Jelentős változások a hazai e-kereskedelemben

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

e kereskedelem

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta a gazdaság legtöbb területét; noha általában visszaesésekről kell beszámolni, néhány esetben a járványhelyzet növekedést eredményezett. Ez történt az online kereskedelemben is, de vajon milyen tendenciák határozzák meg a szektort? Ennek a kérdésnek igyekeztünk utánajárni.

A megkérdezett marketingszakértő szerint mindenképpen érdemes visszatekinteni a járványhelyzetet megelőző évekre, ha a várható trendeket szeretnénk feltérképezni. A 2019-es esztendőig az éves növekedés nagyjából 15-20% között alakult, ami stabil és kiszámítható növekedési lehetőséget tartogatott az online kereskedők számára. Ez egycsapásra megváltozott a 2020 márciusának végén, amikor jelentős tömegek fordultak a biztonságosabb online vásárlás felé.

2020-ban a hazai e-kereskedelem növekedése elérte a 45%-ot, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. Ha figyelembe vesszük, hogy a járványhelyzet előtt a szakma mintegy 16%-os növekedést prognosztizált, akkor nem túlzó a kijelentés, miszerint a hazai online piac egy év alatt hármat lépett előre.

A szakértő azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a növekedés összetétele a tavalyi évben jelentősen megváltozott. Noha sokan úgy gondolták, hogy a koronavírus-járvány jelentősen növeli majd az aktív vásárlói bázist, ez nem valósult meg, hiszen összesen 80 ezer új belépő jelenhetett meg az online térben. Ez alig több, mint 2019-ben. A növekedés elsősorban a vásárlási gyakoriság és az átlagos megrendelési értéknek köszönhető. Mindkét mutató közel 20%-os növekedést ért el 2020-ban. Noha a vásárlási gyakoriság növekedése több éve fenntarthatónak bizonyul, a kosárérték jellemzően az infláció mértékéhez hasonló mértékben szokott nőni – kivéte a 2020-as esztendőt.

Tagadhatatlan, hogy a járványhelyzet hatására jelentős változások mentek végbe az online térben, a 2021-es esztendő mégsem vethető össze teljes mértékben a tavalyi évvel. Látható egyfajta visszarendeződés a normális trendek irányába, noha az online piac jelenleg is komoly fordulaton pörög.

Jelenleg az foglalkoztatja a szereplőket, hogy milyen trendek határozzák meg a követkető időszak e-kereskedelmét. Nem megkerülhető téma a június 1-én bevezetett európai uniós áfaszabály-módosítás, amely jelentős adminisztratív terheket vesz le a külföldre is szállító e-kereskedők válláról. A korábbi gyakorlat szerint a kereskedőnek gyakorlatilag annyiféle módon kellett adóznia, ahány országba szállított, mostantól azonban bevallás alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal gondoskodik az adók utalásáról az idegen országok felé.

Sokan úgy vélik, hogy az áfaszabály változtatása teret nyit az e-kereskedők terjeszkedése előtt, beleértve a Magyarországra érkező külföldi szereplők érkezését, így jelentős fejlődés előtt áll a hazai szektor, még ha ez kikényszerített is. Rendkívüli jelentőséggel bírnak a hazai fejlesztések, a különböző csomagautomata szolgáltatások, a logisztika fejlődése és a kereskedők tudatossága ­– véli a megkérdett szakértő – ugyanis ezek nagymértékben hozzájárulhatnak a piacvédelem erősödéséhez.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
A jövő év elejétől frissül a Google AdSense bevétel-megosztási struktúrája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Manapság rengeteg olyan elektronikus lehetőség van, mely megkönnyíti számunkra az ügyintézést, illetve a hivatalokkal történő kapcsolattartást, mint például az ügyfélkapu vagy az ügyfélkapu tárhely (tárhely...
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Az Ügyfélkapu belépés ma már szinte senki számára sem ismeretlen, aki online intézi a hivatalos ügyeit. Ez az elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszer ma már...
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
Amikor az autónk valamilyen okból meghibásodik, előre félünk, hogy a probléma megoldása bizony drága mulatság lesz. Sokan pedig ilyenkor a spórolás érdekében úgy döntetnek, hogy...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.