Hogyan ismerjük fel az internetes csalásokat?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az internetes csalások egyre kifinomultabbak, és bárki áldozattá válhat. Azonban van néhány dolog, amit tehetünk, hogy megvédjük magunkat.

1. Gyanakodjunk a túl jónak tűnő ajánlatokkal szemben:

Ha egy online ajánlat hihetetlenül kedvezőnek tűnik, valószínűleg csalásról van szó. Például, ha egy luxusnyaralást kínálnak féláron, vagy egy új okostelefont ingyen, akkor valószínűleg nem igaz.

2. Ellenőrizzük a weboldal hitelességét:

Mielőtt bármilyen weboldalon vásárolnánk vagy megadnánk a személyes adatainkat, ellenőrizzük a weboldal hitelességét. Nézzük meg a weboldal URL-címét, a cégnévvel és a kapcsolatfelvételi adatokkal ellátott „Rólunk” oldalt, és olvassuk el a weboldallal kapcsolatos online véleményeket.

3. Figyeljünk a gyanús e-mailekre:

A csalók gyakran küldenek ki gyanús e-maileket, amelyekkel megpróbálják megszerezni a személyes adatainkat vagy a pénzünket. Figyeljünk a következő jelekre:

 • Helyesírási és nyelvtani hibák: A csalók által küldött e-mailekben gyakran találhatunk helyesírási és nyelvtani hibákat.
 • Ismeretlen feladó: Ha nem ismerjük az e-mail feladóját, ne kattintsunk a linkekcre és ne nyissuk meg a csatolmányokat.
 • Sürgető hangnem: A csalók gyakran sürgetik az áldozatot, hogy gyorsan cselekedjen, nehogy lemaradjon a „nagyszerű” ajánlatról.

4. Használjunk erős jelszavakat:

Minden online fiókunkhoz használjunk erős jelszót, amelyet nem használunk más weboldalon. A jelszó legyen legalább 8 karakter hosszú, és tartalmazzon nagy- és kisbetűket, számokat és szimbólumokat.

5. Tartsuk naprakészen a szoftvereinket:

A szoftverfrissítések gyakran tartalmaznak biztonsági javításokat, amelyek megvédenek a csalóktól. Győződjünk meg róla, hogy a számítógépünkön és a mobiltelefonunkon a legújabb szoftververziók futnak.

6. Ne adjuk meg a személyes adatainkat idegeneknek:

Soha ne adjunk meg személyes adatokat, például a bankszámlaszámunkat vagy a társadalombiztosítási azonosítónkat egy ismeretlen személynek, akár telefonon, akár e-mailben, akár online.

7. Legyünk óvatosak a közösségi médiában:

A csalók gyakran használják a közösségi médiát a potenciális áldozatok megtalálásához. Legyünk óvatosak, hogy kikkel barátkozunk a közösségi médiában, és ne adjunk meg személyes adatokat a profilunkon.

Ha úgy gondoljuk, hogy áldozattá váltunk egy internetes csalásnak, akkor azonnal jelentsük a hatóságoknak.

Példák internetes csalásokra:

 • Adathalászat: A csalók e-maileket vagy szöveges üzeneteket küldenek, amelyekben banknak vagy más megbízható szervezetnek adják ki magukat. Arra kérik az áldozatot, hogy adja meg a személyes adatait vagy kattintson egy linkre, amely egy hamis weboldalra vezet.
 • Online vásárlási csalások: A csalók hamis weboldalakat hoznak létre, amelyeket igazi online áruházaknak álcáznak. Amikor az áldozat vásárol a weboldalon, a csalók megkapják a pénzét, de a terméket soha nem küldik el.
 • Befektetési csalások: A csalók ígéretes befektetési lehetőségeket kínálnak, amelyekkel gyorsan meg lehet szaporítani a pénzt. Azon

Konkrét példák internetes csalásokra a Facebook Marketplace-en, Jófogáson és e-mailekben:

Facebook Marketplace:

 • Hamis eladók: A csalók hamis profilokat hoznak létre a Facebook Marketplace-en, és nem létező termékeket hirdetnek el. Az áldozatot arra kérik, hogy utalja előre a vételárat, de a terméket soha nem küldik el.
 • Túlzottan kedvező árak: A csalók irreálisan alacsony árakon hirdetik meg a termékeiket, hogy vonzzák az áldozatokat. Amikor az áldozat érdeklődik a termék iránt, a csaló elmondja neki, hogy a termék már elkelt, de van egy másik, hasonló termékük, ami drágább.
 • Személyes átvétel helyett szállítás: A csalók ragaszkodnak ahhoz, hogy a terméket szállítással juttassák el az áldozatnak, hogy ne kelljen személyesen találkozniuk.

Jófogás:

 • Csaló hirdetések: A csalók hamis hirdetéseket tesznek közzé a Jófogáson, amelyekben nem létező termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak.
 • Adathalászat: A csalók e-maileket küldenek a Jófogás nevében, amelyekben arra kérik az áldozatot, hogy kattintson egy linkre, amely egy hamis weboldalra vezet. A hamis weboldalon a csalók megpróbálják megszerezni az áldozat személyes adatait.

Fontos, hogy mindig legyünk óvatosak, ha online vásárolunk vagy e-maileket kapunk. Ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg csalásról van szó. Soha ne adjunk meg személyes adatokat idegeneknek, és ne utaljunk előre pénzt online vásárláskor.

Íme néhány tipp, hogyan kerülhetjük el az internetes csalásokat:

 • Ellenőrizzük az eladó profilját: Győződjünk meg róla, hogy az eladónak jó hírneve van a Facebook Marketplace-en vagy a Jófogáson.
 • Ne utaljunk előre pénzt: Csak akkor utaljunk pénzt, ha megkaptuk a terméket és meggyőződtünk róla, hogy az megfelel a leírásnak.
 • Használjunk biztonságos fizetési módot: Használjunk olyan fizetési módot, mint a PayPal, amely védelmet nyújt a csalások ellen.
 • Legyünk gyanakvóak a túl jónak tűnő ajánlatokkal szemben: Ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg csalásról van szó.
 • Ne kattintsunk a gyanús e-mailekben szereplő linkekre: Ha egy e-mailben szereplő linkre kattintunk, azzal malware-t telepíthetünk a számítógépünkre.
 • Tartsuk naprakészen a szoftvereinket: A szoftverfrissítések gyakran tartalmaznak biztonsági javításokat, amelyek megvédenek a csalóktól.

Az e-mailekben rejlő csalások típusai és felismerésük:

1. Álcázott weboldal:

 • A csalók gyakran hamis weboldalakat hoznak létre, amelyek valamely megbízható szervezet, pl. bank, online áruház vagy hivatalos szerv honlapjának tűnnek.
 • Az e-mailben szereplő linkre kattintva a felhasználó a hamis weboldalra érkezik, ahol a csalók megpróbálják megszerezni a személyes adatait, belépési jelszavait vagy bankkártya adatait.
 • Példa: A csalók e-mailt küldenek, ami a bankjától származónak tűnik, és arra kérik, hogy frissítse a fiókja adatait. Az e-mailben szereplő linkre kattintva egy hamis banki weboldalra érkezik, ahol a csalók megpróbálják megszerezni a bankkártya adatait.

2. Megtévesztő címzett:

 • A csalók gyakran megtévesztő e-mail címeket használnak, hogy elrejtsék a valódi kilétüket.
 • Az e-mail cím úgy tűnhet, mintha egy megbízható szervezettől származna, de valójában a csalókhoz tartozik.
 • Példa: A csalók e-mailt küldenek, ami a „Facebook Support” címről származónak tűnik, de valójában a csalókhoz tartozik.

3. Postai küldemény:

 • A csalók néha e-maileket küldenek, amelyekben azt állítják, hogy csomagot vagy hivatalos értesítést küldenek postai úton.
 • Az e-mailben szereplő linkre kattintva a felhasználó egy hamis weboldalra érkezik, ahol a csalók megpróbálják megszerezni a személyes adatait.
 • Példa: A csalók e-mailt küldenek, ami a „Magyar Posta” címről származónak tűnik, és arra kérik, hogy kövesse a nyomon a csomagja kézbesítését. Az e-mailben szereplő linkre kattintva egy hamis weboldalra érkezik, ahol a csalók megpróbálják megszerezni a személyes adatait.

4. Gyanús melléklet:

 • A csalók néha fertőzött mellékleteket csatolnak az e-mailekhez.
 • A melléklet megnyitásakor malware települhet a felhasználó számítógépére, ami adatlopáshoz vezethet.
 • Példa: A csalók e-mailt küldenek, ami a „NAV” címről származónak tűnik, és egy „fontos adóbevallási űrlapot” csatolnak mellékletként. A melléklet megnyitásakor malware települhet a felhasználó számítógépére, ami adatlopáshoz vezethet.

Tippek az e-mailes csalások elkerüléséhez:

 • Legyen óvatos a gyanús e-mailekkel: Ne nyissa meg az ismeretlen feladóktól származó e-maileket, és ne kattintson a bennük szereplő linkekre.
 • Ellenőrizze az e-mail címét: Győződjön meg róla, hogy az e-mail cím valóban a feladóhoz tartozik.
 • Ne nyissa meg a gyanús mellékleteket: Ne nyissa meg a nem várt vagy ismeretlen feladóktól származó mellékleteket.
 • Használjon vírusirtó programot: Telepítsen vírusirtó programot a számítógépére, és tartsa naprakészen.
 • Legyen tájékozott a legújabb csalási technikákról: Olvassa el a legújabb csalási technikákról szóló cikkeket és figyelmeztetéseket.

Ha úgy gondolja, hogy áldozattá vált egy e-mailes csalásnak, akkor azonnal jelezze a csalást a bankjának, a rendőrségnek, és a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek (NKI).

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.