Használt laptop vásárlás online tanácsok

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Sokan nem szeretnének hatalmas vagyonokat költeni, ha éppen laptopra van szükségük, ezért a használt laptop vásárlása jó megoldásnak tűnhet. A használt vagy éppen felújított laptopokat már reális áron meg tudjuk vásárolni. A laptopok ára egyre emelkedik köszönve a chip hiánynak, így lehet, hogy tényleg sokkal jobban járunk, ha egy használt eszköz mellett tesszük le a voksunkat. Nézzük meg, hogy a használt laptopok esetében mire kell figyelnünk, ha vásárlásra kerül sor.

Hol vegyek használt laptopot?

Használt termékeket általában a különböző adás-vételi oldalakon, mint például a jofogas.hu vagy a Facebook Marketplace oldalán, esetleg szintén a Facebookon a különféle adás-vételi csoportokban vagy oldalakon vásárolhatunk. Emellett, ha nem túlzottan bízunk meg az effajta vásárlásokban, akkor személyesen is vásárolhatunk a különféle szaküzletekben.

Az üzletekben történő vásárlás hatalmas előnye, hogy általában értékesítés előtt ellenőrzik a termékeket, így mi garanciális terméket vásárolhatunk egy megbízható partnertől. Ezeken az értékesítőhelyeken gyakorta előfordul, hogy a régi laptop beszámításra kerülhet, így még annak eladásával sem kell majd bajlódnunk. További előnye, hogy használt laptopunkat részletre is elhozhatjuk. Mivel ez utóbbi egy elég megbízható vásárlási lehetőség, így cikkünkben leginkább arra koncentrálunk, hogy mire figyeljünk oda, ha magánszemélytől vagy esetleg online vásároljuk meg a laptopot.

Online vásárlás esetén ne felejtsük el ellenőrizni az eladót

A vásárlói vélemények nagyon sok mindent elárulnak, így, ha tehetjük olvassuk át ezeket. Az interneten vagy a Facebookon is találhatunk véleményeket, de ellenőrizhetjük az eladót a különféle csalókkal foglalkozó csoportokban is. Itt nincsen más teendőnk, mint beírni az eladó nevét és máris láthatjuk, ha volt egy-két problémás eladása. Sokszor azért nem nézünk utána ezeknek a dolgoknak, mert fogalmunk nincsen, hogy merre keresgéljünk. A blogokban és a fórumokon pedig meg tudjuk nézni, hogy az általunk kiválasztott laptop mennyire megbízható és hogy mennyire ajánlják mások annak megvásárlását.

Győződjünk meg a laptop külső állapotáról

Talán sokunk számára evidens, hogy a használt termékeknél előfordulhatnak különböző karcolások. Ez egy teljesen természetes dolog, hiszen az előző tulajdonos jó esetben már használta ezt a laptopot, az azonban korántsem mindegy, hogy miként. Egyes laptopok esetében előfordulhat, hogy sokkal intenzívebb használatnak voltak kitéve, de ezeket a termékeket talán jobb elkerülni. Ezt könnyedén észrevehetjük, ha a karcok mellé különféle horpadások is társulnak. Ha a karcolások már zavaróak, akkor érdemes az árból alkudni. Horpadások esetében pedig nézzük meg, hogy milyen mélyek a nyomok, hiszen ebben az esetben akár belső sérüléseket is elszenvedhetett a laptop.

Nézzük meg, pixelhibás-e a laptop

Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük le a képernyőt, hiszen ez az egyik legfontosabb része a terméknek. Egy rossz kijelző javíttatását egyszerűen nem lehet olcsón megúszni. Mielőtt megvásárolnánk a terméket annyit kell tennünk, hogy bekapcsoljuk a laptopot és alaposan átnézzük a kijelző minden egyes apró részletét. A pixelhiba elég szembeötlő lehet, így biztosan észre lehet majd venni. Manapság már a neten is találhatunk olyan online megoldásokat, amelyek segítségével ezt az ellenőrzést gyorsan elvégezhetjük. Ha meglátunk egy foltot, ami zavarólag hat, akkor kapcsoljuk ki a monitort és töröljük le egy ronggyal a kijelzőt. Ha ekkor sem tűnik el, akkor biztosan hibás a kijelző.

Most nézzük meg, hogy mit rejt belül a laptop

Következhet a CPU, a RAM, a GPU ellenőrzése. A laptopok esetében nagyon fontos a gyorsaság, főleg akkor, ha a munkánkhoz van szükségünk rá. Sokan egyszerre több programot is futtatnak a gépeken, hogy gyorsabban haladjanak a munkával, de ezt a laptopnak is bírnia kell. Ha a laptop lelassul használat közben, esetleg lefagy, akkor komoly problémákkal kell szembenéznünk. A RAM memória kapacitás és a gyorsítótár nagyon fontos.

Mielőtt megvásárolnánk a laptopot teszteljük le egy alapszintű többfeladatos művelettel. Annak érdekében, hogy megtudjuk a termék megfelel-e az általunk támasztott teljesítmény követelményeknek használjuk minimum 10 percig. Nyissunk meg egyszerre több böngészőablakot és különféle rendszeralkalmazásokat, esetleg próbáljuk ki pontosan azokat a programot, amelyeket alapesetben is szeretnénk futtatni majd munkánk során.

Ha már a rendszerindítás is hosszadalmas, akkor valószínűleg a merevlemez el van használódva és előbb vagy utóbb biztosan cserére fog szorulni. Ha mégis bevállaljuk a laptopot ezzel a hibával, akkor egy SSD vásárlásával ezt a problémát gyorsan ki tudjuk majd küszöbölni. Ha kicseréljük a jelenlegi meghajtót egy gyorsabb meghajtóra, akkor biztosan meg fog szűnni ez a probléma. Ilyenkor érdemes gyorsan rákeresni, hogy ez a csere vajon mennyibe fog kerülni és igyekezzünk a vételárat is ennek fényében lealkudni. Ha az eladó már eleve SSD-vel kínálja a használt laptopot, akkor ellenőrizzük is le, hogy a teljesítménye megfelelő-e. Az ellenőrzést egy szoftverrel vagy egy diagnosztika gyors lefuttatásával tehetjük meg. Ha prémium laptopra vágyunk, akkor törekedjünk az SSD-vel felszerelt termék megvásárlására.

Most térjünk rá a billentyűzet ellenőrzésére

A használt laptopok esetében gyakori probléma a billentyűzet hiba, ezért ezt az ellenőrzést alaposan végezzük el. Teszteljük le a billentyűzetet egy alkalmazás megnyitásával, mint például a Word vagy a Jegyzettömb. Tesztelés során az összes billentyűzetet nézzük át. Ha a billentyűk lenyomása során azt tapasztaljuk, hogy nehezen vagy semennyire nem tudjuk lenyomni, akkor valószínűleg a billentyűzetet meg kell tisztítani, de az is lehet, hogy hibás. Kérdezzünk rá az eladónál, hogy az elmúlt időszakban megtisztította-e.

Az akkumulátor állapotának ellenőrzése kiemelkedő fontosságú

A laptopok esetében az akkumulátor ellenőrzése elhagyhatatlan, hiszen azért vásárolunk sokan laptopot mert azt hordozni szeretnénk. Ha rossz az akkumulátor, akkor folyamatosan konnektorba dugva lehet azt csak használni. Az akkumulátor állapotát könnyedén ellenőrizhetjük az operációs rendszer energiagazdálkodási beállításai között. Itt meg tudjuk nézni az akkumulátor aktuális állapotát.

Teszteljük a hangot és a kamerát

A használt laptopok esetében is alapelvárás, hogy a hang és a kamera funkciókat zavartalanul tudjuk majd használni. Ha sokszor veszünk részt online megbeszéléseken, akkor ennek a két funkciónak a működése elengedhetetlen. Készítsünk néhány fényképet és végezzünk el egy teszt videóhívást, esetleg YouTube-on nézzünk meg egy rövidebb filmet, így gyorsan kiderülhet, ha nem stimmel valamelyik funkció.

Ellenőrizzük le a vezeték nélküli kapcsolatot

Valószínűleg senki sem szeretne olyan hordozható laptopot vásárolni, amely nem képes a WiFi hálózatra való felcsatlakozásra, ezért győződjünk meg erről is. Ha gond nélkül felcsatlakozik a hálózatra, akkor nincsen további teendőnk.

Teszteltjük a portokat

Ha nem működik a laptop töltőportja vagy esetleg nincsen USB portja, akkor azt nagyon gyorsan kideríthetjük. Ha nem találunk olyan bemenetet, ahová be tudjuk dugni a fejhallgatót, vagy nincsen SD kártyahely, esetleg nem tudjuk bedugni a HDMI-t akkor gondban leszünk.

Minimális specifikációval rendelkezzen a laptop

Nagyon sok nagy teljesítményű laptop van a használt cikkek piacán is, így igyekezzünk olyan terméket választani, amely a legjobb specifikációval felszerelt. Minimálisan a következő specifikációra lesz szükségünk: minimum 8 GB RAM, legalább 8. generációs Intel processzor (például Intel Core i5), minimum 1920×1080 pixeles felbontás és SSD.

Fontos kérdés lehet, hogy használt vagy felújított laptopot vásároljunk?

Természetesen egy használt gépet sokkal olcsóbban meg tudunk vásárolni mint, egy újat, de ez vonatkozik a felújított gépekre is. Ha egy jó márkáról van szó, akkor bármelyik megoldás számításba jöhet, hiszen ezek a gépek nagyon sokáig hű társaink lesznek még használt vagy felújított állapotban is. Talán a felújított gépek egy kicsivel drágábbak, de itt viszont biztosak lehetünk abban, hogy egy hét múlva nem kell a gép javíttatásával foglalkoznunk. A felújított gépeket leginkább a szaküzletekben találhatjuk meg, mert igen ritka, hogy magánszemélyek felújítással foglalkozzanak.

Vajon jó üzletet kötünk?

Mielőtt a termék kifizetésére kerülne a sor győződjünk meg arról, hogy valóban a megfelelő számítógép megvásárlása mellett tesszük-e le a voksunkat. Mindig hozzunk megalapozott döntést és kutassunk az árak a lehetőségek után egészen addig, amíg a számunkra legelőnyösebb megoldást meg nem találjuk. Néhány márka a jobbak közül a teljesség igénye nélkül: Asus, Lenovo, Acer. Ha gaming gépre van szükségünk, akkor ugyan ezeket az ellenőrzéseket végezzük el, de ebben az esetben tényleg törekedjünk arra, hogy a kiválasztott gép nagyon gyors legyen, különben élvezhetetlen lesz a játék.

Olcsó német használt laptopot már 30000 ft környékén is találhatunk, 17″kijelzővel, de ezt csak abban az esetben ajánljuk, ha a fentebb felsorolt specifikációkkal minimum rendelkezik. A lényeg, hogy egy megbízható használt laptop boldog tulajdonosai legyünk.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.