Családi pótlék utalási időpontok 2021 – Mikor várjuk a családi pótlékot 2021-ben?

0
2427
Családi pótlék utalások 2021-ben

Már most megtudhatjuk, hogy mikor lesznek a családi pótlék utalási időpontok 2021-ben. Ez a téma sokakat foglalkoztat, ez abból is látszik, hogy a különböző fórumoldalakon a leggyakoribb kérdések egyike, hogy mikor érkezik az utalás a Magyar Államkincstártól, és mikor landol az a bankszámlánkon, illetve mikor esedékes a postai kifizetés. A válaszra már nem kell tovább várnunk, mert megérkeztek a hivatalos időpontok, vagyis már most megtudhatjuk, hogy pontosan mik a családi pótlék utalási időpontok 2021. január, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november és december hónapokban.

Családi pótlékot természetesen azok várhatnak, akik megigénylik, és jogosultak is rá. Akik banki átutalással kérik a kifizetést, pár nappal előbb juthatnak hozzá, mint azok, akik a postai kifizetés mellett döntenek. Bár a konkrét napok minden hónapban eltérőek lehetnek, abban biztosak lehetünk, hogy minden hónap 5. napjáig a bankszámlánkon lesz a pénz, postai kifizetés esetén pedig a hónap 10. napjáig fog megérkezni.

Hivatalos családi pótlék utalási időpontok 2021-ben

A családi pótlék utalási időpontok 2021-ban is mind hónap első munkanapjára esnek, a többi állami támogatáshoz hasonlóan. Tehát ugyanezek az időpontok érvényesek a gyermekgondozást segítő ellátás, a gyermeknevelési támogatás, a fogyatékossági támogatás, és a vakok személyi járadéka esetén is. Minden hónap harmadik napjáig az utalásnak el kell indulnia, és meg is kell érkeznie. Pénzintézettől függően azonban egy nap csúszás előfordulhat.

2021. Január hónap: 2021. február 1. (hétfő)

2021. Február hónap: 2021. március 1. (szerda)

2021. Március hónap: 2021. április 1. (csütörtök)

2021. Április hónap: 2021. május 3. (hétfő)

2021. Május hónap: 2021. június 1. (kedd)

2021. Június hónap: 2021. július 1. (csütörtök)

2021. Július hónap: 2021. augusztus 2. (hétfő)

2021. Augusztus hónap: 2021. augusztus 23. (hétfő)

2021. Szeptember hónap: 2021. október 1. (péntek)

2021. Október hónap: 2021. november 1. (hétfő)

2021. November hónap: 2021. december 1. (szerda)

2021. December hónap: 2022. január 3. (hétfő)

Aki postai úton kapja a családi pótlék összegét, 2-3 nappal később fogja megkapni.

Ha már most tudjuk, hogy mikor lesznek családi pótlék utalási időpontok 2021-ben, mi lehet az oka, ha akkor mégsem kapjuk meg?

A családi pótlék kifizetése automatikus, vagyis, ha egyszer megigényeltük, és megérkezett a határozat, hogy meg is kapjuk, akkor a pótlék összegének meg is kell érkeznie. Nem kell év elején újra igényt benyújtanunk, a családi pótlék addig fog érkezni, amíg jogosultak vagyunk rá. Ha a fenti időpontban mégsem érkezik meg a számlánkra, annak több oka is lehet. Egyrészt függhet a számlavezető bankunktól, mivel egyes bankok esetében egy nap csúszással kell számolni. A postai kifizetés esetén is pár napot rá kell számolnunk a fenti időpontokra.

Abban az esetben, ha egyáltalán nem érkezik meg a családi pótlék összege, akkor mindenképp utána kell járnunk, hogy jó adatokat adtunk-e meg az igénylésnél, illetve hogy még mindig jogosultak vagyunk-e a támogatásra. Adott hónapban az előző havi támogatás fog érkezni, vagyis februárban a januári családi pótlékot kapjuk, februárban a márciusit, és így tovább. Ezért, ha például áprilisban jár le a jogosultságunk a támogatásra, előfordulhat, hogy abban a hónapban még érkezik utalás, a következőben pedig már nem.

Duplán érkezik a családi pótlék valamelyik hónapban? Mit is jelent ez pontosan?

A híradóban vagy a közösségi médiában előszeretettel híresztelik, hogy egyik-másik hónapban duplán utalják a családi pótlékot. Ez nagyon jól hangzik, rengeteg család már fejben el is költi a támogatás összegét, pedig a valóságban nem egészen így történik az utalás. Amikor egy hónapban kétszer is megérkezik a családi pótlék összege, akkor a következő hónapban ne várjunk támogatást, mert nem duplán kapjuk meg, csak előrehozottan érkezik. Ilyen úgynevezett dupla utalás augusztusban szokott történni, hogy a családoknak könnyebben induljon a tanévkezdés.

A családi pótlék utalási időpontok 2021-es listájában is láthatunk ilyen dupla utalásos hónapot. Akik szemfülesek, azok látni fogják, hogy a szeptember hónap kimarad az utalási időpontok közül, vagyis nem 13-szor érkezik családi pótlék, hanem csak 12-szer.

Változik-e a családi pótlék igénylésének menete jövőre?

Az igénylés menete 2021-ben sem fog lényegesen megváltozni. A szükséges űrlapot beszerezhetjük a Magyar Államkincstártól, a Kormányablakból, de az internetről is letölthetjük. Emellett, aki ügyfélkapuval rendelkezik, online is intézheti az igénylést. Ez a módszer egyszerűbb és gyorsabb, mint a nyomtatvány papíron történő benyújtása. A mellékleteket, mint a személyi okmányok másolata, vagy a jogosultságot igazoló dokumentumok, feltölthetjük a Magyar Államkincstár rendszerében PDF vagy kép formátumban.

Az igénylés viszonylag hamar elbírálásra kerül, hozzávetőleg 2-3 napon belül e-mailben fog megérkezni a válasz, amit aztán le lehet tölteni. A támogatás összege minden évben kérdés, hiszen a szülők évek óta reménykednek a családi pótlék emelésében. Egyelőre nincs erről információ, hogy várható-e emelkedés az összegeket illetően, az azonban bizonyos, hogy családi pótlék utalási időpontok 2021-ben már hivatalosak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét