Az elektromos autó töltőállomások Magyarországon (térképpel és alkalmazásokkal)

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Magyarország egyre növekvő elkötelezettséget mutat a fenntartható fejlődés és környezetvédelem iránt, ennek részeként a közlekedés területén is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az elektromos járművek. Az elektromos autók elterjedésének egyik kulcsfontosságú tényezője az elektromos töltőhálózat kialakítása és fejlesztése. Ebben a tartalomban megvizsgáljuk, hogy hol áll jelenleg Magyarország az elektromos autó töltők tekintetében, és milyen fejlődést várhatunk a közeljövőben.

Itt találhatóak Magyarországon az elektromos autó töltőállomásai

Az elektromos járművek térnyerése Magyarországon is fokozódik, és ezzel párhuzamosan egyre szélesebb körben elérhetővé válnak az elektromos autó töltők az ország különböző pontjain. Az alábbiakban áttekintjük, hogy hol találhatóak az elektromos autó töltők Magyarországon, milyen típusúak és hogyan járulnak hozzá az elektromobilitás elterjedéséhez.

Elektromos autó töltőállomás térképe:

 1. Autópályák és főútvonalak: Az elektromos autó töltőállomások gyakran találhatók meg az ország fő autópályáin és főútvonalain. Ezek a töltőpontok lehetővé teszik az elektromos járművek számára a hosszabb távolságok megtételét és az autópályák mentén való gyors töltést. Az autópályákon elhelyezett töltőállomások általában a DC gyorstöltő típusúak, amelyek lehetővé teszik az akkumulátorok gyors töltését.
 2. Városok és nagyobb települések: A nagyobb városokban, mint például Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc és Pécs, egyre több elektromos autó töltőállomás található meg. Ezek a töltőállomások lehetnek otthoni töltők, közösségi töltők vagy üzletek, bevásárlóközpontok parkolóiban kialakított töltőállomások. A városi töltőállomások általában lassabb töltést biztosítanak, de lehetőséget nyújtanak az elektromos autósoknak az autók feltöltésére a mindennapi használat során.
 3. Szálláshelyek és turisztikai célpontok: Számos szálláshely és turisztikai célpont is telepített elektromos autó töltőállomásokat. Ez lehetőséget nyújt az elektromos autósoknak a pihenés és feltöltődés közbeni töltésre. A szállodák, panziók és üdülők közösségi területein vagy parkolóiban elhelyezett töltőállomások fokozzák az elektromos autók térnyerését a turizmusban és elősegítik a fenntartható turizmus fejlődését.
 4. Üzletek és bevásárlóközpontok: A nagyobb bevásárlóközpontok és üzletek parkolóiban is egyre gyakrabban találhatók meg elektromos autó töltőállomások. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy a vásárlás vagy az étkezés közben töltögethessék az elektromos járműveiket. A bevásárlóközpontok és üzletek töltőállomásai általában lassabb töltést biztosítanak, de hosszabb időre szánják az emberek számára a töltési lehetőséget.
 5. Egyéb közösségi helyek és vállalkozások: Nemcsak a nagyobb városokban és turisztikai célpontokon, hanem az ország kisebb településein is egyre több elektromos autó töltőállomás található meg. Ezek a töltők olyan helyeken találhatók, mint benzinkutak, éttermek, irodaházak és egyéb közösségi területek. Ez lehetővé teszi az elektromos autók gazdaságosabb és kényelmesebb használatát az ország számos területén.

Elektromos autó töltőállomások listája Android és iOS okostelefonokra

Az elektromos autó töltőállomások elérhetőségének ellenőrzése és megjelenítése okostelefon alkalmazások segítségével kényelmes módja annak, hogy az elektromos jármű tulajdonosok megtalálják a legközelebbi töltőállomásokat. Az alábbiakban felsorolok néhány népszerű okostelefon alkalmazást, amelyek elérhetők Android és iOS platformokon, és amelyek segítségével az elektromos autó töltőállomások megtalálhatók:

 1. PlugShare: A PlugShare egy népszerű okostelefon alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az elektromos autó töltőállomások megtalálását és megosztását. Az alkalmazás elérhető mind Android, mind iOS rendszerekre. A PlugShare használatakor a felhasználók megtekinthetik a közeli töltőállomásokat, azok típusát, és akár értékelést is írhatnak a töltők minőségéről.
 2. ChargePoint: A ChargePoint egy másik népszerű okostelefon alkalmazás, amelyet mind az Android, mind az iOS felhasználók letölthetnek. Ez az alkalmazás lehetővé teszi az elektromos autósoknak a ChargePoint hálózaton elérhető töltőállomások keresését, használatát és a töltési folyamat kezelését. A ChargePoint segítségével a felhasználók könnyedén aktiválhatják a töltőállomásokat, figyelhetik a töltési állapotot és ellenőrizhetik a töltési költségeket.
 3. Electromaps: Az Electromaps egy olyan alkalmazás, amely a világ számos országában, köztük Magyarországon is elérhető elektromos autó töltőállomásokat mutatja meg az elektromos autósok számára. Az Android és iOS rendszerekre letölthető alkalmazás segítségével a felhasználók láthatják a közeli töltőállomásokat, ellenőrizhetik azok elérhetőségét és nyitvatartási idejét.
 4. GreenWay: A GreenWay egy alkalmazás, amely Magyarországon és a közeli országokban található elektromos autó töltőállomásokat listázza. Az Android és iOS rendszerekre is elérhető alkalmazás segítségével a felhasználók megkereshetik a legközelebbi töltőállomásokat és ellenőrizhetik azok állapotát.
 5. NewMotion: A NewMotion alkalmazás lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy több tízezer elektromos autó töltőállomást találjanak Európa-szerte, beleértve Magyarországot is. Az Android és iOS rendszerekre elérhető alkalmazás a felhasználóknak lehetőséget ad a töltők állapotának ellenőrzésére, valamint a töltési folyamat kezelésére.

Ezek csak néhány példa a népszerű okostelefon alkalmazásokra, amelyek segítségével az elektromos autósok könnyedén megtalálhatják a töltőállomásokat Magyarországon és más országokban. A fent említett alkalmazások mindegyike hasznos és egyszerű eszköz az elektromos autók használóinak, akik az elektromobilitás előnyeit kívánják kihasználni.

Milyen elektromos autó töltési lehetőségek léteznek?

Az elektromos autók elterjedése és a fenntartható közlekedés iránti növekvő érdeklődés miatt egyre több elektromos autó töltőállomás jelenik meg világszerte. Ezek a töltőállomások különböző típusúak és jellemzőkkel rendelkeznek. Az alábbiakban áttekintjük a leggyakrabban használt elektromos autó töltőállomások típusait és jellemzőiket:

 1. AC töltők (Otthoni töltők és közösségi töltők): Az AC töltők a legelterjedtebb és leggyakrabban használt elektromos autó töltők. Két fő típusa létezik: otthoni töltők és közösségi töltők.
 • Otthoni töltők: Ezek a töltők az otthonokban vagy lakásokban találhatók, és lehetővé teszik a tulajdonosoknak, hogy a járműveiket kényelmesen töltögethessék az otthoni elektromos hálózatról. Az otthoni töltők lehetnek hálózati töltők, amelyek a hagyományos 230 V-os konnektorhoz csatlakoznak, vagy akár 3 fázisú töltők, amelyek gyorsabb töltést biztosítanak.
 • Közösségi töltők: Ezek a töltőállomások olyan helyeken találhatók, mint pl. bevásárlóközpontok, parkolóházak vagy más közösségi helyek. Azok számára nyújtanak megoldást, akik nem rendelkeznek saját otthoni töltővel. Ezek a töltők általában lassabb töltést biztosítanak, de kényelmesek például bevásárlás közbeni töltésre.
 1. DC töltők (Gyorstöltők): A DC töltők, más néven gyorstöltők, a leggyorsabb töltést biztosítják az elektromos járművek számára. Ezek a töltők általában a fő autópályákon és fontos közlekedési útvonalakon találhatók, és lehetővé teszik az elektromos járművek akkumulátorainak nagyon gyors töltését. A DC töltők jellemzője, hogy közvetlenül az akkumulátorba vezetik az elektromos áramot, így elkerülik az autó belső töltője és az akkumulátor közötti átalakítás veszteségét, ami a gyors töltést eredményezi.
 2. Tesla Supercharger: A Tesla Supercharger töltőállomások kifejezetten a Tesla elektromos járművek számára lettek kifejlesztve. Ezek nagy teljesítményű DC töltők, amelyek lehetővé teszik a Tesla Model S, Model 3, Model X és Model Y autók gyors töltését. A Tesla Supercharger hálózat főként autópályák és főútvonalak mentén található, így lehetővé teszi a hosszabb távolságok megtételét is.
 3. Indukciós töltők: Az indukciós töltők egy különleges típusú töltőállomások, amelyek a vezeték nélküli töltés technológiáját használják. Az elektromos jármű aljzatába épített tekercsekkel és az indukciós töltőállomással való együttműködés révén az elektromos autók töltése vezeték nélkül történik. Ezeket a töltőket elsősorban olyan helyeken találjuk, ahol kényelmes, vezeték nélküli töltésre van szükség, például parkolóházakban vagy közösségi területeken.

Tesla elektromos autók töltési módjai

A Tesla töltők sokszínűsége és technológiai fejlettsége a Tesla elektromos járművek elterjedésének egyik kulcsfontosságú tényezője. Ebben a tartalomban áttekintjük a különböző Tesla töltők típusait, működésüket és azok fő jellemzőit.

 1. Tesla Supercharger: A Tesla Supercharger töltőállomások a leggyorsabb és legkönnyebben hozzáférhető töltési lehetőségek a Tesla elektromos járművek számára. Ezek a töltők nagy teljesítményűek és gyors töltést biztosítanak, amely lehetővé teszi, hogy az akkumulátorokat rövid idő alatt teljesen feltöltsék. A Supercharger hálózat főként autópályák és főútvonalak mentén található, így lehetővé teszi a hosszabb távolságok megtételét is. Ezek a töltők a Tesla Model S, Model 3, Model X és Model Y típusokhoz használhatók.
 2. Tesla Destination Charger: A Tesla Destination Charger töltők elsősorban szállodákban, éttermekben, üzletekben és más közösségi helyeken találhatók. Ezeket a töltőket általában azokon a helyeken telepítik, ahol az emberek hosszabb időt tölthetnek, így lehetőség van a járművek hosszabb ideig tartó töltésére is. A Destination Charger töltők általában lassabb töltést biztosítanak, de kényelmesen használhatók, ha valaki például vacsorázás vagy éjszakai szállás közben töltene.
 3. Tesla Wall Connector: A Tesla Wall Connector egy otthoni töltőeszköz, amelyet a Tesla tulajdonosok telepíthetnek otthonukba vagy garázsukba. Ez a töltő lehetővé teszi a Tesla járművek gyors töltését az otthoni elektromos hálózatról. A Wall Connector töltőnek különböző konfigurációi vannak, például különböző teljesítményű változatok, hogy megfeleljenek a különböző otthoni elektromos rendszereknek és igényeknek.
 4. Tesla Mobile Connector: A Tesla Mobile Connector egy hordozható töltőkábel, amely lehetővé teszi a Tesla elektromos járművek töltését olyan helyeken, ahol nincs rendszeres töltőállomás vagy otthoni Wall Connector. A Mobile Connector-t csatlakoztathatjuk a hagyományos 230 V-os konnektorhoz, vagy akár a 400 V-os CEE hálózathoz is (Európában). Ez a töltőkábel lassabb töltést biztosít, de ideális megoldás lehet a töltésre olyan helyeken, ahol más töltők nem állnak rendelkezésre.
 5. Tesla High Power Wall Connector (HPWC): A Tesla High Power Wall Connector egy olyan speciális töltő, amely nagyobb teljesítményt képes biztosítani a Tesla Model S és Model X Performance verzióinak gyorsabb töltéséhez. Ez a töltő 3 fázisú árammal működik, és jellemzően a Tesla Model S és Model X gyorsabb töltésére szolgál, amelyek rendelkeznek a nagyobb akkumulátorokkal és a Supercharger-teljesítmény igénylő teljesítményű változatokkal.

Az elektromos autók töltőhálózatának fejlesztése Magyarországon kulcsfontosságú az ország zöld jövője és fenntartható közlekedése szempontjából. A hatóságok, vállalatok és az egész közösség közös erőfeszítései révén a fenntartható közlekedés válik valósággá, és elősegíti az egészségesebb és tisztább környezet megteremtését az elkövetkező években. Az elektromos autók térnyerése és a töltőhálózat fejlődése egyaránt fontos lépések ahhoz, hogy Magyarország továbbra is azon országok között legyen, amelyek aktívan részt vesznek a zöld jövő megteremtésében.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.