Használt iphone vásárlás tippek-trükkök

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

használt iPhone vásárlási tippek

Az első és legfontosabb, hogy csak megbízható üzletben vásároljunk használt iphone készüléket és törekedjünk arra, hogy személyesen történjen a vásárlás, ahol alaposan áttekinthetjük a készüléket. Az iphone készülékek nagy keresletnek örvendenek és igen jó, ha használtan vesszük, hiszen így sok pénzt spórolhatunk meg.

A használt iPhone vásárlás alapjai

Cikkünkben néhány tippet adunk arra vonatkozóan, hogy személyes vásárlás során mire figyeljünk. Ha mégsem személyesen vesszük meg az iphone-t, akkor online kell elvégeznünk az ellenőrzést. A megbízhatóbb eladók rengeteg fényképet mellékelnek a termékekhez és részletesen bemutatják a képeken az esetleges karcolásokat vagy egyéb sérüléseket és látható módon nem szándékoznak semmit sem eltitkolni a termék állapotával kapcsolatban. Ha Facebook Marketplacen vagy jofogas.hu-n vásárolunk,, akkor nézzük meg az eladóról készített esetleges visszajelzéseket is.

7282db iPhone kapható a jofogas.hu oldalon

Minden esetben óvakodjunk a Facebook-os átverésektől

Ha egy aukciós oldalon vásárolunk használt iphone készüléket, akkor nagy valószínűséggel vásárlói védelmet is adnak, azaz gond esetén visszatérítik a termék árát. Ha mindenképpen a Marketplace oldalon kívánjuk lebonyolítani a vásárlást, akkor ragaszkodjunk a személyes átvételhez, hiszen itt sok csalással találkozhatunk, amelyben valódi hirdetőknek álcázzák magukat a csalók. Személyes vásárlás során törekedjünk a biztonságra így nyilvános helyen bonyolítsuk le az adásvételt és esetleg vigyünk magunkkal egy kísérőt is. Lehetőség szerint kerüljük el az esti és éjszakai találkozókat és a kinti parkolókat. Legyen a kiválasztott találkozóhely fényárban úszó, így biztosak lehetünk abban, hogy minden esetleges apró hibát észre fogunk venni a készüléken.

Ha a meghirdetett termék túl olcsó, hogy igaz legyen, akkor még jobban törekedjünk a készülék alapos átvizsgálására. Ha egy tisztességes eladónak nincsen rejtegetni valója előttünk, akkor örömmel veszi, hogy mi alaposan át szeretnénk nézni fizetés előtt a terméket. Természetesen, ha garanciális használt iphone készüléket szeretnénk vásárolni, akkor a legjobb, ha egy szaküzletben ütjük nyélbe az üzletet. Ma már egyre több üzletben kínálják fel a beszámítás lehetőségét és így olcsón juthatunk hozzá a használt iphone készülékünkhöz. Ezen kívül rendelkezésünkre állnak a Facebookon a különféle adás-vételi csoportok, egyéb oldalak és természetesen az interneten fellelhető adás-vételi oldalak. Talán így már rávilágítottunk arra a kérdéskörre, hogy hol vegyek iphone készüléket.

Most nézzük át pontosan azt, hogy mire figyeljünk, mi alapján vizsgáljuk meg a használt iphone készüléket

Bekapcsol-e a készülék?

Talán az egyik legfontosabb ellenőrzésre szoruló dolog az, hogy vajon a használt iphone bekapcsol-e. Ez természetesen bárki számára nyilvánvaló, de lehet, hogy az eladónak nem. Sokszor az eladók megpróbálják beállítani úgy a készüléket, hogy úgy tűnjön mintha lemerült volna a készülék, de ezt nem szabad elsőre elhinnünk.

Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a telefon üzemképes-e. Ha a készüléken megjelenik a Hello felirat vagy a zárolási képernyő, akkor már jók vagyunk. Ezen kívül ragaszkodjunk ahhoz, hogy töltő is járjon a termékhez., hiszen anélkül mi is nehezen tudnánk tölteni és ha tényleg lemerült az akkumulátor, akkor nem is tudnánk rábírni a helyszínen a készüléket a működésre. Igyekezzünk olyan találkozási pontot találni, ahol ellenőrizhetjük azt is, hogy az akkumulátor tölt-e rendesen.

A zárolási képernyőn jelszót kér a készülék

Ha jelszót kér a készülék, akkor ragaszkodjunk ahhoz, hogy az eladó beírja a jelszót. Ha nem tudja a jelszót és nem tudja feloldani a zárolást, akkor már elkezdhetünk gyanakodni, hiszen lehetséges, hogy egy lopott készülékről van szó. Ebben az esetben ne vásároljuk meg a készüléket, hiszen nekünk megbízható használt iphone készülékre van szükségünk, ami működőképes is. A későbbiekben az aktiválási zárat el lehet távolítani a telefonról a Beállítások menüpont alatt.

Kérjük meg az eladót, hogy helyezze be a saját SIM kártyáját

Elképzelhető, hogy az iphone már törlésre került. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a készülék használhatatlan, de kérjük meg ebben az esetben is az eladót arra, hogy jelentkezzen be a saját adataival és így megbizonyosodhatunk arról, hogy a használt iphone működőképes. Törlés esetén a Hello vagy a Swipe to Begin üzenet fog megjelenni a kijelzőn.

Ha az eladó elvégzi a bejelentkezést, akkor végezzünk el pár ellenőrzést. Fontos, hogy vásárlás előtt az eladó távolítsa el az aktiválási zárat és törölje le az iphone-t. Ezt egyszerűen el lehet végezni a Beállítások-Általános-iPhone alaphelyzetbe állítása menüpontok alatt. A törléshez az eladónak rendelkeznie kell az Apple ID jelszóval, hogy az aktiválási zárolást letilthassa. Ha ez rendben megvalósul, akkor biztos, hogy tudjuk a későbbiekben is használni készülékünket.

Nézzük meg, hogy vannak-e látható sérülések a készüléken

Sajnos sok esetben elkerülhetetlen, hogy egy-egy karcolás vagy horzsolás ne legyen a készülékeken, hiszen azokat már más is használta. Természetesen nagyon sok védőfólia és telefontok kapható, amelyek segítenek abban, hogy ezek a hibák elkerülhetők legyenek, de mégis sokszor előfordulnak sérülések. Ha eleve az eladó egy tokban adja át a készüléket megtekintésre, akkor mindenképpen távolítsuk el azt és úgy végezzük el az ellenőrzést. Alaposan vizsgáljuk át a készüléket, hogy nincsen-e rajta sérülés, esetleg repedések a kijelzőn és annak környékén.

hasznaltalama.hu oldalon is sok használt iPhone keresi új gazdáját

Ha magán a telefonon vannak horpadások vagy repedések, akkor azok aggasztóak lehetnek, hiszen akkor valószínűleg a készülék leesett és nem tudhatjuk, hogy a belső alkatrészek mennyire sérülhettek meg. Ilyen esetekben megsérülhet az akkumulátor is. Ha lehetőségünk van akkor a helyszínen egy asztalra helyezzük le a készüléket és nézzük meg, hogy nincs-e meghajolva. Egy másik fontos ellenőrzési pont a kamera. Nézzük meg jól, hogy a lencsék nem sérültek-e. Ha végeztünk az ellenőrzéssel akkor el tudjuk dönteni, hogy a vételár megfelelő-e nekünk, tekintve az esetleges sérülések számát. Ha túl olcsó a készülék, akkor tényleg alaposan nézzük át!

Ismerjük meg a készülék előéletét

Ha szerencsénk van és egy őszinte eladóval hozott össze bennünket a sors, akkor a kérdéseinkre válaszolni fog. Tudjuk meg, hogy cseréltek-e a készülékben alkatrészeket vagy felújították-e a készüléket. A felújtásról mi magunk is meggyőződhetünk a Beállítások-Általános-Rólunk menüpont alatt, hiszen itt látni lehet a modellszámot. Ha egy F betűt találunk a modellszámnál, akkor egészen biztos, hogy felújított készülékről van szó. Sokszor az eladók állítják, hogy akkumulátort cseréltek a készülékben, de jobb, ha ezt is ellenőrizzük.

Ezt a Beállítások-Általános-Rólunk-Modellszám alatt találjuk majd meg. Ha nem látjuk feltüntetve az aksicserét, akkor az bizonyosan nem történt meg. Ha olyan alkatrész csere történt a készüléken, amely nem Apple, akkor azt Ismeretlen alkatrészként tüntetik fel a menüpontban. Természetesen az eredeti alkatrészek sokkal jobb minőségűek, mint az utángyártott alkatrészek, ezért ezt sem árt tisztázni mg vásárlás előtt. Ha eredeti akkumulátort helyeztek el az iphone-ban, akkor az még nagyon sokáig remekül fog üzemelni.

Hogyan tudjuk ellenőrizni az akkumulátor állapotát?

A készülékeket lítium-ion akkumulátorral értékesítik, de ezek az akkumulátorok is előbb vagy utóbb elromlanak. A telefonban természetesen az akkumulátor állapotát is le tudjuk ellenőrizni a Beállítások-Akkumulátor-Akkumulátor állapota menüpontban. Itt láthatjuk a maximális kapacitást és a teljesítményképességet. A kapacitás megmutatja, hogy mennyi töltést bír el az akkumulátor. Ha ez az érték 90% fölött van, akkor az aksi jó állapotban van. A teljesítményképesség romlása esetén az iphone nagyon lelassul és szinte használhatatlanná válik. A készülék teljesítményét mi magunk is ellenőrizhetjük úgy, hogy egy kicsit használjuk a készüléket. Ha lassulást észlelünk, akkor valamelyik belső alkatrésszel lesz gond. Nyissunk meg egy weboldalt és kezdjük el böngészni, így láthatóvá válik, hogy mennyire gyors a készülék.

Ne felejtsük el ellenőrizni a hangszórókat és a mikrofonokat sem

A Voice Memos alkalmazás segítségével pillanatok alatt ellenőrizhetjük a mikrofont, hiszen ezzel készíthetünk egy felvételt. A hangszórókat egy csengőhang megszólaltatásával tudjuk ellenőrizni. Ezt a Beállítások-Hangok menüpont alatt tehetjük meg. A fülhallgatókat is nézzük meg úgy, hogy hívjuk fel a telefonszámot és hallgassunk bele.

Most nézzük meg, hogy a kijelző milyen állapotban van

Az iphone x, xr, se, xs, 7, 8 plus, 11 pro, 12, 13 típusok biztosan LCD kijelzővel rendelkeznek. Ellenőrizzük le, hogy az összes fény működik-e. Ha egy OLED kijelzős készülékről van szó, akkor térjen ki az ellenőrzésünk a beégésre is, azaz a tartós képmegtartásra. Természetesen ezek a hibák nem befolyásolják a készüléket a működésben, de érdemes tudni erről a problémáról is, hiszen, ha ez fennáll, akkor a készülék árából alkudhatunk is. Az LCD háttérvilágítás problémáját a legegyszerűbben a fehér diákon lehet észrevenni.

Nézzük meg a kamerát

A kamerát és az objektíveket is nézzük meg, hogy tökéletesen működnek-e. Ezt a Kamera alkalmazás segítségével tehetjük meg. Váltsunk át az előlapi kamerára és nézzük meg, hogy a készülék hátoldalán megtalálható összes kamera működőképes-e. Ha jók a fényviszonyok akkor próbáljuk is ki.

A készülék gombjainak átvizsgálásáról se feledkezzünk meg

Az iphone bal oldalán találhatjuk meg a némító gombot. Ez alatt lesz a hangerőbillentyű. Kezdjük ezeknek az átvizsgálásával. A készülék jobb oldalán lévő gombbal tudjuk a készüléket ébresztő vagy alvó üzemmódba helyezni, itt tudjuk újraindítani és ezeken a gombokon keresztül érhetők el az Apple Pay valamint a Wallet funkciók.

Nem feltétlenül fontos, hogy a használt iphone vásárlása mellett döntsünk, de így biztosan sok pénzt takaríthatunk meg és ha kellően odafigyelünk vásárláskor, akkor egy megbízható készülék boldog tulajdonosai lehetünk.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Bónusz Magyar Állampapír: Befektetés a jövőbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Súlyos biztonsági rést tártak fel a Temu online piactéren forgalmazott népszerű videós kaputelefonokban. A Consumer Reports (CR) amerikai fogyasztóvédelmi szervezet friss jelentése szerint a hibák...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.