Egekben az Euro árfolyam, de vajon mi van mögötte!?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az Euro árfolyamának változása meghatározó szerepet játszik a gazdasági helyzet alakulására. Az Euró emelkedett és a forint gyengült, tegnap elérte (2022.10.11.) a történelmi mélypontot, azaz 429,99-es értéket. Ezzel egyfajta inflációt indított el Magyarországon ugyanis a fogyasztói árak emelkedtek.

Milyen szerepe van az Euró árfolyamnak?

Az Euró árfolyamának fontos szerepe van hiszen árstabilitási és növekedési vonatkozásai vannak. Ha például 1 euróért több forintot kapunk a lakosság olcsóbban vásárolhat termékeket ennek következmény az, hogy az importárak csökkenek.

A hajnali órákban még megfigyelhető volt, hogy az euró árfolyama elérte a 429,88ft-os értéket a nyitó 429,625ft-os értékről, majd nem sokkal 7 óra után a 429,04ft-ra csökkent. Igen változó ez a görbe bár csak minimálisan érezhető. A leglátványosabb emelkedést a délutáni órákban érte el 15:22-perckor a 432,15ft-ot.

Az Euró középárfolyama tehát erősödik a forinttal szemben és így jelenleg 432,08ft. Az előző napi záró értékhez képest (429,42ft) 0,62%-ot emelkedett. Elmondható, hogy a forint soha nem volt még ilyen gyenge az euróval szemben.

Az utóbbi időben megfigyelhető volt, hogy szinte naponta dönt új mélypontot a forint az euróval szemben. Valójában ez az állapot két hete megfigyelhető mióta az MNB bejelentette a kamatemelések leállítását. Ez azért is fontos, mert a folyamatos kamatemeléseknek köszönhetően a gazdaság lassult ez az egyik fő oka annak, hogy a forint rohamosan gyengülni kezdett.

Euró árfolyam változásának okai

A háború, a megszorítások és a világgazdasági helyzet hatásai érezhetőek az euró árfolyamának változásában még is az mondható el, hogy egyedül a régióban a forint gyengült jelentős mértékben és a statisztikák és előrejelzések szerint az euró árfolyama tovább erősödhet elérheti akár az 500ft-os értéket is. A különböző országok valutái is változnak folyamatosan mégis a leglátványosabb az euró forint viszonya.

Nem tudják pontosan mi az, ami fordítana a folyamatos euró árfolyam erősödét illetően. Legfeljebb már csak az uniós forrásokról való megállapodásokban bízhatunk. Ezt azért nehéz elképzelni, hogy egyik napról a másikra hirtelen meg kötik a brüsszeli alkut.

Euró árfolyam hatásai

Az infláció mértéke egyre csak növekszik legfőképpen az európai országokban. Például a gázárak folyamatos emelkedésére, a kereskedelmi árak növekedésére és az ingatlanpiaci árak növekedésére. A kereslet a kínálathoz képest alacsonnyá válik és nem tudnak a folyamatosan erősödő euró árfolyammal szemben lépést tartani.

Az ukrán háború kitörése óta nem tér magához a forint és ezért erősödik folyamatosan az euró. Persze ennek több tényezője is van. Melynek okai:

  • a devizatartalék jelentős lecsökkenése (külkereskedelmi mérleg deficitje mutatkozik),
  • az európai energiaellátási kockázatok jelenléte,
  • a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat,
  • háborús hatások
  • magas infláció
  • dollár erősödése
  • a bizalom fogyatkozása (a multicégek kiviszik a pénzt osztalék formájában)

Az árfolyam folyamatos változásban van melyet a kereslet és kínálat mennyisége határoz meg. Ezeket a gazdasági tényezőket befolyásolja a különféle hazai és világpiaci tényezők. A forint nem csak az euróhoz képest gyengült, hanem a főbb devizákkal szemben is (dollár árfolyama a hajnali órákban majdnem elérte 444ft-os árat). Az euró árfolyama 2008.07.20-án érte el a történelmi mélypontot, vagyis a 227,57ft-ot, a mai nap viszont elérte a történelmi maximumot a 432,259ft-os árat.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
A jövő év elejétől frissül a Google AdSense bevétel-megosztási struktúrája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Manapság rengeteg olyan elektronikus lehetőség van, mely megkönnyíti számunkra az ügyintézést, illetve a hivatalokkal történő kapcsolattartást, mint például az ügyfélkapu vagy az ügyfélkapu tárhely (tárhely...
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Az Ügyfélkapu belépés ma már szinte senki számára sem ismeretlen, aki online intézi a hivatalos ügyeit. Ez az elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszer ma már...
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
Amikor az autónk valamilyen okból meghibásodik, előre félünk, hogy a probléma megoldása bizony drága mulatság lesz. Sokan pedig ilyenkor a spórolás érdekében úgy döntetnek, hogy...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.