Használt iphone vásárlás tippek-trükkök

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

használt iPhone vásárlási tippek

Az első és legfontosabb, hogy csak megbízható üzletben vásároljunk használt iphone készüléket és törekedjünk arra, hogy személyesen történjen a vásárlás, ahol alaposan áttekinthetjük a készüléket. Az iphone készülékek nagy keresletnek örvendenek és igen jó, ha használtan vesszük, hiszen így sok pénzt spórolhatunk meg.

A használt iPhone vásárlás alapjai

Cikkünkben néhány tippet adunk arra vonatkozóan, hogy személyes vásárlás során mire figyeljünk. Ha mégsem személyesen vesszük meg az iphone-t, akkor online kell elvégeznünk az ellenőrzést. A megbízhatóbb eladók rengeteg fényképet mellékelnek a termékekhez és részletesen bemutatják a képeken az esetleges karcolásokat vagy egyéb sérüléseket és látható módon nem szándékoznak semmit sem eltitkolni a termék állapotával kapcsolatban. Ha Facebook Marketplacen vagy jofogas.hu-n vásárolunk,, akkor nézzük meg az eladóról készített esetleges visszajelzéseket is.

7282db iPhone kapható a jofogas.hu oldalon

Minden esetben óvakodjunk a Facebook-os átverésektől

Ha egy aukciós oldalon vásárolunk használt iphone készüléket, akkor nagy valószínűséggel vásárlói védelmet is adnak, azaz gond esetén visszatérítik a termék árát. Ha mindenképpen a Marketplace oldalon kívánjuk lebonyolítani a vásárlást, akkor ragaszkodjunk a személyes átvételhez, hiszen itt sok csalással találkozhatunk, amelyben valódi hirdetőknek álcázzák magukat a csalók. Személyes vásárlás során törekedjünk a biztonságra így nyilvános helyen bonyolítsuk le az adásvételt és esetleg vigyünk magunkkal egy kísérőt is. Lehetőség szerint kerüljük el az esti és éjszakai találkozókat és a kinti parkolókat. Legyen a kiválasztott találkozóhely fényárban úszó, így biztosak lehetünk abban, hogy minden esetleges apró hibát észre fogunk venni a készüléken.

Ha a meghirdetett termék túl olcsó, hogy igaz legyen, akkor még jobban törekedjünk a készülék alapos átvizsgálására. Ha egy tisztességes eladónak nincsen rejtegetni valója előttünk, akkor örömmel veszi, hogy mi alaposan át szeretnénk nézni fizetés előtt a terméket. Természetesen, ha garanciális használt iphone készüléket szeretnénk vásárolni, akkor a legjobb, ha egy szaküzletben ütjük nyélbe az üzletet. Ma már egyre több üzletben kínálják fel a beszámítás lehetőségét és így olcsón juthatunk hozzá a használt iphone készülékünkhöz. Ezen kívül rendelkezésünkre állnak a Facebookon a különféle adás-vételi csoportok, egyéb oldalak és természetesen az interneten fellelhető adás-vételi oldalak. Talán így már rávilágítottunk arra a kérdéskörre, hogy hol vegyek iphone készüléket.

Most nézzük át pontosan azt, hogy mire figyeljünk, mi alapján vizsgáljuk meg a használt iphone készüléket

Bekapcsol-e a készülék?

Talán az egyik legfontosabb ellenőrzésre szoruló dolog az, hogy vajon a használt iphone bekapcsol-e. Ez természetesen bárki számára nyilvánvaló, de lehet, hogy az eladónak nem. Sokszor az eladók megpróbálják beállítani úgy a készüléket, hogy úgy tűnjön mintha lemerült volna a készülék, de ezt nem szabad elsőre elhinnünk.

Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a telefon üzemképes-e. Ha a készüléken megjelenik a Hello felirat vagy a zárolási képernyő, akkor már jók vagyunk. Ezen kívül ragaszkodjunk ahhoz, hogy töltő is járjon a termékhez., hiszen anélkül mi is nehezen tudnánk tölteni és ha tényleg lemerült az akkumulátor, akkor nem is tudnánk rábírni a helyszínen a készüléket a működésre. Igyekezzünk olyan találkozási pontot találni, ahol ellenőrizhetjük azt is, hogy az akkumulátor tölt-e rendesen.

A zárolási képernyőn jelszót kér a készülék

Ha jelszót kér a készülék, akkor ragaszkodjunk ahhoz, hogy az eladó beírja a jelszót. Ha nem tudja a jelszót és nem tudja feloldani a zárolást, akkor már elkezdhetünk gyanakodni, hiszen lehetséges, hogy egy lopott készülékről van szó. Ebben az esetben ne vásároljuk meg a készüléket, hiszen nekünk megbízható használt iphone készülékre van szükségünk, ami működőképes is. A későbbiekben az aktiválási zárat el lehet távolítani a telefonról a Beállítások menüpont alatt.

Kérjük meg az eladót, hogy helyezze be a saját SIM kártyáját

Elképzelhető, hogy az iphone már törlésre került. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a készülék használhatatlan, de kérjük meg ebben az esetben is az eladót arra, hogy jelentkezzen be a saját adataival és így megbizonyosodhatunk arról, hogy a használt iphone működőképes. Törlés esetén a Hello vagy a Swipe to Begin üzenet fog megjelenni a kijelzőn.

Ha az eladó elvégzi a bejelentkezést, akkor végezzünk el pár ellenőrzést. Fontos, hogy vásárlás előtt az eladó távolítsa el az aktiválási zárat és törölje le az iphone-t. Ezt egyszerűen el lehet végezni a Beállítások-Általános-iPhone alaphelyzetbe állítása menüpontok alatt. A törléshez az eladónak rendelkeznie kell az Apple ID jelszóval, hogy az aktiválási zárolást letilthassa. Ha ez rendben megvalósul, akkor biztos, hogy tudjuk a későbbiekben is használni készülékünket.

Nézzük meg, hogy vannak-e látható sérülések a készüléken

Sajnos sok esetben elkerülhetetlen, hogy egy-egy karcolás vagy horzsolás ne legyen a készülékeken, hiszen azokat már más is használta. Természetesen nagyon sok védőfólia és telefontok kapható, amelyek segítenek abban, hogy ezek a hibák elkerülhetők legyenek, de mégis sokszor előfordulnak sérülések. Ha eleve az eladó egy tokban adja át a készüléket megtekintésre, akkor mindenképpen távolítsuk el azt és úgy végezzük el az ellenőrzést. Alaposan vizsgáljuk át a készüléket, hogy nincsen-e rajta sérülés, esetleg repedések a kijelzőn és annak környékén.

hasznaltalama.hu oldalon is sok használt iPhone keresi új gazdáját

Ha magán a telefonon vannak horpadások vagy repedések, akkor azok aggasztóak lehetnek, hiszen akkor valószínűleg a készülék leesett és nem tudhatjuk, hogy a belső alkatrészek mennyire sérülhettek meg. Ilyen esetekben megsérülhet az akkumulátor is. Ha lehetőségünk van akkor a helyszínen egy asztalra helyezzük le a készüléket és nézzük meg, hogy nincs-e meghajolva. Egy másik fontos ellenőrzési pont a kamera. Nézzük meg jól, hogy a lencsék nem sérültek-e. Ha végeztünk az ellenőrzéssel akkor el tudjuk dönteni, hogy a vételár megfelelő-e nekünk, tekintve az esetleges sérülések számát. Ha túl olcsó a készülék, akkor tényleg alaposan nézzük át!

Ismerjük meg a készülék előéletét

Ha szerencsénk van és egy őszinte eladóval hozott össze bennünket a sors, akkor a kérdéseinkre válaszolni fog. Tudjuk meg, hogy cseréltek-e a készülékben alkatrészeket vagy felújították-e a készüléket. A felújtásról mi magunk is meggyőződhetünk a Beállítások-Általános-Rólunk menüpont alatt, hiszen itt látni lehet a modellszámot. Ha egy F betűt találunk a modellszámnál, akkor egészen biztos, hogy felújított készülékről van szó. Sokszor az eladók állítják, hogy akkumulátort cseréltek a készülékben, de jobb, ha ezt is ellenőrizzük.

Ezt a Beállítások-Általános-Rólunk-Modellszám alatt találjuk majd meg. Ha nem látjuk feltüntetve az aksicserét, akkor az bizonyosan nem történt meg. Ha olyan alkatrész csere történt a készüléken, amely nem Apple, akkor azt Ismeretlen alkatrészként tüntetik fel a menüpontban. Természetesen az eredeti alkatrészek sokkal jobb minőségűek, mint az utángyártott alkatrészek, ezért ezt sem árt tisztázni mg vásárlás előtt. Ha eredeti akkumulátort helyeztek el az iphone-ban, akkor az még nagyon sokáig remekül fog üzemelni.

Hogyan tudjuk ellenőrizni az akkumulátor állapotát?

A készülékeket lítium-ion akkumulátorral értékesítik, de ezek az akkumulátorok is előbb vagy utóbb elromlanak. A telefonban természetesen az akkumulátor állapotát is le tudjuk ellenőrizni a Beállítások-Akkumulátor-Akkumulátor állapota menüpontban. Itt láthatjuk a maximális kapacitást és a teljesítményképességet. A kapacitás megmutatja, hogy mennyi töltést bír el az akkumulátor. Ha ez az érték 90% fölött van, akkor az aksi jó állapotban van. A teljesítményképesség romlása esetén az iphone nagyon lelassul és szinte használhatatlanná válik. A készülék teljesítményét mi magunk is ellenőrizhetjük úgy, hogy egy kicsit használjuk a készüléket. Ha lassulást észlelünk, akkor valamelyik belső alkatrésszel lesz gond. Nyissunk meg egy weboldalt és kezdjük el böngészni, így láthatóvá válik, hogy mennyire gyors a készülék.

Ne felejtsük el ellenőrizni a hangszórókat és a mikrofonokat sem

A Voice Memos alkalmazás segítségével pillanatok alatt ellenőrizhetjük a mikrofont, hiszen ezzel készíthetünk egy felvételt. A hangszórókat egy csengőhang megszólaltatásával tudjuk ellenőrizni. Ezt a Beállítások-Hangok menüpont alatt tehetjük meg. A fülhallgatókat is nézzük meg úgy, hogy hívjuk fel a telefonszámot és hallgassunk bele.

Most nézzük meg, hogy a kijelző milyen állapotban van

Az iphone x, xr, se, xs, 7, 8 plus, 11 pro, 12, 13 típusok biztosan LCD kijelzővel rendelkeznek. Ellenőrizzük le, hogy az összes fény működik-e. Ha egy OLED kijelzős készülékről van szó, akkor térjen ki az ellenőrzésünk a beégésre is, azaz a tartós képmegtartásra. Természetesen ezek a hibák nem befolyásolják a készüléket a működésben, de érdemes tudni erről a problémáról is, hiszen, ha ez fennáll, akkor a készülék árából alkudhatunk is. Az LCD háttérvilágítás problémáját a legegyszerűbben a fehér diákon lehet észrevenni.

Nézzük meg a kamerát

A kamerát és az objektíveket is nézzük meg, hogy tökéletesen működnek-e. Ezt a Kamera alkalmazás segítségével tehetjük meg. Váltsunk át az előlapi kamerára és nézzük meg, hogy a készülék hátoldalán megtalálható összes kamera működőképes-e. Ha jók a fényviszonyok akkor próbáljuk is ki.

A készülék gombjainak átvizsgálásáról se feledkezzünk meg

Az iphone bal oldalán találhatjuk meg a némító gombot. Ez alatt lesz a hangerőbillentyű. Kezdjük ezeknek az átvizsgálásával. A készülék jobb oldalán lévő gombbal tudjuk a készüléket ébresztő vagy alvó üzemmódba helyezni, itt tudjuk újraindítani és ezeken a gombokon keresztül érhetők el az Apple Pay valamint a Wallet funkciók.

Nem feltétlenül fontos, hogy a használt iphone vásárlása mellett döntsünk, de így biztosan sok pénzt takaríthatunk meg és ha kellően odafigyelünk vásárláskor, akkor egy megbízható készülék boldog tulajdonosai lehetünk.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
A jövő év elejétől frissül a Google AdSense bevétel-megosztási struktúrája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Manapság rengeteg olyan elektronikus lehetőség van, mely megkönnyíti számunkra az ügyintézést, illetve a hivatalokkal történő kapcsolattartást, mint például az ügyfélkapu vagy az ügyfélkapu tárhely (tárhely...
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Az Ügyfélkapu belépés ma már szinte senki számára sem ismeretlen, aki online intézi a hivatalos ügyeit. Ez az elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszer ma már...
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
Amikor az autónk valamilyen okból meghibásodik, előre félünk, hogy a probléma megoldása bizony drága mulatság lesz. Sokan pedig ilyenkor a spórolás érdekében úgy döntetnek, hogy...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.