ft), a rendszergazda (havi 700.000 Ft körüli bérrel), vagy a grafikus és a multimédiás szakember is (havi 600.000 Ft körül bérrel).

Vannak szakmák, melyek nemcsak társadalmi megbecsülést jelentenek, de magas fizetést is. Ahogyan a budapestallas.hu 3+1 terület, ahol érdemes elhelyezkedned Budapesten cikkéből kiderül, a mérnök, a programozó és az orvos mind olyan szakmák, mely mindkettőt jelenthetik, Budapesten pedig meglehetősen keresettek is.

Olyan szakmát érdemes választani, amit szeretnünk

Vannak olyan szakmák is, melyek nagyon keresettek, viszont nagyon kevesen választják őket manapság. Ilyen például a tanár, az óvónő, a könyvelő, a jogász, vagy az építészmérnök. Ezek a szakmák bár magas társadalmi elismertséggel járnak, viszont bér tekintetében sajnos ugyanez már nem feltétlen mondható el. Természetesen akadnak olyanok, akiknek nem a magas kereset a legfontosabb, hanem az, hogy szeretik, amit csinálnak, hogy segíteni tudnak másoknak, ez pedig elhivatottá teszik őket a munkájuk iránt.

Szem előtt kell azonban tartani, hogy a bér fontos szempont, de nem minden. Lényeges persze, hogy olyan munkát válasszunk, amiből meg is tudunk élni, viszont az is elengedhetetlen, hogy szeressük, amit csinálunk. Ha minden nap szomorúan, félve vagy idegesen megyünk dolgozni, az hamar tönkre tesz minket lelkileg, kiégünk, az egészségünk is tönkre mehet, ez pedig akkor sem éri meg, ha nagyon magas jövedelmet jelent. Mindenképp érdemes olyan állást keresni, amit szeretünk is, nemcsak letudjuk minden nap.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Temu vélemények és vásárlás veszélyei
Ötöslottó: Senkinek sem jött össze a telitalálat, tovább nő a főnyeremény
Titkos Temu kuponok, amikről senki sem tud!
10 dolog, amit érdemes tudni a carsharingről, mielőtt kipróbálnád

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Temu vélemények és vásárlás veszélyei
A Temu egy új online piactér, amely hihetetlenül alacsony árakkal kecsegtet. De vajon túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Ebben a cikkben alaposan górcső alá...
Ötöslottó: Senkinek sem jött össze a telitalálat, tovább nő a főnyeremény
A 2024. február 17-i Ötöslottó sorsoláson ismét nem akadt telitalálatos szelvény, így a főnyeremény tovább halmozódik. A következő héten már 6,45 milliárd forintért lehet majd...
Titkos Temu kuponok, amikről senki sem tud!
Szeretsz online vásárolni, de nem szívesen költesz sok pénzt? Akkor a Temu kupon a tökéletes megoldás a számodra! A Temu kupon egy remek lehetőség, hogy...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.