Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban vannak a webáruházak? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

A magyarországi e-kereskedelem évi növekedése jellemzően 15-20 százalék körül alakult, amit a koronavírus által okozott körülmények gyorsítottak fel; 2020-ban a növekedés 45%-ra rúgott, 2021-ben újabb 34%-kal nőtt a szektor teljesítménye. Az ukrán háború által gerjesztett infláció, bizonytalanság, valamint romló forintárfolyam jelentős mértékben felerősítette a recessziós félelmeket. Elsősorban ennek tudható be, hogy az április, a május és a június mindössze 7 százalékos forgalombővülést hozott az e-kereskedelemben, ami a hazai online szektor valaha volt leggyengébb növekedést mutató második negyedéve – áll a GKID és az Árukereső közös jelentésében.

Madar Norbert, a GKID vezető tanácsadója szerint az eddigi eredmények tükrében 2022 egészében legfeljebb 8-10 százalékos növekedést várunk az online kiskereskedelmi forgalomban, a tranzakciók esetében pedig a stagnálás sem zárható ki 2021-hez képest. Ez a várakozás mintegy 4-6 százalékponttal alacsonyabb az Ekonom által készített prognózisnál.

A hazai e-kereskedők kifejezetten borúlátóak a jelennel és a jövővel kapcsolatban. A GKID jelentése szerint a háború és az annak következtében kialakított uniós szankciók hónapról hónapra nagyobb erővel kezdtek el hatni – elsősorban az energiaárakra, a forint árfolyamára és az inflációs környezetre –, ami a kilátások fokozatos átalakulásához vezetett.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne ok optimizmusra a piacon. A folyamatosan növekvő árérzékenység arra ösztönözheti a vásárlókat, hogy az aktuális leárazások felé forduljanak. Megfelelő árazással, illetve világos ár-összehasonlító szolgáltatásokkal tovább gyarapítható az aktív vásárlói bázis.

A növekvő üzemanyagköltségek miatt középtávon számolni kell a megfizettetett logisztikai költségek emelkedésével is. Sok piaci elemző és szakértő annak a véleményének ad hangot, hogy a házhoz szállítást nagyobb ütemben lesz képes váltani az olcsóbb csomagautomatás megoldás.

Adódik a kérdés, hogy milyen kedvezmények várnak a vásárlókra az idei Black Friday időszakban. A nagymértékű leárazások biztosítása egyre nagyobb terhet róhat az e-kereskedőkre, éppen ezért sokan arra számítanak, hogy a tőkeerős webáruházak közül is kiszállnak néhányan a versenyből. Kérdés, hogy ki engedheti meg magának, hogy ne legyen jelen „fekete” ajánlatokkal, az azonban bizonyos, hogy a leárazások mértéke el fog maradni az előző évek átlagától.

Megkérdezett e-kereskedelmi szakértők és marketingmenedzserek szerint jelen időszakban minden korábbinál fontosabb a digitális marketing tudatosságának javítása, hiszen az újonnan megszerezhető vásárlások költsége jelentősen drágult, míg az elérhető profit elsősorban a gyenge forintárfolyamnak köszönhetően csökkent. Egyre nagyobb figyelem összpontosulhat az ingyenes forgalmi forrásokra, illetve az alternatív vevőszerző eszközökre. A marketingköltések racionalizálása sok webáruház számára életmentő lehet.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Gépjárműadó befizetése online
Debreceni álláskeresés, avagy melyek a legnagyobb cégek és vállalatok
Hogyan lehet pénzt keresni a ChatGPT-vel?
Az ATM bankautomata használata biztonságosan és egyéb tudnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Gépjárműadó befizetése online
A gépjárműadó befizetése online 2024-tól már a NAV Ügyfélportálján keresztül is történhet majd. A Pénzügyminisztérium júniusban adott ki egy közleményt, miszerint gépjárműadózás forgatókönyvén is változtat...
Debreceni álláskeresés, avagy melyek a legnagyobb cégek és vállalatok
Ha megnézzük a hazai munkaerőpiacot, akkor az tapasztalható, hogy például Debrecen álláskínálata rendkívül színes és szerteágazó, és rengetegféle pozíció vár betöltésre. Ez persze nem is...
Hogyan lehet pénzt keresni a ChatGPT-vel?
A ChatGPT-vel való pénzkeresésnek többféle módja lehet, de fontos megjegyezni, hogy ez a tevékenység jogi és etikai korlátok között kell, hogy történjen. Íme néhány módja...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.