Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Amikor az autónk valamilyen okból meghibásodik, előre félünk, hogy a probléma megoldása bizony drága mulatság lesz. Sokan pedig ilyenkor a spórolás érdekében úgy döntetnek, hogy nem cserében, inkább javításban gondolkodnak. Vannak persze olyan alkatrészek, hibák, melyek javíthatók, és persze olyanok is, ahol nincs mit tenni, cserélni kell az adott alkatrészt. A generátor kérdése érdekes, ugyanis, mivel többféle alkatrészből áll, egyes hibák esetén lehet javítani, viszont akad olyan hiba is, amelyre csak az adott alkatrész cseréje lehet a megoldás.

Aki esetleg még járatlan az autóalkatrészek funkcióiban, és nem tudná, mit is csinál a generátor az autóban, annak eláruljuk, hogy a generátor felel azért, hogy az autó járó motor mellett folyamatosan működésbe maradjon. Sokan összekeverik az akkumulátorral, de az akku az autó indításánál elengedhetetlen, míg a generátor az üzemben tartásnál, de emellett még az autó legtöbb elektronikus alkatrészét is ellátja energiával, mint például a fényszórókat, az elektromos kormányművet, az elektromos ablakemelőket, az ablaktörlőket, a műszerfali műszereket vagy a rádiót.

Miért hibásodik meg a generátor?

Bár a generátor jellemzően az autó egész élettartama alatt kitart, tehát nem igényel cserét, azért ez nem minden esetben van így, illetve nem vonatkozik minden egyes alkatrészére. Mivel a generátorban sok a mozgó alkatrész, ezért bizony van rá esély, hogy valamelyik meghibásodik, hiszen szennyeződésnek, igénybevételnek vannak kitéve. A hideg és a meleg változása miatt is elhasználódhatnak az alkatrészek, de alapvetően a mozgásukból adódóan is.

Akinek már volt generátor hibája, biztos, hallotta már a szerelője szájából, hogy csak kefét vagy csapágyat kell cserélni, mert ezek a leggyakoribb problémák. A csapágy meghibásodás meglehetősen gyakori a generátorok esetében, ugyanis ezeket az alkatrészeket gyakran éri szennyeződés, de a hőhatásnak is fokozottan ki vannak téve. Mivel a csapágyak nagy szerepet játszanak a rotor forgásában, így ha meghibásodik, nem fog hatékonyan forogni, sőt, akár el is akadhat. Persze számos más oka lehet a meghibásodásnak, ennél fogva nehéz előre megállapítani mennyibe is kerül majd a hiba orvoslása – írja a Fékmester.

Nem feltétlen kell új generátor, az alkatrészek cseréje is elég lehet

Érdemes leszögezni, hogy az esetek többségébe nem szükséges egy teljesen új generátor szerezni, mert a legtöbbször elegendő egy-egy alkatrész cseréje, javítása is. A generátor nem bonyolult szerkezet, jellemzően javítható, mindössze a probléma forrását kell megtalálni, tehát azt az alkatrészt, amely a gondot okozza. Sokszor megesik, hogy maga a generátor mechanikailag teljesen rendben van, de a kefék elhasználódtak, és ez okozza a gondot. Persze megeshet, hogy a generátorral mechanikusan vannak gondok, de ezek is orvosolhatóak, mondjuk egy csapágycserével.

A javítás árát leginkább az szokta meghatározni, hogy mely alkatrész okozza a gondot, mit is kell pontosan cserélni. Jellemzően 15 és 50 ezer forint között ki szokott jönni a javítás, de ez persze attól is függ, hogy hol szereltetjük az autónkat, és hogy mi is a gond a generátorral. Egy csapágy párezer forintos tétel, tehát, ha ez okozza a gondot, azt viszonylag olcsón megússzuk, de egy szabályzó már 10.000 Ft feletti összegbe kerül, ami lényegesen drágább összköltséget fog eredményezni.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
A jövő év elejétől frissül a Google AdSense bevétel-megosztási struktúrája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Amit az ügyfélkapu tárhelyről (tárhely gov) tudni érdemes
Manapság rengeteg olyan elektronikus lehetőség van, mely megkönnyíti számunkra az ügyintézést, illetve a hivatalokkal történő kapcsolattartást, mint például az ügyfélkapu vagy az ügyfélkapu tárhely (tárhely...
Ügyfélkapu belépés, avagy hogyan lehet belépni az ügyfélkapu rendszerébe?
Az Ügyfélkapu belépés ma már szinte senki számára sem ismeretlen, aki online intézi a hivatalos ügyeit. Ez az elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszer ma már...
Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?
Amikor az autónk valamilyen okból meghibásodik, előre félünk, hogy a probléma megoldása bizony drága mulatság lesz. Sokan pedig ilyenkor a spórolás érdekében úgy döntetnek, hogy...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.