Jelentős változások a hazai e-kereskedelemben

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

e kereskedelem

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta a gazdaság legtöbb területét; noha általában visszaesésekről kell beszámolni, néhány esetben a járványhelyzet növekedést eredményezett. Ez történt az online kereskedelemben is, de vajon milyen tendenciák határozzák meg a szektort? Ennek a kérdésnek igyekeztünk utánajárni.

A megkérdezett marketingszakértő szerint mindenképpen érdemes visszatekinteni a járványhelyzetet megelőző évekre, ha a várható trendeket szeretnénk feltérképezni. A 2019-es esztendőig az éves növekedés nagyjából 15-20% között alakult, ami stabil és kiszámítható növekedési lehetőséget tartogatott az online kereskedők számára. Ez egycsapásra megváltozott a 2020 márciusának végén, amikor jelentős tömegek fordultak a biztonságosabb online vásárlás felé.

2020-ban a hazai e-kereskedelem növekedése elérte a 45%-ot, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. Ha figyelembe vesszük, hogy a járványhelyzet előtt a szakma mintegy 16%-os növekedést prognosztizált, akkor nem túlzó a kijelentés, miszerint a hazai online piac egy év alatt hármat lépett előre.

A szakértő azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a növekedés összetétele a tavalyi évben jelentősen megváltozott. Noha sokan úgy gondolták, hogy a koronavírus-járvány jelentősen növeli majd az aktív vásárlói bázist, ez nem valósult meg, hiszen összesen 80 ezer új belépő jelenhetett meg az online térben. Ez alig több, mint 2019-ben. A növekedés elsősorban a vásárlási gyakoriság és az átlagos megrendelési értéknek köszönhető. Mindkét mutató közel 20%-os növekedést ért el 2020-ban. Noha a vásárlási gyakoriság növekedése több éve fenntarthatónak bizonyul, a kosárérték jellemzően az infláció mértékéhez hasonló mértékben szokott nőni – kivéte a 2020-as esztendőt.

Tagadhatatlan, hogy a járványhelyzet hatására jelentős változások mentek végbe az online térben, a 2021-es esztendő mégsem vethető össze teljes mértékben a tavalyi évvel. Látható egyfajta visszarendeződés a normális trendek irányába, noha az online piac jelenleg is komoly fordulaton pörög.

Jelenleg az foglalkoztatja a szereplőket, hogy milyen trendek határozzák meg a követkető időszak e-kereskedelmét. Nem megkerülhető téma a június 1-én bevezetett európai uniós áfaszabály-módosítás, amely jelentős adminisztratív terheket vesz le a külföldre is szállító e-kereskedők válláról. A korábbi gyakorlat szerint a kereskedőnek gyakorlatilag annyiféle módon kellett adóznia, ahány országba szállított, mostantól azonban bevallás alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal gondoskodik az adók utalásáról az idegen országok felé.

Sokan úgy vélik, hogy az áfaszabály változtatása teret nyit az e-kereskedők terjeszkedése előtt, beleértve a Magyarországra érkező külföldi szereplők érkezését, így jelentős fejlődés előtt áll a hazai szektor, még ha ez kikényszerített is. Rendkívüli jelentőséggel bírnak a hazai fejlesztések, a különböző csomagautomata szolgáltatások, a logisztika fejlődése és a kereskedők tudatossága ­– véli a megkérdett szakértő – ugyanis ezek nagymértékben hozzájárulhatnak a piacvédelem erősödéséhez.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Facebook Marketplace – így ne verjenek át az online piactéren vásárlóként és vevőként
Kiknek érheti meg megtekinteni a penzvero.hu széles éremkínálatát?
Amit a cseh autópálya matrica vásárlásról, illetve a vásárlás alóli mentességről tudni érdemes
Hogyan működik a Jysk online vásárlás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Facebook Marketplace – így ne verjenek át az online piactéren vásárlóként és vevőként
A Facebook Marketplace népszerűsége töretlen, rengetegen vásárolnak használt holmikat vagy adnak el így olyan dolgokat, melyekre már nincs szükségük. Az itt történő hirdetésfeladás igen egyszerű,...
Kiknek érheti meg megtekinteni a penzvero.hu széles éremkínálatát?
A penzvero.hu személyes küldetésének érzi azt, hogy fenntartsa, és folyamatosan ápolja az ezeréves hazai pénzverés hagyományait, illetve célja, hogy bemutassa, és megőrizze a magyar történelem...
Amit a cseh autópálya matrica vásárlásról, illetve a vásárlás alóli mentességről tudni érdemes
A cseh autópálya matrica vásárlása nem akkora ördöngösség, hozzávetőleg úgy működik, mint hazánkban. Ahogyan Magyarországon, úgy Csehországban is már az e-matrica van érvényben, vagyis nem...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.