Így ne ess bele a Jófogás adathalászatba!

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az internet elterjedésével a csalók száma egyre nő, így a Jófogás adathalászat létezéséről is érdemes tájékozódnunk. A legtöbben szeretnék elhinni, hogy biztonságos vizeken interneteznek, azonban csak azok tudnak megmenekülni, akik a legkisebb gyanú jelét is észreveszik. Az adathalászat már régóta jelen van, nevezhetnénk akár természetes támadási módszernek is, amit a mögöttük álló személyek lassan, de biztosan profi szintre fejlesztettek. A legtöbbször hivatkozások és mellékletek formájában közelítik meg a felhasználót, ahol mindig ugyanaz a céljuk: megszerezni az adatainkat.

Ismerjük fel a Jófogás adathalászatot

Sokan azt hiszik, hogy velük ez nem történhet meg, mivel biztosak benne, hogy még idejében rajtakapják a csalót. Biztosan észrevennénk?

Tegyük fel, hogy a Jófogás oldalon nézelődünk, majd hosszabb keresgélés után megtetszik valami. Ezután úgy döntünk, hogy megvesszük azt a terméket, és Háztól-Házig szolgáltatást kérünk hozzá. Pár perccel azután, hogy leadtuk a rendelést, érkezik egy e-mail, ami első ránézésre a futárszolgálattól jön, és egy linket tartalmaz. Arra kérnek minket, hogy kattintsunk a linkre, majd erősítsük meg az adatainkat, ebben az esetben a bankkártyánk adatait.

Ez az eset sajnos többször is megtörtént, a Jófogás adathalászat ilyen linkeken, Viberen kapott üzeneteken és SMS-en keresztül szedi az áldozatait. Vásárlóként és eladóként is fontos tudunk, hogy a Jófogás a házhoz szállítás során nem kéri előre a bankkártyánkon szereplő adatokat. Minden szükséges információt az e-mail címünkre küldi meg, ahol elolvashatjuk a szállítással kapcsolatos egyéb teendőinket.

A Jófogás adathalászathoz használt linkek

Az adathalászat azonban nem áll le, újra meg újra találkozni fogunk vele. Mit tehetünk? Készüljünk fel! Vásárlásnál, regisztrációnál mindig olvassuk el, hogy milyen későbbi feltételekre számíthatunk. Nézzük meg az oldal kinézetét, a kommunikáció menetet. Az adathalász oldalak az eredeti profi másolataként készülnek el, ugyanazt a nevet viselik, de még a logó is meg szokott egyezni. A csalók pár másodperc alatt leszedik a vállalatnál használt grafikus elemeket, majd olyan rosszindulatú linkeket hoznak létre, amik azt a látszatot keltik, hogy a weboldalra mutatnak.

A példa kedvéért:

  • jofogas.hu/magyarorszag/muszaki-cikkek-elektronika
  • jo-fogas.hu/fkgjeidmngjfkd/kkkrkfigjfjekeoff-kfkfigjek-kfkgigjfjd-kediwjekfdif

Ebből is látszik, hogy az adathalászok könnyedén használnak hasonló domain nevet, azonban sokkal hosszabb és kacifántosabb szokott lenni. Ha rákattintunk, akkor általában megváltozik. Mindig keressük az eredeti domaint, ebben az esetben a jofogas.hu oldal nevét, mivel ezt nem tudják másolni.

Forrás: Wikimédia

Mindig nézzük a szöveget!

Miközben a másolók legyártják a hamis weboldalt, megpróbálják szöveggel kitölteni. Itt azt kell tudni, hogy általában nem magyar emberekről van szó, hanem külföldről támadnak minden létező országot. A magyar nyelv szépsége és nehézsége azonban még a legprofibb adathalászokon is kifog, és az üzeneteket bizony tört magyarral fogják írni. Ha ezt látjuk, akkor azonnal ignoráljuk az üzenetet, és jelezzük az ugyfelszolgalat@jofogas.hu címen.

Ne kapkodjunk!

A Jófogás adathalászat másik jele, ha olyan üzenetet kapunk, amiben azonnali fizetésre akarnak rávenni. Talán azt írják, hogy adósságot halmoztunk fel, esetleg ki nem fizetett számlánk van. Nagyon meggyőzőek, szinte elhitetik az emberrel, hogy tényleg vásárolt valamit. Azonban, ha írunk nekik, akkor nem válaszolnak, vagy újabb felszólításokat küldenek, a végén még feljelentéssel is fenyegetőzhetnek. Ilyenkor sokan megijednek, és gyorsan utalják az összeget, ezzel azonban csak azt érik el, hogy később újból megtalálják őket.

Védjük az adatainkat!

Arra is figyeljünk, hogy a bankkártyánk adatait csak ismert oldalakon adjuk meg, és az internetes fizetéshez használjuk a kétlépcsős azonosítást. Ha úgy érezzük, hogy valahol véletlenül megadtuk az adatainkat, és utólag belegondolva hamis weboldallal volt dolgunk, akkor haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot a bankkal, majd tegyünk feljelentést a rendőrségen is. A Jófogás adathalászat a házhozszállítást kiválasztó felhasználóknál támad, de legyünk felkészültek bármire.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.