Dráguló albérletek, de miért?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Albérlet árak 2021

Bár tavasszal csökkentek a kiadó lakások árai, őszre újra dráguló albérletárat tapasztalhattunk. A magyarországi albérletárak az elmúlt években folyamatosan emelkedtek. Persze az egyes városok között vannak eltérések, de összességében elmondható, hogy Európában a harmadik legdrágább a kiadó lakások ára Magyarországon. Tavasszal tapasztalható volt egy erőteljes csökkenés, ám úgy tűnik ez egyáltalán nem bizonyult tartósnak. Az iskolák őszi indulásával az albérletek ára is megindult felfelé.

Érdekes kérdés, hogy minek volt köszönhető a tavaszi csökkenés, és persze a mostani dráguló albérletek okai sem elhanyagolhatóak. A válaszok természetesen a koronavírus járvány alakulásában keresendőek, hiszen ebben az évben szinte mindent ez határoz meg. Az albérletek helyzetét persze mind kiadói, mind bérlői oldalról érdemes megvizsgálni, mert csak így kaphatunk teljes képet, és persze választ arra, hogy miért alakult a lakások árai ennyire hektikusan ebben az évben. Lássuk hát a dráguló albérletek okait a tavaszi csökkenéstől mostanáig.

Miért csökkentek tavasszal a kiadó lakások árai?

Ha röviden és tömören szeretnénk erre a kérdésre választ kapni, akkor, ahogyan az már elhangzott, a járvány miatt indultak lefelé a kiadó lakások árai. A járvány kitörése sokkalta az albérletek piacát is, és mivel a kereslet a kiadó lakások iránt gyakorlatilag megszűnt, így az árak is jelentősen lecsökkentek. A határok lezárása, illetve a külföldről érkezők karantén intézkedése, illetve az oktatási intézmények bezárása miatt sem a külföldi, sem a hazai diákok nem kerestek lakhatási megoldásokat, és a külföldi munkavállalók, illetve a turisták bérlési igényei is gyakorlatilag megszűntek.

Aki tavasszal akarta kiadni a lakását, annak bizony lejjebb kellett vinnie az árát, hogy egyáltalán legyen bérlője. Rengeteg tulajdonos kényszerült erre, hiszen sokaknak ez egy jelentős bevételi forrás, amitől nem akartak elesni. A főbérlők közel fele döntött így. Persze voltak, akik inkább kivárásra játszottak, és nem csökkentettek az árakon, de akadtak olyanok is, akik inkább megvárták, hogy elvonuljon a vírus okozta válsághelyzet, és csak azután hirdették meg a kiadó lakásukat. Nyáron már egy kicsit kezdett magához térni a piac, de még nem volt elégséges ahhoz, hogy az albérletek árai drasztikusan meginduljanak felfelé.

Mit hozott az ősz? Dráguló albérleteket!

Szeptemberben még úgy tűnt, hogy az árak maradnak alacsonyan, és bár mutatkozott némi emelkedés, de a nyárhoz képest inkább a tavaszi árak domináltak. Aztán mégis csak megindultak a kiadó lakások árai felfelé. Azok a tulajdonosok, akik eddig kivárásra játszottak, illetve nem akarták kiadni csökkentett áron az ingatlanunk, úgy döntöttek, hogy mivel a kereslet is növekedésnek indult, érdemes az év eleji árakon hirdetni a lakásokat. A számításaik bejöttek, mert az albérletek mind gazdára találtak, ráadásul az év eleji árakon, sőt, egyes városokban még drágábban, mint januárban.

Érdemes a bérlői oldalt is megvizsgálni. Tavasszal sokan igényeltek lakbérfizetési könnyítést, de voltak olyanok is, akik kihasználták a bérleti díjak csökkenését, és nagyobb lakásba költöztek. A nagyobb otthonra váltók között persze akad, aki jól járt, hiszen a szerződésben meghatározott ár nem változik egy megadott ideig, de akadtak, akik már megbánták, hiszen az árak növekedésével már nem megszokott bérleti díjat kell kifizetniük, hanem egy magasabb összeget.

Mi okozza a dráguló albérlet árakat?

A drágulás tehát adott, a kérdés, mi okozta? Természetesen az, hogy megindult a kereslet. Szeptember elején még nem lehetett tudni pontosan, hogy a külföldi diákok visszatérhetnek-e a közoktatási intézményekbe, viszont amikor kiderült, hogy igen, rengetegen tértek vissza, így a kereslet nekik köszönhetően jelentősen megugrott. És ugyebár, ha nő a kereslet, a kínálat pedig adott, akkor az árak fognak emelkedni, ami persze meg is történt. Kérdéses persze, hogy ez meddig marad így, a járvány folyamatos emelkedését figyelve.

Mivel egyelőre nem cél az egyetemek és főiskolák digitális tanrendre történő átállása, így a diákok is maradnak az albérletekben. A határok zárása érdekes kérdés, mivel egyre több országban korlátozzák az utazást. A turisztikai céllal kiadott lakások többségét állandó bérlők veszik ki, Budapesten főként külföldi diákok. Persze, hogy az árak újra csökkenni fognak-e, attól függ, hogy a járvány milyen ütemben halad, és ez milyen intézkedéseket von maga után.

Mit jelent ez forintban?

Az albérletek bérleti díja városonként, Budapesten kerületenként eltér. A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron és Győrben a legdrágábbak a kiadó lakások átlag árai, 120-130 ezer forint havonta. Akadnak városok, ahol ennek töredékéért, már 70-80 ezer forintért is lehet albérletet találni, ilyen Szekszárd, Kaposvár, Miskolc vagy Békéscsaba. Budapesten az V. kerület a legdrágább, az átlagárak 230 ezer forint körül mozognak, ugyanakkor még a legalacsonyabb árakkal bíró kerületek bérleti díjai is 130 ezer forint átlag árat mutatnak.

Érdekes kérdés, hogy a járvány elvonultával várható-e változás az albérletárakban. A szakértők szerint a magas bérleti díjakat az ingatlanpiacon uralkodó magas eladási árak okozzák. Régebben sokan inkább vásároltak ingatlant, hiszen a hiteltörlesztő közel azonos mértékű volt, mint egy bérleti díj. Manapság azonban annyira drágák a lakások, hogy sokan inkább bérelnek. Ennek köszönhetően pedig valószínű, hogy a járványtól függetlenül is dráguló albérletekre számíthatunk.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.