Az e szja bevallás ügyfélkapus azonosítóval nagyon gyorsan benyújtható

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Akik rendelkeznek ügyfélkapuval, e-személyi igazolvánnyal vagy rendelkeznek telefonos azonosítóval az e szja bevallást nagyon gyorsan beküldhetik. A KAÜ-n, Központi Azonosítási Ügynökön keresztül az adóbevallás tervezete meg is tekinthető, amelyet a NAV elkészített. Amennyiben ezt szeretnénk módosítani vagy bármivel kiegészíteni, úgy azt a felületen keresztül könnyedén elintézhetjük és nem kell órákat sorban állni ezért a NAV ügyfélszolgálatokon. A honlap SZJA aloldalán az E bevallás belépéshez (www.nav.gov.hu/szja/szja) az e SZJA ikonra kell kattintani és máris elkezdhetjük a gyors ügyintézést.

Hol tudom megnézni az adóbevallásomat

Az adóbevallást ugyan ott tudjuk megnézni, ahol az e bevallást is beküldeni. Legegyszerűbben az ügyfélkapun keresztül belépve lehet megtekinteni az adóbevallásunkat. Ezt a szolgáltatást a NAV 2019. január 7-én vezette be, azóta sokkal könnyebben intézhetjük az adóbevallással kapcsolatos teendőket.

Miként segít a NAV az éves e szja bevallás során?

A NAV elkészíti az szja bevallás tervezetet. Amennyiben ezzel a tervezettel egyetértünk, úgy azt el kell fogadnunk. Ha nem vagyunk mezőgazdasági őstermelők vagy nem vagyunk kötelezettek az áfa megfizetésére vagy nem vagyunk egyéni vállalkozók akkor nincsen további teendőnk. A tervezetet a NAV papír alapon is elküldheti. Az adóbevallás hitelességét aláírásunkkal kell igazolni, amennyiben ez elmarad, akkor nem tudják befogadni a bevallást. A papíralapú bevallásnál kiemelkedően fontos az aláírás megléte.

Mit tehetünk akkor, ha nem tudjuk aláírni a bevallást? Ebben az esetben a bevallásunkat aláírhatja törvényes képviselőnk, illetve annak törvényes képviselője. Ezt az úgynevezett EGYKE-adatlapon lehet bejelenteni már a legelső ügyintézés előtt. Ha elfogadtuk a tervezetet akkor az adott évi személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségünknek eleget is tettünk. És hogy meddig kell megfizetni az adót, ha a bevallás befizetendő adót tartalmaz? Természetesen ez a dátum minden évben május 20. A bevallott adót akár azonnal meg is fizethetjük amikor online benyújtjuk a bevallást az elektronikus elfogadás után. Itt bankkártyával rendezhetjük a fizetendő összeget és itt nyilatkozhatunk arról is, ha 12 hónapos pótlékmentes részletben kívánjuk kifizetni.

Ezt akkor érdemes igénybe venni, ha nagyon magas a befizetendő szja. Természetesen, az is előfordulhat, hogy a NAV fog nekünk egy bizonyos összeget visszafizetni, hiszen visszaigényelhető adónk keletkezik. Ilyenkor meg kell adni az utaláshoz szükséges adatokat és ezután kell beküldeni a tervezetet. A benyújtástól számított 30 nap áll a NAV rendelkezésére arra, hogy ezt az összeget elutalja a megadott bankszámlaszámra, de kérhetjük a postai úton történő kifizetést is. Amennyiben elfelejtettük megadni az utaláshoz szükséges adatokat, a pénz az adószámlán marad és ezt később a 2117-es úgynevezett „Átvezetési és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” nyomtatvány kitöltésével és beküldésével tudjuk kiutaltatni.

Ügyfélkapu adóbevallás – e szja tervezet

A NAV ebben az évben több mint 5,4 millió adózó állampolgárnak készítette el az szja bevallásáról a tervezetet. Az elmúlt években átalakult az szja rendszere, így a magánszemélyek sokkal egyszerűbben nyújthatják be minden évben az adóbevallásukat. Elektronikus tárhellyel ma már több millióan rendelkeznek és a számuk egyre nő. Az elektronikus tárhely hatalmas segítséget jelenthet mindenkinek, hiszen így elkerülhetők a postai sorban állások is. Az e szja portálon keresztül a belépési kóddal rendelkezők a nap bármely szakában megtekinthetik az adóbevallás tervezetüket. Ezen a felületen keresztül lehet elfogadni vagy módosítani azt. Akik nem rendelkeznek KAÜ-azonosítóval azoknak április 15-ig kérés esetén postázzák a tervezetet. A NAV által küldött borítékban a tervezet mellett válaszboríték és 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozat is van.

Mi történik akkor, ha az e szja bevallás javítása szükséges?

Amennyiben az online felületen megküldött tervezettel nem értünk egyet és azt nem fogadjuk el, úgy találunk egy WebNYK elnevezésű kitöltő-ellenőrző programot. Ennek a programnak a segítségével lehet módosítani vagy kiegészíteni az adóbevallást. A módosított bevallást online, személyesen vagy postai úton is el lehet juttatni a NAV-nak. Ha van A NAV adóbevallás 2021 ügyfélkapus jelszavunk, akkor a meglévő azonosítók segítségével belépve online is módosíthatjuk a bevallást.

Mikor lehet szükség a módosításra vagy a kiegészítésre? Lehet, hogy van olyan adóköteles jövedelmünk, ami nem szerepel a bevallásban, esetleg az évközben igénybe vett családi adókedvezmény változott. A bevallás kijavítása után a program segítségével a bevallást elektronikusan be lehet küldeni, nem szükséges a személyes vagy a postai ügyintézést. Ha a módosítás beküldése valamilyen oknál fogva elmarad, akkor a kiegészítés nélküli tervezet véglegessé válik. Amennyiben a munkáltatók hibája miatt nem állnak rendelkezésre a szükséges igazolások, akkor azt külön be kell jelentenünk a NAV felé. Minden év április 30-ig a NAV a hiányosságokról vagy ellentmondásos adatokról értesítést küld, ezt érdemes folyamatosan nyomon követni. Ahhoz, hogy a megküldött tervezet véglegessé váljon azt el kell fogadnunk az online felületen vagy módosítanunk szükséges.

E szja önellenőrzés

Amennyiben a korábban beküldött adóbevallásban hibát észlelünk, úgy lehetőségünk nyílik az önellenőrzés beküldésére. Ez leggyakrabban akkor fordulhat elő, ha az adót, az adóalapot vagy valamely költségvetési támogatást rosszul állapítottuk meg, esetleg számítási hiba történt. Figyeljünk oda arra, hogy önellenőrzést csak az adómegállapításhoz való jog elévülési idején belül lehet módosítani. Csak abban az esetben lehet elindítani az önellenőrzést, ha az adó 1000 Forintot meghaladó összeg. Ha a NAV egy adott időszakot vagy adatot éppen vizsgál, akkor nincsen mód az önellenőrzésre. Az önellenőrzést ugyan azon a nyomtatványon keresztül kell benyújtani, amelyen az eredeti adóbevallást benyújtottuk. Adómentességet és adókedvezményt utólag is igényelhetünk, ha benyújtjuk az önellenőrzést. Érdemes odafigyelni arra, hogy ha a helyesbítés során megfizetendő adó keletkezik azt a benyújtással egyidejűleg kell megfizetni és ugyan ez vonatkozik az önellenőrzési pótlékra is.

A NAV már sms-ben is elküldi a tervezetet

Mit tehetnek azok, akik nem rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval? Természetesen a postai út mellett az sms-ben átküldött tervezet is elérhető a NAV-nál. Minden évben kitűzik a pontos dátumot, hogy meddig kérhető sms-ben az adóbevallás tervezet. Ha sms-ben szeretnénk kérni a tervezetet, akkor az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell feltüntetni az üzenetben, de nem akárhogy.

Először az SZJA szó, majd egy szóköz, ezután következhet az adóazonosító jel, utána szóköz, majd végül a születési év ééééhhnn formátumban. Egy példa: SZJA 9876543210 19760311. A kérés után a NAV-nak időbe telik elkészíteni a tervezetet, amelyet általában április végéig postáz az ügyfeleknek postai úton. A kérelmet a 06 (30) 344-43-04-es telefonszámra küldött sms-ben lehet benyújtani. Akik nem szeretnének sms-t küldeni felhívhatják telefonon is az Infóvonalat (1819) vagy érdeklődhetnek az Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszeren keresztül +36 80 20 21 22. Ha semmilyen digitális megoldással nem szeretnénk élni, akkor a régi jól bevált postai módszerhez is folyamodhatunk.

A kérelemben jelezni kell a születési dátumot és az adóazonosító jelet. Lehetőség van a NAV honlapjáról letölteni a BEVTERVK nyomtatványt, amit egyszerűen kitöltve is be lehet küldeni, ha nem szeretnénk levelet fogalmazni. Amennyiben ezen lehetőségek egyike sem felel meg, akkor be kell menni személyesen a NAV ügyfélszolgálatára, ahol az ügyintézők segítséget nyújtanak a bevallástervezet kérelmének benyújtásában.

Mit találunk az e szja gov oldalon?

Természetesen az e szja gov oldalról is kiindulhatunk, hiszen innen nagyon gyorsan átnavigálhatunk a központ azonosítási ügynökön keresztül a kívánt portálra. Ezen felül az oldalon nagyon sok hasznos információt találhatunk. Ezen keresztül elérhetjük a regisztráció nélküli online felületet, letölthetjük az üres szja bevallási nyomtatványt vagy az ÁNYK programmal akár azonnal ki is tölthetjük bevallásunkat. Ugyan ezen az oldalon hasznos információkat is megosztanak velünk az szja bevallással kapcsolatban.

Egy kattintással elérhetjük az információs oldalt. Itt letölthetjük a különféle kedvezmények példatárat, amelyben megtekinthetjük, hogy ránk esetleg milyen kedvezmények vonatkozhatnak. Itt olvashatunk általános információkat például a jövedelembevallásról. Megtudhatjuk, hova lehet benyújtani az adóbevallásokat és itt pontos és aktualizált postai címeket is találunk. Elérhetjük a NAV adóztatási számlaszámokat és az adónemek jegyzékét.

Külföldi illetőségű magánszemélyként itt találjuk meg azt a kitöltendő nyomtatványt, amelyben kérhető az adó megfizetése alóli mentesülés. Az újdonságok és tudnivalók fül alatt tájékozódhatunk a januártól adómentesen biztosítható kerékpárhasználatról és a szerencsejátékok kedvelői megtudhatják hogyan adózik a sportfogadás nyereménye. A 4 vagy ennél több gyermeket nevelő anyák itt átolvashatják, hogy milyen kedvezményeket érvényesíthetnek.

Akik nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mi is az az szja itt könnyedén tájékozódhatnak és begyűjthetik az összes hasznos információt. Az oldal alján folyamatosan közlik a fontos információkat, amelyek bizony sokszor segíthetnek egy-egy bevallás elkészítése során. Szintén az oldal alján egy naptár is található, amely az összes fontosabb adózással kapcsolatos határidőre hívja fel a figyelmet. Így biztosítják mindenkinek, hogy naprakészen legyen az e szja adóbevallásokkal kapcsolatos teendőit illetően.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.