Jogosítvány ingyen (szinte) – ennyibe kerül valójában!

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A jogosítvány megszerzése bizony nem olcsó mulatság. Egy friss törvényjavaslat azonban jelentős segítséget nyújthat a 20 év alattiaknak a B kategóriás jogosítvány megszerzésében. Eddig az állam 25.000 Ft-tal támogatta a B kategóriás jogsi megszerzését a fiatalok számára, ám a jogszabály szövege alapján akár a KRESZ-vizsgához szükséges elméleti oktatást és a forgalmi vizsga megszerzéséhez szükséges gyakorlati vezetést is támogatná az állam. A vizsgadíjakat és a teljes képzését is kifizetné az állam, tehát szinte ingyen lehet majd jogosítványt szerezni.

Ez mind nagyon jól hangzik, és nagy segít is lenne sokak számára, de valóban fillérekért lehet majd megszerezni a B kategóriás jogosítványt? Lássuk a számokat ideális esetben, és statisztikák alapján, hogy mennyibe is kerül majd a jogosítvány megszerzése.

Hogy néz ki a támogatás, avagy hogyan lehet valakinek B kategóriás jogosítványa szinte ingyen?

A törvényjavaslat szövege alapján a következőket téríti majd az állam:

– elmélet oktatás a KRESZ vizsgához

– gyakorlati vezetés 30 óra a forgalmi vizsga megszerzéséhez

– az elméleti és a gyakorlati oktatás vizsgadíjai.

Az elsősegélyvizsgára és tanfolyamra nem terjed ki a támogatás, tehát ezeket a tanulóknak kell majd finanszírozni, ami viszont nem túl magas költség, tekintve, hogy egy B kategóriás jogosítvány elméleti és gyakorlati oktatási díjai 250-300 ezer forintra is rúghatnak.

Igen ám, de a támogatás a pótvizsgák, pluszórák díjára sem terjed ki, ha netán valami nem sikerül elsőre. Lássuk a számokat, hogy a statisztikák alapján hány forgalmi vezetési órára van szükség a sikeres vizsgához, és hányszor fut neki jellemezően egy tanuló vizsgáknak, mire tényleg meglesz a jogosítványa. De kezdjük az ideális esettel.

Mennyibe kerül a B kategóriás jogosítvány ideális esetben?

Lássuk, mi mindenre van szükség, hogy B kategóriás jogosítványunk lehessen, és ez mennyibe is kerül akkor, ha minden elsőre sikerül is.

Orvosi alkalmassági

A vezetői engedély megszerzéséhez szükség van egy orvosi alkalmasságira is, egy úgynevezett 1. alkalmassági csoport szerinti igazolást kell szerezni a házi orvostól vagy üzemorvostól, ennek a költsége 7500 Ft.

Elméleti tanfolyam és vizsga:

Az elméleti tanfolyam elvégzése elengedhetetlen ahhoz, hogy KRESZ vizsgát tehessünk. Az elméleti tanfolyam lehet tantermi, tehát személyesen látogatjuk az órákat, vagy lehet e-learning is, tehát egy online oktatóprogram segítségével pl.: etitan.hu rendszert használva szerezzük meg a KRESZ vizsgához szükséges tudást.

Az elméleti vizsga letételének egyébként időkorlátja is van. Tantermi tanfolyam esetén a tanfolyam megkezdésétől számítva, e-learning tanfolyam esetén pedig az elektronikus tananyagba történő első belépéstől számítva 9 hónapon belül vizsgát kell tenned, 12 hónapban belül pedig sikeresnek is kell lennie. Ellenkező esetben új tanfolyamra lesz szükség. Az elméleti tanfolyam átlagosan 45.000 Ft. Budapesten is találhatunk akciós tanfolyamokat 35.000 Ft-ért, de Győrben vagy Szegeden, vagyis megyeszékhelyeken akad olyan iskola, aki 55-65 ezer forintot kér el az elméleti tanfolyamért.

A vizsgadíj egységes, 4600 Ft.

Gyakorlat, vagyis a vezetés

A gyakorlati oktatásnak van egy hatóságilag meghatározott óraszáma, vagyis jogszabály kötelez rá minket, hogy minimum 30 órát vezessünk a gyakorlati vizsgára történő jelentkezés előtt. Ez kötelező, ha pedig még nem állunk készen a vizsgára, pótórákra lesz szükség. A gyakorlati órák óradíja eltérő lehet iskolánként, de településenként is, átlagosan egy óra 7 és 12 ezer forint között mozog.

A vizsgadíj viszont egységes: 11.000 Ft.

Elsősegélyvizsga:

Amennyiben az első jogosítványról van szó, kötelező egy közúti elsősegélyvizsga letétele is, melyet a Vöröskereszt szervez, de vannak autósiskolák is, ahol tartanak ilyen tanfolyamot. Az oktatás elvégzése nem kötelező, de erősen ajánlott, ha valakinek nincs semmilyen elsősegélynyújtásban szerzett ismerete, tapasztalata. Az elsősegély tanfolyamok ára iskolánként változó, átlagosan olyan 15.000 forint, de találhatunk olcsóbb és drágább tanfolyamot is, az árak 10 és 20 ezer forint között mozognak. A vizsgadíj viszont egységes, 15.500Ft.

Összesítsünk: A tervezett támogatással Támogatás nélkül

Orvosi alkalmassági 7500 Ft 7500 Ft

Elméleti tanfolyam ingyenes 45.000-55.000FT

Elméleti vizsga ingyenes 4600 Ft

Gyakorlati oktatás (30 óra) ingyenes 7000-12.000/óra

210.000-360.000 Ft

Gyakorlati vizsga ingyenes 11.000 Ft

Elsősegély tanfolyam 10.000-20.000 Ft 10.000-20.000 Ft

Elsősegély vizsga 15.500 Ft 15.500 Ft

Összesen: 33.000-43.000 Ft 303.000-470.000 Ft

Plusz költség lehet tantermi tanfolyam esetén a kiegészítő tananyag megvásárlása, ami átlagosan 5000 Ft, de egyes iskolákban gyakorlóvizsgára is van lehetőség, ami szintén plusz költséget jelent. Emellett egyes oktatók a vizsgadíj mellett külön díjat számolnak fel a saját óradíjukra, tehát arra, hogy rendelkezésre állnak a vizsgán, ami kb. egy vezetési gyakorló óra díjának felel meg.

Jól látszik, hogy az első jogosítvány megszerzése akár 500.000 Ft körüli összegbe is kerülhet, ami egyáltalán nem olcsó mulatság. Jelenleg az állam 25.000 Ft támogatással segíti a fiatalokat a jogosítvány megszerzésébe, tehát a fenti összegek ezzel a támogatással csökkenthetőek. A tervezett állami támogatással azoban jelentősen csökkenthetők a költségek. Nem árt azon tisztában lenni vele, hogy ez a legideálisabb helyzetet írja le.

Jöjjön a valóság, vagyis, ha nem megy minden elsőre

Bár nagyon jól hangzik, hogy akár 50.000 Ft-nál kevesebb anyagi ráfordítással lehet egy 20 év alatti fiatalnak jogosítványa, a helyzet az, hogy a fenti számítás a legideálisabb esetet mutatja. A valóság azonban közel sem ilyen szép, mire manapság egy fiatal eljut a B kategóriás jogosítvány megszerzéséig, többször is vizsgázik, és lényegesen többet vezet, mint 30 óra. De lássuk, mi is a valóság, és mennyibe fog kerülni a támogatással együtt is egy jogosítvány.

Orvosi alkalmassági: erre változatlanul csak egyszer van szükség, ez a tényező nem befolyásolja az árakat.

Elméleti oktatás és vizsga: az elméleti oktatás csak akkor kell megismételni, ha az elvégzését követően 9 hónapig nem jelentkezünk fel vizsgára, illetve 12 hónapon belül nem vizsgázunk le. Ez a legtöbbeknek sikerülni szokott. A vizsgával azonban már nem ilyen szerencsések a fiatalok. A statisztikák szerint 2-3 alaklommal is nekifut valaki az elméleti vizsgának, mire sikerül, vagyis kétszer-háromszor érdemes számolni a 4600 Ft-tal.

Gyakorlati oktatás és vizsga: a 30 óra gyakorlat kötelező, de a legtöbb esetben koránt sem elég. Átlagosan 40-60 gyakorlati órára van szükség, hogy valaki sikeres vizsgát tegyen, vagyis plusz 10-30 órára lesz még szükség, amit viszont a támogatás már nem fizet. Emellett azzal sem árt tisztában lenni, hogy a KRESZ vizsgát követően 2 évünk van a gyakorlati vizsga megszerzésére, amennyiben nem sikerül, újra indul a kötelező 30 óra, amit viszont már szintén nekünk kell fizetni.

Ez azt jelenti, hogy a fenti támogatott költségekhez célszerű hozzászámolni még plusz vizsga és óradíjakat:

Elméleti vizsga: az első vizsga ugyebár ingyenes, de a 2. és 3. már nem, így 4600-9200 Ft plusz költséggel is számolhatunk.

Gyakorlati órák (+10-30): 7000-12000 Ft a gyakorlati órák díja, így a plusz órák száma még a legideálisabb esetben is 70.000-120.000 Ft lehet. Ha pedig szükség van a plusz harminc órára, akkor 210.000-360.000 Ft-ba is kerülhet még a támogatással együtt is.

Gyakorlati vizsga: az első vizsga szintén ingyenes, de a 2. és 3. már nem, így 4600-9200 Ft plusz költséggel is számolhatunk.

Ha tehát az átlagos vizsgaszámokkal és gyakorlati órákkal számolunk, akkor támogatás mellett is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, és minimum 80-100.000 Ft plusz költséggel kell számolnunk. Ez természetesen még mindig kedvezőbb, mint az eddigi 25.000 Ft-os támogatás, de nem árt tisztában lenni a valós számokkal, és ezeket is belekalkulálni a jogosítvány költségeibe. Azt sem árt tudni, hogy a támogatás az első jogosítvány megszerzése esetén jár, ha tehát már van jogsin mondjuk kismotorra, akkor a támogatásra nem leszünk jogosultak.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Bónusz Magyar Állampapír: Befektetés a jövőbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Súlyos biztonsági rést tártak fel a Temu online piactéren forgalmazott népszerű videós kaputelefonokban. A Consumer Reports (CR) amerikai fogyasztóvédelmi szervezet friss jelentése szerint a hibák...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.