Egekben az Euro árfolyam, de vajon mi van mögötte!?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az Euro árfolyamának változása meghatározó szerepet játszik a gazdasági helyzet alakulására. Az Euró emelkedett és a forint gyengült, tegnap elérte (2022.10.11.) a történelmi mélypontot, azaz 429,99-es értéket. Ezzel egyfajta inflációt indított el Magyarországon ugyanis a fogyasztói árak emelkedtek.

Milyen szerepe van az Euró árfolyamnak?

Az Euró árfolyamának fontos szerepe van hiszen árstabilitási és növekedési vonatkozásai vannak. Ha például 1 euróért több forintot kapunk a lakosság olcsóbban vásárolhat termékeket ennek következmény az, hogy az importárak csökkenek.

A hajnali órákban még megfigyelhető volt, hogy az euró árfolyama elérte a 429,88ft-os értéket a nyitó 429,625ft-os értékről, majd nem sokkal 7 óra után a 429,04ft-ra csökkent. Igen változó ez a görbe bár csak minimálisan érezhető. A leglátványosabb emelkedést a délutáni órákban érte el 15:22-perckor a 432,15ft-ot.

Az Euró középárfolyama tehát erősödik a forinttal szemben és így jelenleg 432,08ft. Az előző napi záró értékhez képest (429,42ft) 0,62%-ot emelkedett. Elmondható, hogy a forint soha nem volt még ilyen gyenge az euróval szemben.

Az utóbbi időben megfigyelhető volt, hogy szinte naponta dönt új mélypontot a forint az euróval szemben. Valójában ez az állapot két hete megfigyelhető mióta az MNB bejelentette a kamatemelések leállítását. Ez azért is fontos, mert a folyamatos kamatemeléseknek köszönhetően a gazdaság lassult ez az egyik fő oka annak, hogy a forint rohamosan gyengülni kezdett.

Euró árfolyam változásának okai

A háború, a megszorítások és a világgazdasági helyzet hatásai érezhetőek az euró árfolyamának változásában még is az mondható el, hogy egyedül a régióban a forint gyengült jelentős mértékben és a statisztikák és előrejelzések szerint az euró árfolyama tovább erősödhet elérheti akár az 500ft-os értéket is. A különböző országok valutái is változnak folyamatosan mégis a leglátványosabb az euró forint viszonya.

Nem tudják pontosan mi az, ami fordítana a folyamatos euró árfolyam erősödét illetően. Legfeljebb már csak az uniós forrásokról való megállapodásokban bízhatunk. Ezt azért nehéz elképzelni, hogy egyik napról a másikra hirtelen meg kötik a brüsszeli alkut.

Euró árfolyam hatásai

Az infláció mértéke egyre csak növekszik legfőképpen az európai országokban. Például a gázárak folyamatos emelkedésére, a kereskedelmi árak növekedésére és az ingatlanpiaci árak növekedésére. A kereslet a kínálathoz képest alacsonnyá válik és nem tudnak a folyamatosan erősödő euró árfolyammal szemben lépést tartani.

Az ukrán háború kitörése óta nem tér magához a forint és ezért erősödik folyamatosan az euró. Persze ennek több tényezője is van. Melynek okai:

  • a devizatartalék jelentős lecsökkenése (külkereskedelmi mérleg deficitje mutatkozik),
  • az európai energiaellátási kockázatok jelenléte,
  • a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat,
  • háborús hatások
  • magas infláció
  • dollár erősödése
  • a bizalom fogyatkozása (a multicégek kiviszik a pénzt osztalék formájában)

Az árfolyam folyamatos változásban van melyet a kereslet és kínálat mennyisége határoz meg. Ezeket a gazdasági tényezőket befolyásolja a különféle hazai és világpiaci tényezők. A forint nem csak az euróhoz képest gyengült, hanem a főbb devizákkal szemben is (dollár árfolyama a hajnali órákban majdnem elérte 444ft-os árat). Az euró árfolyama 2008.07.20-án érte el a történelmi mélypontot, vagyis a 227,57ft-ot, a mai nap viszont elérte a történelmi maximumot a 432,259ft-os árat.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.