Csere vagy javítás? Generátorhiba esetén melyiket válasszuk?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Amikor az autónk valamilyen okból meghibásodik, előre félünk, hogy a probléma megoldása bizony drága mulatság lesz. Sokan pedig ilyenkor a spórolás érdekében úgy döntetnek, hogy nem cserében, inkább javításban gondolkodnak. Vannak persze olyan alkatrészek, hibák, melyek javíthatók, és persze olyanok is, ahol nincs mit tenni, cserélni kell az adott alkatrészt. A generátor kérdése érdekes, ugyanis, mivel többféle alkatrészből áll, egyes hibák esetén lehet javítani, viszont akad olyan hiba is, amelyre csak az adott alkatrész cseréje lehet a megoldás.

Aki esetleg még járatlan az autóalkatrészek funkcióiban, és nem tudná, mit is csinál a generátor az autóban, annak eláruljuk, hogy a generátor felel azért, hogy az autó járó motor mellett folyamatosan működésbe maradjon. Sokan összekeverik az akkumulátorral, de az akku az autó indításánál elengedhetetlen, míg a generátor az üzemben tartásnál, de emellett még az autó legtöbb elektronikus alkatrészét is ellátja energiával, mint például a fényszórókat, az elektromos kormányművet, az elektromos ablakemelőket, az ablaktörlőket, a műszerfali műszereket vagy a rádiót.

Miért hibásodik meg a generátor?

Bár a generátor jellemzően az autó egész élettartama alatt kitart, tehát nem igényel cserét, azért ez nem minden esetben van így, illetve nem vonatkozik minden egyes alkatrészére. Mivel a generátorban sok a mozgó alkatrész, ezért bizony van rá esély, hogy valamelyik meghibásodik, hiszen szennyeződésnek, igénybevételnek vannak kitéve. A hideg és a meleg változása miatt is elhasználódhatnak az alkatrészek, de alapvetően a mozgásukból adódóan is.

Akinek már volt generátor hibája, biztos, hallotta már a szerelője szájából, hogy csak kefét vagy csapágyat kell cserélni, mert ezek a leggyakoribb problémák. A csapágy meghibásodás meglehetősen gyakori a generátorok esetében, ugyanis ezeket az alkatrészeket gyakran éri szennyeződés, de a hőhatásnak is fokozottan ki vannak téve. Mivel a csapágyak nagy szerepet játszanak a rotor forgásában, így ha meghibásodik, nem fog hatékonyan forogni, sőt, akár el is akadhat. Persze számos más oka lehet a meghibásodásnak, ennél fogva nehéz előre megállapítani mennyibe is kerül majd a hiba orvoslása – írja a Fékmester.

Nem feltétlen kell új generátor, az alkatrészek cseréje is elég lehet

Érdemes leszögezni, hogy az esetek többségébe nem szükséges egy teljesen új generátor szerezni, mert a legtöbbször elegendő egy-egy alkatrész cseréje, javítása is. A generátor nem bonyolult szerkezet, jellemzően javítható, mindössze a probléma forrását kell megtalálni, tehát azt az alkatrészt, amely a gondot okozza. Sokszor megesik, hogy maga a generátor mechanikailag teljesen rendben van, de a kefék elhasználódtak, és ez okozza a gondot. Persze megeshet, hogy a generátorral mechanikusan vannak gondok, de ezek is orvosolhatóak, mondjuk egy csapágycserével.

A javítás árát leginkább az szokta meghatározni, hogy mely alkatrész okozza a gondot, mit is kell pontosan cserélni. Jellemzően 15 és 50 ezer forint között ki szokott jönni a javítás, de ez persze attól is függ, hogy hol szereltetjük az autónkat, és hogy mi is a gond a generátorral. Egy csapágy párezer forintos tétel, tehát, ha ez okozza a gondot, azt viszonylag olcsón megússzuk, de egy szabályzó már 10.000 Ft feletti összegbe kerül, ami lényegesen drágább összköltséget fog eredményezni.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

3 válasz

  1. certainly like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality nevertheless I will definitely come back again

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.