Az E-matrica lekérdezéssel sok esetben elkerülhetők a bírságok

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az E-matrica lekérdezés könnyedén megvalósítható, így elkerülhetők a súlyos bírságok, amelyek bizonyára mindenki pénztárcáját megterhelik. Matrica vásárlás után érdemes azonnal leellenőrizni, hogy tényleg sikeres volt-e a vásárlás. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mely felületen lehet ezt megtenni és milyen mértékű bírságokra számíthatunk, ha nem sikerül a tranzakció vagy egészen egyszerűen megfeledkezünk a matrica megvásárlásáról.

E-matrica lekérdezés és annak menete

Az E-matrica lekérdezés ezen az oldalon keresztül indítható el: https://nemzetiutdij.hu/hu/e-matrica-lekerdezo. A felületre belépve meg kell adni az adott jármű felségjelzését és annak rendszámát. Ha megadtuk a szükséges adatokat, akkor a rendszer azonnal jelzi, hogy melyik matrica típust vásárolták meg az adott járműre és az pontosan meddig érvényes. A felületen akár azonnal meg is vásárolhatjuk a matricát, hiszen a lekérdezés során erre is lehetőséget biztosítanak.

Mit érdemes még tudni az E-matrica lekérdezésről?

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. felületén futó program a Zrt. saját adatbázisából dolgozik, így hivatalos információk birtokába juthatunk. A lekérdezés szempontjából teljesen lényegtelen, hogy a honlapon keresztül, a viszonteladóktól vagy a benzinkúton esetleg SMS formájában vagy mobilappon keresztül bonyolítottuk le a vásárlást, hiszen minden esetben valós és pillanatnyi adatokat szolgáltat részünkre a rendszer. Jó hír, hogy a lekérdezéshez nem szükséges regisztrálni a felületen, így még több időt spórolnak meg nekünk. Fontos tudni, hogy a lekérdezéskor a rendszer nem jelzi azokat a matricákat, amelyek még nem érvényesek a lekérdezés pillanatában.

Az E-matrica lekérdezés mellett fontos tudnunk, hogy most mennyiért vásárolhatunk E-matricát a személyautókra?

D1 országos matricák közül vásárolhatunk 10 naposat 5500 Forintért, havit 8900 Forintért, éveset 49 190 Forintért. Ha megyei matricát szeretnénk csak vásárolni, akkor az éves matrica ára jelenleg 5 720 Forint. Az árak ebben az évben változtak, hiszen tavaly még ennél sokkal olcsóbban vásárolhattuk meg a szükséges autópálya matricákat.

A D1 matrica a motorkerékpárokra, a maximum 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeggel rendelkező és maximum 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsikra vásárolható meg. Pótkocsival rendelkező járművekre már egy másik típusú matricát kell megvásárolni. Sajnos sokan beleesnek abba a hibába, hogy pótkocsival is az alap matricát vásárolják meg, így mindenkit arra biztatunk, hogy a különféle kategóriákat alaposan tanulmányozza még a vásárlás előtt. Ne felejtsük el, hogy az E-matrica lekérdezés során bármikor azonnal meg tudjuk vásárolni a szükséges matricákat.

Milyen bírsággal kell számolnunk, ha elfelejtettünk e-matricát vásárolni és megfeledkeztünk az E-matrica lekérdezés lehetőségéről?

Bírságot abban az esetben kell fizetni, ha nem rendelkezünk az ellenőrzés pillanatában érvényes autópálya matricával. Az E-matrica lekérdezés pontosan abban nyújt előzetes segítséget, hogy ezt elkerüljük. A pótdíjat a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak kell megfizetnie. 2023. január elsejétől akárcsak az autópálya matricák, a pótdíjak is megemelkedtek. Most még körültekintőbben érdemes eljárni, ha szeretnénk megkímélni magunkat a pótdíj fizetéstől. 60 napon belüli megfizetés esetén a személygépkocsiknál matrica hiányában 18 750 Forintot kell fizetnünk. Ha elmulasztjuk a befizetést akkor már emelt pótdíjat kell fizetnünk, ami a 60 napon túli befizetésekre vonatkozik, ennek ára jelenleg 74 970 Forint.

Sokszor ott követjük el a hibát, hogy rendelkezünk matricával, de sajnos nem jó matricát vásároltunk meg, így ebben az esetben pótdíjkülönbözetet kell fizetnünk. Természetesen, ha magasabb kategóriájú matricát vásároltunk, mint amit kellett volna, akkor nem kell pótdíjat fizetnünk. Januártól itt is emelkedtek az árak, így a következő pótdíjkülönbözeteket kell kifizetnünk, ha tévedünk vásárláskor.

Ha D1 matricát vásárolunk D2 helyett, akkor 60 napon belül 9 440 Ft, míg 60 napon túl 37 800 Ft a pótdíjkülönbözet. Ha D2 matricát vásárolunk D2+U helyett, akkor 60 napon belül 9 440 Ft, míg 60 napon túl 37 800 Ft a pótdíjkülönbözet. Ha B2 matricát vásárolunk B2+U helyett, akkor 60 napon belül 9 440 Ft, míg 60 napon túl 37 800 Ft a pótdíjkülönbözet. Ha D1, D2, U matricát vásárolunk B2 helyett, akkor 60 napon belül 65 580 Ft, míg 60 napon túl 262 320 Ft a pótdíjkülönbözet.

Mi történik akkor, ha pótdíjat róttak ki ránk pedig rendelkezünk matricával?

Első teendőnk az legyen, hogy az E-matrica lekérdezés segítségével megbizonyosodunk arról, hogy tényleg regisztrálták-e a megvásárolt matricát.

A következő okai lehetnek a pótdíj kiszabásának, így ezeket a lehetőségeket mi is nézzük át:

  • gyakran előfordul, hogy vásároltunk matricát, de nem a megfelelő díjkategóriában. Ez sokszor előfordulhat a 7 személyesnél nagyobb befogadó képességű járműveknél, amikor alacsonyabb kategóriába sorolt matricát vásárolnak.
  • eltévesztjük a rendszámot amikor megvásároljuk a matricát és a nyugtán egy teljesen más rendszám szerepel
  • lejárt a matrica érvényessége és mi nem vettük észre időben
  • a felségjelet rosszul adtuk meg vásárláskor, így ekkor sem érvényes a matricánk
  • esetleg egy adott vármegyére váltottuk meg a matricát, de nem a meghatározott csomópontok között használjuk, így például egy másik vármegye útját használtuk érvényes matrica nélkül.

Ellenőrzést kaphatunk az utakon is és elektronikusan is

A helyszíni ellenőrzés során be kell mutatnunk az autópálya matricánknak. Az ellenőrzést a díjfizetés ellenőrzésére szolgáló szervezet helyszínen tartózkodó munkatársa végzi el. Ha nem érvényes a matricánk, akkor pótdíjat vagy pótdíjkülönbözetet szabhat ki ránk. Az úthasználatot meg lehet váltani, ha az ellenőrzés előtti 60. percet megelőzően nem került sor más ellenőrzésre. Ha a jármű már átesett egy ellenőrzésen, akkor a pótdíjfizetés újra nem állapítható meg.

A helyszíni ellenőrzés során lehetőséget biztosítanak a matrica azonnali megvásárlására, így 60 napon belül maradhatunk a kifizetéssel és az alacsonyabb összeget kell csak kifizetnünk a matricáért. A pótdíjfizetés fizetési határideje mindig a helyszíni ellenőrzés napjától kezdődően ketyeg. Elektronikus ellenőrzést a rendszám alapján végeznek és postai úton küldik meg a pótdíjfizetésről a csekket.

A pótdíj kiszabás okát egy kísérő levélben részletesen ismertetik és mellékelik a készpénz-átutalási megbízást is. Ha átutalással szeretnénk rendezni a tartozást, akkor azzal kapcsolatban a levél alján találhatunk majd kiegészítő információkat. Itt is 60 nap a fizetési határidő és ha ezt nem tartjuk be, akkor ebben az esetben is már az emelt pótdíjat kell majd megfizetnünk.

Mi az a pótdíjmaximalizálás?

A pótdíjmaximalizálás akkor kérhető, ha az első fizetési felszólítást követő 75 napon belül jelentkezik az üzembentartó az ügyfélszolgálati irodán és személyen kéri azt. 2 alappótdíjra vagy különbözeti pótdíjra lehet igénybe venni a pótdíjmaximalizálást. Amint az első fizetési felszólítást kézhez kapjuk máris érdemes elindítani a folyamatot. Fontos változás, hogy 2022. október 15 óta csak abban az esetben lehet élni a pótdíjmaximalizálással, ha még nem történt meg a pótdíj kiegyenlítése.

Mi a pótdíjamnesztia?

Pótdíjamnesztiát abban az esetben kérhetünk, ha a jármű üzembentartója vagy tulajdonosa az összes pótdíj helyett csak 6 alapösszegű pótdíjat szeretne megfizetni. Pótdíjamnesztia csak akkor kérhető, ha a pótdíjak a kérelem benyújtását megelőző 180 napnál nem régebbiek.

Az amnesztiát kérheti az üzembentartó, a tulajdonos vagy cégszerű meghatalmazással a meghatalmazott. Céges eljárás esetében aláírási címpéldányt is be kell mutatni. A kérelmeket írásban vagy személyesen az ügyfélszolgálati irodákban lehet benyújtani. A pótdíjamnesztiára vonatkozó kéréseket 30 napon belül bírálják el és minden esetben megküldik a döntésről a hivatalos értesítést.

Akik éves matricát vásárolnak, mentesülhetnek a pótdíj megfizetése alól

Talán kevesen tudják, de ha éves matricát vásárolunk miután pótdíjat szabtak ki ránk, akkor eltekintenek a pótdíj megfizetésétől. Ezt a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül tehetjük meg. Egy másik gépjárműre vásárolt éves matricával nem lehet mentesülni a pótdíjfizetés alól.

Mi a helyzet akkor, ha külföldi felségjelű járműre kapunk pótdíjfizetési felszólítást?

Ezeknek a pótdíjaknak a beszedését külföldi partner irodák végzik, így ezeknek a járműveknek a tulajdonosai sem bújhatnak ki a pótdíjfizetés alól. A partnerek mindegyike rendelkezik hozzáféréssel az adott ország nyilvántartásához, így minden bizonnyal a pótdíjfizetések is behajthatóvá válnak.

Az összes pótdíj megfizetése alól mentesülhetünk, ha vásárláskor azonnal ellenőrizzük, hogy a megfelelő matricát vásároltuk-e meg és annak érvényessége is stimmel. Ha ezt nem tesszük meg azonnal, akkor érdemes időközönként az E-matrica lekérdezés lehetőségével élni, hiszen így teljes képet kaphatunk arról, hogy a tulajdonunkban álló járműveken vajon van-e még érvényes autópályamatrica.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.