Gépjárműadó befizetése online

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A gépjárműadó befizetése online 2024-tól már a NAV Ügyfélportálján keresztül is történhet majd. A Pénzügyminisztérium júniusban adott ki egy közleményt, miszerint gépjárműadózás forgatókönyvén is változtat a 2024-es adócsomag. Az elmúlt években két részletbe is be lehetett fizetni a gépjárműadót az érintetteknek, az első részletet március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig kellett befizetni, ám 2024-tól az új szabályok szerint egyszerre kell majd befizetni a gépjárműadót.

Persze eddig is voltak, akik már év elején egy összegben kifizették, nekik ez nem okoz különösebben nagy változást. Ami szintén újítás lesz a következő évtől, hogy már nemcsak utalással, hanem online is be lehet majd fizetni a gépjárműadót. Lássuk, mit is érdemes tudni a gépjárműadóról, illetve annak befizetéséről.

Mi is az a gépjárműadó? Más, mint a súlyadód vagy a teljesítményadó?

A gépjárműadó megfizetését 1992-ben vezették be azzal a céllal, hogy a gépjármű tulajdonosok és üzembentartók hozzájáruljanak a gépjárművek közlekedéséből jelentkező közterhekhez, illetve az útkarbantartáshoz és útfejlesztésekhez szükséges források növeléséhez.

Ezt az adónemet régebben súlyadónak hívták, ugyanis ennek az adónemnek a mértékét a gépjármű megengedett legnagyobb össztömege határozta meg. Manapság azonban a jármű teljesítménye alapján határozzák meg a gépjárműadó mértékét, ezért sokan tévesen teljesítményadóként szoktak rá hivatkozni, de még a súlyadó kifejezés is él még a köztudatban. A hivatal megnevezés természetesen a gépjárműadó, bár a másik két megnevezést is szokás még használni, de lényegében ugyanarról az adónemről van szó.

A gépjárműadó kiszámításáról

A gépjárműadót személyautókra, motorokra, autóbuszokra, tehergépjárművekre és nyerges vontatókra is meg kell fizetni. A gépjárműadó kiszámításánál személyautók és motorok esetében a jármű korát és teljesítményét veszik figyelembe. Az adó mértékének megállapításához használhatunk kalkulátort, de a következő formula segítségével is kiszámíthatjuk:

 • ha a személyautó vagy motor kora 0-3 év: 345 Ft / kW
 • ha a személyautó vagy motor kora 4-7 év: 300 Ft / kW
 • ha a személyautó vagy motor kora 8-11 év: 230 Ft / kW
 • ha a személyautó vagy motor kora 12-15 év: 185 Ft / kW
 • ha a személyautó vagy motor kora 16 év, vagy annál több: 140 Ft / kW

Autóbuszok és lakókocsik esetén a gépjárműadó kiszámítását ármű járműnyilvántartásban szereplő saját tömege alapján határozzák meg. Ugyanez a helyzet a tehergépjárművek és nyerges vontatók esetében is.

 • légrugós vagy azzal megegyező rugózási rendszernél: 850 Ft / 100 kg
 • minden más esetben: 1 380 Ft / 100 kg

Ha „E” betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott személyszállító gépjárműről van szó, akkor 10.000 Ft, míg a tehergépjármű után 46.000 Ft a gépjárműadó.

A „P” betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadása esetén 23.000 Ft gépjárműadóval kell számolni.

2022. januárjában módosult a gépjárműadó megfizetéséről szóló törvény, ennek értelmében a a gépjárműadó bekerült azon adónemek körébe, amelyeket kerekítés nélkül, forintra pontosan kell fizetni.

A gépjárműadó befizetése online és átutalással is történhet, avagy változás a befizetés módjában

A 2024-es adócsomag érinti a gépjárműadó befizetésének határidejét is. Eddig ugyebár két részletben is lehetett fizetni, március 15-i és szeptember 15-i határidőkkel. 2024-ben azonban teljesen új határidőre kell készülni, ugyanis a teljes összeget április 15-ig kell befizetni egyben. Természetesen kérhető 5 hónapos részletfizetés is abban az esetben, ha nem tudjuk egy összegben kifizetni a gépjárműadót, ez azonban nem jár automatikusan, igényelni kell a NAV rendszerén keresztül.

A gépjárműadót, ahogyan az eddig években is többféle módon is befizethetjük. Egyrészt történhet gépjárműadó befizetése online:

– online banki átutalással netbankok vagy mobil bankon keresztül

– a NAV új ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon (ÜPO) keresztül

– EFER-en keresztül

Másrészt befizethetjük az postai értesítéshez mellékelt csekken, ha pedig nem kaptunk csekket, már SMS-ben vagy telefonon is igényelhetünk. Harmadrészt személyesen is fizethetünk bármelyik NAV ügyfélszolgálatban.

Természetesen vannak olyan járművek, melyekre nem kell megfizetni a gépjárműadót. Ezek a következők:

 • lassú jármű;
 • lassú jármű pótkocsija;
 • munkagépek;
 • magyar rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontató;
 • CD, CK, DT, OT, Z betűjű rendszámtáblával ellátott gépjárművek;
 • méhesházas gépjármű;
 • négykerekű segédmotoros kerékpár;
 • olyan külföldi nyilvántartású tehergépjárművek, amelyek valamelyik EU tagállamban nyilván vannak tartva.

Mi történik, ha valaki nem fizeti be időben a gépjármű adót?

Abban az esetben, ha elfeledkeznénk a gépjárműadó megfizetéséről, illetve késve, a határidő után fizetnénk ki, akkor a hatályos jogszabályok értelmében a NAV késedelmi pótlék megfizetésére kötelezhet minket. A késedelmi kamat a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékét, melyet minden egyes nap felszámol a NAV, amíg nem fizetünk. Érdemes a fizetés napján lekérdezni a tartozás mértéket, és a gépjárműadóval együtt a tartozást is rendezni.

Az elmaradt részletet, vagy 2024-tól a teljes összeget a szokásos módon, az 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlájára, a lehető leghamarabb el kell utalni, a késedelmi pótlékot viszont már a NAV Késedelmi pótlék bevételi számlájára, az 10032000-01076985 számlaszámra kell elutalni. Mindkét esetben a közlemény rovatba be kell írni az adószámot vagy az adóazonosító jelet, ellenkező esetben a NAV nem fogja tudni azonosítani, hogy ki küldte az adott összeget.

Amennyiben ezt nem tesszük meg, és csak a gépjárműadót fizetjük ki utólag, akkor a következő naptéri évben a NAV értesítést küld az elmaradásunkról. Ha a hátralék a késedelmi kamatokkal együtt sem haladja meg az 1000 Ft-ot, akkor a NAV erről nem küld értesítést, a tartozás pedig 5 év elteltével el is évül. Ha viszont a tartozásunk nagyobb, mint az egy évi teljes gépjárműadó összege, akkor a NAV akár a gépjármű lefoglalását és forgalomból történő kivonását is kezdeményezheti.

Gépjárműadó befizetése online: adókedvezmények és mentességek

A gépjárműadó megfizetése a gépjármű tulajdonosának vagy az üzembentartójának a feladata. Jellemzően ez az a személy, aki a magyar járműnyilvántartásban az év első napján szerepel. Amennyiben több tulajdonos van, akkor a gépjárműadót az köteles megfizetni, akiknek a neve a forgalmi engedélyben szerepel.

Természetesen vannak olyan esetek, mely esetekben mentesség kérhető a gépjárműadó megfizetése alól:

 1. Súlyosan mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élők

Évente 13 000 forintig adómentes az az üzembentartó vagy tulajdonos, aki súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal él, illetve az őt rendszeresen szállító, vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozó, ez 100 kilowatt teljesítményt meg nem haladó személygépkocsira érvényes. Amennyiben a háztartásban több ilyen személygépkocsi is van, akkor a legkisebb teljesítményű személygépkocsi után jár a mentesség. A mentesség nem jár automatikusan, igényelni kell, viszont egyszer elég, ha nem történik változás, évente nem szükséges ismételni.

 1. Környezetkímélő járművek esetében

Környezetkímélő gépkocsik tulajdonosai mentességet élveznek a gépjárműadó megfizetése alól. Környezetkímélő gépjárműnek minősül az elektromos autó, a nulla emissziós gépkocsi, és a környezetkímélő motorkerékpár. Ezt a NAV felé külön bejelenteni nem kell, hiszen a gépjármű nyilvántartásban szerepel, hogy egy jármű környezetkímélőnek minősül vagy sem.

 1. Nemzetközi egyezmény/viszonosság

Mentességet élveznek azok a gépjárművel is, melyek adómentességét egy nemzetközi egyezmény vagy viszonosság teszi lehetővé. Ez a mentesség is igénylésköteles.

Gépjárműadó befizetése online lépésről lépésre

A gépjárműadó befizetése manapság már online formában a legegyszerűbb. Ennek többféle módja is van. Az egyik, a saját bankunk netbanki vagy mobilbankos rendszere, ahol a határozatban feltüntetett összeget gyorsan és egyszerűen tudjuk elutalni a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára. Közleményben mindenképp fel kell tünteti az adóazonosító jelünket vagy az adószámunkat.

Az online utalás történhet az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) rendszerén keresztül is, melyhez Ügyfélkapus regisztrációhoz van szükség.

2023 júliusától pedig a NAV Ügyfélportálját is használhatjuk, a gépjárműadó befizetése online ezen keresztül is történhet. A felületre beléphetünk Ügyfélkapun keresztül, elektronikus személyigazolvánnyal, de telefonos vagy arcképes azonosítással is. A belépést követően láthatjuk a NAV által nyilvántartott adatainkat és az adószámlánk nettó egyenlegét. Az egyenleg megmutatja, hogy van-e valamilyen befizetendő számlánk, illetve adótartozásunk, melyet a felületen keresztül azonnal rendezni is tudunk.

Adóváltozások és frissítések

2022 januárjában történ a változás, hogy a gépjárműadót már nem kerekítve, hanem forintra pontosan kell megfizetni, ez 2023-ban is érvényes, és természetesen a következő, 2024-es esztendőben is így lesz.

Júniusban a Pénzügyminisztérium kiadott egy közleményt, melyben a gépjárműadót érintő változásokról is szó volt. Ennek értelmében a 2024-es évben már nem lehet két részletben fizetni a gépjárműadót, hanem egy összegben lehet ezt megtenni, ehhez kapcsolódóan pedig a befizetés határideje is változni fog, írta meg a Pénzcentrum.

GYIK – Gyakori kérdések és válaszok

Mit tehetünk, ha nem érkezik meg vagy elveszik a csekk a gépjárműadó befizetésről?

Amennyiben nem érkezik csekk vagy elveszik, abban az esetben két dolgot tehetünk. Az egyik hogy igénylünk egy újat. Ezt többféle módon is megtehetjük:

 • a NAV Infóvonalán, a 3-as menüpontban belföldről a 1819-es, külföldről a +36 (1) 461-1819-es telefonszámon minden hétköznap
 • a 06303444304 telefonszámra SMS-ben, melyben a „CSEKK” szóz és az adóazonosító jelet kell elküldeni
 • személyesen a NAV ügyfélszolgálatán

Miért a NAV értesít a gépjárműadó befizetéséről, és nem az önkormányzat?

2021. január 1-től a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat már nem az önkormányzati adóhatóság látja el, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Hogyan tudhatom meg mennyi gépjárműadót kell fizetnem?

A NAV minden év elején határozatot küld ki a gépjárműadó megfizetéséről, melyben az gépjárműadó összege is szerepel. Amennyiben nem találjuk a határozatot, akkor a NAV Ügyfélportálján le tudjuk kérdezni az adószámla egyenlegünket.

2024-ben meddig kell befizetni majd a gépjárműadót?

Az új rendeletek értelmében várhatóan 2024-ben április 15-ig kell befizetni a gépjárműadót.

Használtan vásárolt gépjármű esetén kinek a kötelezettsége megfizetni a gépjárműadót?

A gépjárműadó megfizetése mindig annak a kötelezettsége, aki az adott év elején a gépjármű üzembentartója vagy tulajdonosa. Ha év közben vásárolunk autót, akkor a gépjárműadót az előző tulajdonosnak kell megfizetnie az év hátralévő részében is.

Hasznos linkek és források

Ha bővebben szeretne valaki tudni a gépjárműadó befizetéséről, akkor a NAV oldalán tud tájékozódni, de a netről egy információs füzet is letölthető, ami a 2023-as évre vonatkozóan tartalmazza a lényig információkat.

Amennyiben ki szeretnénk számítani, hogy mekkora lesz a gépjárműadónk, ahhoz használhatunk gépjármű adó kalkulátort is.

Kalkulátor: https://kalkulatorlap.hu/gepjarmuado_kalkulator.html

https://szamoldki.hu/hu/kalkulator/gepjarmu-ado-sulyado-kalkulator

A gépjárműadóval kapcsolatos mentesség, kedvezmény vagy szüneteltetés igénybevételének bejelentéséhez a NAV oldalán GJADO adatlapot használhatjuk, és az Online Nyomtatványkitöltő alkalmazás segítségével könnyen és gyorsan ki is tölthetjük.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Bónusz Magyar Állampapír: Befektetés a jövőbe

3 válasz

 1. you are truly a just right webmaster The site loading speed is incredible It kind of feels that youre doing any distinctive trick In addition The contents are masterwork you have done a great activity in this matter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Súlyos biztonsági rést tártak fel a Temu online piactéren forgalmazott népszerű videós kaputelefonokban. A Consumer Reports (CR) amerikai fogyasztóvédelmi szervezet friss jelentése szerint a hibák...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.