Körkép a MagNet Bankról

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Hazánkban a banki szolgáltatások köre folyamatosan megújul, igazodva a piaci igényekhez, és ebben úttörő a MagNet Bank. A szervezet több évben is elnyerte az “Év társadalmilag felelős bankja” címet, valamint a klasszikus lakossági és vállalati szolgáltatások mellett non profit cégek számára szintén nyújt kedvezményes hitel- és számlavezetési lehetőségeket. Cikkünkben bemutatjuk a 100%-ig magyar tulajdonban lévő bankot.

Mi a MagNet Bank története?

Első neve HBW Express Takarékszövetkezet volt, és 1995-ben alapították tulajdonosai: Fáy Zsolt, Rostás Attila és Salamon János. 2008-ban alakult pénzintézetté és lett az új neve MagNet Magyar Közösségi Bank, annak ellenére, hogy ezt a változását az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet azt megelőzően még megvétózta. Az azóta teljesen magyar kézben lévő hazai bank már csatlakozott a Global Alliance for Banking on Values nemzetközi szervezethez, melynek első közép-európai bankja. Amellett, hogy ügyfeleiknek nagyon kedvező szolgáltatásokat nyújt, társadalmi és gazdasági felelősségvállalásáról is közismert bank.

Kiemelten népszerű bank azok körében, akik számára szintén fontos a fenntartható gazdaság és a civil programok támogatása, de az ügyfelek határozhatják meg azt is, hogy a banki hiteleik milyen közösségi betétek támogatására legyenek fordítva a Mentor-Szféra programon belül. Emellett egyedi szolgáltatásai miatt külön kedvelt: a számlavezetési díj például becsületkassza alapon működik – magunk dönthetjük el, hogy 0 vagy 1.000 forint közötti értékben mennyit fizetünk be havi szinten – ezzel is segítve a szervezet átláthatóságát. A MagNet Közösségi Házban pedig különböző csoportok és programok kaphatnak otthont, kedvezményes áron.

Hol található meg a MagNet Bank?

A pénzintézet központja sokáig a budapesti Boráros tértől nem messze működött, de központi épületük azóta elköltözött a fővárosi Astoria mellé. Budapest a bankfiókok mellett néhány ATM-et üzemeltet, valamint Pest megyében Solymáron és Dunakeszin szintén kialakítottak saját automatákat. Ezen kívül Székesfehérvár rendelkezik saját, akadálymentesített bankfiókkal. Más nagyvárosokban, mint például Debrecen vagy Szeged esetében egyelőre nem elérhetőek, de EuroNet és más bankok ATM-in keresztül ugyanúgy levehetjük pénzünket a számlánkról.

Mit takar az a kifejezés, hogy közösségi bank?

Még 2010-ben, egy új stratégia mentén dolgozott ki a cég vezetése egy olyan működést, amivel a szervezet döntései során figyelembe veszik a fenntarthatóság elveit és a társadalmi felelősségvállalást. Emellett a MagNet Bank teret enged lakossági ügyfeleinek arra, hogy a közösségi tevékenységekben fontos szerepet játszhassanak. A szervezet célja az, hogy minél több embert bevonjon a közösségek számára fontos társadalmi kezdeményezésekbe, ezzel visszaadva a társadalomnak.

KAP hatás néven ismert Közösségi Adományozási Program pedig azzal a céllal született, hogy különböző civil szervezeteknek nyújthassanak segítséget. Ehhez a MagNet Bank nyereségének 10%-át felajánlja, és a szervezet kiválasztását nem csak a vezetőség dönti el, hanem a kiválasztási folyamatba bevonja ügyfeleit is. Az összegyűlt pénzállományt negyedévente, egyszerre utalják át a megsegített társadalmi szervezeteknek. A program egyébként már 10 éve folyamatos részét képezi a bank működésének – csak 2020-ban 40 társadalmi szervezetet tudtak támogatni az ügyfél vélemények alapján, és több, mint 38 millió forintot osztottak szét. A rekordszám 2017-ben volt, amikor 80 szervezet részesült több, mint 72 millió forint szétosztásában. A pandémiára külön reagálva a COVID-19 sújtotta állapotok után 27 szervezet közül egy kiemelt támogatásban részesülhetett, és a döntésben az ügyfelek véleménye szintén fontos szerepet kapott.

Ráadásul mind a fővárosban, mint Székesfehérváron létrejöttek közösségi irodák, amelyekben a banki ügyintézés nem a megszokott hivatali légkörben és környezetben történik. Helyette sokkal zöldebb és hívogatóbb térben tartózkodhatunk, amely során akár civil szervezetek és társadalmi mozgalmak kapnak helyet kedvezményesen, hogy a fenntartható jövő terveit előkészíthessék.

Milyen fiókok nyithatóak a MagNet Banknál?

A pénzintézetnél lakossági, vállalati és non profit számlaszám vezetés áll rendelkezésünkre. Bankszámlát nyithatunk személyesen a bankfiókokban, de szintén végrehajthatunk online számlanyitást a hivatalos weboldalon. Az egyenlegünket elérhetjük virtuálisan a honlap NetBank fülén, vagy az ebank applikációja letölthető okoskészülékeinkre az iOS és Android Áruházakból.

Van lehetőségem bankkártyát igényelni?

Igen. A cég MasterCard kártyákat bocsát ki, amelyek lehetnek alapkártyák vagy dombornyomottak. Az üzleti partnereknek kibocsátanak Mastercard Business kártyát is. Mindegyik kártyatípus chipes, így PayPass alapon, érintésmentesen lehet velük fizetni. Ugyanakkor csak forint alapú számlát lehet vezetni a MagNet Banknál.

Emellett a banknak van egy saját, speciális kártyája, a Segítő kártya. Ez egy, a KAP program keretein belül létrehozott betéti kártya, amellyel a vásárlások során automatikusan támogathatunk egy társadalmi szervezetet, ami nekünk ügyfélként semmibe nem kerül. Egy hétköznapi vásárlás során így nemcsak magunkért tettünk valamit, hanem jótékonykodtunk is.

Az, hogy konkrétan melyik szervezetet kívánjuk támogatni, kiválasztható NetBank fiókunkból. Az utalást teljes mértékben a bank intézi, így nekünk a segítő szándékon és annak kijelölésén kívül nincsen egyéb teendőnk. A támogatható szervezetek listája elérhető a MagNet Bank weboldalán, amelyek között kórházi és civil esélyegyenlőségi alapítványok, valamint non profit társadalmi egyesületek találhatóak meg.

Mi az a virtuális sorbanállás?

A MagNet Bank weboldalán és alkalmazásában bejelentkezhetünk virtuális sorbanállásra, amely egy díjmentes szolgáltatás. Mivel a MagNet banknál a nyitvatartás reggel 8 és délután 4 közti, ezért könnyen kialakulhatnak a munkaidőből gyorsan kiugró emberek miatt csúcsidők, amikor annyian állhatnak sorba, hogy egyszerűen nem éri meg beállni. A virtuális sorbanállással ez a folyamat válik egyszerűbbé: a telefonon lévő applikáció segítségével még a munkahelyünkön téphetünk sorszámot az aktuális sorba, és sms-ben kapunk értesítést a tényleges időpontról, amikor sorra kerülhetünk. Az sms érkezésétől számítva egy órán belül kell a kiválasztott bankfiókba érkezni az ügyintézéshez. Így nem tétlen a várakozás!

A bankfiókba érkezve a terminálon válasszuk ki a “Távolról regisztráltam” gombot és adjuk meg az sms-ben kapott kódot. Ezután figyeljük a kijelzőt, hogy melyik tárgyalóba léphetünk.

A rendszert sikerült úgy kifejleszteni, hogy ha túl sokan állnának mind virtuálisan, mind személyesen sorba, akkor a rendszer lezár – így nem kell feleslegesen várakoznunk.

Szívesen dolgoznék a MagNet Bank munkatársaként – hol tudok jelentkezni?

Amennyiben a karrier szempontjából érdekes számunkra a pénzintézet, a hivatalos weboldalon a “Dolgozz nálunk” fülre kattintva nézhetünk szét az aktuális álláslehetőségek között. A klasszikus banki, pénzügyi, illetve front és back office munkák mellett lehetőség van arra is, hogy egy “Általános jelentkezés” keretein belül küldjük be önéletrajzunkat és motivációs levelünket. Ez azoknak különleges opció, akik éppen nem találtak az érdeklődésükhöz illeszthető pozíciót, de nyitottak arra, hogy a jövőben a MagNet Bank táborát erősítsék.

Létezik ügyfélszolgálata a MagNet Banknak?

Természetesen! A weboldalon a Kapcsolat fül alatt bármikor láthatjuk az aktuális elérhetőséget. A telefonos ügyfélszolgálat mindennap elérhető 0-24 óra között, ezzel élen járva az állandó segítségnyújtásban (tel.: +36-1-428-8888). Amennyiben bankkártyánkat akarjuk letiltani, úgy arra is 0-24 órában lehetőségünk van a +36-1-766-4544 telefonszámon. Amennyiben e-mailben szeretnénk felvenni a kapcsolatot, arra szintén lehetőségünk van (info@magnetbank.hu).

Továbbá a weboldal jobb oldalán, az Üzenetküldés lehetőségre kattintva megadhatjuk adatainkat, majd kérhetünk visszahívást az ügyfélszolgálattól. 

Amennyiben a fenntarthatóság és a közösségi aktivitás mind fontos részei az életünknek, és azt akarjuk, hogy a választott pénzintézet is hasonló célokkal rendelkezzen, mint mi, úgy a MagNet Bank biztos, hogy a legjobb választás lesz számunkra!

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.